Honden Rassen

Engelse bulldog

Engelse bulldog
De Engelse Bulldog is afkomstig uit Groot-Brittannië en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor stierengevechten, wat resulteerde in hun kenmerkende uiterlijk en sterke bouw. Deze honden werden gebruikt om stieren te controleren en vast te houden tijdens gevechten, en hun vasthoudendheid en vastberadenheid werden gewaardeerd. Gelukkig werden stierengevechten in de 19e eeuw verboden, en de Engelse Bulldog werd gefokt voor zijn vriendelijke en rustige temperament. Tegenwoordig is de Engelse Bulldog een gewaardeerde metgezel en een symbool van Groot-Brittannië.

Officiële naam : Engelse Bulldog
Andere namen : Engelse Bulldog, Oude Engelse Bulldog, Britse Bulldog
Oorsprong : Groot-Brittannië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Engelse Bulldog heeft specifieke kenmerken volgens de FCI-rasstandaard :
 • Grootte : Engelse Bulldogs zijn middelgrote honden met een compacte en gedrongen bouw. Reuen hebben meestal een schofthoogte van ongeveer 31-40 cm, en teven zijn iets kleiner.
 • Vacht : Ze hebben een korte, dichte vacht die glad aanvoelt. De vachtkleuren variëren, waaronder gestroomd, wit, rood, fawn en andere tinten.
 • Hoofd : Het hoofd is breed en krachtig met rimpels op het voorhoofd en een korte neus.
 • Ogen : De ogen van een Engelse Bulldog zijn donker, rond en expressief.
 • Oren : Ze hebben kleine, hangende oren die dicht bij het hoofd liggen.
 • Staart : De staart is kort en recht.

specifieke details

Engelse bulldog
Mannetjes :

Hoogte
36-38 cm
Gewicht
25-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
66-69 cm
Gewicht
23-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 1 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : Vanaf 10 jaar
De Engelse Bulldog heeft een kenmerkend uiterlijk met een brede kop, rimpels op het voorhoofd en een korte neus. Ze hebben kleine, expressieve ogen en hangende oren. De staart is kort en recht, en ze hebben een compacte bouw.

Raskenmerken

De Engelse Bulldog heeft verschillende kenmerken die hem uniek maken:

 • Karakteristieke kop: De Bulldog staat bekend om zijn kenmerkende kop, met een korte snuit en een overvloed aan rimpels op het voorhoofd.

 • Korte neus: De korte neus van de Bulldog kan ademhalingsproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij warm weer en tijdens inspanning.

 • Gespierd lichaam: Ondanks hun gedrongen uiterlijk hebben Bulldogs sterke spieren en een stevige bouw.

 • Zachtaardig karakter: Ze staan bekend om hun zachtaardige en vriendelijke karakter, wat hen tot uitstekende huisdieren maakt, vooral voor gezinnen.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk en aanhankelijk: Engelse Bulldogs staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke aard. Ze zijn vaak dol op mensen, inclusief kinderen, en gedijen goed in gezinsomgevingen.

 • Kalm en lui: Deze honden hebben de neiging om vrij lui te zijn en houden van luieren op de bank. Ze hebben geen overdreven energie en zijn tevreden met korte wandelingen.

 • Sociaal: Bulldogs kunnen goed opschieten met andere huisdieren en houden vaak van gezelschap.

 • Beschermend: Ze kunnen een beschermende kant hebben en zullen hun familie verdedigen als ze het gevoel hebben dat er gevaar dreigt.

 • Soms eigenwijs: Bulldogs kunnen eigenwijs zijn en vereisen consistente training met positieve bekrachtiging.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Zeker, hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Engelse Bulldog op verschillende gebieden:

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Engelse Bulldogs zijn geweldige metgezellen, maar ze kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten. Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee eigenaren van Engelse Bulldogs rekening moeten houden:

1. Ademhalingsproblemen:

 • Vanwege hun platte gezicht, bekend als brachycefalie, kunnen Engelse Bulldogs last hebben van ademhalingsproblemen. Dit omvat snurken, piepende ademhaling en moeite met ademhalen, vooral bij warm weer. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat ze niet oververhit raken en dat ze voldoende frisse lucht krijgen.

2. Huidproblemen:

 • Engelse Bulldogs hebben rimpels en huidplooien, die vatbaar kunnen zijn voor huidinfecties als ze niet goed worden schoongehouden en gedroogd. Het is belangrijk om deze gebieden regelmatig te controleren en te reinigen.

3. Overgewicht:

 • Engelse Bulldogs hebben de neiging om snel gewicht aan te komen. Overgewicht kan leiden tot extra stress op hun gewrichten en hun ademhaling bemoeilijken. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel om overgewicht te voorkomen.

4. Gewrichtsproblemen:

 • Engelse Bulldogs kunnen gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen, zoals heupdysplasie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat hun gewicht wordt beheerd en dat ze niet overbelast raken met fysieke activiteit.

5. Oogproblemen:

 • Sommige Engelse Bulldogs kunnen last hebben van oogproblemen, waaronder entropion (omkrullende oogleden) en cornea-ulcera. Regelmatige oogzorg en dierenartscontroles zijn belangrijk.

6. Allergieën:

 • Net als andere honden kunnen Engelse Bulldogs allergieën ontwikkelen, zoals voedselallergieën of allergieën voor pollen en huisstofmijt. Het kan nodig zijn om hun dieet aan te passen en allergenen te vermijden.

7. Reproductieve problemen:

 • Engelse Bulldogs hebben vaak moeite met natuurlijke voortplanting vanwege hun lichaamsbouw, wat kan leiden tot keizersneden voor bevallingen. Dit kan financiële en gezondheidsuitdagingen met zich meebrengen als je van plan bent om te fokken.
Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te handhaven, voldoende lichaamsbeweging te bieden en aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van Engelse Bulldogs. Door proactief te zijn en op de hoogte te zijn van deze gezondheidsproblemen, kun je ervoor zorgen dat je Bulldog een gezond en gelukkig leven leidt.
De Engelse Bulldog is een ras met een uniek uiterlijk en een zachtaardig temperament. Ze zijn liefdevolle metgezellen en gedijen in een gezinssfeer waar ze veel aandacht en genegenheid krijgen. Het is belangrijk om voor hun gezondheid te zorgen, met name vanwege hun gevoeligheid voor hitte, en regelmatige dierenartscontroles bij te wonen.

De geschiedenis van de

Engelse bulldog

De geschiedenis van de Engelse Bulldog is rijk en gaat eeuwen terug. Hier is een overzicht van de geschiedenis van dit opvallende hondenras:

Oorsprong in Groot-Brittannië: De Engelse Bulldog is een oud Brits ras dat teruggaat tot de 13e eeuw. De oorspronkelijke bulldog had echter heel andere kenmerken dan de huidige Engelse Bulldog. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor stierengevechten en als werkhonden om vee te drijven en te beheren.

Stierengevechten: In de vroege geschiedenis van het ras werden Engelse Bulldogs gebruikt in stierengevechten, waar ze hun bijtkracht en vasthoudendheid toonden. Deze gevechten waren wreed en werden uiteindelijk verboden in Groot-Brittannië in de 19e eeuw.

Fokken voor karakter: Na het verbod op stierengevechten veranderde het fokken van Bulldogs om ze een meer acceptabel karakter te geven. Fokkers werkten aan het ontwikkelen van een vriendelijker, rustiger temperament, en geleidelijk veranderden de fysieke kenmerken van het ras.

Het moderne uiterlijk: Gedurende de 19e en vroege 20e eeuw werden de kenmerken van de Engelse Bulldog verder verfijnd, waaronder het krijgen van een gedrongen lichaamsbouw, een massief hoofd, en een kenmerkende rimpelige huid. Hun karakter werd vriendelijker en loyaler, waardoor ze geschikt werden als gezelschapsdieren.

Populair als gezelschapsdier: De Engelse Bulldog werd uiteindelijk geliefd als een gezelschapshond vanwege zijn zachtaardige en aanhankelijke karakter. Ze staan bekend om hun loyaalheid aan hun eigenaren en kunnen goede metgezellen zijn voor gezinnen.

Symbool en mascotte: De Engelse Bulldog is een nationaal symbool van Groot-Brittannië en wordt vaak geassocieerd met de Britse cultuur en erfgoed. Ze worden ook vaak gebruikt als mascottes voor sportteams en organisaties.

Tegenwoordig is de Engelse Bulldog een populaire gezelschapshond vanwege zijn unieke uiterlijk en vriendelijke aard. Het ras is echter gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen vanwege de gedrongen bouw en de kenmerkende platte gezichtsvorm, wat een aandachtspunt is voor fokkers en eigenaren om de gezondheid van de honden te waarborgen.

Engelse-bulldog-2
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Engelse bulldog

Ja, Engelse Bulldogs kunnen goede gezelschapshonden zijn voor gezinnen. Ze hebben over het algemeen een zachtaardig karakter en houden van menselijk gezelschap. Ze zijn vaak vriendelijk tegenover kinderen en gedijen goed in een liefdevolle gezinsomgeving.
Nee, Engelse Bulldogs zijn niet bijzonder actieve honden en hebben geen hoge trainingsbehoeften. Korte wandelingen en speeltijd zijn meestal voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. Het is belangrijk om te voorkomen dat ze oververhit raken vanwege hun platte gezichtsvorm.
Ja, Engelse Bulldogs hebben speciale verzorging nodig vanwege hun rimpelige huid en hun platte gezicht. De huidplooien moeten regelmatig worden schoongemaakt en gedroogd om huidinfecties te voorkomen. Bovendien moeten ze in de zomer koel worden gehouden om oververhitting te voorkomen.

Ja, Engelse Bulldogs zijn gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsproblemen vanwege hun platte gezicht, gewrichtsproblemen en huidaandoeningen. Het is belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken en regelmatige gezondheidscontroles uit te voeren om de gezondheid van je Engelse Bulldog te waarborgen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen