Honden Rassen

Rottweiler

Rottweiler

De Rottweiler is een oud Duits hondenras met een rijke geschiedenis. Het ras dankt zijn naam aan de stad Rottweil in Zuid-Duitsland, waar het oorspronkelijk werd gefokt. Rottweilers werden traditioneel gebruikt als veehoeders en trek- en waakhonden door veehouders in de regio. Ze stonden bekend om hun kracht, uithoudingsvermogen en vastberadenheid.

Na verloop van tijd werden Rottweilers ingezet als politiehonden en diensthonden vanwege hun gehoorzaamheid en beschermende instinct. Tegenwoordig worden Rottweilers vaak gewaardeerd als gezinshonden vanwege hun loyaliteit en toewijding aan hun eigenaren.

Officiële naam : Rottweiler
Andere namen : Rottie, Rottweiler Metzgerhund, Slagershond van Rottweil
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft specifieke standaarden opgesteld voor de Rottweiler. Hier is een overzicht van het algemene beeld volgens deze standaard :

 • Grootte : Rottweilers zijn middelgrote tot grote honden met een krachtige en gespierde bouw. Reuen hebben meestal een schofthoogte van ongeveer 61-68 cm, terwijl teven iets kleiner zijn.
 • Vacht : Ze hebben een korte, dichte vacht die meestal zwart is met bruine aftekeningen op de wangen, poten, borst en onderbuik.
 
 
 • Hoofd : Het hoofd van een Rottweiler is krachtig en in verhouding tot het lichaam, met een brede schedel en een duidelijke stop.
 • Ogen : De ogen zijn donkerbruin van kleur en hebben een alerte en vriendelijke uitdrukking.
 • Oren : Rottweilers hebben hangende oren die middelgroot zijn en dicht bij het hoofd liggen.
 • Staart : De staart is van nature kort en wordt laag aangezet.

specifieke details

Rassen-Rottweiler
Mannetjes :

Hoogte
61-68.5 cm
Gewicht
43-61 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
56-63.5 cm
Gewicht
36-45 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 8 maanden
 • Volwassen : 8 maanden tot 2 jaar
 • Oudere : 2 tot 5 jaar
 • Senior : 5 tot 16 jaar

Raskenmerken

Rottweilers hebben enkele opvallende raskenmerken :
 • Loyaliteit : Ze staan bekend om hun sterke loyaliteit aan hun gezin en zijn vaak toegewijd aan hun eigenaren.
 • Beschermend Instinct : Rottweilers hebben een natuurlijk beschermingsinstinct en kunnen waakzaam zijn tegenover vreemden.
 • Intelligentie : Ze zijn intelligent en kunnen goed getraind worden, maar hebben consistente en positieve training nodig.
 • Sterkte en Kracht : Rottweilers zijn fysiek sterk en hebben aanzienlijke kracht.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Rottweilers zijn opvallend :

 • Vriendelijkheid : Ze kunnen vriendelijk en aanhankelijk zijn naar hun gezin, maar socialisatie is belangrijk om eventuele terughoudendheid tegenover vreemden te verminderen.
 • Moedig : Rottweilers staan bekend om hun moed en vastberadenheid.
 • Actief : Ze hebben regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven.
 • Geschiktheid voor Gezinnen : Rottweilers kunnen geweldige gezinshonden zijn als ze goed worden opgevoed en gesocialiseerd.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Het verzorgen van een Rottweiler is essentieel om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig zijn. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, en training:

Het verzorgen van je Rottweiler volgens deze richtlijnen zal helpen om ervoor te zorgen dat ze een gezond en gelukkig leven leiden. Vergeet niet dat elke hond individuele behoeften heeft, dus pas je zorg aan op basis van de specifieke vereisten van je Rottweiler.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Rottweilers zijn krachtige, loyale en intelligente honden. Over het algemeen zijn ze gezonde en robuuste honden, maar zoals bij elk ras kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een veelvoorkomend probleem bij Rottweilers en veel andere grote rassen. Het is een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis en pijn. Bij het aanschaffen van een Rottweiler is het belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken die ouderdieren heeft laten testen op heupdysplasie.

 2. Elleboogdysplasie: Dit is een andere gewrichtsaandoening waar Rottweilers vatbaar voor zijn. Het kan leiden tot kreupelheid en pijn. Regelmatige beweging en een gezond dieet kunnen helpen bij het verminderen van het risico.

 3. Hartaandoeningen: Rottweilers kunnen gevoelig zijn voor hartaandoeningen, waaronder dilaterende cardiomyopathie (DCM). Regelmatige controles bij de dierenarts kunnen helpen bij het opsporen van deze aandoeningen in een vroeg stadium.

 4. Kanker: Net als veel andere rassen lopen Rottweilers een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker. Regelmatige gezondheidscontroles zijn belangrijk om eventuele knobbels of gezwellen op te sporen.

 5. Overgewicht: Rottweilers hebben de neiging om overgewicht te krijgen als ze te veel eten en te weinig bewegen. Overgewicht kan de gewrichten belasten en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en beheer de voeding van je hond zorgvuldig.

 6. Oogproblemen: Rottweilers kunnen gevoelig zijn voor oogaandoeningen, zoals entropion (inrollen van de oogleden) en erfelijke cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om deze problemen te identificeren.

 7. Huidproblemen: Huidproblemen, waaronder allergische dermatitis en hotspots, kunnen voorkomen bij Rottweilers. Zorg voor regelmatige verzorging en een gezond dieet om de huidgezondheid te handhaven.

 8. Gedragsproblemen: Rottweilers zijn intelligente en sterke honden, en ze hebben consequente training en sociale interactie nodig om ongewenst gedrag te voorkomen. Goede socialisatie en positieve versterkingstraining zijn essentieel.

Om de gezondheid en het welzijn van je Rottweiler te bevorderen, is het belangrijk om regelmatig dierenartscontroles uit te voeren, een gezond dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele gedragsveranderingen of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker kan ook helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

Rottweilers zijn krachtige en toegewijde honden die geschikt zijn voor ervaren eigenaren die bereid zijn om hen te trainen en de juiste hoeveelheid beweging en stimulatie te bieden. Met de juiste zorg en training kunnen Rottweilers trouwe metgezellen worden en een waardevolle aanvulling zijn op het gezin.

De geschiedenis van de

Rottweiler

De Rottweiler is een krachtig en imposant hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot het oude Rome. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Rottweiler:

Oorsprong in Romeins Duitsland: De geschiedenis van de Rottweiler begint in het oude Rome, waar hun voorouders dienst deden als werkhonden voor de Romeinse legers. Ze werden vermoedelijk over de Alpen gebracht naar het zuiden van Duitsland, waar ze werden gefokt en ontwikkeld in de stad Rottweil, vandaar de naam “Rottweiler.”

Veedrijvers en beschermers: In Rottweil en de omliggende regio’s werden Rottweilers gebruikt voor verschillende taken. Ze fungeerden als veedrijvers, hielpen bij het bewaken van vee en eigendommen, en trokken karren met goederen naar de markt. Hun kracht, uithoudingsvermogen en gehoorzaamheid maakten hen geschikt voor deze taken.

Populariteit als werkhond: Gedurende de geschiedenis waren Rottweilers gewaardeerde werkhonden, vooral in de vee- en vleeshandelsindustrie in Rottweil. Ze werden ingezet om vee te hoeden, vlees te vervoeren en als waakhonden voor markten en slagerijen.

Behoud van het ras: In de late 19e eeuw begon de Rottweiler zijn plaats als een apart hondenras te verankeren. Fokkers en liefhebbers begonnen de kenmerken van het ras te standaardiseren en vast te leggen, wat resulteerde in de eerste rasstandaard voor de Rottweiler in 1901.

Moderne tijden: Na verloop van tijd veranderde de rol van de Rottweiler van een werkhond naar een geliefde gezelschapshond. Tegenwoordig wordt de Rottweiler gewaardeerd om zijn loyaliteit, beschermende aard en vriendelijke persoonlijkheid. Ze worden vaak gebruikt als familiehonden, diensthonden en werkhonden in verschillende beroepen, zoals zoek- en reddingswerk, politie en therapiehonden.

Internationale erkenning: De Rottweiler werd internationaal erkend en is een van de populairste hondenrassen ter wereld. Het ras is erkend door nationale en internationale hondenverenigingen, waaronder de American Kennel Club (AKC) in de Verenigde Staten.

De geschiedenis van de Rottweiler weerspiegelt de veelzijdigheid van dit ras, van een hardwerkende werkhond in het oude Duitsland tot een geliefde en betrouwbare metgezel in moderne tijden. Rottweilers zijn bekend om hun kracht, moed en toewijding aan hun eigenaren, wat hen tot gewaardeerde leden van veel gezinnen en gemeenschappen maakt.

Rottweiler
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Rottweiler

Rottweilers staan ​​bekend om hun loyaliteit, moed en beschermende aard. Ze zijn over het algemeen zeer aanhankelijk en toegewijd aan hun gezin, en kunnen goede waakhonden zijn. Ze hebben meestal een zelfverzekerd en evenwichtig temperament, maar vroege socialisatie en training zijn belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen.

Rottweilers zijn vrij grote en krachtige honden die dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben. Ze houden van wandelingen, spelen en trainen. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om hen fysiek en mentaal gestimuleerd te houden en om overgewicht te voorkomen.

Rottweilers zijn intelligente honden en kunnen goed worden getraind, maar ze hebben een sterke wil en kunnen soms koppig zijn. Het is belangrijk om met positieve en consistente trainingsmethoden te werken en om vroege socialisatie te bieden om hen aan verschillende situaties en mensen te laten wennen. Goede training en socialisatie zijn essentieel om te zorgen dat Rottweilers goed opgevoede huisdieren zijn.

Rottweilers kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie, elleboogdysplasie en hartaandoeningen. Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Rottweiler te controleren en regelmatige dierenartsbezoeken bij te houden. Het is ook raadzaam om een fokker te selecteren die gezondheidstesten heeft uitgevoerd op de ouderdieren om genetische aandoeningen te minimaliseren.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen