Honden Rassen

Amerikaanse Cocker Spaniël

American-Cocker-Spaniel

De Amerikaanse Cocker Spaniël, vaak gewoon “Cocker Spaniel” genoemd, heeft zijn oorsprong in Engeland, waar het ras werd gefokt als een jachthond om op patrijzen te jagen. Het Amerikaanse fokprogramma heeft geleid tot enkele verschillen tussen de Amerikaanse en de Engelse varianten van het ras. De Amerikaanse Cocker Spaniël werd populair in de Verenigde Staten vanwege zijn vriendelijke karakter en aantrekkelijke verschijning, en het ras heeft sindsdien wereldwijd veel liefhebbers verzameld.

Officiële naam : American Cocker Spaniel
Andere namen : Cocker Spaniel (Amerikaans)
Oorsprong : Verenigde Staten

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Amerikaanse Cocker Spaniël wordt erkend door de American Kennel Club (AKC) en heeft enkele kenmerken volgens de rasstandaard:

 • Grootte: Klein tot middelgroot, reuen staan ongeveer 36 cm hoog aan de schouder, en teven zijn iets kleiner.
 • Vacht: De vacht is zijdezacht en heeft een gemiddelde lengte. Het kan golvend of recht zijn. Alle kleuren zijn toegestaan.
 
 
 • Hoofd: Het hoofd heeft een afgeronde uitdrukking met een duidelijke stop en een vierkante snuit.
 • Ogen: De ogen zijn groot, rond en expressief.
 • Oren: De oren zijn lang en hangend, met bevedering.
 • Staart: De staart wordt vaak aangezet op de ruglijn en wordt vrolijk gedragen.

specifieke details

Rassen-amerikaanse-cocker-spaniel
Mannetjes :

Hoogte
36-39 cm
Gewicht
11-15 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
34-37 cm
Gewicht
9-13 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Compacte Bouw: De Amerikaanse Cocker Spaniël heeft een compacte en goed gebalanceerde bouw, wat bijdraagt aan zijn aantrekkelijke verschijning.

 • Zachte Vacht: Het ras staat bekend om zijn zachte, zijdeachtige vacht die regelmatige verzorging vereist.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk en Aanhankelijk: Amerikaanse Cocker Spaniël staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke aard. Ze zijn vaak dol op gezinsleden en gedragen zich goed met kinderen.

 • Intelligentie: Ze zijn intelligent en kunnen goed getraind worden, waardoor ze geschikt zijn voor gehoorzaamheid en verschillende hondensporten.

 • Levendig en Enthousiast: Cocker Spaniels hebben over het algemeen een levendige en enthousiaste energie. Ze genieten van fysieke activiteit en spelen graag.

 • Sociaal: Het zijn sociale honden die goed kunnen opschieten met andere huisdieren en vreemden.

 • Waakzaamheid: Hoewel geen uitgesproken waakhonden, kunnen ze waakzaam zijn en hun eigenaren op de hoogte houden van vreemde geluiden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Amerikaanse Cocker Spaniël op verschillende gebieden:

Het verzorgen van een Amerikaanse Cocker Spaniël vereist toewijding en aandacht voor hun specifieke behoeften. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en persoonlijkheid van jouw Cocker Spaniel.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Amerikaanse Cocker Spaniël zijn over het algemeen gezonde en vriendelijke honden, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij de Amerikaanse Cocker Spaniël:

 1. Oorproblemen: Door hun hangende oren zijn Amerikaanse Cocker Spaniël vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk om infecties te voorkomen.

 2. Oogproblemen: Sommige Cocker Spaniels kunnen gevoelig zijn voor oogaandoeningen, waaronder cataracten en retinadegeneratie. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 3. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis en pijn. Fokkers die gezondheidstests uitvoeren op ouderdieren kunnen helpen het risico te verminderen.

 4. Patellaire luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan schieten, wat kreupelheid kan veroorzaken. Het komt vaker voor bij kleine rassen zoals de Cocker Spaniel.

 5. Auto-immuunziekten: Sommige Cocker Spaniels kunnen gevoelig zijn voor auto-immuunziekten zoals auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) en auto-immuun thyroiditis.

 6. Hartproblemen: Cocker Spaniels kunnen vatbaar zijn voor hartaandoeningen, zoals dilated cardiomyopathy (DCM). Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de hartgezondheid.

 7. Gewichtsbeheer: Cocker Spaniels hebben de neiging om gemakkelijk gewicht te winnen. Overgewicht kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 8. Huidproblemen: Sommige Cocker Spaniels kunnen gevoelig zijn voor huidallergieën en irritaties. Regelmatige verzorging, waaronder baden en borstelen, kan helpen de huid gezond te houden.

 9. Gedragsproblemen: Cocker Spaniels zijn over het algemeen vriendelijk, maar ze kunnen gevoelig zijn voor angst of verlatingsangst. Vroege socialisatie en training zijn belangrijk.

 10. Dentaal: Zoals veel kleine rassen, kunnen Cocker Spaniels vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en kauwspeeltjes kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Amerikaanse Cocker Spaniël is een charmante metgezel die zowel geschikt is voor gezinnen als individuen. Met hun levendige karakter en liefdevolle aard hebben ze een blijvende plaats verworven in huishoudens over de hele wereld.

De geschiedenis van de

Amerikaanse Cocker Spaniël

De geschiedenis van de Amerikaanse Cocker Spaniël gaat terug tot de oorsprong van het Cocker Spaniel-ras in Engeland. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Amerikaanse Cocker Spaniël:

Oorsprong in Engeland: De Cocker Spaniel heeft zijn oorsprong in Engeland, waar het oorspronkelijk werd gefokt als een jachthond, gespecialiseerd in het opsporen en ophalen van houtsnippen, ook wel “woodcocks” genoemd. De naam “Cocker Spaniel” komt van deze specialisatie.

Ontwikkeling van het ras: In de 19e eeuw werden Cocker Spaniels en Springer Spaniels (een ander type Engelse Spaniel) gefokt in hetzelfde nest, en het onderscheid tussen de twee types werd pas later vastgesteld. De kleinere Cocker Spaniels werden gefokt voor het werken in dichtbegroeide terreinen.

Amerikaanse ontwikkeling: In de Verenigde Staten werden de Cocker Spaniels verder gefokt om aan de Amerikaanse jachtomstandigheden te voldoen. Amerikaanse fokkers selecteerden honden met bepaalde kenmerken, waaronder een kortere rug, een rondere kop en een meer verfijnde vacht.

Erkenning als apart ras: In 1946 erkende de American Kennel Club (AKC) de Amerikaanse Cocker Spaniël  als een apart ras van de Engelse Cocker Spaniel. Deze erkenning was gebaseerd op de verschillen in fysieke kenmerken en het fokdoel dat gericht was op het aanpassen aan de Amerikaanse jachtbehoeften.

Populariteit als gezelschapshond: De Amerikaanse Cocker Spaniël kreeg snel populariteit als gezelschapshond in de Verenigde Staten. Hun vriendelijke aard, intelligentie en aantrekkelijke verschijning maakten hen geliefd bij gezinnen en hondeneigenaars.

Showhond en huisdier: Naast hun rol als gezelschapshonden werden Amerikaanse Cocker Spaniël ook populair als showhonden. Ze werden erkend voor hun elegantie en werden actief deelgenomen aan hondenshows over de hele wereld.

Blijvende populariteit: De Amerikaanse Cocker Spaniël blijft vandaag de dag populair als zowel gezelschapshond als showhond. Ze worden gewaardeerd om hun vriendelijke karakter, toewijding aan hun eigenaars en geschiktheid voor verschillende levensstijlen.

De geschiedenis van de Amerikaanse Cocker Spaniël toont de evolutie van het ras van een jachthond in Engeland naar een geliefde gezelschapshond met unieke kenmerken in de Verenigde Staten. De Amerikaanse versie van de Cocker Spaniel heeft zijn eigen unieke fysieke kenmerken en temperament ontwikkeld, waardoor het een veelgeprezen ras is geworden.

American-Cocker-Spaniel
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Amerikaanse Cocker Spaniël

Amerikaanse Cocker Spaniël staan ​​bekend om hun vriendelijke, vrolijke en aanhankelijke temperament. Ze zijn vaak sociaal en gedijen goed in gezinsomgevingen. Cocker Spaniels hebben meestal een zachte aard en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Ja, Amerikaanse Cocker Spaniël hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om hun energieniveau te beheren. Wandelingen, speelsessies en tijd in de achtertuin kunnen bijdragen aan hun fysieke en mentale welzijn. Ze zijn vaak ook enthousiast over speeltijd en interactie met hun eigenaren.

Over het algemeen zijn Amerikaanse Cocker Spaniël intelligent en trainbaar, maar ze hebben een zachte aanpak nodig. Positieve versterking en geduldige training werken goed met dit ras. Socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel voelen in verschillende situaties.

Amerikaanse Cocker Spaniël hebben een dikke, zijdeachtige vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten en matten te voorkomen. Regelmatig trimmen is ook essentieel, vooral rond de oren en poten. Het is belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de oren, omdat dit ras gevoelig kan zijn voor oorproblemen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen