Honden Rassen

Great Dane

Great-Dane

De Great Dane, ook wel bekend als de Duitse Dog, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Hoewel de precieze oorsprong niet exact bekend is, wordt aangenomen dat het ras is ontstaan in Duitsland. De Great Dane werd gefokt door kruisingen tussen de Engelse Mastiff en de Ierse Wolfhond. Oorspronkelijk diende de Great Dane als jachthond voor groot wild, zoals everzwijnen en herten. Door de jaren heen evolueerde het ras tot een veelzijdige metgezel, bekend om zijn indrukwekkende grootte en vriendelijke karakter.

Officiële naam : Great Dane
Andere namen : Duitse Dog
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De rasstandaard van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Great Dane als een imposante en krachtige hond met een statig voorkomen. Enkele algemene kenmerken zijn:

 • Grootte: De Great Dane is een van de grootste hondenrassen ter wereld. Reuen hebben een minimale schofthoogte van 80 cm, terwijl teven minimaal 72 cm moeten zijn.
 • Bouw: De bouw is krachtig en gespierd, met een rechte rug en een diepe borstkas. De benen zijn recht en krachtig.
 
 

 

 • Hoofd: Het hoofd is groot en breed, met een duidelijke stop en een rechte neusbrug.
 • Oren: De oren zijn middelgroot en hoog aangezet, vaak bijgesneden voor traditionele doeleinden.
 • Vacht: De vacht is kort, dicht en glad. Kleuren variëren en kunnen onder andere zwart, blauw, gestroomd, fawn en harlekijn zijn.
 

specifieke details

Rassen-Great Dane
Mannetjes :

Hoogte
76-86 cm
Gewicht
54-90 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
71-81 cm
Gewicht
45-59 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Grootte en Kracht: De Great Dane is indrukwekkend groot en krachtig, met een atletische bouw ondanks zijn omvang.

 • Vriendelijkheid: Ondanks hun imposante uiterlijk staat de Great Dane bekend om zijn vriendelijke en zachte karakter. Ze zijn vaak aanhankelijk naar hun familie.

 • Aanhankelijkheid: Great Danes hebben vaak een sterke band met hun eigenaren en gedijen goed in menselijk gezelschap.

 • Waakzaamheid: Hoewel ze meestal vriendelijk zijn, hebben Great Danes een natuurlijke waakzaamheid en kunnen ze hun gezin beschermen als dat nodig is.

 • Geschiktheid voor Gezinnen: Vanwege hun geduldige en liefdevolle aard kunnen Great Danes geschikte huisdieren zijn voor gezinnen, inclusief kinderen.

Temperament en Gedrag

 • Gemoedelijkheid: Over het algemeen zijn Great Danes rustige en gemoedelijke honden. Ze hebben vaak geen overmatige lichaamsbeweging nodig in vergelijking met kleinere rassen.

 • Sociaal Gedrag: Goed gesocialiseerde Great Danes kunnen goed overweg met andere huisdieren en mensen. Vroege socialisatie is essentieel vanwege hun grootte.

 • Gehoorzaamheid: Great Danes zijn over het algemeen gehoorzaam en leren snel. Regelmatige training, vooral op jonge leeftijd, is belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen.

 • Loyaal en Toegewijd: Great Danes hebben vaak een sterke loyaliteit naar hun eigenaren en kunnen beschermend zijn tegenover hun gezin.

 • Matige Energie: Hoewel groot, hebben Great Danes een matige energiebehoefte en zijn ze vaak tevreden met dagelijkse wandelingen en speeltijd.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Great Dane op verschillende gebieden:

Het verzorgen van een Great Dane vereist speciale aandacht vanwege hun grootte, maar met de juiste zorg kunnen ze gezonde, gelukkige metgezellen zijn. Houd altijd rekening met individuele behoeften en pas de zorg aan op basis van de specifieke vereisten van jouw Great Dane.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Great Danes, ook wel bekend als Deense Doggen, zijn over het algemeen grote en majestueuze honden met een zachtaardig temperament. Zoals bij veel grote rassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren rekening mee moeten houden. Hier zijn enkele van de potentiële gezondheidsproblemen en aandachtspunten van Great Danes:

 1. Bloat (maagtorsie): Grote hondenrassen, waaronder Great Danes, hebben een verhoogd risico op maagtorsie. Dit is een ernstige noodsituatie waarbij de maag zich vult met gas en draait. Symptomen zijn onder meer opgezwollen buik, braken en rusteloosheid. Onmiddellijke medische hulp is vereist.

 2. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis en pijn. Het is belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren.

 3. Cardiomyopathie: Grote hondenrassen, waaronder Great Danes, kunnen gevoelig zijn voor hartaandoeningen zoals dilaterende cardiomyopathie (DCM). Reguliere veterinaire controles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van deze problemen.

 4. Wervelkolomproblemen: Vanwege hun grootte zijn Great Danes vatbaar voor wervelkolomproblemen, waaronder heupdysplasie en ruggenmergaandoeningen. Zorg voor een goede lichaamsondersteuning en vermijd overmatige stress op de wervelkolom.

 5. Oogproblemen: Sommige Great Danes kunnen aanleg hebben voor oogaandoeningen zoals cataracten en progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 6. Huidproblemen: Great Danes kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, waaronder allergieën en atopische dermatitis. Regelmatige verzorging en aandacht voor voeding zijn belangrijk.

 7. Voedingsmanagement: Gezien hun grootte hebben Great Danes specifieke voedingsbehoeften. Een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op hun levensfase en gezondheidstoestand is essentieel om overgewicht of ondervoeding te voorkomen.

 8. Kanker: Zoals bij veel hondenrassen, is ook bij Great Danes kanker een zorg. Regelmatige veterinaire controles en bewustwording van veranderingen in het gedrag of de gezondheid van de hond zijn belangrijk.

 9. Levensduur: Grote hondenrassen hebben over het algemeen een kortere levensduur dan kleinere rassen. Het is belangrijk om te begrijpen dat Great Danes meestal een gemiddelde levensduur van ongeveer 7-10 jaar hebben.

 10. Omgevingsfactoren: Vanwege hun grootte moeten Great Danes voorzichtig worden behandeld, vooral als ze jong zijn en nog steeds in de groei zijn. Vermijd overmatige lichaamsbeweging en impact op de gewrichten tijdens de groeiperiode.

Het is van cruciaal belang om regelmatige dierenartscontroles uit te voeren, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

Great Danes zijn majestueuze en vriendelijke metgezellen, maar vanwege hun omvang vereisen ze specifieke zorg, voeding en een geschikte leefomgeving. Ze gedijen goed in een gezinssfeer waar ze voldoende liefde en aandacht ontvangen.

De geschiedenis van de

Great Dane

De geschiedenis van de Great Dane gaat ver terug en is verweven met verschillende Europese landen. Hier is een overzicht van de geschiedenis van dit imposante ras:

Oudheid: Hoewel het precieze ontstaan ​​van de Great Dane niet volledig bekend is, zijn er afbeeldingen van honden die lijken op de Great Dane op oude Assyrische kunstwerken, wat suggereert dat honden van dit type al in de oudheid bestonden.

Duitse voorouders: De voorouders van de moderne Great Dane zijn te traceren naar Duitsland. In de 16e eeuw werden honden gefokt voor de jacht op groot wild, zoals everzwijnen en beren. Deze honden waren groot en krachtig, en ze werden bekend als “Deutsche Dogge” of Duitse Mastiff.

Functie als jachthond: Oorspronkelijk werden Great Danes gefokt voor de jacht, maar naarmate de eeuwen verstreken, werden ze ook gewaardeerd als waakhonden en gezelschapshonden voor edelen en aristocraten.

Verspreiding naar andere Europese landen: Het ras verspreidde zich naar andere Europese landen, waar het verschillende namen kreeg. In het Engels wordt het ras aangeduid als de Great Dane, terwijl het in Duitsland nog steeds bekend staat als de Deutsche Dogge.

Deense connectie: Hoewel de naam “Great Dane” doet vermoeden dat het ras afkomstig is uit Denemarken, is de werkelijke oorsprong Duits. Het idee dat het ras uit Denemarken komt, is mogelijk ontstaan ​​doordat Deense edelen deze honden selectief fokten en populair maakten.

Rasstandaard en erkenning: In de 19e eeuw werd de Great Dane verder ontwikkeld en verfijnd, en er werden rasstandaarden vastgesteld. Het ras werd officieel erkend en geregistreerd door hondenverenigingen zoals de American Kennel Club (AKC) in de Verenigde Staten.

Huidige rol als gezelschapshond: Vandaag de dag staat de Great Dane bekend als een vriendelijke en zachtaardige reus. Ondanks hun indrukwekkende formaat, worden ze vaak beschouwd als goede gezinshonden vanwege hun aanhankelijke aard en loyaliteit aan hun eigenaren.

De geschiedenis van de Great Dane laat zien hoe dit majestueuze ras evolueerde van een jachthond in het oude Europa tot een geliefde gezelschapshond over de hele wereld. De Great Dane blijft indruk maken met zijn grootte, elegantie en vriendelijke karakter.

Great-Dane
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Great Dane

Great Danes staan ​​bekend om hun vriendelijke, zachtaardige en aanhankelijke temperament. Ondanks hun indrukwekkende grootte zijn ze vaak rustig en geduldig. Ze hebben de neiging om loyaal te zijn aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen. Het is belangrijk om vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining te bieden vanwege hun grootte en kracht.

Hoewel Great Danes groot zijn, hebben ze geen extreem hoge energieniveaus in vergelijking met sommige andere grote rassen. Ze hebben echter wel dagelijkse lichaamsbeweging nodig, zoals wandelingen en speelsessies, om hun spieren te behouden en gezond te blijven. Het is belangrijk om overmatige beweging op jonge leeftijd te vermijden vanwege hun gevoeligheid voor gewrichtsproblemen.

Ja, Great Danes kunnen uitstekende gezinshonden zijn vanwege hun zachte aard. Ze kunnen goed overweg met kinderen en zijn vaak beschermend over hun gezin. Het is echter belangrijk om toezicht te houden op interacties tussen kleine kinderen en de hond vanwege de grote omvang van de Great Dane.

Great Danes kunnen gevoelig zijn voor enkele gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie, maagtorsie (een opgeblazen gevoel), en hartaandoeningen. Regelmatige dierenartscontroles, een uitgebalanceerd dieet en het monitoren van de groei op jonge leeftijd zijn belangrijk om de gezondheid van een Great Dane te waarborgen. Het is ook verstandig om een fokker te selecteren die gezondheidstesten heeft uitgevoerd op de ouderdieren.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen