Honden Rassen

Oude Engelse Herdershond

Oude-Engelse-Herdershond

De Oude Engelse Herdershond, ook wel bekend als de Bobtail, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 19e eeuw in Engeland. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van vee, vooral schapen, en staat bekend om zijn kenmerkende uiterlijk, waaronder een dichte vacht en de opvallende ‘bobtail’ (afgeknotte staart). Tijdens de industriële revolutie werden veel van deze herdershonden gebruikt om vee naar markten te brengen. Hoewel ze hun traditionele hoedende taken hebben behouden, zijn Oude Engelse Herdershonden ook geliefde gezelschapshonden geworden.

Officiële naam : Old English Sheepdog
Andere namen : Oude Engelse Herder
Oorsprong : Groot-Brittannië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Oude Engelse Herdershond wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en heeft enkele algemene kenmerken volgens de rasstandaard:

 • Bouw: De Bobtail heeft een compacte en krachtige bouw, met een goed gespierd lichaam. De rug is recht en de borstkas is diep.
 • Hoofd: Het hoofd is groot en massief, met een duidelijke stop en een platte schedel. De oren zijn klein en hangend.
 • Vacht: De vacht van de Oude Engelse Herdershond is dicht, lang en ruw, en bedekt het hele lichaam. De kleuren variëren en kunnen onder andere blauw, zwart, merle en sable zijn.
 • Staart: Het meest opvallende kenmerk is de ‘bobtail’, een afgeknotte staart die dicht bij het lichaam wordt gedragen.

specifieke details

Rassen-Oude-Engelse-herdershond
Mannetjes :

Hoogte
58-66 cm
Gewicht
27-36 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
53-61 cm
Gewicht
25-32 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Haar en Vachtverzorging: Vanwege hun dichte vacht hebben Oude Engelse Herdershonden regelmatige verzorging nodig. Dit omvat borstelen om klitten te voorkomen en om de natuurlijke oliën van de vacht te verspreiden.

 • Intelligentie: Deze herdershonden zijn intelligent en alert, wat hen geschikt maakt voor training in verschillende disciplines.

 • Waakzaamheid: Oude Engelse Herdershonden zijn van nature waakzaam en zullen hun familie beschermen als dat nodig is.

 • Gehoorzaamheid: Ze hebben vaak een positieve houding ten opzichte van training en gehoorzaamheid, hoewel consistentie en vriendelijke begeleiding belangrijk zijn.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen staan Oude Engelse Herdershonden bekend om hun vriendelijke en zachtaardige aard. Ze zijn vaak liefdevol naar hun gezin.

 • Geschiktheid voor Gezinnen: Vanwege hun toewijding aan hun eigenaren en vriendelijke karakter kunnen ze uitstekende gezinshonden zijn.

 • Sociaal met Andere Dieren: Goed gesocialiseerde Bobtails kunnen goed opschieten met andere huisdieren. Vroege socialisatie is belangrijk.

 • Energiek: Hoewel rustig in huis, hebben Oude Engelse Herdershonden een matige hoeveelheid lichaamsbeweging nodig om gezond en tevreden te blijven.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor de optimale verzorging van een Oude Engelse Herdershond op verschillende gebieden:

Het verzorgen van je Oude Engelse Herdershond volgens deze richtlijnen zal bijdragen aan een gezond, gelukkig en goed aangepast huisdier. Houd rekening met de individuele behoeften en persoonlijkheid van je hond en pas de zorg dienovereenkomstig aan.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Oude Engelse Herdershonden, ook wel bekend als Bobtails, zijn robuuste en intelligente honden. Zoals bij veel rassen zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij de Oude Engelse Herdershond:

 1. Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Het kan leiden tot artritis en pijn. Het is belangrijk om met een fokker samen te werken die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een gewrichtsaandoening die kan leiden tot kreupelheid en pijn. Fokkers die gezondheidstests uitvoeren, kunnen helpen bij het verminderen van het risico.

 3. Oogaandoeningen: Sommige Oude Engelse Herdershonden kunnen gevoelig zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Reguliere oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Doofheid: Het komt soms voor dat Oude Engelse Herdershonden aan één of beide oren doof zijn. Fokkers kunnen pups op jonge leeftijd laten testen op gehoorproblemen.

 5. Hartproblemen: Hoewel niet zo vaak voorkomend als bij sommige andere rassen, kunnen Oude Engelse Herdershonden vatbaar zijn voor hartaandoeningen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het opsporen van eventuele problemen.

 6. Huidproblemen: Zoals veel langharige rassen, kunnen Oude Engelse Herders gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Regelmatige verzorging, inclusief borstelen en baden, kan helpen de vacht en huid gezond te houden.

 7. Gewichtsbeheer: Oude Engelse Herdershonden hebben de neiging om zwaar te worden. Beheer de voeding zorgvuldig en zorg voor voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 8. Bloat (maagtorsie): Grote honden, waaronder Oude Engelse Herders, hebben een verhoogd risico op maagtorsie. Het is belangrijk om hun voedselinname te beheren en maaltijden te verdelen over meerdere kleine porties.

 9. Epilepsie: Sommige individuen kunnen aanleg hebben voor epileptische aanvallen. Een dierenarts kan helpen bij het diagnosticeren en behandelen van epilepsie.

 10. Gedragsuitdagingen: Oude Engelse Herders zijn intelligente honden en hebben mentale stimulatie nodig. Onvoldoende stimulatie kan leiden tot verveling en ongewenst gedrag.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, de vacht en huid goed te verzorgen, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele gedragsveranderingen of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan het risico op erfelijke aandoeningen verminderen.

Oude Engelse Herdershonden zijn niet alleen indrukwekkend in uiterlijk, maar ook loyale en liefdevolle metgezellen. Door hun geschiedenis als herdershonden hebben ze een sterk werkethos en kunnen ze goed gedijen in gezinnen die hen voldoende liefde, aandacht en lichaamsbeweging bieden.

De geschiedenis van de

Oude Engelse Herdershond

De geschiedenis van de Oude Engelse Herdershond, ook wel bekend als de Bobtail of de Bobtail Sheepdog, gaat terug tot het Verenigd Koninkrijk en heeft wortels die teruggaan tot de 19e eeuw. Hier is een overzicht van de geschiedenis van dit ras:

Oorsprong in het Verenigd Koninkrijk: De Oude Engelse Herdershond heeft zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk, waar het ras werd gefokt voor het hoeden en beschermen van schapen.

Herding Tradition: Het primaire doel van de Oude Engelse Herdershond was traditioneel het drijven en hoeden van kuddes schapen. Deze honden werden gewaardeerd om hun intelligentie, uithoudingsvermogen en vaardigheden op het gebied van herderswerk.

Kenmerkende uiterlijk: De Oude Engelse Herdershond staat bekend om zijn kenmerkende uiterlijk, waaronder een dikke, dubbele vacht, een grote, bossige staart en een overvloedige vacht die het hoofd en de ogen bedekt. Dit vachttype diende als bescherming tegen de elementen tijdens het werken in de buitenlucht.

Ontwikkeling van het ras: Het ras evolueerde geleidelijk in de 19e eeuw, en de kenmerken werden gestandaardiseerd. De naam “Bobtail” verwijst naar de natuurlijke kortere staart van het ras, maar het wordt vaak geassocieerd met het feit dat sommige honden hun staart werden gecoupeerd.

Populariteit als showhond: Naast hun rol als werkhond op de boerderijen werden Oude Engelse Herdershonden populair als showhonden in de late 19e en vroege 20e eeuw. Ze werden erkend door hondenverenigingen en tentoongesteld op hondenshows.

Veranderingen in de landbouw: Met de veranderingen in de landbouwpraktijken verminderde de behoefte aan herdershonden. Dit had invloed op het aantal Oude Engelse Herdershonden, en het ras werd zeldzamer.

Huidige status: Hoewel het ras niet zo wijdverspreid is als sommige andere, blijven liefhebbers zich inzetten voor het behoud van de Oude Engelse Herdershond. Het ras wordt nog steeds gewaardeerd om zijn vriendelijke aard, intelligentie en unieke uiterlijk.

Ondanks de veranderingen in de landbouwpraktijken en de afname van de behoefte aan herdershonden, blijft de Oude Engelse Herdershond een gewaardeerd ras, zowel als gezelschapsdier als voor zijn historische rol als herdershond.

Oude-Engelse-Herdershond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Oude Engelse Herdershond

Oude Engelse Herdershonden staan ​​bekend om hun vriendelijke, intelligente en toegewijde temperament. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen. Deze honden hebben vaak een speelse en energieke kant, maar ze kunnen ook kalm en geduldig zijn.

Oude Engelse Herdershonden hebben matige tot hoge lichaamsbeweging nodig. Ze genieten van actieve wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie. Regelmatige lichaamsbeweging helpt hen fysiek en mentaal gezond te blijven en voorkomt verveling.

Ja, Oude Engelse Herdershonden kunnen uitstekende gezinshonden zijn. Ze hebben vaak een zachtaardig karakter en kunnen goed overweg met kinderen. Hun beschermende aard kan hen ook tot goede waakhonden voor het gezin maken. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk.

Oude Engelse Herdershonden kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie en oogproblemen. Regelmatige dierenartscontroles en een gezond dieet zijn belangrijk voor het welzijn van een Oude Engelse Herdershond. Het is ook verstandig om een fokker te selecteren die gezondheidstesten heeft uitgevoerd op de ouderdieren om genetische aandoeningen te minimaliseren.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen