Honden Rassen

Tibetaanse Mastiff

Tibetan-Mastiff

De Tibetaanse Mastiff, een majestueus en krachtig ras, vindt zijn oorsprong in Tibet, waar het diende als waakhond voor kloosters en herders. Dit oude ras heeft een rijke geschiedenis en wordt beschouwd als een van de oudste en meest oorspronkelijke hondenrassen ter wereld. Tibetaanse Mastiffs waren van onschatbare waarde voor de Tibetanen, die ze fokten om vee te beschermen tegen roofdieren en indringers. Door hun imposante uiterlijk en onafhankelijke karakter zijn ze in de loop der eeuwen uitgegroeid tot gewaardeerde gezelschapshonden en waakhonden.

Officiële naam : Tibetan Mastiff
Andere namen : TM, Tibetaanse Mastiff Dog, Do-khyi
Oorsprong : Tibet

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Tibetaanse Mastiff wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en heeft enkele kenmerken volgens de rasstandaard:

 • Grootte: Groot en krachtig, reuen staan ​gemiddeld ongeveer 66 cm hoog aan de schouder, en teven zijn iets kleiner.
 • Gewicht: Het gewicht varieert meestal tussen 45 kg en 73 kg.
 • Vacht: Dubbele vacht met een dichte, zware bovenvacht en een zachte ondervacht. De vacht is lang en komt voor in verschillende kleuren.
 • Hoofd: Het hoofd is breed en massief, met een krachtige snuit.
 • Ogen: De ogen zijn middelgroot, ovaal van vorm en diep ingebed.
 • Oren: De oren zijn middelgroot, driehoekig van vorm, en hangen dicht tegen het hoofd.
 • Staart: Hoog aangezet, dik en over de rug gekruld.

specifieke details

Rassen-Tibetaanse-Mastiff
Mannetjes :

Hoogte
66-76 cm
Gewicht
45-73 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
61-71 cm
Gewicht
34-54 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8  weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Imposant Uiterlijk: De Tibetaanse Mastiff straalt kracht en waardigheid uit, met een imposant uiterlijk dat respect afdwingt.

 • Waakzaamheid: Van oudsher gefokt als waakhond, behoudt de Tibetaanse Mastiff zijn waakzame en beschermende instincten.

Temperament en Gedrag

 • Onafhankelijkheid: Tibetaanse Mastiffs staan bekend om hun onafhankelijke karakter. Ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden, maar zijn toegewijd aan hun gezin.

 • Aanhankelijkheid: Ondanks hun onafhankelijkheid zijn ze aanhankelijk en vormen ze sterke banden met hun eigenaren.

 • Rustig en Kalm: Over het algemeen zijn ze rustig en kalm, maar ze kunnen snel reageren op potentieel gevaar.

 • Territoriaal: Ze zijn territoriaal en beschermend, wat hen tot uitstekende waakhonden maakt.

 • Intelligentie: Tibetaanse Mastiffs zijn intelligent, maar hun onafhankelijke aard kan training een uitdaging maken. Consistente en positieve training is essentieel.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Tibetaanse Mastiff op verschillende gebieden:

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Tibetaanse Mastiff een gezond, gelukkig en goed aangepast lid van het gezin blijft. Houd rekening met de individuele behoeften en persoonlijkheid van je hond en pas de zorg dienovereenkomstig aan.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Tibetaanse Mastiffs zijn over het algemeen robuuste en gezonde honden, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij Tibetaanse Mastiffs:

 1. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis en pijn. Fokkers die gezondheidstests uitvoeren op ouderdieren kunnen helpen het risico te verminderen.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een gewrichtsprobleem dat kreupelheid en pijn kan veroorzaken. Gezondheidstests bij de fokker zijn belangrijk.

 3. Hartproblemen: Tibetaanse Mastiffs kunnen vatbaar zijn voor hartziekten, zoals dilated cardiomyopathy (DCM). Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de hartgezondheid.

 4. Auto-immuunziekten: Sommige Tibetaanse Mastiffs kunnen gevoelig zijn voor auto-immuunziekten, waaronder auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) en hypothyreoïdie.

 5. Oogproblemen: Net als veel grote rassen kunnen Tibetaanse Mastiffs vatbaar zijn voor oogaandoeningen zoals entropion en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 6. Gastric Torsion (maagtorsie): Grote hondenrassen, waaronder Tibetaanse Mastiffs, kunnen gevoelig zijn voor maagtorsie. Het beheren van voedselinname en het voorkomen van intensieve lichaamsbeweging na het eten kan helpen.

 7. Huidproblemen: Sommige Tibetaanse Mastiffs kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Regelmatige verzorging, inclusief baden en borstelen, kan helpen de huid gezond te houden.

 8. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Tibetaanse Mastiff te beheren om overgewicht te voorkomen, wat de gezondheid van de gewrichten kan beïnvloeden. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal.

 9. Orthopedische problemen: Vanwege hun grootte kunnen Tibetaanse Mastiffs vatbaar zijn voor orthopedische problemen, waaronder groeipijn en osteochondritis dissecans (OCD).

 10. Gedragskenmerken: Tibetaanse Mastiffs hebben een beschermende aard. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk om een goed gemanierde volwassen hond te ontwikkelen.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Tibetaanse Mastiff is niet alleen een indrukwekkende verschijning, maar ook een toegewijde metgezel met een intrigerende geschiedenis. Met de juiste zorg en training kan deze majestueuze hond een loyale en beschermende aanwinst zijn voor het juiste gezin.

De geschiedenis van de

Tibetaanse Mastiff

De geschiedenis van de Tibetaanse Mastiff is rijk en heeft zijn oorsprong in het oude Tibet, waar het ras werd gefokt als een beschermende herders- en waakhond. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Tibetaanse Mastiff:

Oorsprong in Tibet: De Tibetaanse Mastiff is een oud ras dat afkomstig is uit Tibet, op het Tibetaanse plateau. Het ras heeft zich ontwikkeld in een omgeving met extreme weersomstandigheden, variërend van de koude temperaturen van de Himalaya tot de hete zomers op grote hoogte.

Beschermende herdershond: Het oorspronkelijke doel van de Tibetaanse Mastiff was om de kuddes te beschermen tegen roofdieren zoals wolven en sneeuwluipaarden. Ze dienden ook als waakhonden, die de monniken en hun bezittingen in de Tibetaanse kloosters beschermden.

Isolatie in Tibet: Vanwege de geografische isolatie van Tibet was het ras gedurende vele eeuwen relatief onbekend buiten de regio. Het was een bewust bewaard ras, gefokt door nomadische stammen en Tibetaanse monniken, en het had beperkte interactie met andere hondenrassen.

Rol in het behoud van de Tibetaanse cultuur: De Tibetaanse Mastiff is diep geworteld in de Tibetaanse cultuur en geschiedenis. Ze werden beschouwd als kostbare bezittingen en werden vaak als geschenk gegeven aan buitenlandse diplomaten of belangrijke gasten.

Verspreiding naar het Westen: Tijdens het begin van de 20e eeuw begonnen enkele exemplaren van de Tibetaanse Mastiff naar het Westen te komen. Deze honden werden vaak gegeven als geschenken aan buitenlandse leiders of als curiosa aan westerse reizigers. De Tibetaanse Mastiff kreeg internationale aandacht en interesse.

Rasstandaarden en erkenning: In de jaren 1930 werden de eerste rasstandaarden voor de Tibetaanse Mastiff opgesteld, en in 1934 werd het ras erkend door de Britse Kennel Club. Het kreeg later erkenning van andere hondenverenigingen over de hele wereld, waaronder de American Kennel Club (AKC).

Populaireiteit in het Westen: In de afgelopen decennia is de Tibetaanse Mastiff populair geworden als gezelschapshond en showhond in het Westen. Mensen waarderen het ras om zijn indrukwekkende grootte, dikke vacht en toegewijde karakter.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Tibetaanse Mastiff nog steeds gebruikt als waakhond en gezelschapshond, zowel in zijn oorspronkelijke regio als wereldwijd. Het blijft een ras dat wordt gewaardeerd om zijn beschermende instincten, loyale aard en unieke uitstraling.

De geschiedenis van de Tibetaanse Mastiff illustreert hoe dit oude ras een belangrijke rol speelde in de Tibetaanse cultuur en later wereldwijde erkenning en populariteit kreeg als een indrukwekkende gezelschapshond.

Tibetan-Mastiff
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Tibetaanse Mastiff

Tibetaanse Mastiffs staan ​​bekend om hun moed, onafhankelijkheid en loyaliteit. Ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden en hebben vaak een sterk beschermend instinct ten opzichte van hun gezin en eigendommen. Het zijn over het algemeen rustige honden, maar ze vereisen een eigenaar die consequent is in de opvoeding.

Hoewel Tibetaanse Mastiffs groot en krachtig zijn, hebben ze geen extreem hoge energieniveaus. Ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig in de vorm van wandelingen en wat speeltijd, maar overmatige lichaamsbeweging, vooral op jonge leeftijd, moet worden vermeden vanwege hun gevoeligheid voor gewrichtsproblemen.

Tibetaanse Mastiffs hebben een onafhankelijke en eigenzinnige aard, waardoor training uitdagend kan zijn. Het is belangrijk om met positieve versterking en consistente, geduldige trainingstechnieken te werken. Vroege socialisatie is essentieel om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere dieren en mensen.

Tibetaanse Mastiffs kunnen goed overweg met kinderen, vooral als ze van jongs af aan aan kinderen worden blootgesteld. Vanwege hun grootte en beschermende instinct is toezicht belangrijk, vooral bij interacties met jongere kinderen. Ze hebben vaak een kalme en geduldige aard.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen