Honden Rassen

Chow Chow

Chow-Chow

De Chow Chow, vaak afgekort tot Chow, is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft in China, waar het al duizenden jaren bestaat. Deze honden waren oorspronkelijk gefokt als veelzijdige werkhonden voor taken zoals het bewaken van eigendommen, het jagen op wild en het trekken van karren. Ze werden ook gewaardeerd om hun vlees en bont. De Chow Chow is een van de oudste hondenrassen ter wereld en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Han-dynastie in China.

Officiële naam : Chow Chow
Oorsprong : China

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Chow Chow wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), en enkele algemene kenmerken volgens de rasstandaard zijn:

  • Grootte: Chow Chows zijn middelgrote honden met een krachtige en compacte bouw. Reuen hebben een ideale hoogte van ongeveer 48-56 cm, en teven hebben een ideale hoogte van ongeveer 46-51 cm.
  • Vacht: Een kenmerkend aspect van de Chow Chow is de dikke, dubbele vacht. De vacht kan zowel kort als lang zijn, en de kleuren variëren, waaronder rood, zwart, blauw, crème en cinnamon.
  • Hoofd: Het hoofd van de Chow is breed en kenmerkend met kleine, ronde oren en een kort, brede snuit.
  • Ogen: De amandelvormige ogen zijn diep ingebed en hebben een donkere kleur. Ze geven de Chow Chow een enigszins norse uitdrukking.
  • Staart: De staart van de Chow wordt over de rug gedragen en heeft een dubbele krul.

specifieke details

Rassen-Chow-Chow
Mannetjes :

Hoogte
48-56 cm
Gewicht
25-32 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
46-51 cm
Gewicht
20-27 kg

  • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
  • Puppy : 2 tot 12 maanden
  • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
  • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
  • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

  • Blauwe Zwartachtige Tong: Een uniek kenmerk van de Chow Chow is de blauwachtige of zwartachtige kleur van hun tong en het dak van hun mond.

  • Onafhankelijkheid: Chow Chows staan ​​bekend om hun onafhankelijke aard. Ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden en vertonen vaak een zekere mate van eigenzinnigheid.

Temperament en Gedrag

  • Loyaliteit: Chow Chows zijn vaak loyaal aan hun gezin en kunnen hechte banden vormen.

  • Waakzaamheid: Als natuurlijke waakhonden zijn Chow Chows waakzaam en alert. Ze kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden.

  • Gereserveerdheid: Chow Chows hebben vaak een gereserveerde aard en kunnen wat afstandelijk zijn, zelfs tegenover bekenden.

  • Zindelijkheid: Deze honden hebben een natuurlijke neiging tot netheid en besteden veel tijd aan het verzorgen van zichzelf.

  • Matige Energie: Chow Chows hebben over het algemeen een matige hoeveelheid energie en genieten van dagelijkse wandelingen en rustige activiteiten.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Chow Chow op verschillende gebieden:

Het verzorgen van een Chow Chow vereist consistentie, geduld en specifieke aandacht voor hun unieke behoeften. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en persoonlijkheid van jouw Chow Chow.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Chow Chows zijn over het algemeen sterke en gezonde honden, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij Chow Chows:

  1. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis en pijn. Het is belangrijk om met een fokker samen te werken die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren om het risico te verminderen.

  2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een gewrichtsaandoening die kreupelheid en pijn kan veroorzaken. Gezondheidstests bij de fokker zijn belangrijk.

  3. Entropion: Een aandoening waarbij de oogleden naar binnen rollen, waardoor de wimpers het oogoppervlak irriteren. Dit kan oogirritatie en pijn veroorzaken en kan chirurgische correctie vereisen.

  4. Distichiasis: Een aandoening waarbij extra wimpers groeien op de rand van het ooglid, wat irritatie kan veroorzaken. Het kan ook chirurgisch worden gecorrigeerd.

  5. Auto-immuunziekten: Chow Chows kunnen gevoelig zijn voor auto-immuunziekten, waaronder pemphigus foliaceus en auto-immuun thyroiditis. Deze aandoeningen kunnen de huid en schildklier aantasten.

  6. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis en pijn. Een verantwoordelijke fokker zal gezondheidstests uitvoeren op ouderdieren om het risico te verminderen.

  7. Patellaire luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan schieten, wat kreupelheid kan veroorzaken. Het komt vaker voor bij kleine rassen zoals de Chow Chow.

  8. Gewichtsbeheer: Chow Chows hebben de neiging om gemakkelijk gewicht te winnen. Overgewicht kan het risico op gezondheidsproblemen vergroten, dus een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk.

  9. Agressie en Terughoudendheid: Chow Chows staan bekend om hun terughoudendheid ten opzichte van vreemden en kunnen soms agressief gedrag vertonen. Een vroege socialisatie en training zijn belangrijk om dit gedrag te beheren.

  10. Hittegevoeligheid: Door hun dikke vacht kunnen Chow Chows gevoelig zijn voor oververhitting. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende schaduw en water hebben, vooral in warme klimaten.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

Chow Chows vereisen een zorgvuldige socialisatie en opvoeding vanaf jonge leeftijd. Het zijn prachtige metgezellen voor eigenaren die de tijd nemen om hun unieke eigenschappen te begrijpen en een positieve en consistente training te bieden. Met de juiste zorg en liefde kunnen Chow Chows trouwe en indrukwekkende gezelschapsdieren zijn.

De geschiedenis van de

Chow Chow

De geschiedenis van de Chow Chow is rijk en gaat terug tot het oude China. Dit ras staat bekend om zijn unieke uiterlijk en karakteristieke blauwe zwart-grijze tong. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Chow Chow:

Oorsprong in China: De Chow Chow is een van de oudste hondenrassen ter wereld en zijn oorsprong wordt teruggevoerd tot het oude China. Het ras wordt verondersteld te dateren van meer dan 2000 jaar geleden en werd oorspronkelijk gefokt voor verschillende taken, waaronder jagen, bewaken en als trekhond.

Veelzijdige taken: De Chow Chow werd gebruikt voor verschillende taken, variërend van jagen op groot wild tot het bewaken van eigendommen en trekhond voor karren. Ze werden ook gewaardeerd voor hun vlees en huid, wat in bepaalde regio’s resulteerde in het eten van Chow Chow-honden.

Status als keizerlijke hond: De Chow Chow had een speciale status in het oude China en werd vaak gehouden door keizers en hoogwaardigheidsbekleders. Ze werden beschouwd als statussymbolen en werden soms gebruikt als jachthonden voor exotische dieren.

Verspreiding naar andere delen van de wereld: Tijdens handelsroutes en zeereizen naar andere delen van de wereld, werden Chow Chows geïntroduceerd in andere delen van Azië, het Midden-Oosten en uiteindelijk Europa.

Intrede in het Westen: In de 18e eeuw kwamen Chow Chows naar Europa, waar ze de aandacht trokken van hondenliefhebbers. Koningin Victoria had zelfs Chow Chows als huisdieren, wat de populariteit van het ras in het Westen vergrootte.

Rasstandaard en erkenning: In 1895 werd de Chow Chow erkend door de Kennel Club in Engeland, en in 1903 werd het ras erkend door de American Kennel Club (AKC) in de Verenigde Staten. Rasstandaarden werden vastgesteld om de kenmerken en het uiterlijk van het ras te definiëren.

Huidig gebruik en populariteit: Vandaag de dag wordt de Chow Chow voornamelijk gehouden als gezelschapshond. Ze staan bekend om hun onafhankelijke karakter, loyaliteit aan hun eigenaren en hun kenmerkende uiterlijk, waaronder de blauwe zwart-grijze tong.

Karakteristieke kenmerken: De Chow Chow staat bekend om zijn kenmerkende uiterlijk, waaronder een leeuwenachtige manen rond de nek, een stijve, rechtopstaande staart en een blauwe zwart-grijze tong. Hun dikke, dubbele vacht komt voor in verschillende kleuren.

De geschiedenis van de Chow Chow illustreert het erfgoed van dit oude ras, dat door de eeuwen heen verschillende rollen heeft vervuld en uiteindelijk is uitgegroeid tot een gewaardeerde gezelschapshond.

Chow-Chow
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Chow Chow

Chow Chows staan ​​bekend om hun onafhankelijke, trotse en loyale karakter. Ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden en hebben vaak een sterke beschermende aard. Het zijn over het algemeen rustige honden die zich hechten aan hun gezin, maar ze kunnen enigszins terughoudend zijn in hun interacties.

Chow Chows hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig, maar ze hebben geen extreem hoge energieniveaus. Matige wandelingen en speelsessies zijn meestal voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. Vanwege hun dichte vacht zijn ze gevoelig voor hitte, dus het vermijden van overmatige fysieke activiteit bij warm weer is belangrijk.

Chow Chows hebben een eigenzinnige aard en kunnen enigszins koppig zijn, waardoor training een uitdaging kan zijn. Het is belangrijk om met positieve versterking en consistente, geduldige trainingstechnieken te werken. Vroege socialisatie is ook cruciaal om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere dieren en mensen.

Chow Chows kunnen goed overweg met kinderen, vooral als ze van jongs af aan aan kinderen worden blootgesteld. Het is echter belangrijk om respectvolle interacties tussen de hond en kinderen te bevorderen. Vanwege hun beschermende aard moeten kinderen leren de hond te respecteren en niet te plagen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen