Honden Rassen

Istarski Ostrodlaki Gonic

Istarski Ostrodlaki Gonic

De Istarski Ostrodlaki Gonic, ook bekend als de Istrische Ruwharige Jachthond, is een oud ras dat zijn wortels heeft in het Middellandse Zeegebied, met name in het schiereiland Istrië, dat zich uitstrekt over Kroatië, Slovenië en delen van Italië. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt als jachthond, gespecialiseerd in het opsporen en achtervolgen van wild, zoals konijnen en ander klein wild in rotsachtige en heuvelachtige terreinen. Door zijn vaardigheden als een uitstekende jager en zijn aanpassingsvermogen aan diverse omgevingen heeft de Istarski Ostrodlaki Gonic een blijvende plaats ingenomen in de jachtgemeenschap van de regio.

Officiële naam : Istarski Ostrodlaki Gonic
Andere namen : Istrian Coarse-Haired Hound, Istrian Shorthaired Hound
Oorsprong : Kroatië (Istrië)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Istarski Ostrodlaki Gonic gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is middelgroot met een licht gewelfde schedel en een goed gemarkeerde stop. De snuit is conisch en heeft een rechte neus.
 • Oren: De oren zijn hoog aangezet, dun en hangend, dicht tegen de wangen.
 • Ogen: De ogen zijn middelgroot, ovaal van vorm en variëren in kleur van donker tot licht afhankelijk van de vachtkleur.
 • Lichaam: Het lichaam is lang en gespierd, met een rechte rug en een diepe borst. De staart is middellang en wordt op een opgewekte manier gedragen.
 • Vacht: Het meest kenmerkende kenmerk is de ruwe vacht die dicht en stug is. De vacht beschermt tegen ruwe weersomstandigheden en vegetatie.
 • Kleur: Het ras komt voor in verschillende kleuren, waaronder wit met oranje of kastanjebruine vlekken.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
53-63 cm
Gewicht
18-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
48-58 cm
Gewicht
16-18 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uitstekende Neus: De Istarski Ostrodlaki Gonic staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen, waardoor hij een effectieve jachthond is.

 • Behendigheid: Dit ras is buitengewoon behendig en kan goed manoeuvreren in ruig terrein.

 • Onafhankelijkheid: De Istarski Ostrodlaki Gonic heeft vaak een onafhankelijke aard, wat samenhangt met zijn geschiedenis als jachthond.

 • Vriendelijk: Ze kunnen vriendelijk en aanhankelijk zijn naar hun gezin toe, maar kunnen enigszins voorbehoud hebben tegenover vreemden.

 • Energiek: Dit ras heeft een behoorlijk energieniveau en vereist regelmatige lichaamsbeweging om gelukkig en gezond te blijven.

Temperament en Gedrag

 • Jachtpassie: Istarski Ostrodlaki Gonic heeft vaak een sterke jachtpassie en gedijt goed bij actieve buitenactiviteiten.

 • Waakzaamheid: Ze zijn vaak waakzaam en kunnen dienen als goede waakhonden.

 • Intelligentie: Het ras is over het algemeen intelligent en kan goed reageren op training, maar enige consistentie kan vereist zijn.

 • Sociaal met Familie: Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd.

 • Zelfstandigheid: Vanwege hun jachtachtergrond kunnen ze enigszins zelfstandig zijn, maar met de juiste begeleiding kunnen ze goed luisteren naar hun eigenaren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Istarski Ostrodlaki Gonic, ook wel bekend als de Istrische Draadhaar:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Istarski Ostrodlaki Gonic een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Istarski Ostrodlaki Gonic, ook wel bekend als de Istrische Ruwharige Jachthond, is over het algemeen een gezond en robuust ras. Zoals bij elk ras zijn er echter enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Istarski Ostrodlaki Gonic:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Regelmatige veterinaire controles en het handhaven van een gezond gewicht kunnen helpen bij het verminderen van het risico.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, waaronder de Istarski Ostrodlaki Gonic, kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen zoals cataracten of progressieve retina atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk voor het opsporen van problemen in een vroeg stadium.

 3. Hartproblemen: Hoewel minder vaak voorkomend, kunnen sommige hondenrassen vatbaar zijn voor bepaalde hartproblemen. Reguliere veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de hartgezondheid.

 4. Dermatitis en Huidproblemen: De ruwe vacht van de Istarski Ostrodlaki Gonic vereist regelmatig borstelen en verzorging. Anders kan de hond gevoelig zijn voor dermatitis en andere huidproblemen.

 5. Oorinfecties: Zoals bij veel honden met hangende oren, kunnen Istarski Ostrodlaki Gonics gevoelig zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren zijn belangrijk.

 6. Voedselallergieën: Net als veel andere honden kunnen Istarski Ostrodlaki Gonics gevoelig zijn voor voedselallergieën. Let op tekenen van jeuk, huiduitslag en gastro-intestinale problemen.

 7. Parasitaire infecties: Bescherming tegen vlooien, teken en wormen is essentieel. Regelmatige preventieve behandelingen en inspectie van de hond kunnen helpen bij het voorkomen van parasitaire infecties.

 8. Gewrichtsproblemen: Grote hondenrassen zijn soms vatbaar voor gewrichtsproblemen, zoals artritis. Een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het voorkomen van overgewicht kunnen de gewrichtsgezondheid ondersteunen.

Het is belangrijk om de Istarski Ostrodlaki Gonic regelmatig door een dierenarts te laten controleren, een gezond dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of gezondheid. Bij het overwegen van de aanschaf van een Istarski Ostrodlaki Gonic is het ook verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren.

De Istarski Ostrodlaki Gonic is een robuuste en toegewijde jachthond met een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Deze beschrijving biedt een overzicht van hun achtergrond, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Istarski Ostrodlaki Gonic

De Istarski Ostrodlaki Gonic, ook bekend als de Istrische Ruwharige Jachthond, is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in Kroatië. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Istarski Ostrodlaki Gonic:

Oorsprong: Dit ras komt uit de regio Istrië, die zich uitstrekt over delen van Kroatië, Slovenië en Italië. De Istarski Ostrodlaki Gonic werd specifiek ontwikkeld voor de jacht in het ruige terrein van Istrië.

Functie: Het primaire doel van de Istarski Ostrodlaki Gonic was en is nog steeds de jacht, vooral op klein wild zoals konijnen en vossen. Het ras staat bekend om zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende terreinen, variërend van bossen tot rotsachtige gebieden.

Kenmerken: De Istarski Ostrodlaki Gonic is een middelgrote hond met een robuuste bouw. Ze hebben een dichte, ruwe vacht die hen beschermt tegen de elementen tijdens het jagen. De kleur van de vacht varieert, maar meestal heeft het een combinatie van wit en oranje.

Intelligentie en vaardigheden: Deze honden worden gewaardeerd om hun intelligentie, vastberadenheid en uitstekende reukvermogen. Ze worden getraind om het wild op te sporen, aan te geven en vast te houden totdat de jager arriveert.

Behoud van het ras: Door de jaren heen zijn fokprogramma’s opgezet om de zuiverheid en kenmerken van de Istarski Ostrodlaki Gonic te behouden. Er is aandacht besteed aan het behouden van de natuurlijke jachtinstincten en het aanpassingsvermogen van het ras.

Moderne rol: Hoewel de Istarski Ostrodlaki Gonic nog steeds actief wordt gebruikt voor de jacht, heeft het ras ook een rol gevonden als gezelschapshond. Ze zijn loyaal aan hun gezin en hebben een alerte en nieuwsgierige aard.

Erkenning: Het ras wordt erkend door nationale en internationale hondenverenigingen, zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

De Istarski Ostrodlaki Gonic blijft een gewaardeerd hondenras, vooral in jachtomgevingen. Hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende terreinen en hun vasthoudendheid tijdens de jacht maken hen tot gewaardeerde partners voor jagers in de regio Istrië.

Istarski Ostrodlaki Gonic
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Istarski Ostrodlaki Gonic

De Istarski Ostrodlaki Gonic is een middelgroot tot groot ras afkomstig uit Kroatië. Ze hebben een ruwe, borstelige vacht die bescherming biedt tegen ruw terrein. Dit ras staat bekend om zijn uithoudingsvermogen en behendigheid, wat hen geschikt maakt voor verschillende jachtomstandigheden. Ze hebben vaak een karakteristieke baard en snor.

Over het algemeen heeft de Istarski Ostrodlaki Gonic een energiek en onafhankelijk temperament. Ze zijn vaak toegewijd aan hun gezin, maar kunnen enigszins gereserveerd zijn tegenover vreemden. Dit ras is intelligent en heeft een sterke werkethiek, wat hen geschikt maakt voor jachtactiviteiten. Ze hebben ook vaak een sterk ontwikkeld reukvermogen.

Vanwege hun ruwe vacht vereist de Istarski Ostrodlaki Gonic regelmatige verzorging. Regelmatig borstelen helpt klitten voorkomen en houdt de vacht gezond. Afgezien daarvan zijn de algemene verzorgingsbehoeften redelijk beheersbaar. Dit ras heeft echter wel behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie om tevreden te blijven.

De Istarski Ostrodlaki Gonic kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral als ze voldoende lichaamsbeweging en stimulatie krijgen. Ze hebben een sterk jachtinstinct, dus vroege socialisatie en training zijn belangrijk om met andere huisdieren en kinderen om te gaan. Deze honden zijn vaak trouw aan hun gezin en fungeren goed als waakhonden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen