Honden Rassen

Shiba Inu

shiba-inu

De Shiba Inu is een oud Japans hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot de derde eeuw voor Christus. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op klein wild, waaronder vogels en konijnen, in de bergachtige gebieden van Japan. De Shiba Inu staat bekend om zijn moed, wendbaarheid en zelfstandigheid. Het ras heeft de tand des tijds doorstaan en is uitgegroeid tot een van de populairste en herkenbaarste hondenrassen wereldwijd.

Officiële naam : Shiba Inu
Andere namen : Shiba
Oorsprong : Japan

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Shiba Inu wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), en enkele algemene kenmerken volgens de rasstandaard zijn:

 • Bouw: De Shiba Inu heeft een compacte en goed gebalanceerde bouw. Het lichaam is krachtig, met een rechte rug en een hoog gedragen staart.

 • Hoofd: Het hoofd is breed, met een duidelijke stop en een middelgrote, wigvormige snuit. De expressieve ogen zijn driehoekig van vorm.

 • Vacht: De Shiba Inu heeft een dikke, rechte vacht met een zachte ondervacht. De vacht kan rood, zwart en tan, of sesamkleurig zijn.

 • Grootte: De hoogte van de Shiba Inu ligt tussen 33 en 41 centimeter, gemeten aan de schouder.

specifieke details

Rassen-shiba-inu
Mannetjes :

Hoogte
35-40 cm
Gewicht
8-11 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
33-38 cm
Gewicht
6-9 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uithoudingsvermogen: Shiba Inu’s staan bekend om hun indrukwekkende uithoudingsvermogen. Ze zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht in bergachtige gebieden en hebben een goede fysieke conditie.

 • Zelfstandigheid: Shiba Inu’s hebben vaak een zelfstandige aard. Ze kunnen eigenzinnig zijn en tonen soms een zekere mate van onafhankelijkheid.

 • Waakzaamheid: Deze honden zijn alert en waakzaam, wat hen uitstekende waakhonden maakt. Ze zijn meestal terughoudend tegenover vreemden.

 • Netheid: Shiba Inu’s hebben een natuurlijke neiging tot netheid. Ze besteden veel tijd aan het verzorgen van hun vacht, vergelijkbaar met katten.

Temperament en Gedrag

 • Loyaal en Aanhankelijk: Shiba Inu’s kunnen buitengewoon loyaal zijn aan hun gezin. Ze hebben een aanhankelijke kant en kunnen sterke banden vormen met hun eigenaren.

 • Speelsheid: Ondanks hun zelfstandige karakter kunnen Shiba Inu’s speels en levendig zijn. Ze genieten van interactie en spelletjes.

 • Sociaal Gedrag: Vroege socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat Shiba Inu’s goed opschieten met andere huisdieren en kinderen.

 • Training: Shiba Inu’s hebben een slimme geest, maar kunnen ook eigenwijs zijn. Consistente training met positieve versterking is effectief.

 • Blaffen: Shiba Inu’s hebben de neiging om te blaffen als reactie op onbekende geluiden of om hun waakzaamheid te tonen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Shiba Inu op verschillende gebieden:

Het verzorgen van je Shiba Inu volgens deze richtlijnen zal bijdragen aan een gezond, gelukkig en goed aangepast huisdier. Houd rekening met de individuele behoeften en persoonlijkheid van je Shiba Inu en pas de zorg dienovereenkomstig aan.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor de Shiba Inu:

 1. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis en pijn. Het is belangrijk om met een fokker samen te werken die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren om het risico te verminderen.

 2. Patellaire luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan glijden. Dit kan kreupelheid veroorzaken en kan erfelijk zijn.

 3. Oogproblemen: Sommige Shiba Inu’s kunnen gevoelig zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Allergieën: Shiba Inu’s kunnen vatbaar zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Het is belangrijk om de voeding zorgvuldig te beheren en blootstelling aan mogelijke allergenen te minimaliseren.

 5. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en haaruitval. Het kan worden behandeld met medicatie.

 6. Dentaal: Zoals veel kleine rassen, kunnen Shiba Inu’s vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder poetsen en kauwspeeltjes, is belangrijk.

 7. Gewichtsbeheer: Shiba Inu’s hebben de neiging om overgewicht te krijgen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal om een gezond gewicht te behouden.

 8. Luxerende lens: Een aandoening waarbij de lens van het oog uit zijn normale positie beweegt. Het kan erfelijk zijn en kan leiden tot wazig zicht of blindheid.

 9. Auto-immuunziekten: Sommige Shiba Inu’s kunnen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten zoals auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) of lupus.

 10. Bloat (maagtorsie): Hoewel niet zo vaak voorkomend als bij sommige diepe borstkasrassen, kunnen Shiba Inu’s gevoelig zijn voor maagtorsie. Het beheren van voedselinname en het voorkomen van intensieve lichaamsbeweging na het eten kan helpen.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

Shiba Inu’s zijn prachtige honden met een rijke geschiedenis en een uniek karakter. Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van hun zelfstandige aard en bereid zijn tijd en aandacht te besteden aan training en socialisatie. Met de juiste begeleiding kunnen Shiba Inu’s geweldige metgezellen zijn voor mensen die genieten van het gezelschap van een actieve en intelligente hond.

De geschiedenis van de

Shiba Inu

De geschiedenis van de Shiba Inu, een van de oudste en kleinste inheemse Japanse hondenrassen, gaat duizenden jaren terug. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Shiba Inu:

Oorsprong in Japan: De Shiba Inu is een Japans hondenras dat zijn oorsprong vindt in de bergachtige gebieden van Japan. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op klein wild, waaronder vogels en konijnen.

Betekenis van de naam: Het woord “Shiba” kan worden vertaald als “klein” in het Japans, en “Inu” betekent “hond”. Deze naam verwijst naar het kleine formaat van het ras, geschikt voor de jacht in dichtbegroeide gebieden.

Jachtvaardigheden: De Shiba Inu werd traditioneel gebruikt voor de jacht in de bergen van Japan, waar het terrein vaak dichtbegroeid was. Ze staan bekend om hun uitstekende jachtvaardigheden, waaronder scherp reukvermogen, behendigheid en vastberadenheid.

Populaire jachthond: Tijdens de Edo-periode (1603-1868) werd de Shiba Inu populair als jachthond bij de Japanse adel. Het ras werd gebruikt om op klein wild te jagen, en het werd gewaardeerd om zijn compacte formaat, snelle reflexen en moed.

Overleven na de Tweede Wereldoorlog: Na de Tweede Wereldoorlog werd de Shiba Inu met uitsterven bedreigd. Door gerichte fokprogramma’s en inspanningen van toegewijde fokkers werd het ras echter behouden.

Internationale erkenning: In de jaren 1950 en 1960 begon de Shiba Inu internationale erkenning te krijgen. Het ras werd in 1993 erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), waarmee het internationale erkenning als een specifiek Japans ras werd bevestigd.

Verspreiding naar andere landen: De Shiba Inu werd in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Het ras kreeg geleidelijk aan populariteit als gezelschapshond buiten Japan en werd in 1992 door de American Kennel Club (AKC) erkend.

Rasstandaard en kenmerken: De Shiba Inu staat bekend om zijn alerte expressie, driehoekige oren, gekrulde staart over de rug en dikke vacht. Het ras heeft een levendige persoonlijkheid en kan enigszins gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Huidige rol: Tegenwoordig is de Shiba Inu een populaire gezelschapshond over de hele wereld. Het ras staat bekend om zijn zelfstandige en intelligente karakter, waardoor het geschikt is voor gezinnen en individuen.

De geschiedenis van de Shiba Inu illustreert de aanpassing van dit oude Japanse ras aan veranderende omstandigheden en zijn evolutie van een jachthond in de bergen naar een gewaardeerde metgezel wereldwijd.

shiba-lnu
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Shiba Inu

Shiba Inu’s staan ​​bekend om hun levendige, alerte en onafhankelijke temperament. Ze zijn vaak zelfverzekerd en hebben een eigenzinnige persoonlijkheid. Shiba’s kunnen ook trouw zijn aan hun gezin, maar ze behouden vaak een zekere terughoudendheid tegenover vreemden. Vroege socialisatie is belangrijk om eventuele verlegenheid of agressie te voorkomen.

Ja, Shiba Inu’s hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Ze zijn van nature actief en genieten van wandelingen, speelsessies en uitdagende taken. Vanwege hun jachtinstinct is het belangrijk om ze aangelijnd te houden in niet-omheinde gebieden.

Ja, Shiba Inu’s kunnen zich aanpassen aan appartementsleven, maar het is belangrijk om hun energieniveau in evenwicht te houden met voldoende beweging en stimulatie. Ze vereisen ook gedegen training, inclusief zindelijkheidstraining, omdat ze bekend staan ​​om hun neiging tot koppigheid.

Shiba Inu’s kunnen geschikt zijn voor gezinnen, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. Ze kunnen echter een wat gereserveerde houding hebben ten opzichte van kinderen, dus toezicht is belangrijk. Het is ook essentieel om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier met de hond moeten omgaan.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen