Honden Rassen

Ierse Wolfshond

Ierse-Wolfshond

De Ierse Wolfshond is een van de oudste hondenrassen en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Keltische tijd in Ierland. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild, zoals herten en wolven, was de Ierse Wolfshond ook een symbool van adel en rijkdom. In de middeleeuwen waren deze imposante honden alleen toegestaan voor royalty en edelen. Het ras dreigde uit te sterven, maar in de 19e eeuw werd er moeite gedaan om het ras nieuw leven in te blazen door het te kruisen met andere grote rassen zoals de Schotse Deerhound.

Officiële naam : Ierse Wolfshond
Andere namen : Irish Wolfhound, Cú Faoil
Oorsprong : Ierland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Ierse Wolfshond gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is lang, plat, en niet te smal. De schedel is licht gewelfd, met een duidelijke stop.
 • Oren: De oren zijn klein tot middelgroot, hoog aangezet, en hangen dicht tegen het hoofd.
 • Ogen: De ogen zijn donker van kleur, klein tot middelgroot, en hebben een zachte expressie.
 • Lichaam: Het lichaam is lang en gespierd, met een rechte rug en een diepe borstkas. De staart is laag aangezet en licht gebogen.
 • Vacht: De vacht is ruw en hard, met een zachte ondervacht. Kleuren variëren en omvatten verschillende tinten van grijs, rood, brindle, zwart, wit, of fawn.

specifieke details

Rassen-Ierse-Wolfshond
Mannetjes :

Hoogte
Minimaal 79 cm
Gewicht
Minimaal 54 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
Minimaal 71 cm
Gewicht
Minimaal 40 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Grootte en Kracht: Ierse Wolfshonden zijn een van de grootste hondenrassen ter wereld, bekend om hun indrukwekkende grootte en kracht.

 • Vriendelijkheid: Ondanks hun imposante verschijning staan Ierse Wolfshonden bekend om hun vriendelijke en zachtaardige aard.

 • Onafhankelijkheid: Ze kunnen enigszins onafhankelijk zijn, maar zijn vaak loyaal aan hun familie.

 • Beschermend: Ierse Wolfshonden kunnen een beschermend instinct hebben, waardoor ze goede waakhonden zijn.

 • Matige Energie: Hoewel groot, hebben ze over het algemeen geen extreem hoge energie en kunnen ze vrij kalm zijn, vooral na de puppyfase.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk en Geduldig: Ierse Wolfshonden staan bekend om hun vriendelijkheid en geduld, vooral met kinderen.

 • Sociaal: Ze zijn doorgaans sociaal met andere huisdieren en mensen, maar vroege socialisatie is belangrijk.

 • Loyaal: Deze honden hebben een sterk gevoel van loyaliteit naar hun gezin toe.

 • Rustig Karakter: Ze hebben vaak een rustig en bedaard karakter, zelfs in huiselijke omgevingen.

 • Gevoelig: Ierse Wolfshonden kunnen gevoelig zijn voor de stemmingen van hun eigenaren en gedijen goed in een liefdevolle en rustige omgeving.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Ierse Wolfshond:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Ierse Wolfshond een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Ierse Wolfshond is over het algemeen een gezond en robuust ras, maar zoals bij veel grote hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Ierse Wolfshond:

 1. Hartziekten: Ierse Wolfshonden kunnen vatbaar zijn voor bepaalde hartaandoeningen, waaronder dilaterende cardiomyopathie (DCM). Regelmatige veterinaire controles, inclusief echocardiogrammen, kunnen helpen bij het monitoren van de hartgezondheid.

 2. Maagtorsie (GDV): Dit is een ernstige en potentieel levensbedreigende aandoening waarbij de maag zich vult met gas en mogelijk kan draaien. Het komt vaker voor bij grote rassen zoals de Ierse Wolfshond. Het is belangrijk om maaltijden te verspreiden over de dag en overmatige lichaamsbeweging na het eten te vermijden.

 3. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Het is belangrijk om te zorgen voor een uitgebalanceerde voeding en regelmatige lichaamsbeweging om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 4. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie kan elleboogdysplasie optreden bij grote rassen. Regelmatige veterinaire controles en het handhaven van een gezond gewicht zijn belangrijk.

 5. Osteosarcoom (botkanker): Grote hondenrassen hebben een verhoogd risico op osteosarcoom, een agressieve vorm van botkanker. Symptomen kunnen kreupelheid en zwelling zijn. Regelmatige veterinaire controles en aandacht voor abnormaal gedrag zijn belangrijk.

 6. Cystinurie: Dit is een genetische aandoening die soms voorkomt bij Ierse Wolfshonden. Het veroorzaakt de vorming van blaasstenen en kan problemen met de urinewegen veroorzaken.

 7. Huidproblemen: Ierse Wolfshonden kunnen gevoelig zijn voor huidinfecties, dermatitis en allergieën. Regelmatige verzorging, inclusief het controleren op tekenen van huidproblemen, is belangrijk.

 8. Bloat-gerelateerde problemen: Naast maagtorsie kunnen Ierse Wolfshonden gevoelig zijn voor andere maagproblemen, zoals overmatige gasvorming. Het is belangrijk om de voeding van je hond te beheren en hem niet te veel lucht te laten inslikken tijdens het eten.

Vroege socialisatie, regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en regelmatige veterinaire controles zijn cruciaal voor het welzijn van een Ierse Wolfshond. Bij het overwegen van de aanschaf van een Ierse Wolfshond is het raadzaam om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screening uitvoert.

De Ierse Wolfshond is een majestueus en indrukwekkend ras met een boeiende geschiedenis. Deze beschrijving biedt een overzicht van hun achtergrond, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond, ook wel bekend als de “Gentle Giant,” is een van de grootste hondenrassen ter wereld en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Ierse Wolfshond:

Oorsprong: De Ierse Wolfshond heeft zijn oorsprong in Ierland en wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen. Ze dateren waarschijnlijk van voor de 1e eeuw n.Chr. en werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op wolven, elanden en Ierse herten, vandaar de naam “Wolfshond.”

Historisch gebruik: Tijdens de Middeleeuwen werden Ierse Wolfshonden gebruikt door Ierse adel voor de jacht, maar ze dienden ook als oorlogshonden en bewakers. Ze waren statussymbolen en werden vaak cadeau gedaan aan buitenlandse vorsten.

Bijna-uitsterving: In de 19e eeuw daalde het aantal Ierse Wolfshonden aanzienlijk, deels vanwege veranderingen in de sociale en politieke omstandigheden in Ierland en deels vanwege de uitroeiing van wolven in het land. Het ras werd bijna met uitsterven bedreigd.

Redding van het ras: Inspanningen werden ondernomen om het ras te behouden en te herstellen. Fokkers begonnen Ierse Wolfshonden te kruisen met andere grote hondenrassen zoals de Sint-bernard en de Deerhound om de populatie te vergroten en het ras te versterken.

Moderne fokprogramma’s: Tegenwoordig zijn er georganiseerde fokprogramma’s om ervoor te zorgen dat de Ierse Wolfshond zijn genetische diversiteit behoudt en gezond blijft. Er zijn ook inspanningen om de oorspronkelijke kenmerken en temperamenten van het ras te behouden.

Kenmerken: De Ierse Wolfshond staat bekend om zijn indrukwekkende grootte en nobele uitstraling. Ze hebben een atletisch lichaam, een lang hoofd en een korte vacht die kan variëren in kleur. Ondanks hun imposante verschijning, hebben ze een vriendelijk en zachtaardig karakter.

Huidige rol: Hoewel Ierse Wolfshonden niet langer worden gebruikt voor de jacht op wolven, hebben ze een waardevolle rol gevonden als gezelschapshonden. Ze zijn bekend om hun liefde voor hun gezin, hun zachtaardigheid en hun kalme temperament.

Erkenning: De Ierse Wolfshond wordt internationaal erkend als een ras en is opgenomen in de rasstandaarden van hondenverenigingen zoals de Irish Kennel Club en de American Kennel Club (AKC).

De Ierse Wolfshond blijft een opvallend en geliefd ras met een rijke geschiedenis. Hun grootte, gecombineerd met hun vriendelijke aard, maakt hen tot geweldige metgezellen voor degenen die in staat zijn om te voorzien in hun behoeften aan ruimte en beweging.

Ierse-Wolfshond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is een van de grootste hondenrassen ter wereld, bekend om zijn indrukwekkende grootte en krachtige bouw. Ze hebben een ruige vacht en een nobel uiterlijk. Ondanks hun imposante verschijning staan Ierse Wolfshonden bekend om hun vriendelijke en zachtaardige karakter. Ze worden vaak beschouwd als kalme, aanhankelijke metgezellen.

Ierse Wolfshonden staan bekend om hun vriendelijke en goedaardige temperament. Ze zijn vaak rustig en geduldig, wat hen tot uitstekende metgezellen maakt. Ondanks hun grootte zijn ze over het algemeen niet agressief. Ze hebben echter een zachte benadering nodig tijdens de training vanwege hun gevoelige aard. Ierse Wolfshonden hechten zich sterk aan hun gezin en kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden.

De Ierse Wolfshond heeft een dichte, ruige vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen en om de vacht gezond te houden. Ondanks hun grootte hebben ze niet buitensporige bewegingseisen, maar regelmatige lichaamsbeweging is nog steeds belangrijk voor hun algehele gezondheid. Daarnaast is het essentieel om hun grote lichaamsgewicht in overweging te nemen bij het plannen van voeding en gezondheidszorg.

Over het algemeen past de Ierse Wolfshond goed in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die voldoende ruimte hebben vanwege hun grote omvang. Ze staan bekend om hun geduld met kinderen en zijn over het algemeen vriendelijk tegenover andere huisdieren. Ondanks hun zachtaardige karakter fungeren ze ook als uitstekende waakhonden vanwege hun imposante uiterlijk. Het is belangrijk om te zorgen voor vroege socialisatie en training om een goed afgericht en sociaal aangepaste Ierse Wolfshond te hebben.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen