Honden Rassen

Schotse terriër

Schotse-terriër

De Schotse Terriër, vaak liefkozend bekend als de “Scottie,” is een oud en trots hondenras met zijn wortels diep in de geschiedenis van Schotland. Het ras werd ontwikkeld in de ruige Schotse hooglanden, waar het werd gefokt om te jagen op ongedierte, waaronder dassen en ratten. De Schotse Terriër stamt af van oude terriërrassen die werden gebruikt voor het jagen op ongedierte in de Schotse heuvels en valleien. Door de eeuwen heen heeft de Scottie zijn karakteristieke uiterlijk en vastberadenheid behouden, waardoor hij niet alleen een gewaardeerde jager was, maar ook een geliefd gezelschapsdier in koninklijke en adellijke kringen.

Officiële naam : Scottish Terrier
Andere namen : Scottie, Aberdeen Terriër
Oorsprong : Schotland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkent de Schotse Terriër en heeft specifieke kenmerken vastgesteld volgens de rasstandaard:

 • Grootte: Klein tot middelgroot, met een schouderhoogte van ongeveer 25 cm.
 • Gewicht: Typisch tussen 8 kg en 10 kg.
 • Vacht: De Schotse Terriër heeft een dubbele vacht bestaande uit een harde bovenvacht en een zachte ondervacht. De vacht kan zwart, tarwekleurig of brindle zijn.
 • Hoofd: Het hoofd is lang, vlak en gespierd, met kleine scherp gepunte oren die rechtop staan.
 • Ogen: Donker, klein en schuin geplaatst.
 • Staart: Kort, recht en hoog aangezet.

specifieke details

Rassen-Schotse terriër
Mannetjes :

Hoogte
25-28 cm
Gewicht
8-10 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25-28 cm
Gewicht
8-9 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Kenmerkende Vacht: De ruwe vacht van de Schotse Terriër is een opvallend kenmerk dat het ras onderscheidt en bescherming biedt tijdens jachtpartijen in diverse terreinen.

 • Compacte Bouw: Ondanks zijn kleine formaat heeft de Scottie een stevige en compacte bouw, wat bijdraagt aan zijn kracht en uithoudingsvermogen.

Temperament en Gedrag

 • Zelfverzekerdheid: De Schotse Terriër straalt zelfverzekerdheid uit en heeft een sterke persoonlijkheid.

 • Onafhankelijkheid: Typisch voor veel terriërrassen is de Scottie onafhankelijk en kan het een eigen wil hebben.

 • Aanhankelijkheid: Hoewel onafhankelijk, kunnen Schotse Terriërs zeer aanhankelijk zijn aan hun gezin en hechten ze zich sterk aan hun eigenaren.

 • Waakzaamheid: Met een natuurlijke waakzaamheid kan de Schotse Terriër een uitstekende waakhond zijn, waardoor hij zijn gezin beschermt.

 • Speelsheid: Ondanks hun serieuze uitstraling kunnen Schotse Terriërs speels en levendig zijn, vooral in interactie met hun gezin.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Schotse Terriër op verschillende gebieden:

Houd er rekening mee dat Schotse Terriërs gevoelig kunnen zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals allergieën en patellaire luxatie. Regelmatige controle-ups en aandacht voor mogelijke symptomen zijn daarom belangrijk.

Door consistentie, geduld en liefde te tonen, kun je ervoor zorgen dat je Schotse Terriër gezond, gelukkig en goed verzorgd blijft. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en persoonlijkheid van jouw hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Schotse Terriërs, ook bekend als Scotties, zijn over het algemeen sterke en gezonde honden. Zoals bij elk ras zijn er echter enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij Schotse Terriërs:

 1. Scottie Cramp: Dit is een neurologische aandoening die periodiek optreedt en wordt gekenmerkt door een tijdelijk verlies van coördinatie en spierstijfheid. De symptomen treden vaak op tijdens momenten van opwinding of stress.

 2. Von Willebrand-ziekte: Een bloedstollingsstoornis waarbij de bloedstolling verminderd is. Dit kan leiden tot overmatig bloeden na verwondingen of chirurgie.

 3. Patellaire luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan schieten, wat kreupelheid kan veroorzaken.

 4. Cushing’s syndroom: Een aandoening waarbij de bijnieren te veel cortisol produceren. Symptomen zijn onder meer overmatige dorst en urineren, gewichtstoename en een verandering in vachtconditie.

 5. Huidproblemen: Sommige Scotties kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen, waaronder allergieën en hotspots. Regelmatige verzorging en vlooien- en tekenpreventie kunnen helpen.

 6. Bladder Cancer (Blaaskanker): Schotse Terriërs hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van blaaskanker, vooral oudere honden.

 7. Lens Luxatie: Een aandoening waarbij de lens van het oog uit zijn normale positie raakt. Het kan leiden tot oogproblemen, waaronder pijn en blindheid.

 8. Tandheelkundige problemen: Zoals veel kleine rassen kunnen Schotse Terriërs vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeeltjes zijn belangrijk voor een goede mondgezondheid.

 9. Gewichtsbeheer: Schotse Terriërs hebben de neiging om gewicht te winnen. Overgewicht kan bijdragen aan andere gezondheidsproblemen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 10. Gedragskenmerken: Schotse Terriërs kunnen een sterke persoonlijkheid hebben en kunnen soms eigenzinnig zijn. Vroege socialisatie en consistente training zijn essentieel.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Schotse Terriër blijft een karaktervolle metgezel en een herinnering aan zijn stoere wortels in de Schotse geschiedenis. Met zijn vastberadenheid en charmante uiterlijk heeft de Scottie een blijvende plaats veroverd in de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld.

De geschiedenis van de

Schotse terriër

De geschiedenis van de Schotse Terriër, ook wel bekend als de Scottie, gaat terug tot het Schotland van de 17e eeuw. Hier is een overzicht van de geschiedenis van dit trotse en vastberaden terriërras:

Oorsprong in Schotland: De Schotse Terriër, zoals de naam al aangeeft, komt oorspronkelijk uit Schotland. Het ras werd gefokt om te jagen op ongedierte op Schotse boerderijen, zoals ratten en muizen.

Onderdeel van de Terriër-familie: Schotse Terriërs behoren tot de Terriër-familie, een groep honden die werd gefokt voor het graven en jagen op prooi onder de grond. Ze werden gewaardeerd voor hun vastberadenheid en moed bij de jacht.

Ratcatchers: Een van de oorspronkelijke rollen van de Schotse Terriër was als een efficiënte “ratcatcher” op boerderijen en landgoederen. Ze waren bedreven in het opsporen en vangen van ongedierte, wat hen waardevol maakte voor boeren en landeigenaren.

Vroege vermeldingen: Schotse Terriërs werden voor het eerst vermeld in de 19e eeuw, en ze werden snel populair in Schotland en daarbuiten. Ze werden ook tentoongesteld op hondenshows, waar ze aandacht kregen voor hun unieke uiterlijk en persoonlijkheid.

Royal Connection: Koningin Victoria had een grote invloed op de populariteit van de Schotse Terriër. Ze was een fervent liefhebber van het ras, wat bijdroeg aan de stijgende populariteit ervan in Groot-Brittannië en andere delen van de wereld.

Rasstandaarden en erkenning: In de late 19e eeuw werden de eerste rasstandaarden voor de Schotse Terriër opgesteld. Het ras werd erkend door hondenverenigingen zoals de Kennel Club in Groot-Brittannië en de American Kennel Club (AKC) in de Verenigde Staten.

Populariteit als gezelschapshond: Terwijl de oorspronkelijke rol van de Schotse Terriër als jachthond behouden bleef, werd het ras ook steeds populairder als gezelschapshond. Ze staan bekend om hun vastberadenheid, intelligentie en loyale aard.

Huidige status: De Schotse Terriër blijft een populair ras wereldwijd. Ze worden gewaardeerd als gezelschapshonden en hebben deelgenomen aan talloze hondenshows. Het ras behoudt nog steeds zijn karakteristieke uiterlijk, met een compacte bouw, driehoekige kop en kenmerkende vacht.

De geschiedenis van de Schotse Terriër weerspiegelt zijn oorspronkelijke rol als jachthond en ratcatcher in Schotland, evenals zijn evolutie tot een gewaardeerde gezelschapshond met een trotse en vastberaden persoonlijkheid.

Schotse-terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Schotse terriër

Schotse Terriërs staan ​​bekend om hun vastberadenheid, intelligentie en zelfverzekerdheid. Ze hebben vaak een sterke persoonlijkheid en zijn loyaal aan hun gezin. Hoewel ze onafhankelijk kunnen zijn, kunnen Schotse Terriërs ook aanhankelijk en speels zijn.

Schotse Terriërs hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig, maar ze hebben geen extreem hoge energieniveaus. Korte wandelingen en speelsessies in de achtertuin zijn vaak voldoende. Ze houden van mentale stimulatie, zoals interactieve spellen en puzzels.

Schotse Terriërs hebben een onafhankelijke aard en kunnen enigszins eigenwijs zijn, wat training een uitdaging kan maken. Consistente, positieve trainingsmethoden en vroege socialisatie zijn belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere dieren en mensen.

Schotse Terriërs hebben een dubbele vacht met een harde bovenvacht en een zachte ondervacht. Ze moeten regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen en om de vacht gezond te houden. Trimmen is ook nodig om de vacht in goede conditie te houden en om de karakteristieke uitstraling van het ras te behouden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen