Honden Rassen

Berner Sennenhond

Berner-Sennenhond
De Berner Sennenhond, ook wel bekend als de Berner Mountain Dog, is een inheems Zwitsers ras dat zijn oorsprong heeft in de Berner Oberland-regio van Zwitserland. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt voor verschillende taken, waaronder het hoeden van vee, trekken van karren en beschermen van boerderijen en eigendommen. Ze stammen af van oudere hondenrassen die zich in de Alpen bevonden. De Berner Sennenhond is een van de vier Zwitserse Sennenhondenrassen en heeft zich ontwikkeld tot een gewaardeerde metgezel.

Officiële naam : Berner Sennenhond
Andere namen : Berner Senner, Bernese Cattle Dog
Oorsprong : Zwitserland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft specifieke standaarden opgesteld voor de Berner Sennenhond. Hier is een overzicht van het algemene beeld volgens deze standaard :

 • Grootte : Berner Sennenhonden zijn grote, krachtige honden. Reuen hebben meestal een schofthoogte van 64-70 cm, terwijl teven iets kleiner zijn.
 • Vacht : Ze hebben een dichte, halflange vacht die meestal driekleurig is. De basiskleur is zwart met roestbruine aftekeningen op de wangen, boven de ogen, aan de zijkanten van de borst, op de benen en onder de staart. Witte aftekeningen sieren de borst, poten en een deel van het gezicht.
 
 • Hoofd : Het hoofd is krachtig met een matige stop. De snuit is recht en matig lang.
 • Ogen : De ogen van een Berner Sennenhond zijn donkerbruin en amandelvormig.
 • Oren : Ze hebben middelgrote, driehoekige hangoren die dicht bij het hoofd liggen.
 • Staart : De staart is lang en wordt laag gedragen. Het is goed bevederd.

specifieke details

Berner-Sennenhond
Mannetjes :

Hoogte
64-70 cm
Gewicht
38-55 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58-56 cm
Gewicht
36-48 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Berner Sennenhonden hebben enkele opvallende raskenmerken :

 • Kracht en Uithoudingsvermogen : Ze zijn sterk en hebben een indrukwekkend uithoudingsvermogen, wat hen geschikt maakt voor werk op boerderijen en in de bergen.
 • Vriendelijkheid : Berner Sennenhonden staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke aard, vooral tegenover hun gezin.
 • Intelligentie : Ze zijn slim en gemakkelijk te trainen, hoewel ze soms eigenzinnig kunnen zijn.
 • Beschermend : Berner Sennenhonden hebben een natuurlijke beschermingsinstinct en kunnen waakzaam zijn tegenover indringers.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Berner Sennenhonden zijn opvallend :

 • Aanhankelijkheid : Ze vormen sterke emotionele banden met hun eigenaren en houden van gezelschap.
 • Rustigheid : Berner Sennenhonden zijn over het algemeen kalm en gedijen goed in gezinsomgevingen.
 • Sociaal : Ze kunnen sociaal zijn met andere honden en huisdieren, maar vroege socialisatie is belangrijk.
 • Liefde voor Gezin : Ze gedijen in gezinsomgevingen en zijn vaak erg tolerant en liefdevol jegens kinderen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Zeker, het verzorgen van een Berner Sennenhond is cruciaal om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig zijn. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging en training:

Het verzorgen van je Berner Sennenhond volgens deze richtlijnen zal helpen om ervoor te zorgen dat ze een gezond en gelukkig leven leiden. Vergeet niet dat elke hond individuele behoeften heeft, dus pas je zorg aan op basis van de specifieke vereisten van je Berner.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Berner Sennenhonden, ook bekend als Bernese mountain dogs, zijn prachtige, grote honden met een vriendelijke en aanhankelijke persoonlijkheid. Hoewel ze over het algemeen gezond zijn, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

 1. Heup- en elleboogdysplasie: Berner Sennenhonden zijn gevoelig voor heup- en elleboogdysplasie, erfelijke aandoeningen waarbij de gewrichten niet goed ontwikkelen. Het is belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken die gezondheidstests heeft uitgevoerd op de ouderdieren om het risico te verminderen.

 2. Maagtorsie (maagdraaiing): Grote hondenrassen zoals de Berner Sennenhond hebben een verhoogd risico op maagtorsie, een levensbedreigende aandoening waarbij de maag zich vult met gas en zich kan draaien. Dit vereist onmiddellijke medische aandacht.

 3. Hartproblemen: Berner Sennenhonden kunnen vatbaar zijn voor hartproblemen, waaronder dilaterende cardiomyopathie (DCM). Regelmatige gezondheidscontroles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van deze aandoeningen.

 4. Kanker: Dit ras heeft een verhoogd risico op kanker, zoals lymfoom en mastceltumoren. Het is belangrijk om je Berner Sennenhond regelmatig te controleren op eventuele knobbels of abnormale gezwellen en om verdachte symptomen onmiddellijk aan je dierenarts te melden.

 5. Huidaandoeningen: Berner Sennenhonden hebben een dikke, dubbele vacht die gevoelig kan zijn voor huidproblemen, zoals hotspots en allergische dermatitis. Regelmatige verzorging en een goede voeding kunnen bijdragen aan de gezondheid van hun vacht en huid.

 6. Obesitas: Door hun liefde voor eten hebben Berner Sennenhonden de neiging om overgewicht te ontwikkelen. Overgewicht kan de belasting van de gewrichten vergroten en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Beheer de voeding en lichaamsbeweging van je hond zorgvuldig.

 7. Oogproblemen: Oogproblemen kunnen voorkomen bij Berner Sennenhonden, waaronder cataracten en progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogonderzoeken kunnen helpen bij het identificeren van deze problemen.

 8. Hartworm en teken: Berner Sennenhonden kunnen gevoelig zijn voor parasieten zoals hartworm en teken. Het is belangrijk om je hond regelmatig te beschermen tegen deze parasieten en om preventieve maatregelen te nemen.

Om de gezondheid van je Berner Sennenhond te bevorderen, is het cruciaal om regelmatig dierenartscontroles uit te voeren, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests heeft uitgevoerd op de ouderdieren kan ook bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

Berner Sennenhonden zijn geweldige metgezellen vanwege hun vriendelijke karakter en toewijding aan hun gezin. Ze zijn geschikt voor eigenaren met voldoende ruimte en de bereidheid om tijd te besteden aan verzorging en lichaamsbeweging.

De geschiedenis van de

Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond, ook wel bekend als de Berner Mountain Dog, is een indrukwekkend hondenras met een rijke geschiedenis die teruggaat tot het plattelandsleven van Zwitserland. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Berner Sennenhond:

Zwitserse oorsprong: De Berner Sennenhond is een Zwitsers ras en heeft zijn naam te danken aan het Berner Oberland, een regio in Zwitserland waar het ras zijn oorsprong heeft. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt voor verschillende boerderijtaken, zoals het hoeden van vee, trekken van karren en bewaken van het huis.

Werkende boerderijhonden: De Berner Sennenhond stond bekend als een veelzijdige werkhond die op boerderijen en in de bergen werd ingezet. Ze werden gebruikt om vee te hoeden en te beschermen tegen roofdieren, om houten karren met goederen te trekken en om te fungeren als waakhond voor boerderijen en eigendommen.

Selectieve fok: Door de eeuwen heen werd de Berner Sennenhond gefokt voor zijn werkvermogen, kracht en gehoorzaamheid. De fokkers in de regio Berner Oberland hadden specifieke doelstellingen om een hond te creëren die aan de behoeften van boeren voldeed.

Populaire rasstandaard: In 1902 werd de eerste rasstandaard voor de Berner Sennenhond opgesteld in Zwitserland, en in 1907 werd de Swiss Bernese Mountain Dog Club opgericht om het ras te bevorderen en te beschermen.

Internationale verspreiding: De Berner Sennenhond verspreidde zich in de 19e eeuw over de hele wereld, en zijn populariteit groeide snel. Het ras kreeg erkenning van nationale en internationale hondenverenigingen, zoals de American Kennel Club (AKC) in de Verenigde Staten.

Gebruik als gezelschapshond: Tegenwoordig is de Berner Sennenhond vooral bekend als een vriendelijke en aanhankelijke gezelschapshond. Ze zijn geliefd vanwege hun zachtaardige karakter en hun neiging om goed met kinderen en andere huisdieren om te gaan.

De geschiedenis van de Berner Sennenhond laat zien hoe dit ras is geëvolueerd van een harde werker op Zwitserse boerderijen tot een gewaardeerd gezelschap voor gezinnen over de hele wereld. Deze honden zijn herkenbaar aan hun prachtige driekleurige vacht en hun vriendelijke, evenwichtige aard, wat hen tot geweldige huisdieren maakt voor mensen met verschillende levensstijlen.

Berner-Sennenhond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Berner Sennenhond

Berner Sennenhonden staan ​​bekend om hun vriendelijke, zachtaardige en aanhankelijke temperament. Ze zijn vaak trouw aan hun gezin en gedijen op menselijk gezelschap. Berners zijn over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren, en ze hebben meestal een kalme en evenwichtige aard.

Ja, Berner Sennenhonden zijn vrij grote en actieve honden, dus ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om fit en gezond te blijven. Dit omvat regelmatige wandelingen, speeltijd en vrije ruimte om te bewegen. Ze houden ook van activiteiten zoals wandelen en trekken, en genieten van buiten zijn. Het is echter belangrijk om overmatige beweging op jonge leeftijd te vermijden vanwege het risico op gewrichtsproblemen.

Berners zijn intelligente honden, maar ze kunnen soms eigenwijs zijn. Het is belangrijk om met positieve en beloningsgerichte trainingsmethoden te werken, aangezien harde disciplinaire maatregelen meestal niet goed werken met dit ras. Begin vroeg met training en socialisatie om ongewenst gedrag te voorkomen en een goed opgevoede Berner te krijgen.

Berner Sennenhonden zijn helaas gevoelig voor verschillende genetische gezondheidsproblemen. Deze kunnen onder andere heupdysplasie, elleboogdysplasie, maagtorsie (een opgeblazen gevoel), en sommige hartproblemen omvatten. Het is van cruciaal belang om een gerenommeerde fokker te selecteren die gezondheidstesten heeft uitgevoerd op de ouderdieren om genetische aandoeningen te minimaliseren. Regelmatige dierenartscontroles en een uitgebalanceerd dieet zijn ook belangrijk voor de gezondheid van Berner Sennenhonden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen