Honden Rassen

Pomeranian

Pomeranian

De Pomeranian, vaak liefkozend aangeduid als “Pom”, vindt zijn oorsprong in de regio Pomeranië, die zich uitstrekt over het noorden van Polen en Duitsland. Dit ras behoort tot de familie van de spitzhonden en stamt af van grotere sledehonden die werden gefokt in Arctische gebieden. Door selectief fokken en verkleining werden Pomeranians populair in koninklijke kringen, met name aan het hof van koningin Victoria in de 19e eeuw. Hun populariteit verspreidde zich snel, en Pomeranians werden gewaardeerde gezelschapshonden en showhonden.

Officiële naam : Pomeranian
Andere namen : Pom, Deutscher Zwergspitz (Duitse Dwergkees)
Oorsprong : De regio Pomeranië, die zich uitstrekt over delen van Polen en Duitsland.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Pomeranian wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en heeft enkele specifieke kenmerken volgens de rasstandaard:

 • Grootte: Klein, met een ideale schouderhoogte van ongeveer 18 cm.
 • Gewicht: Gewicht varieert meestal tussen 1,8 kg en 2,5 kg.
 • Vacht: Dikke, pluizige dubbele vacht met een rechte bovenvacht en een zachte ondervacht. De vacht kan in verschillende kleuren voorkomen.
 • Hoofd: De schedel is rond met een korte, rechte snuit.
 • Ogen: Klein, donker en rond.
 • Oren: Klein, driehoekig en rechtopstaand.
 • Staart: Hoog aangezet, recht gedragen over de rug.

specifieke details

Rassen-Pomeranian
Mannetjes :

Hoogte
13-28 cm
Gewicht
1.4-3 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
13-28 cm
Gewicht
1.4-3 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Fluffy Vacht: Het meest opvallende kenmerk van de Pomeranian is zijn weelderige, pluizige vacht, die hem een charmante uitstraling geeft.

 • Compacte Bouw: Ondanks hun kleine formaat hebben Pomeranians een stevige en compacte bouw.

Temperament en Gedrag

 • Levendig en Energiek: Pomeranians staan ​​bekend om hun levendige en energieke karakter. Ze zijn speels en genieten van interactie met hun eigenaren.

 • Aanhankelijkheid: Deze honden hebben vaak een sterke band met hun eigenaren en gedijen goed in nauwe menselijke relaties.

 • Intelligentie: Pomeranians zijn slimme honden en kunnen snel nieuwe commando’s leren.

 • Waakzaamheid: Ondanks hun kleine gestalte zijn Pomeranians waakzaam en kunnen ze hun eigenaren waarschuwen voor onbekende geluiden.

 • Sociaal met Mensen: Over het algemeen zijn ze sociaal en kunnen ze goed opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Pomeranian op verschillende gebieden:

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Pomeranian een gezond, gelukkig en goed aangepast huisdier blijft. Houd rekening met de individuele behoeften en persoonlijkheid van je hond en pas de zorg dienovereenkomstig aan.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Pomeranians zijn over het algemeen gezonde en levendige honden, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee eigenaren rekening moeten houden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij Pomeranians:

 1. Patellaire luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan schieten, wat kreupelheid kan veroorzaken. Het komt vaker voor bij kleine rassen zoals de Pomeranian.

 2. Tracheale collaps: Vanwege hun kleine formaat kunnen Pomeranians gevoelig zijn voor tracheale collaps, waarbij de luchtpijp tijdelijk instort. Gebruik een harnas in plaats van een halsband om druk op de keel te minimaliseren.

 3. Gebitsproblemen: Kleine honden hebben vaak tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeeltjes kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 4. Huidproblemen: Sommige Pomeranians kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen zoals allergieën en hotspots. Regelmatige verzorging, inclusief baden en borstelen, kan helpen de huid gezond te houden.

 5. Oogproblemen: Pomeranians kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen zoals cataracten en retinale degeneratie. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 6. Gewichtsbeheer: Pomeranians hebben de neiging om gewichtstoename te ervaren. Overgewicht kan de gezondheid negatief beïnvloeden. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 7. Hartproblemen: Net als veel kleine rassen kunnen Pomeranians vatbaar zijn voor hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk voor het monitoren van de hartgezondheid.

 8. Gedragsproblemen: Pomeranians kunnen territoriaal en zelfverzekerd zijn, wat kan leiden tot uitdagend gedrag. Adequate socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel.

 9. Vachtonderhoud: Pomeranians hebben een dikke vacht die regelmatige verzorging vereist. Dagelijkse borstelsessies zijn nodig om klitten en klonten te voorkomen.

 10. Verdikte blaar van de maagwand: Sommige kleine honden, waaronder Pomeranians, kunnen gevoelig zijn voor een verdikte blaar van de maagwand, wat maagproblemen kan veroorzaken. Het voeden van meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van één grote maaltijd kan helpen.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Pomeranian is niet alleen een prachtig klein ras, maar ook een levendige metgezel met een groot hart. Met de juiste zorg en genegenheid kunnen Pomeranians een gelukkige aanvulling zijn op diverse huishoudens.

De geschiedenis van de

Pomeranian

De geschiedenis van de Pomeranian, ook bekend als de Pommerse dwergkees, gaat terug tot het Pomerania-gebied, dat zich uitstrekt over delen van het huidige Polen en Duitsland. Hier is een overzicht van de geschiedenis van dit charmante kleine hondenras:

Oorsprong in Pomerania: Het ras is vernoemd naar de regio Pomerania, waar het voor het eerst werd gefokt. In deze regio werden Pomeranians gefokt als herdershonden en als werkhonden op boerderijen.

Verwant aan grotere sledenhonden: De Pomeranian is vermoedelijk ontstaan ​​uit de grotere sledehonden die werden gebruikt in koude noordelijke gebieden. Oorspronkelijk waren Pomeranians aanzienlijk groter dan de huidige norm, en ze werden gebruikt voor verschillende taken, waaronder hoeden en trekken van sleden.

Koninklijke connecties: Tijdens de 18e eeuw werden Pomeranians populair bij Europese adel, vooral in Groot-Brittannië. Koningin Charlotte, de vrouw van koning George III, had een sterke invloed op de populariteit van het ras in Groot-Brittannië.

Kleiner formaat: In de loop van de tijd werd het formaat van de Pomeranian aanzienlijk verkleind, vooral in Groot-Brittannië. Koningin Victoria speelde een rol in het verkleinen van het ras door kleinere Pomeranians te fokken. Hierdoor werden ze meer geschikt als gezelschapshonden.

Rasstandaarden en erkenning: In 1888 werd de eerste Pomeranian-standaard vastgesteld, en het ras werd officieel erkend door de American Kennel Club (AKC) in 1900. De rasstandaard definieert de kenmerken en eigenschappen van het ras.

Populariteit als gezelschapshond: De Pomeranian groeide uit tot een populaire gezelschapshond in de 19e eeuw en later. Hun kleine formaat, levendige persoonlijkheid en luxueuze vacht maakten hen aantrekkelijk voor mensen die op zoek waren naar een kleine, aantrekkelijke metgezel.

Beroemde eigenaren: Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden Pomeranians gehad, waardoor het ras een zekere mate van glamour kreeg. Beroemde eigenaren zijn onder meer koningin Victoria, Marie Antoinette, Michelangelo, en meer recentelijk, beroemdheden zoals Paris Hilton.

Huidige status: Tegenwoordig staat de Pomeranian bekend als een levendige, intelligente en aanhankelijke gezelschapshond. Ze zijn populair over de hele wereld en worden gewaardeerd om hun opvallende uiterlijk en levendige persoonlijkheid.

De geschiedenis van de Pomeranian illustreert hoe dit ras van een veelzijdige werkhond in Pomerania evolueerde tot een geliefde gezelschapshond met een rijke geschiedenis en koninklijke connecties.

Pomeranian
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Pomeranian

Pomeranians staan ​​bekend om hun levendige, nieuwsgierige en zelfverzekerde temperament. Ze zijn vaak alert en hebben een behoorlijke persoonlijkheid ondanks hun kleine formaat. Pomeranians kunnen aanhankelijk zijn naar hun eigenaar en hebben vaak een speelse kant.

Pomeranians hebben wel dagelijkse lichaamsbeweging nodig, maar vanwege hun kleine formaat hebben ze geen uitgebreide training nodig. Korte wandelingen en speelsessies zijn meestal voldoende om aan hun energiebehoeften te voldoen. Ze genieten vaak van interactie met hun eigenaar.

Pomeranians kunnen eigenzinnig zijn, maar met de juiste aanpak zijn ze trainbaar. Positieve versterking, consistentie en geduld zijn belangrijk bij het trainen van Pomeranians. Ondanks hun kleine formaat is het belangrijk om hen basiscommando’s aan te leren en vroege socialisatie te bieden.

Pomeranians hebben een dikke, pluizige vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten en matten te voorkomen. Vooral tijdens het verharen kunnen ze meer verzorging nodig hebben. Regelmatige gebitsverzorging en oorreiniging zijn ook belangrijk. Het is raadzaam om de vachtverzorging van Pomeranians serieus te nemen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen