Honden Rassen

Oostenrijkse Pinscher

Oostenrijkse Pinscher

De Oostenrijkse Pinscher, ook wel bekend als de Österreichischer Pinscher, is een oude werkhond die zijn oorsprong heeft in Oostenrijk. Het ras werd traditioneel gebruikt als boerderijhond, waar het fungeerde als ongediertebestrijder en bewaker van het erf. Hoewel het ras historische wortels heeft, is het aantal Oostenrijkse Pinschers door de jaren heen afgenomen. Het ras staat bekend om zijn werkvermogen, alertheid en aanpassingsvermogen.

Officiële naam : Oostenrijkse Pinscher
Andere namen : Austrian Shorthaired Pinscher
Oorsprong : Oostenrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Oostenrijkse Pinscher beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Wigvormig, met een vlak voorhoofd en een goed gemarkeerde stop.
 • Oren: Driehoekig, hoog aangezet en rechtopstaand.
 • Ogen: Donker van kleur, middelgroot en alert.
 • Lichaam: Compact en gespierd, met een rechte rug en een goed ontwikkelde borst.
 • Vacht: Kort, dicht en glanzend.
 • Kleur: Zwart met roestbruine aftekeningen of roodachtig bruin met roestbruine aftekeningen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
45-50 cm
Gewicht
15-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
42-47 cm
Gewicht
15-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 6 maanden
 • Volwassen : 6 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Waakzaamheid: De Oostenrijkse Pinscher staat bekend om zijn waakzaamheid en alerte aard, waardoor hij een goede waakhond is.

 • Energiek: Dit ras is van nature energiek en heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

 • Zelfverzekerdheid: Met zijn zelfverzekerde houding is de Oostenrijkse Pinscher niet snel angstig en toont hij een zekere mate van onafhankelijkheid.

 • Sociaal: Goed gesocialiseerde Oostenrijkse Pinschers kunnen vriendelijk en sociaal zijn met hun gezin en andere huisdieren.

Temperament en Gedrag

 • Toewijding aan de Familie: Oostenrijkse Pinschers hebben de neiging om sterke banden te vormen met hun gezin en kunnen zeer toegewijd zijn aan hun eigenaren.

 • Intelligentie: Ze zijn over het algemeen intelligent en kunnen goed reageren op training, hoewel consistentie belangrijk is.

 • Behoefte aan Stimulatie: Door hun actieve aard hebben ze behoefte aan mentale en fysieke stimulatie om verveling te voorkomen.

 • Veelzijdigheid: Hoewel historisch gezien een boerderijhond, kan de Oostenrijkse Pinscher zich aanpassen aan het leven in een huiselijke omgeving, zolang hij voldoende beweging krijgt.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Oostenrijkse Pinscher:

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Oostenrijkse Pinscher een gezond, gelukkig en goed opgevoed huisdier is.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Oostenrijkse Pinscher is over het algemeen een gezond en robuust ras, maar zoals bij elk ras, kunnen er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn waar je op moet letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en zaken waar je rekening mee moet houden bij de verzorging van een Oostenrijkse Pinscher:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Deze aandoeningen, waarbij de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen, kunnen voorkomen bij hondenrassen, inclusief de Oostenrijkse Pinscher. Een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen bijdragen aan het beheersen van deze aandoeningen.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken kunnen helpen bij het vroegtijdig detecteren van mogelijke problemen.

 3. Huidproblemen: Net als veel andere rassen kunnen Oostenrijkse Pinschers gevoelig zijn voor huidaandoeningen, zoals allergieën of dermatitis. Een goede verzorging van de vacht en een gezond dieet kunnen helpen om de huidgezondheid te behouden.

 4. Gewichtsbeheersing: Het is belangrijk om het gewicht van de Oostenrijkse Pinscher te controleren en een gezond dieet te handhaven om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

 5. Beweging: Deze honden zijn over het algemeen actief en hebben voldoende lichaamsbeweging nodig. Regelmatige wandelingen en speeltijd zijn essentieel om zowel fysieke als mentale stimulatie te bieden.

 6. Gebitsproblemen: Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen en het verstrekken van kauwspeeltjes, is belangrijk om tandsteen en tandvleesproblemen te voorkomen.

 7. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de Oostenrijkse Pinscher. Overleg met de dierenarts over het beste dieet voor jouw specifieke hond.

 8. Genetische screening: Bij de aanschaf van een Oostenrijkse Pinscher is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

Het is altijd raadzaam om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Het monitoren van het gedrag van je Oostenrijkse Pinscher en snel reageren op eventuele tekenen van ongemak of ziekte is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid.

Het is belangrijk op te merken dat de Oostenrijkse Pinscher, vanwege zijn waakzame en energieke karakter, het meest geschikt is voor eigenaren die actief zijn en de tijd kunnen investeren in training en interactie. Een gezonde omgeving met voldoende beweging en mentale stimulatie zal bijdragen aan een gelukkige en evenwichtige Oostenrijkse Pinscher.

De geschiedenis van de

Oostenrijkse Pinscher

De Oostenrijkse Pinscher, ook bekend als de Österreichischer Pinscher, is een ras dat zijn oorsprong heeft in Oostenrijk. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Oostenrijkse Pinscher:

Oorsprong: De Oostenrijkse Pinscher is een oud ras dat zijn wortels heeft in landelijke gebieden van Oostenrijk. Het ras ontwikkelde zich als een boerderijhond, gespecialiseerd in taken zoals ongediertebestrijding, bewaking en het hoeden van vee.

Werken op boerderijen: Pinschers waren historisch gezien veelzijdige werkhonden op boerderijen. Ze werden gefokt voor hun vermogen om ongedierte te vangen en te doden, evenals voor hun waakzaamheid bij het beschermen van eigendommen en vee.

Type landbouwhond: De Oostenrijkse Pinscher behoorde tot het type landbouwhond, een groep honden die specifiek was gefokt om boerderijtaken uit te voeren. Deze honden waren aangepast aan het werk op het platteland en waren vaak zelfstandig en energiek.

Selectieve fok: Door de jaren heen werden Oostenrijkse Pinschers selectief gefokt om eigenschappen te ontwikkelen die nuttig waren voor hun taken op boerderijen. Dit omvatte kenmerken zoals alertheid, intelligentie en een goede werkethiek.

Nadruk op gezinshond: Terwijl de landbouwpraktijken evolueerden, veranderde de rol van de Oostenrijkse Pinscher geleidelijk. Het ras begon meer te dienen als een gezelschapshond voor boerengezinnen, waar het bekend stond om zijn loyaliteit en vriendelijke aard.

Erkenning: In 1928 werd de Oostenrijkse Pinscher officieel erkend door de Oostenrijkse Kennel Club (Österreichische Kynologenverband), waarmee het ras officieel werd erkend als een deel van het Oostenrijkse hondenbestand.

Zeldzaamheid: Ondanks zijn historische betekenis en erkenning blijft de Oostenrijkse Pinscher een relatief zeldzaam ras, zowel in Oostenrijk als daarbuiten. Het ras wordt nog steeds gefokt door toegewijde fokkers die de kenmerken en eigenschappen van het ras willen behouden.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Oostenrijkse Pinscher niet alleen gewaardeerd om zijn historische rol op boerderijen, maar ook als een liefdevolle metgezel en een waakzame gezinshond. Het ras wordt erkend door internationale hondenverenigingen en heeft een bescheiden maar toegewijd aantal liefhebbers.

De geschiedenis van de Oostenrijkse Pinscher weerspiegelt zijn oorsprong als een veelzijdige boerderijhond in Oostenrijk en zijn evolutie naar een gewaardeerde gezinshond.

puppypoint-Logo-200x154px-
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Oostenrijkse Pinscher

De Oostenrijkse Pinscher is een middelgroot ras met een compacte en gespierde bouw. Ze hebben een korte, gladde vacht die meestal zwart en roestbruin van kleur is. Het ras staat bekend om zijn alertheid, intelligentie en vastberadenheid.

Over het algemeen staat de Oostenrijkse Pinscher bekend om zijn levendige, energieke en zelfverzekerde temperament. Ze zijn vaak waakzaam en alert, wat hen tot goede waakhonden maakt. Dit ras is intelligent en heeft behoefte aan mentale stimulatie en lichaamsbeweging.

De vacht van de Oostenrijkse Pinscher is kort en vereist niet veel verzorging. Regelmatige lichaamsbeweging is echter essentieel om aan hun energiebehoeften te voldoen. Daarnaast is mentale stimulatie, zoals speelgoed en uitdagende activiteiten, belangrijk om verveling te voorkomen.

De Oostenrijkse Pinscher kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij actieve gezinnen die bereid zijn tijd te besteden aan lichaamsbeweging en interactie. Ze zijn vaak sociaal met gezinsleden, maar vroege socialisatie is belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen. Training en consistente leiding zijn ook van belang gezien hun zelfverzekerde karakter.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen