Honden Rassen

Amerikaanse Pitbull Terriër

pitbull

De Amerikaanse Pitbull Terriër, vaak kortweg aangeduid als de Pit Bull, heeft zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk. Het ras ontstond in de 19e eeuw als een kruising tussen de Bulldog en verschillende terriërrassen. Oorspronkelijk gefokt voor hondengevechten vanwege hun kracht en vastberadenheid, werden Pit Bulls later naar de Verenigde Staten gebracht, waar ze al snel populair werden als werkhonden en gezelschapsdieren. Hoewel het ras vaak negatieve publiciteit heeft gekregen vanwege verkeerd gebruik en misbruik, hebben veel individuele Pit Bulls bewezen dat ze vriendelijke, loyale metgezellen kunnen zijn wanneer ze op de juiste manier worden opgevoed en gesocialiseerd.

Officiële naam : American Pit Bull Terrier
Andere namen : Pit Bull, APBT
Oorsprong : Verenigde Staten

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Het Amerikaanse Pitbull Terriër wordt niet erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), omdat het ras als controversieel wordt beschouwd en het niet voldoet aan de rasstandaarden van traditionele erkende organisaties. Het uiterlijk van de APBT kan echter worden omschreven als volgt:

 • Bouw: De APBT heeft een gespierd en atletisch lichaam met een diepe borstkas en een krachtige nek. De rug is kort en recht, en de staart is laag aangezet.

 
 
 • Hoofd: Het hoofd is middelgroot, met een brede schedel en een sterke kaak. De oren kunnen zowel staand als hangend zijn, afhankelijk van de individuele hond.

 • Vacht: De vacht van de APBT is kort, dicht en glanzend. Het kan elke kleur zijn, maar vaak zie je patronen met wit, zwart, bruin, rood en gestroomd.

specifieke details

Rassen-American-Pit-Bull-Terrier
Mannetjes :

Hoogte
46-56 cm
Gewicht
16-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
46-56 cm
Gewicht
14-27 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7-10 jaar
 • Oudere : 7-10 tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Kracht en Atletisch Vermogen: APBT’s staan bekend om hun kracht en atletisch vermogen. Ze hebben vaak een indrukwekkend uithoudingsvermogen en kunnen goed presteren in sporten zoals behendigheid.

 • Vriendelijkheid naar Mensen: Ondanks hun historie als vechthonden, hebben APBT’s vaak een vriendelijke aard naar mensen toe. Ze kunnen aanhankelijk en liefdevol zijn jegens hun gezin.

 • Intelligentie: De APBT is intelligent en leergierig. Met consistente training kunnen ze complexe commando’s leren.

 • Sociaal met Andere Dieren: Sociale opvoeding en socialisatie zijn belangrijk voor APBT’s om goed op te kunnen schieten met andere dieren. Individuele variatie is echter mogelijk.

Temperament en Gedrag

 • Liefdevol en Toegewijd: APBT’s staan bekend om hun liefde voor mensen en hun toewijding aan hun gezin. Ze kunnen sterke banden vormen met hun eigenaren.

 • Waakzaamheid: Van nature zijn APBT’s vaak waakzaam, en ze kunnen hun gezin beschermen als dat nodig is.

 • Energiek en Speels: Deze honden hebben vaak een hoog energieniveau en houden van spelen. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om hun fysieke en mentale welzijn te behouden.

 • Gehoorzaamheid: Met de juiste training en socialisatie kunnen APBT’s gehoorzaam en goed gemanierd zijn.

 • Zorgzaamheid: APBT’s kunnen een zorgzaam karakter hebben en staan erom bekend goed met kinderen om te gaan.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Amerikaanse Pitbull Terriër op verschillende gebieden:

Het verzorgen van je Amerikaanse Pitbull Terriër volgens deze richtlijnen zal helpen om ervoor te zorgen dat ze een gezond en gelukkig leven leiden. Houd er rekening mee dat elke hond individuele behoeften heeft, dus pas je zorg aan op basis van de specifieke vereisten van je Pit Bull.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Amerikaanse Pitbull Terriër zijn over het algemeen sterke en gezonde honden, maar zoals bij elk ras zijn er specifieke gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren rekening mee moeten houden. Hier zijn enkele van de potentiële gezondheidsproblemen en zaken om op te letten bij Amerikaanse Pitbull Terriër:

 1. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Dit kan leiden tot pijn en artritis. Het is belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken die gezondheidstests heeft uitgevoerd op de ouderdieren.

 2. Elleboogdysplasie: Net als bij heupdysplasie is dit een gewrichtsaandoening die voorkomt bij veel hondenrassen, inclusief Pit Bulls. Het kan leiden tot kreupelheid en pijn.

 3. Hartproblemen: Sommige Pit Bulls kunnen vatbaar zijn voor hartaandoeningen, zoals dilaterende cardiomyopathie (DCM). Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van deze problemen.

 4. Huidallergieën: Sommige Pit Bulls kunnen gevoelig zijn voor huidallergieën, wat kan resulteren in jeuk, huiduitslag en hotspots. Het identificeren van allergenen en het volgen van een gezond dieet kan helpen.

 5. Knieproblemen (patella luxatie): Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan glijden, wat kreupelheid kan veroorzaken. Regelmatige lichaamsbeweging en het handhaven van een gezond gewicht kunnen helpen bij het voorkomen van knieproblemen.

 6. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en haaruitval. Het kan worden behandeld met medicatie.

 7. Oogproblemen: Sommige Pit Bulls kunnen aanleg hebben voor oogaandoeningen zoals cataracten en progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 8. Allergieën voor voedsel: Pit Bulls kunnen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in hun voeding. Het monitoren van hun dieet en werken met de dierenarts kan helpen bij het identificeren en beheren van voedselallergieën.

 9. Gewichtsbeheer: Pit Bulls hebben de neiging spiermassa op te bouwen, maar het is belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Overgewicht kan gezondheidsproblemen verergeren, zoals gewrichtsaandoeningen.

 10. Sociale en mentale stimulatie: Pit Bulls zijn intelligente en sociaal ingestelde honden. Ze hebben veel aandacht, mentale stimulatie en fysieke activiteit nodig. Onderstimulatie kan leiden tot verveling en ongewenst gedrag.

Het is van cruciaal belang om regelmatige dierenartscontroles uit te voeren, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een verantwoordelijke fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt, kan het risico op erfelijke aandoeningen verminderen.

Hoewel de Amerikaanse Pitbull Terriër een rijke geschiedenis heeft en individuen vaak als liefdevolle huisdieren worden ervaren, is het belangrijk op te merken dat het ras in sommige regio’s enigszins controversieel is vanwege ongepast gebruik en slechte fokpraktijken. Een verantwoordelijke eigenaar, consistente training en vroege socialisatie zijn cruciaal om het beste uit dit ras te halen. Het is ook essentieel om de lokale wet- en regelgeving met betrekking tot het ras te begrijpen.

De geschiedenis van de

Amerikaanse Pitbull Terriër

De geschiedenis van de Amerikaanse Pitbull Terriër (APBT) is complex en gaat terug tot de 19e eeuw. Het ras heeft wortels in Engeland, maar het kreeg zijn eigen identiteit en ontwikkelde zich in de Verenigde Staten. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Amerikaanse Pitbull Terriër:

Oorsprong in Engeland: De voorouders van de Amerikaanse Pitbull Terriër kunnen worden teruggevoerd tot Engelse Bulldogs en verschillende terriërrassen. Oorspronkelijk werden deze honden gefokt voor stierengevechten, een sport die in het middeleeuwse Engeland populair was.

Ontstaan van de Bully-Whippet: In de 19e eeuw werden Bulldogs gekruist met Terriërs om honden te produceren die wendbaarder waren tijdens stierengevechten. Dit resulteerde in het ontstaan van de Bully-Whippet, de voorloper van de Amerikaanse Pitbull Terriër.

Naar Amerika: In de late 19e eeuw emigreerden veel mensen vanuit Engeland naar de Verenigde Staten, en ze brachten hun honden mee, waaronder de voorlopers van de Amerikaanse Pitbull Terriër. Deze honden werden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals werken op boerderijen, jagen en als waakhonden.

Populariteit als boerenhond: In de Verenigde Staten werd de Amerikaanse Pitbull Terriër al snel populair op boerderijen vanwege zijn vasthoudendheid, intelligentie en kracht. Ze werden vaak gebruikt voor het hoeden van vee en als algemene werkhonden.

Verandering van rol: Tegen het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw veranderde de rol van de Amerikaanse Pitbull Terriër. Terwijl sommigen de honden bleven gebruiken voor sporten zoals stierengevechten, richten anderen zich op het ontwikkelen van een vriendelijke en betrouwbare metgezel.

Nieuwe functies: De APBT werd populair in verschillende functies, waaronder circusacts en als mascotte. Beroemdheden, zoals de stripfiguur Pete the Pup uit de “Our Gang”-films, droegen bij aan de positieve reputatie van het ras.

Stereotypen en controverses: In de loop van de tijd is de Amerikaanse Pitbull Terriër het onderwerp geworden van controverse en negatieve stereotypen, deels vanwege het onethische gebruik van het ras in illegale hondengevechten. Veel liefhebbers van het ras benadrukken echter dat met de juiste socialisatie en training, APBTs liefdevolle, loyale en betrouwbare metgezellen kunnen zijn.

Het verhaal van de Amerikaanse Pitbull Terriër weerspiegelt de complexiteit van de geschiedenis van hondenrassen, inclusief de verschuivingen in het doel en gebruik van de honden in verschillende tijdsperioden en culturen. Het is belangrijk op te merken dat de reputatie van het ras vaak wordt beïnvloed door de acties van individuele hondenbezitters en de omstandigheden waaronder de honden worden gehouden.

pitbull
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Amerikaanse Pitbull Terriër

Amerikaanse Pitbull Terriër staan ​​bekend om hun vriendelijke aard, loyaliteit en energie. Ze kunnen zeer aanhankelijk zijn naar hun gezin toe en staan bekend om hun vastberadenheid. Met de juiste socialisatie en training kunnen Pit Bulls goed gedijen als huisdieren. Ze hebben vaak een sterke behoefte aan menselijke interactie.

Ja, Pit Bulls zijn energieke honden die dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben. Lange wandelingen, actieve speelsessies en uitdagende puzzels zijn manieren om hen fysiek en mentaal te stimuleren. Regelmatige lichaamsbeweging helpt ook om verveling te voorkomen.

Het stereotype van de agressieve Pit Bull is onjuist. Met de juiste socialisatie, training en verzorging kunnen Pit Bulls vriendelijke en goed aangepaste huisdieren zijn. Het is belangrijk om individuele verschillen in overweging te nemen en rekening te houden met de achtergrond en opvoeding van elk dier.

Net als veel andere hondenrassen kunnen Pit Bulls gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie, allergieën en huidproblemen. Reguliere dierenartscontroles, een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging dragen bij aan het behoud van de gezondheid van een Pit Bull. Het is ook belangrijk om een ​​gerenommeerde fokker te kiezen die gezondheidstesten heeft uitgevoerd op de ouderdieren.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen