Honden Rassen

Border Collie

Border-Collie

De Border Collie is een ras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de grensstreek tussen Engeland en Schotland, vandaar de naam “Border” Collie. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt voor hun herderskwaliteiten en werden gebruikt bij het hoeden van schapen in deze regio. De Border Collie staat bekend om zijn uitstekende werkethiek, intelligentie en gehoorzaamheid.

Hoewel de exacte geschiedenis van de Border Collie niet volledig is gedocumenteerd, zijn ze over de hele wereld bekend en worden ze vaak beschouwd als de slimste hondenrassen vanwege hun vermogen om complexe commando’s uit te voeren.

Officiële naam : Border Collie
Oorsprong : Groot-Brittannië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft specifieke standaarden opgesteld voor de Border Collie. Hier is een overzicht van het algemene beeld volgens deze standaard :

 • Grootte : Border Collies zijn middelgrote honden met een evenredige bouw. Reuen hebben meestal een schofthoogte van ongeveer 48-56 cm, terwijl teven iets kleiner zijn.
 • Vacht : Ze hebben een dubbele vacht met een dichte ondervacht en een ruwe, waterafstotende bovenvacht. De meest voorkomende vachtkleur is zwart en wit, maar ze kunnen ook driekleurig zijn (zwart, wit en bruin), sable en merle.
 • Hoofd : Het hoofd is elegant en in verhouding tot het lichaam, met een lichte stop en een rechte neus.
 • Ogen : De ogen van een Border Collie zijn ovaal van vorm, expressief en kunnen verschillende kleuren hebben, waaronder bruin, blauw, amber en groen.
 • Oren : Ze hebben middelgrote oren die rechtopstaand of halfstaand zijn, afhankelijk van de stemming.
 • Staart : De staart is laag aangezet en wordt gedragen in rust, maar omhoog in opwinding.
 

specifieke details

Rassen-Border-Collie
Mannetjes :

Hoogte
48-56 cm
Gewicht
14-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
46-53 cm
Gewicht
12-19 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7-10 jaar
 • Oudere : 7-10 tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

Border Collies hebben enkele opvallende raskenmerken :

 • Intelligentie : Ze worden vaak beschouwd als de slimste hondenrassen en staan bekend om hun snelle begrip en leervermogen.
 • Werkethiek : Border Collies hebben een ongeëvenaarde werkethiek en gedijen in rollen waar ze mentaal en fysiek worden uitgedaagd.
 • Energiek : Ze hebben veel energie en vereisen dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie.
 • Gehoorzaamheid : Border Collies zijn van nature gehoorzaam en reageren goed op training.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Border Collies zijn opvallend :

 • Aanhankelijkheid : Ze vormen sterke emotionele banden met hun eigenaren en zijn vaak aanhankelijk.
 • Waaksheid : Border Collies zijn waakzaam en beschermen hun territorium.
 • Sociaal : Ze kunnen sociaal zijn met andere honden, maar vroege socialisatie is belangrijk.
 • Herdersinstinct : Het aangeboren herdersinstinct kan zich uiten in het proberen te hoeden van mensen, kinderen of andere huisdieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Het verzorgen van een Border Collie is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig zijn. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging en training:

Het verzorgen van je Border Collie volgens deze richtlijnen zal helpen om ervoor te zorgen dat ze een gezond en gelukkig leven leiden. Vergeet niet dat elke hond individuele behoeften heeft, dus pas je zorg aan op basis van de specifieke vereisten van je Border Collie.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Border Collies zijn intelligente, energieke herdershonden die bekendstaan om hun uitstekende werkethiek en trainbaarheid. Over het algemeen zijn ze gezonde honden, maar er zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

 1. Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Heupdysplasie kan leiden tot pijn en artritis. Bij de aanschaf van een Border Collie is het belangrijk om te werken met een gerenommeerde fokker die geteste ouderdieren heeft om het risico op heupdysplasie te minimaliseren.

 2. Oogproblemen: Border Collies kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, zoals collie eye anomaly (CEA) en progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om deze problemen in een vroeg stadium te detecteren.

 3. Epilepsie: Epileptische aanvallen kunnen voorkomen bij Border Collies, en dit kan een genetische component hebben. Als je Border Collie epileptische aanvallen heeft, moet je dit met een dierenarts bespreken om geschikte behandelingsstrategieën te bepalen.

 4. Allergieën: Border Collies kunnen allergisch zijn voor voedsel, pollen, en andere allergenen. Allergieën kunnen leiden tot huidproblemen en jeuk. Het is belangrijk om de voeding van je hond te beheren en contact op te nemen met een dierenarts als allergieën worden vermoed.

 5. Gewichtstoename: Border Collies zijn actieve honden en hebben de neiging om overgewicht te krijgen als ze niet voldoende lichaamsbeweging krijgen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en beheer de voeding van je hond om een gezond gewicht te behouden.

 6. Bloat (maagtorsie): Grote hondenrassen, waaronder Border Collies, hebben een verhoogd risico op maagtorsie, een levensbedreigende aandoening waarbij de maag zich vult met gas en kan draaien. Dit vereist onmiddellijke medische aandacht.

 7. Collie Nose: Border Collies hebben vaak een lichte neus en zijn gevoelig voor zonnebrand. Bescherm de neus van je hond tegen de zon door zonnebrandcrème aan te brengen of schaduw te bieden.

 8. Gedragsproblemen: Vanwege hun hoge intelligentie en energieniveau kunnen Border Collies gevoelig zijn voor gedragsproblemen als ze niet voldoende geestelijke en lichamelijke stimulatie krijgen. Zorg voor voldoende oefening en mentale uitdagingen om verveling te voorkomen.

Om de gezondheid en het welzijn van je Border Collie te bevorderen, is het belangrijk om regelmatige dierenartscontroles uit te voeren, een gezond dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele gedragsveranderingen of lichamelijke symptomen. Samenwerken met een gerenommeerde fokker kan ook helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

Border Collies zijn uitzonderlijke honden, vooral voor eigenaren die bereid zijn om tijd en moeite te steken in hun training en activiteiten. Ze zijn geschikt voor gezinnen en individuen met een actieve levensstijl die hen kunnen voorzien van voldoende fysieke en mentale uitdagingen.

De geschiedenis van de

Border Collie

De Border Collie is een buitengewoon intelligente en energieke hond, en het ras heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de grensstreek van Engeland en Schotland. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Border Collie:

Oorsprong in de Britse grensstreek: De Border Collie dankt zijn naam aan de regio waar het ras zijn oorsprong heeft, namelijk de grensstreek (Border) tussen Engeland en Schotland. Dit gebied staat bekend om zijn ruige terrein en het fokken van schapen voor wol en vlees.

Schapenhoeders en herders: De Border Collie is van oudsher gefokt voor zijn uitstekende vaardigheden als schapenhoeder en herder. Deze honden werden gefokt om te helpen bij het drijven, hoeden en bewaken van schapen in de soms ruige en uitdagende omstandigheden van de grensstreek.

Intelligentie en werkethiek: De Border Collie staat bekend om zijn buitengewone intelligentie en sterke werkethiek. Deze eigenschappen maakten hen tot uitstekende herdershonden, omdat ze in staat waren om snel te leren en effectief met schapen te communiceren.

Rasstandaard en fokken: Het fokken van Border Collies was vooral gericht op werkvermogen, wat leidde tot een grote verscheidenheid aan kleuren en vachtpatronen. Pas in de 20e eeuw ontstond er interesse in het vastleggen van een rasstandaard en in het bevorderen van de Border Collie als showhond.

Internationale erkenning: De Border Collie werd uiteindelijk erkend als een ras door nationale en internationale hondenverenigingen, zoals de American Kennel Club (AKC) in de Verenigde Staten. Ondanks hun populariteit als showhonden, worden Border Collies nog steeds gewaardeerd om hun uitstekende werkvaardigheden en worden ze vaak gebruikt in hondensporten zoals schapenhoeden, behendigheid en gehoorzaamheidswedstrijden.

Populaire gezelschapshonden: Naast hun indrukwekkende vaardigheden als herdershonden, zijn Border Collies ook geweldige gezelschapshonden voor actieve gezinnen. Ze zijn zeer energiek en vereisen veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie, en ze zijn bekend om hun loyaliteit en toewijding aan hun eigenaren.

De geschiedenis van de Border Collie benadrukt de unieke rol van dit ras als herdershond en toont aan hoe hun buitengewone intelligentie en werkethiek hen tot een waardevol en geliefd ras hebben gemaakt, zowel voor het werk op de boerderij als in de huishoudens over de hele wereld.

Border-Collie
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Border Collie

Border Collies staan ​​bekend om hun intelligentie, energie en toewijding aan hun werk. Ze zijn zeer alert, actief en hebben een sterke werkethiek. Deze honden zijn vaak zeer loyaal aan hun gezin en kunnen zeer aanhankelijk zijn. Ze hebben echter veel mentale en fysieke stimulatie nodig om gelukkig te blijven.

Border Collies zijn extreem energieke honden en hebben dagelijks veel lichaamsbeweging nodig. Dit omvat niet alleen wandelingen, maar ook actieve spelletjes, hardlopen en zelfs hondensporten zoals behendigheid of frisbee. Onvoldoende beweging kan leiden tot verveling en destructief gedrag.

Ja, Border Collies staan ​​bekend om hun hoge intelligentie en trainingsbereidheid. Ze kunnen snel leren en excelleren in gehoorzaamheidstraining en hondensporten. Het is echter belangrijk om consistente en uitdagende training te bieden, evenals mentale stimulatie, omdat ze anders verveeld kunnen raken en zelfs ongewenst gedrag kunnen vertonen.

Border Collies zijn over het algemeen gezonde honden, maar ze kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Deze omvatten heupdysplasie, oogproblemen zoals collie-oogafwijking (CEA), en bepaalde genetische aandoeningen. Het is raadzaam om een gerenommeerde fokker te selecteren die gezondheidstesten heeft uitgevoerd op de ouderdieren om genetische aandoeningen te minimaliseren. Regelmatige dierenartscontroles zijn belangrijk om de algehele gezondheid van een Border Collie te waarborgen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen