Honden Rassen

Golden Retriever

Golden-Retriever
De Golden Retriever is ontstaan in het 19e-eeuwse Schotland. Het ras werd ontwikkeld door Sir Dudley Marjoribanks, later bekend als Lord Tweedmouth, met als doel een hond te creëren die goed was in de jacht op waterwild, zoals eenden en ganzen. Hij kruiste een gele Retriever (Yellow Retriever) met de nu uitgestorven Tweed Water Spaniël, waarbij hij zorgvuldig selecteerde op eigenschappen zoals intelligentie, vriendelijkheid en een zachtaardig karakter.
De Golden Retriever was een groot succes en werd al snel gewaardeerd om zijn vaardigheid in de jacht en zijn vriendelijke aard. Het ras verspreidde zich snel naar andere delen van de wereld en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest geliefde gezinshonden.

Officiële naam : Golden Retriever
Oorsprong : Groot-Brittannië (Schotland)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft specifieke standaarden opgesteld voor de Golden Retriever. Hier is een overzicht van het algemene beeld volgens deze standaard :
 • Grootte : Golden Retrievers zijn middelgrote honden met een evenredige en goed gespierde bouw. Reuen hebben meestal een schofthoogte van ongeveer 56-61 cm, terwijl teven iets kleiner zijn.
 • Vacht : Ze hebben een dichte, waterafstotende vacht van gemiddelde lengte. De vachtkleur is altijd goudachtig, variërend van licht tot donker goud.
 • Hoofd : Het hoofd is goed geproportioneerd, met een brede schedel en vriendelijke uitdrukking.
 • Ogen : De ogen van een Golden Retriever zijn donkerbruin en expressief.
 • Oren : Ze hebben middelgrote, hangende oren die dicht bij het hoofd liggen.
 • Staart : De staart is dik aan de basis en wordt naar beneden gedragen. Het is nooit gekruld.

specifieke details

Rassen-Golden-Retriever
Mannetjes :

Hoogte
56-61 cm
Gewicht
51-56 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
51-56 cm
Gewicht
25-30 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 15 maanden
 • Volwassen : 15 maanden tot 5 jaar
 • Oudere : 5 tot 8 jaar
 • Senior : 8 tot 18 jaar

Raskenmerken

Golden Retrievers staan bekend om een aantal opvallende kenmerken :
 • Vriendelijkheid : Ze zijn buitengewoon vriendelijk, zachtaardig en sociaal van aard, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn.
 • Intelligentie : Golden Retrievers zijn zeer intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze staan bekend om hun gehoorzaamheid en zijn veelzijdig in verschillende rollen.
 • Energiek : Ze hebben veel energie en houden van lichaamsbeweging. Dagelijkse wandelingen en spelletjes zijn essentieel om ze gelukkig te houden.
 • Goede zwemmers : Golden Retrievers hebben een aangeboren liefde voor water en zijn uitstekende zwemmers, wat hun geschiedenis als retrievers van watervogels weerspiegelt.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Golden Retrievers zijn opvallend :
 • Vrolijkheid : Golden Retrievers staan bekend om hun vrolijke en optimistische karakter.
 • Sociaal : Ze houden van interactie met mensen en andere dieren. Ze zijn zeer sociaal en vriendelijk.
 • Speelsheid : Golden Retrievers behouden vaak hun speelse karakter tot op hoge leeftijd. Ze zijn dol op apporteer- en denkspelletjes.
 • Loyaliteit : Ze zijn trouw aan hun eigenaren en vormen sterke emotionele banden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Zeker, hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van je Golden Retriever in verschillende aspecten, waaronder beweging, vachtverzorging en training:

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Labrador Retriever is een van de meest populaire hondenrassen ter wereld en heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot Newfoundland, Canada. Hier is een beknopte geschiedenis van de Labrador Retriever:

Oorsprong in Newfoundland: De Labrador Retriever ontstond in de vroege 19e eeuw in de regio Newfoundland, die nu deel uitmaakt van Canada. Het ras werd oorspronkelijk gefokt door vissers en jagers in het gebied.

Vroege voorouders: De vroege voorouders van de Labrador Retriever waren waarschijnlijk honden die werden gebruikt door vissers en jagers in Newfoundland. Deze honden werden gefokt voor hun vaardigheid om te zwemmen en te apporteren, wat essentieel was voor het werk op boten en bij de jacht.

Invloed van andere rassen: Hoewel de exacte oorsprong van de Labrador Retriever niet volledig gedocumenteerd is, wordt aangenomen dat er invloed is geweest van andere hondenrassen, waaronder de St. John’s Dog en mogelijk de Newfoundland Dog. Deze rassen droegen bij aan de ontwikkeling van de kenmerkende eigenschappen van de Labrador, zoals hun waterbestendige vacht en uitstekende zwemcapaciteiten.

Naamgeving: In de 19e eeuw werd het ras bekend als de “Lesser Newfoundland” of de “St. John’s Dog.” Pas later, aan het begin van de 20e eeuw, werd het ras officieel erkend als de “Labrador Retriever,” vernoemd naar de regio waar het ras oorspronkelijk werd ontwikkeld.

Verspreiding naar Engeland: In de 19e eeuw brachten Engelse aristocraten Labradors naar Engeland en begonnen ze te fokken voor jacht- en metgezelschapsdoeleinden. Dit leidde tot verdere ontwikkeling en verfijning van het ras.

Populariteit en erkenning: De Labrador Retriever groeide in populariteit in de 20e eeuw en werd uiteindelijk erkend als een ras door de Britse en Amerikaanse kennelclubs. Tegenwoordig staan ze bekend om hun veelzijdigheid als werkhonden, gezinshonden en hulphonden.

Labrador Retrievers zijn geliefd vanwege hun vriendelijke aard, intelligentie, trainbaarheid en hun vermogen om goed te werken als jachthonden, zoek- en reddingshonden, en hulphonden voor mensen met verschillende behoeften. Ze behoren tot de meest populaire hondenrassen wereldwijd en hebben een rijke geschiedenis als trouwe metgezellen en betrouwbare werkhonden.

 1. Heupdysplasie :

  Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed in de heupkommen passen. Het kan leiden tot pijn en kreupelheid. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ouderhonden van je puppy getest zijn op heupdysplasie om het risico te minimaliseren.

 2. Elleboogdysplasie :

  Elleboogdysplasie is vergelijkbaar met heupdysplasie, maar treft de ellebooggewrichten. Het kan leiden tot kreupelheid en ongemak.

 3. Erfelijke Hartaandoeningen :

  Sommige Golden Retrievers kunnen vatbaar zijn voor hartaandoeningen, zoals dilaterende cardiomyopathie (DCM). Regelmatige controles door een dierenarts kunnen helpen bij het opsporen van deze problemen.

 4. Kanker :

  Golden Retrievers hebben een hoger risico op kanker dan sommige andere rassen. Houd je hond in de gaten op tekenen van kanker en laat je dierenarts eventuele knobbels of gezwellen onderzoeken.

 5. Huidproblemen :

  Sommige Golden Retrievers kunnen last hebben van huidallergieën, hotspots of dermatitis. Goede vachtverzorging en een gezond dieet kunnen helpen bij het voorkomen van deze problemen.

 6. Oogproblemen :

  Staar (cataract) en progressieve retina-atrofie (PRA) zijn oogaandoeningen die bij Golden Retrievers kunnen voorkomen. Jaarlijkse oogonderzoeken zijn belangrijk om vroegtijdig problemen te ontdekken.

 7. Gewichtsproblemen :

  Overgewicht is een veelvoorkomend probleem bij Golden Retrievers. Het kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging.

 8. Hypothyreoïdie :

  Een trage schildklierfunctie kan voorkomen en symptomen veroorzaken zoals gewichtstoename, lethargie en haaruitval.

Het is belangrijk om samen te werken met een dierenarts om de gezondheid van je Golden Retriever te bewaken en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te behandelen. Het fokken van Golden Retrievers met aandacht voor gezondheid en het vermijden van fokhonden met bekende genetische aandoeningen kan helpen om de gezondheid van toekomstige generaties te verbeteren. Regelmatige controles, een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel om je Golden Retriever een lang en gezond leven te bieden.
Golden Retrievers zijn uitzonderlijke metgezellen vanwege hun vriendelijke karakter, intelligentie en veelzijdigheid. Ze zijn geschikt voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een liefdevolle en actieve hond.

De geschiedenis van de

Golden Retriever

De Golden Retriever is een van de meest populaire hondenrassen ter wereld en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Het ras werd oorspronkelijk gefokt in Schotland en is ontstaan uit een combinatie van verschillende hondenrassen, waaronder de Yellow Retriever, de Tweed Water Spaniel, de Bloodhound en mogelijk zelfs de Ierse Setter.

De oorspronkelijke doelstelling bij het fokken van de Golden Retriever was het ontwikkelen van een hond die geschikt was voor de jacht, met name voor de jacht op waterwild. De honden moesten de prooien zoals eenden en fazanten uit het water kunnen halen zonder deze te beschadigen. Ze moesten daarom beschikken over een zachte beet en een uitstekend reukvermogen. Bovendien moesten ze goed getraind kunnen worden en een vriendelijk karakter hebben, zodat ze goed met mensen en andere honden konden samenwerken.

In 1865 werd de eerste hond genaamd “Nous” in Schotland geregistreerd, en hij wordt vaak beschouwd als de stamvader van het ras. Nous werd gekruist met een Tweed Water Spaniel, en de nakomelingen van deze kruising vormden de basis voor de Golden Retriever zoals we die vandaag kennen.

De naam “Golden Retriever” werd voor het eerst gebruikt in 1920, en in datzelfde jaar werd de Golden Retriever Club in het Verenigd Koninkrijk opgericht. Het ras verspreidde zich al snel naar andere delen van de wereld en werd ook populair in de Verenigde Staten.

De Golden Retriever staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter, evenals zijn intelligentie en trainbaarheid. Ze zijn uitstekende metgezellen en werkhonden en worden vaak ingezet als hulphonden, geleidehonden voor blinden, en in zoek- en reddingsoperaties. Ze staan ook bekend om hun liefde voor water en zijn vaak te vinden in de buurt van meren en rivieren, waar ze graag zwemmen.

Tegenwoordig worden Golden Retrievers gewaardeerd als gezelschapshonden, werkhonden en showhonden. Ze blijven een van de meest geliefde hondenrassen ter wereld vanwege hun positieve eigenschappen en hun vermogen om een sterke band met hun eigenaren te vormen.

golden-retriver
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Golden Retriever​

Golden Retrievers staan bekend om hun vriendelijke, zachtaardige en liefdevolle temperament. Ze zijn over het algemeen zeer sociaal en houden van menselijk gezelschap. Ze zijn ook intelligent en gemakkelijk te trainen, wat hen tot geweldige gezelschapshonden maakt.
Ja, Golden Retrievers zijn actieve honden en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze genieten van wandelingen, spelen en zwemmen. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om overgewicht te voorkomen en om hun energie kwijt te kunnen.
Golden Retrievers hebben een dichte, waterafstotende vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. Dit ras staat erom bekend te verharen, vooral tijdens het veranderen van seizoenen. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Baden moet spaarzaam gebeuren om de natuurlijke oliën in hun vacht te behouden.
Ja, Golden Retrievers zijn over het algemeen uitstekende gezinshonden. Ze zijn geduldig en vriendelijk met kinderen, waardoor ze goede metgezellen zijn voor gezinnen. Ze gedijen in een omgeving waar ze veel liefde en aandacht krijgen. Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze respectvol met de hond moeten omgaan om een harmonieuze relatie te behouden.
Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen