Honden Rassen

Labrador Retriever

Labrador-Retriever
De Labrador Retriever, vaak liefkozend “Lab” genoemd, is oorspronkelijk ontstaan in de vissersgemeenschappen van Newfoundland in Canada. In de 19e eeuw werden deze honden gefokt om te helpen bij de visserij. Ze waren uitstekende zwemmers en apporteerden visnetten en -lijnen uit het ijskoude water. Hun oorspronkelijke voorouders waren St. John’s-honden, die later werden gekruist met andere rassen zoals de Newfoundland-hond en de Tweed Water Spaniël.
De populariteit van de Labrador Retriever groeide snel, vooral in Groot-Brittannië, waar ze werden gefokt voor hun jachtkwaliteiten en als trouwe metgezellen. Tegenwoordig zijn Labradors een van de meest geliefde hondenrassen ter wereld vanwege hun veelzijdigheid en vriendelijke karakter.

Officiële naam : Labrador Retriever
Andere namen : Labrador, Lab
Oorsprong : Canada (Newfoundland)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft specifieke standaarden opgesteld voor de Labrador Retriever. Hier is een overzicht van het algemene beeld volgens de FCI-rasstandaard :
 • Grootte : Labradors zijn middelgrote honden met een compacte en evenredige bouw. Reuen bereiken meestal een schofthoogte van ongeveer 56-57 cm, terwijl teven iets kleiner zijn.
 • Vacht : Ze hebben een dichte, korte dubbele vacht die waterafstotend is. De vachtkleuren omvatten zwart, geel en chocoladebruin.
 • Hoofd : Het hoofd is breed met een duidelijke stop en een krachtige snuit.
 • Ogen : De ogen van een Labrador zijn expressief en meestal donker van kleur.
 • Oren : Ze hebben hangende oren die dicht bij het hoofd liggen.
 • Staart : De staart van een Labrador is dik aan de basis en wordt geleidelijk smaller naar het uiteinde. De staart wordt vaak omschreven als “otterstaart.”

specifieke details

Rassen-Labrador
Mannetjes :

Hoogte
56-61 cm
Gewicht
30-36 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
53-58 cm
Gewicht
25-32 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 15 maanden
 • Volwassen : 15 maanden tot 5 jaar
 • Oudere : 5 jaar tot > 8 jaar
 • Senior : Vanaf 8 jaar

Raskenmerken

Labrador Retrievers staan bekend om een aantal opvallende kenmerken :
 • Vriendelijkheid : Labradors zijn bijzonder vriendelijk, liefdevol en sociaal van aard, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn.
 • Intelligentie : Ze zijn zeer intelligent en gemakkelijk te trainen, wat hen geschikt maakt voor diverse rollen, van gezinshond tot werkhond.
 • Energiek : Labradors hebben veel energie en houden van lichaamsbeweging. Ze genieten van dagelijkse wandelingen en actieve spelletjes.
 • Goede zwemmers : Ze hebben een aangeboren liefde voor water en zijn uitstekende zwemmers, wat hun geschiedenis als retrievers van watervogels weerspiegelt.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Labradors zijn opvallend :
 • Vriendelijkheid en Geduld : Labradors zijn doorgaans vriendelijk en geduldig, vooral met kinderen. Ze staan bekend om hun zachtaardige aard.
 • Sociaal : Ze houden van interactie met mensen en andere dieren. Ze gedijen in een gezelschapsomgeving.
 • Speelsheid : Labradors behouden vaak hun speelse karakter tot op hoge leeftijd. Ze houden van apporteer- en denkspelletjes.
 • Loyaliteit : Ze zijn trouw aan hun eigenaren en vormen sterke emotionele banden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Zeker, hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van je Labrador Retriever in verschillende aspecten, waaronder beweging, vachtverzorging en training:

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Labrador Retrievers zijn over het algemeen gezonde honden, maar net als bij elk ras kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsaandachtspunten en -problemen bij Labrador Retrievers:
 1. Heupdysplasie :

  Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed in de heupkommen passen. Het kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis.

 2. Elleboogdysplasie :

  Elleboogdysplasie is vergelijkbaar met heupdysplasie maar treft de ellebooggewrichten. Het kan ook leiden tot kreupelheid en ongemak.

 3. Erfelijke Hartaandoeningen :

  Sommige Labrador Retrievers kunnen vatbaar zijn voor hartaandoeningen zoals dilaterende cardiomyopathie (DCM). Regelmatige hartonderzoeken zijn belangrijk.

 4. Oogaandoeningen :

  Cataract en progressieve retina-atrofie (PRA) zijn oogaandoeningen die bij Labradors kunnen voorkomen. Jaarlijkse oogonderzoeken zijn belangrijk.

 5. Gewichtsproblemen :

  Labradors hebben de neiging om aan te komen als ze te veel eten en te weinig bewegen. Overgewicht kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen en diabetes.

 6. Huidallergieën :

  Sommige Labradors kunnen last hebben van huidallergieën, voedselallergieën of omgevingsallergieën.

 7. Oefeningsgerelateerde Problemen :

  Labradors zijn zeer actief en kunnen blessures oplopen als ze te veel inspanning doen, vooral tijdens de groei. Het is belangrijk om te zorgen voor gecontroleerde beweging en te voorkomen dat ze te veel springen, vooral bij jonge honden.

 8. Eetlust en Inname van Voorwerpen :

  Labradors staan bekend om hun grote eetlust en sommigen kunnen voorwerpen inslikken die verstikkingsgevaar of darmobstructie kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk om samen te werken met een dierenarts om de gezondheid van je Labrador Retriever te bewaken en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te behandelen. Het fokken van Labradors met aandacht voor gezondheid en het vermijden van fokhonden met bekende genetische aandoeningen kan helpen om de gezondheid van toekomstige generaties te verbeteren. Regelmatige controles, een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel om je Labrador Retriever een lang en gezond leven te bieden.

Labrador Retrievers zijn geweldige metgezellen vanwege hun vriendelijke karakter, intelligentie en veelzijdigheid. Ze gedijen in gezinnen en kunnen zich aanpassen aan verschillende levensstijlen.

De geschiedenis van de

Labrador Retriever

De Labrador Retriever is een van de meest populaire hondenrassen ter wereld en heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot Newfoundland, Canada. Hier is een beknopte geschiedenis van de Labrador Retriever:

Oorsprong in Newfoundland: De Labrador Retriever ontstond in de vroege 19e eeuw in de regio Newfoundland, die nu deel uitmaakt van Canada. Het ras werd oorspronkelijk gefokt door vissers en jagers in het gebied.

Vroege voorouders: De vroege voorouders van de Labrador Retriever waren waarschijnlijk honden die werden gebruikt door vissers en jagers in Newfoundland. Deze honden werden gefokt voor hun vaardigheid om te zwemmen en te apporteren, wat essentieel was voor het werk op boten en bij de jacht.

Invloed van andere rassen: Hoewel de exacte oorsprong van de Labrador Retriever niet volledig gedocumenteerd is, wordt aangenomen dat er invloed is geweest van andere hondenrassen, waaronder de St. John’s Dog en mogelijk de Newfoundland Dog. Deze rassen droegen bij aan de ontwikkeling van de kenmerkende eigenschappen van de Labrador, zoals hun waterbestendige vacht en uitstekende zwemcapaciteiten.

Naamgeving: In de 19e eeuw werd het ras bekend als de “Lesser Newfoundland” of de “St. John’s Dog.” Pas later, aan het begin van de 20e eeuw, werd het ras officieel erkend als de “Labrador Retriever,” vernoemd naar de regio waar het ras oorspronkelijk werd ontwikkeld.

Verspreiding naar Engeland: In de 19e eeuw brachten Engelse aristocraten Labradors naar Engeland en begonnen ze te fokken voor jacht- en metgezelschapsdoeleinden. Dit leidde tot verdere ontwikkeling en verfijning van het ras.

Populariteit en erkenning: De Labrador Retriever groeide in populariteit in de 20e eeuw en werd uiteindelijk erkend als een ras door de Britse en Amerikaanse kennelclubs. Tegenwoordig staan ze bekend om hun veelzijdigheid als werkhonden, gezinshonden en hulphonden.

Labrador Retrievers zijn geliefd vanwege hun vriendelijke aard, intelligentie, trainbaarheid en hun vermogen om goed te werken als jachthonden, zoek- en reddingshonden, en hulphonden voor mensen met verschillende behoeften. Ze behoren tot de meest populaire hondenrassen wereldwijd en hebben een rijke geschiedenis als trouwe metgezellen en betrouwbare werkhonden.

Labrador-Retriever
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Labrador Retriever

Labrador Retrievers staan bekend om hun vriendelijke, aanhankelijke en zachtaardige temperament. Ze zijn over het algemeen sociaal en liefdevol naar mensen en andere huisdieren. Ze zijn ook zeer intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor ze geweldige gezelschapshonden zijn.
Ja, Labrador Retrievers zijn zeer energiek en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om fit en gelukkig te blijven. Ze genieten van wandelingen, spelen, apporteren en zwemmen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om hun energie kwijt te kunnen en overgewicht te voorkomen.
Labrador Retrievers hebben een korte, dichte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Ze werpen meestal het hele jaar door, dus seizoensgebonden rui is niet zo uitgesproken als bij sommige andere rassen.
Ja, Labrador Retrievers zijn uitstekende gezinshonden. Ze zijn geduldig en tolerant, vooral met kinderen, waardoor ze geweldige metgezellen zijn voor gezinnen. Ze zijn over het algemeen goed in het omgaan met drukte en lawaai en gedijen in een liefdevolle en actieve gezinssfeer.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen