Honden Rassen

Afghaanse Windhond

Afghaanse-windhond

De Afghaanse Windhond, ook wel bekend als de Afghan Hound, is een eeuwenoud ras dat zijn oorsprong heeft in Afghanistan. Dit aristocratische hondenras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild in het ruige terrein van Afghanistan. Met zijn gracieuze verschijning en snelheid werd de Afghaanse Windhond al snel een favoriet aan het hof van koningen en edelen. Het ras maakte zijn weg naar Europa in de vroege 20e eeuw en won snel aan populariteit vanwege zijn onderscheidende uiterlijk.

Officiële naam : Afghaanse Windhond
Andere namen : Afghan Hound, Tazi, Baluchi Greyhound, Sage Baluchi, Kabul Hound
Oorsprong : Afghanistan

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Afghaanse Windhond wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en heeft specifieke kenmerken volgens de rasstandaard:

 • Vacht: Lang, zijdeachtig en fijn haar dat in verschillende kleuren voorkomt, waaronder zwart, rood, crème en gestroomd.
 • Hoofd: Lang en smal, met een uitgesproken stop.
 • Ogen: Donker, amandelvormig en expressief.
 • Oren: Laag aangezet, bedekt met lang haar en hangend dicht tegen het hoofd.
 • Staart: Lang en laag aangezet, met een opwaartse bocht aan het einde.

specifieke details

Rassen-Afghaanse-Windhond
Mannetjes :

Hoogte
68-74 cm
Gewicht
20-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
63-69 cm
Gewicht
18-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Elegantie: De Afghaanse Windhond staat bekend om zijn gracieuze en elegante verschijning, met een trotse houding en een lange, zijdeachtige vacht.

 • Snelheid: Als een windhond is de Afghaanse Windhond bekend om zijn indrukwekkende snelheid en behendigheid.

Temperament en Gedrag

 • Onafhankelijkheid: Afghaanse Windhonden hebben vaak een onafhankelijke aard en kunnen enigszins gereserveerd zijn tegenover vreemden.

 • Gentleman’s Disposition: Ze worden vaak beschreven als ‘gentleman’ of ‘lady’ van de hondenwereld vanwege hun kalme en gereserveerde karakter.

 • Loyaliteit: Hoewel onafhankelijk, zijn ze loyaal aan hun eigenaren en vormen ze sterke banden met hun gezin.

 • Jachtdrift: Door hun oorspronkelijke doel als jachthond kunnen ze een sterke prooidrift hebben.

 • Rustig Binnen: Binnen kunnen Afghaanse Windhonden vaak rustig en gereserveerd zijn, waardoor ze uitstekende huisgenoten zijn

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Afghaanse Windhond op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Afghaanse Windhond gezond, gelukkig en goed verzorgd blijft. Houd rekening met de specifieke behoeften van je hond en pas de zorg dienovereenkomstig aan.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Afghaanse Windhond, ook bekend als de Afghaanse Hound, is een elegant en sierlijk ras. Over het algemeen zijn ze over het algemeen gezond, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Afghaanse Windhond:

 1. Heupdysplasie: Een aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat leidt tot mobiliteitsproblemen en artritis. Fokkers die gezondheidstests uitvoeren op ouderdieren kunnen helpen het risico te verminderen.

 2. Oogproblemen: Sommige Afghaanse Windhonden kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, waaronder cataracten en retinadystrofie. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 3. Hartproblemen: Net als veel grote rassen kunnen Afghaanse Windhonden gevoelig zijn voor bepaalde hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de hartgezondheid.

 4. Auto-immuunziekten: Afghaanse Windhonden kunnen gevoelig zijn voor auto-immuunziekten zoals auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) en lupus. Symptomen kunnen variëren, maar kunnen onder meer vermoeidheid, gewichtsverlies en gewrichtspijn omvatten.

 5. Dermatologische problemen: Door hun lange vacht kunnen Afghaanse Windhonden vatbaar zijn voor huidproblemen, waaronder allergieën en hotspots. Regelmatige verzorging is belangrijk om de vacht gezond te houden.

 6. Gewichtsbeheer: Hoewel het een slank ras is, is het belangrijk om het gewicht van de Afghaanse Windhond te beheersen om overgewicht te voorkomen, wat de gezondheid van de gewrichten kan beïnvloeden.

 7. Anesthesiegevoeligheid: Afghaanse Windhonden staan bekend om hun gevoeligheid voor anesthesie. Eigenaars moeten dit bespreken met hun dierenarts als een operatie nodig is.

 8. Gebitsproblemen: Zoals bij veel hondenrassen kunnen tandheelkundige problemen voorkomen. Regelmatige tandenpoetsen en kauwspeeltjes kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 9. Gevoeligheid voor warmte: Door hun dunne vacht kunnen Afghaanse Windhonden gevoelig zijn voor kou, maar ook voor warmte. Bescherm ze tegen extreme temperaturen.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Afghaanse Windhond, met zijn aristocratische uitstraling en elegante gang, blijft niet alleen een herinnering aan zijn oorspronkelijke jachtprestaties, maar ook een verfijnde metgezel voor degenen die zijn unieke schoonheid waarderen.

De geschiedenis van de

Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond, ook wel bekend als de Afghaanse Hound, is een oud en nobel ras dat zijn oorsprong heeft in Afghanistan. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Afghaanse Windhond:

Oorsprong in Afghanistan: De Afghaanse Windhond is een van de oudste hondenrassen ter wereld en zijn geschiedenis gaat duizenden jaren terug. Het ras ontwikkelde zich in de bergachtige regio’s van Afghanistan, waar het werd gefokt als een snel rennende jachthond.

Jachthond van de nomaden: Afghaanse Windhonden werden traditioneel gefokt door nomadische stammen in Afghanistan. Ze dienden als jachthonden voor het vangen van prooien zoals gazellen en hazen in de ruige en bergachtige terreinen van de regio.

Elegantie en snelheid: De Afghaanse Windhond staat bekend om zijn elegantie en snelheid. Ze werden gewaardeerd om hun vermogen om met hoge snelheden over ruig terrein te rennen en hun prooi te vangen.

Koninklijke connecties: Gedurende de geschiedenis hebben Afghaanse Windhonden koninklijke connecties gehad. Ze werden vaak geassocieerd met aristocratische families in het Midden-Oosten en werden beschouwd als waardevolle gezelschapsdieren en statussymbolen.

Verspreiding naar het Westen: In de vroege 20e eeuw begonnen enkele exemplaren van de Afghaanse Windhond naar het Westen te komen. Ze werden opgemerkt vanwege hun unieke uiterlijk en werden al snel populair in Europese aristocratische kringen.

Rasstandaard en erkenning: In 1926 werd de rasstandaard voor de Afghaanse Windhond opgesteld, en het ras werd officieel erkend door hondenverenigingen zoals de American Kennel Club (AKC). De rasstandaard definieert de kenmerken en het uiterlijk van het ras.

Populariteit als showhond: De Afghaanse Windhond heeft veel successen behaald op hondenshows vanwege zijn unieke verschijning en gratie. Het lange, zijdeachtige haar en het trotse gangwerk maken het ras opvallend en aantrekkelijk in de showring.

Huidige status: Tegenwoordig staat de Afghaanse Windhond bekend als een prachtige gezelschapshond en showhond. Hoewel ze nog steeds hun jachtcapaciteiten behouden, worden ze vooral gewaardeerd om hun elegante verschijning en vriendelijke karakter.

De geschiedenis van de Afghaanse Windhond illustreert het nobele verleden van het ras als een snel rennende jachthond, verbonden met de cultuur en levensstijl van de regio Afghanistan. Het ras heeft zich met succes aangepast aan zijn rol als gezelschapshond in moderne tijden.

Afghaanse-windhond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhonden staan ​​bekend om hun waardigheid, onafhankelijkheid en hoge energieniveaus. Ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden, maar zijn over het algemeen liefdevol en loyaal aan hun gezin. Afghaanse Windhonden hebben vaak een rustige en majestueuze uitstraling.

Ja, Afghaanse Windhonden hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig, maar ze hebben geen extreem hoge energieniveaus. Ze genieten van korte sprints en hebben de ruimte nodig om vrij te rennen. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om hun fysieke gezondheid te behouden.

Afghaanse Windhonden hebben een onafhankelijke en eigenzinnige aard, wat training uitdagend kan maken. Ze hebben vaak een wat terughoudende houding ten opzichte van gehoorzaamheidstraining. Positieve versterking, geduld en consistentie zijn belangrijk bij het trainen van Afghaanse Windhonden.

Afghaanse Windhonden hebben een lange, zijdeachtige vacht die regelmatig moet worden verzorgd. Dagelijks borstelen helpt klitten te voorkomen en houdt de vacht in goede conditie. Professioneel trimmen kan ook nodig zijn. De vacht van Afghaanse Windhonden is een belangrijk kenmerk van het ras.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen