Honden Rassen

Zwart en Tan Coonhound

Zwart en Tan Coonhound

De Zwart en Tan Coonhound, vaak liefdevol “Black and Tan” genoemd, is een Amerikaans hondenras dat specifiek is gefokt voor de jacht op wasberen. De oorsprong van het ras gaat terug tot de Verenigde Staten, waar het werd ontwikkeld door het kruisen van Foxhounds met bloedhonden en andere jachthonden. De Zwart en Tan Coonhound staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en vasthoudendheid bij het volgen van geuren, wat hem tot een populaire keuze maakt voor de jacht op groot wild.

Officiële naam : Black and Tan Coonhound
Oorsprong : Verenigde Staten (voornamelijk ontwikkeld voor de jacht op wasberen)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Hoewel de Zwart en Tan Coonhound niet wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), heeft het ras specifieke kenmerken die het onderscheiden:

 • Grootte: Middelgroot tot groot, met een schofthoogte tussen 58 en 69 cm.
 • Gewicht: Gemiddeld tussen 25 en 34 kg.
 • Vacht: Kort, dicht, glanzend, en altijd zwart met karakteristieke koperen aftekeningen op het gezicht, borst, en poten.
 • Hoofd: Lang, met een licht gewelfde schedel en lange oren die dicht bij het hoofd hangen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
63-69 cm
Gewicht
29-34 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58-65 cm
Gewicht
25-29 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Reukvermogen: Uitstekend reukvermogen, een van de beste onder alle hondenrassen.
 • Krachtige Bouw: De Black and Tan Coonhound heeft een krachtige en gespierde lichaamsbouw, wat essentieel is voor het volgen van wilde dieren.
 • Stevige Poten: Sterke, rechte benen met compacte voeten.
 • Stemgeluid: Ze hebben een kenmerkend huilend blafgeluid dat ze vaak gebruiken tijdens de jacht om hun baas te laten weten dat ze een prooi hebben gevonden.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk: Over het algemeen vriendelijk en sociaal, vooral met gezinsleden.
 • Toegewijd: Ze kunnen zeer toegewijd zijn aan hun eigenaren en hebben vaak een sterke band met hun gezin.
 • Energiek: Actief en energiek, vereist regelmatige lichaamsbeweging om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.
 • Jachtinstinct: Vanwege hun oorspronkelijke doel hebben ze een sterk jachtinstinct en moeten ze goed worden getraind en gesocialiseerd.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Black and Tan Coonhound op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Black and Tan Coonhound een gezond en gelukkig leven leidt. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Black and Tan Coonhound is over het algemeen een gezond en robuust ras. Net als bij elk hondenras zijn er echter enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Black and Tan Coonhound:

 1. Heupdysplasie: Een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen.

 2. Oogproblemen: Sommige Coonhounds kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 3. Oorinfecties: Door hun hangende oren kunnen Coonhounds gevoeliger zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren kunnen helpen om problemen te voorkomen.

 4. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Black and Tan Coonhound te controleren, omdat overgewicht de belasting van de gewrichten kan verhogen en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 5. Huidproblemen: Zoals bij veel hondenrassen, kan de Black and Tan Coonhound vatbaar zijn voor huidproblemen. Regelmatig borstelen en het controleren op huidaandoeningen zijn belangrijk.

 6. Gedragsproblemen: Deze honden zijn energiek en intelligent. Als ze niet voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen, kunnen ze verveling ontwikkelen, wat kan leiden tot gedragsproblemen.

 7. Gewrichtsproblemen: Vanwege hun actieve aard kunnen Coonhounds vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen. Vermijd overmatige impact op de gewrichten, vooral op jonge leeftijd.

 8. Voedingsgerelateerde problemen: Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te bieden dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de Black and Tan Coonhound.

Als je overweegt een Black and Tan Coonhound aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor je hond.

De Zwart en Tan Coonhound is een indrukwekkende jachthond met een unieke uitstraling en opmerkelijke vaardigheden. Ze zijn geschikt voor eigenaren met ervaring in het omgaan met actieve en intelligente rassen, en ze gedijen goed in omgevingen waar ze hun natuurlijke instincten kunnen uiten.

De geschiedenis van de

Zwart en Tan Coonhound

De Black and Tan Coonhound is een Amerikaans hondenras dat specifiek is gefokt voor de jacht op wasberen en ander groot wild. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Black and Tan Coonhound:

Oorsprong in de Verenigde Staten: De Black and Tan Coonhound vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar het ras is ontstaan ​​door kruisingen van Europese jachthonden met Amerikaanse hondenrassen.

Vroege kruisingen: In de 18e en 19e eeuw, voornamelijk in het zuidoosten van de Verenigde Staten, werden Europese jachthonden, waaronder Foxhounds en Bloodhounds, gekruist met Amerikaanse hondenrassen zoals de Virginia Foxhound en de Black and Tan Virginia Foxhound. Het doel was om een ​​hond te creëren die goed kon jagen op wasberen en andere dieren.

Jacht op wasberen: De Black and Tan Coonhound werd specifiek gefokt voor de jacht op wasberen. Het ras staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en vastberadenheid tijdens de jacht, vooral ‘s nachts.

Kenmerken: De Black and Tan Coonhound heeft een kenmerkende zwarte vacht met kastanjebruine aftekeningen boven de ogen, op de wangen, borst en poten. Het is een middelgroot tot groot ras met lange oren en een diepe, melodieuze blaf.

Rasstandaard en erkenning: Het ras werd officieel erkend door de American Kennel Club (AKC) in 1945. De rasstandaard beschrijft de gewenste fysieke kenmerken en temperamentkwaliteiten van de Black and Tan Coonhound.

Gebruik in moderne tijden: Hoewel de Black and Tan Coonhound oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht, wordt het ras tegenwoordig ook gewaardeerd als een gezelschapshond. Het staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter, hoewel het nog steeds vaak wordt gebruikt in de jacht en in hondensporten zoals speurwerk.

Karakter en eigenschappen: De Black and Tan Coonhound staat bekend om zijn intelligentie, vastberadenheid en vriendelijke aard. Het is een actieve hond die goed gedijt bij voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

De geschiedenis van de Black and Tan Coonhound illustreert de rol van het ras als een bekwame jachthond, gespecialiseerd in het opsporen en achtervolgen van wasberen en ander groot wild, evenals zijn evolutie tot een geliefde metgezel.

Zwart en Tan Coonhound
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Zwart en Tan Coonhound

De Billy staat bekend om zijn vriendelijke en sociale temperament. Het zijn over het algemeen actieve, energieke honden die goed gedijen bij voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Ze hebben vaak een vriendelijk karakter en kunnen goed opschieten met hun gezin en andere huisdieren.

Ja, de Billy is een jachthond en heeft daarom behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging. Ze genieten van wandelingen, hardlopen en spelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging krijgen om te voorkomen dat ze zich vervelen en ongewenst gedrag vertonen.

Over het algemeen is de Billy intelligent en kan hij goed getraind worden. Ze hebben echter ook een onafhankelijke aard, dus het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn tijdens de training. Positieve versterking en beloningsgerichte methoden werken vaak goed bij dit ras.

De vacht van een Billy is kort en dicht, en ze hebben geen intensieve verzorging nodig. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid van de hond.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen