Honden Rassen

Australische Veedrijvershond

Australische-Veedrijvershond

De Australische Veedrijvershond, ook bekend als de “Australian Cattle Dog,” ontstond in de 19e eeuw in Australië. In de behoefte aan een robuuste en intelligente hond voor het hoeden van vee, kruisten fokkers de Dingo met Europese herdershonden. Het resultaat was een uiterst capabele en veerkrachtige hond die de ruige omstandigheden van het Australische binnenland aankon. De Australische Veedrijvershond werd al snel een onmisbare partner voor veehouders en ranchers.

Officiële naam : Australian Cattle Dog
Andere namen : Australian Cattle Dog, Blue Heeler, Red Heeler
Oorsprong : Australië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Australische Veedrijvershond wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot, compact en krachtig.
 • Gewicht: Matig, in verhouding tot de grootte van de hond.
 • Vacht: Kort, dicht en weerbestendig.
 • Kleur: Blauw of rood, met mottling of speckling (blauwe of rode vlekken op een witte achtergrond).
 • Hoofd: Sterk, met een brede schedel en een goed gedefinieerde stop.
 • Ogen: Ovaal, donker van kleur, alert en intelligent.
 • Oren: Driehoekig, rechtopstaand, alert gedragen.
 • Staart: Laag aangezet, hangend in rust, omhoog gedragen als de hond opgewonden is.

specifieke details

Rassen-Australische-Veedrijvershond
Mannetjes :

Hoogte
46-51 cm
Gewicht
15-22 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
43-48 cm
Gewicht
14-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uithoudingsvermogen: De Australische Veedrijvershond staat bekend om zijn uitzonderlijke uithoudingsvermogen en werklust.
 • Intelligentie: Ze behoren tot de meest intelligente hondenrassen en zijn zeer trainbaar.
 • Veiligheid: Het ras staat bekend om zijn vastberadenheid en het vermogen om vee te drijven en te beschermen.

Temperament en Gedrag

 • Waakzaamheid: Ze zijn van nature waakzaam en alert, wat hen tot uitstekende waakhonden maakt.
 • Energiek: Deze honden hebben een hoge energiebehoefte en genieten van fysieke en mentale stimulatie.
 • Toewijding: Australische Veedrijvershonden zijn toegewijd aan hun eigenaren en gezinnen.
 • Sociaal: Met een goede socialisatie kunnen ze goed omgaan met andere huisdieren en kinderen.
 • Zelfverzekerdheid: Ze vertonen een zelfverzekerde en assertieve houding.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Australische Veedrijvershond op verschillende gebieden:

Door deze algemene richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Australische Veedrijvershond gezond, gelukkig en goed verzorgd blijft. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Australische Veedrijvershond, ook bekend als de Australian Cattle Dog, is over het algemeen een gezond en robuust ras. Ze staan bekend om hun intelligentie, energie en behendigheid. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Australische Veedrijvershond:

 1. Heupdysplasie: Een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot pijn en artritis. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een gewrichtsaandoening die voorkomt bij sommige honden, inclusief de Australische Veedrijvershond.

 3. Oogproblemen: Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, waaronder progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroegtijdige detectie.

 4. Doofheid: Het gen voor doofheid, vooral aan één oor, kan voorkomen bij honden met een merle-vachtpatroon, een kenmerk dat sommige Australische Veedrijvershonden hebben.

 5. Allergieën: Zoals bij veel hondenrassen, kunnen Australische Veedrijvershonden gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Let op tekenen van allergieën zoals jeuk, roodheid of gastro-intestinale problemen.

 6. Gedragsproblemen bij gebrek aan stimulatie: Deze honden zijn zeer intelligent en hebben mentale en fysieke stimulatie nodig. Een gebrek aan uitdaging kan leiden tot verveling en ongewenst gedrag.

 7. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Australische Veedrijvershond te controleren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan bijdragen aan gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 8. Bloat (maagtorsie): Grote en diepe borstkasrassen, zoals de Australische Veedrijvershond, kunnen vatbaar zijn voor maagtorsie. Beheer voedertijden en vermijd zware lichaamsbeweging direct na het eten.

 9. Hittegevoeligheid: Door hun dichte vacht kunnen Australische Veedrijvershonden vatbaar zijn voor oververhitting. Zorg voor voldoende koeling en hydratatie, vooral tijdens warm weer.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Australische Veedrijvershond is niet alleen een betrouwbare werkhond op boerderijen, maar ook een loyale metgezel voor actieve eigenaren die bereid zijn de energie en intelligentie van het ras te kanaliseren. Ze gedijen goed in een omgeving waar ze een taak te vervullen hebben en voldoende stimulatie krijgen.

De geschiedenis van de

Australische Veedrijvershond

Het ras dat tegenwoordig bekend staat als de Australische Veedrijvershond (Australian Cattle Dog) werd ontwikkeld in Australië om te voldoen aan de specifieke behoeften van de Australische veeboeren. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Australische Veedrijvershond:

Oorsprong: De oorsprong van de Australische Veedrijvershond gaat terug tot het begin van de 19e eeuw. In de uitgestrekte gebieden van Australië hadden veeboeren behoefte aan een sterke, behendige herdershond die kon helpen bij het hoeden van het vee over grote afstanden en ruig terrein.

Collie-invloed: De vroege fokkers kruisten Europese herdershonden, waaronder de Dingo, met de Schotse Collie. Dit resulteerde in een hond met de nodige intelligentie, behendigheid en vastberadenheid om te werken in de veeboerderijen van Australië.

Thomas Hall en de ontwikkeling: De naam die vaak wordt genoemd in verband met de ontwikkeling van de Australische Veedrijvershond is Thomas Hall. Hij wordt gecrediteerd voor het fokken van de voorouders van het ras op zijn boerderij in New South Wales in de 19e eeuw.

Blauwe vacht: Een opvallend kenmerk van de Australische Veedrijvershond is de blauwe vacht, wat een gevolg is van het fokken met de Dingo. Dit gaf de honden een betere camouflage in de Australische omgeving en bood bescherming tegen de zon.

Rasstandaard: In 1903 werd de rasstandaard voor de Australische Veedrijvershond vastgesteld door de Australische Kennel Club. Het ras werd erkend voor zijn uitmuntende werkeigenschappen en al snel gewaardeerd door veeboeren over het hele land.

Aanpassingsvermogen: Australische Veedrijvershonden bleken zeer aanpasbaar te zijn aan verschillende weersomstandigheden en werkten effectief in het ruige terrein van Australië. Ze werden al snel onmisbaar voor de veeboeren, vooral bij het hoeden van vee op grote afstanden.

Naamgeving en erkenning: Het ras stond bekend onder verschillende namen, waaronder Queensland Heeler en Blue Heeler, vanwege hun blauwe vacht en hun vermogen om het vee in beweging te houden. In 1980 werd de naam officieel veranderd in de Australische Veedrijvershond. Het ras kreeg internationale erkenning van hondenverenigingen, waaronder de American Kennel Club (AKC).

Huidige status: Tegenwoordig staat de Australische Veedrijvershond bekend om zijn intelligentie, werkethiek en trouw. Ze worden niet alleen gewaardeerd als herdershonden op boerderijen, maar ook als loyale metgezellen in actieve huishoudens over de hele wereld.

De geschiedenis van de Australische Veedrijvershond illustreert de doelgerichte fokinspanningen om een ​​werkhond te creëren die kon gedijen in de uitdagende omstandigheden van het Australische platteland. Het ras heeft zich bewezen als een betrouwbare en veelzijdige partner voor veeboeren en hondenliefhebbers.

Australische-Veedrijvershond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Australische Veedrijvershond

De Australische Veedrijvershond, ook bekend als de Australian Cattle Dog, staat bekend om zijn intelligentie, vastberadenheid en werkethiek. Ze zijn vaak alert, actief en toegewijd aan hun taak of gezin. Deze honden zijn doorgaans loyaal en kunnen wat gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Ja, Australische Veedrijvershonden hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig vanwege hun hoge energieniveau. Ze genieten van activiteiten zoals rennen, spelen en werken. Ze hebben ook mentale stimulatie nodig, dus uitdagende taken en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk.

Over het algemeen zijn Australische Veedrijvershonden zeer intelligent en trainbaar. Ze reageren goed op positieve versterking en consistente training. Vanwege hun werkethiek zijn ze vaak enthousiast om nieuwe taken te leren. Socialisatie op jonge leeftijd is ook belangrijk.

De vacht van een Australische Veedrijvershond is kort en vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen. Ze hebben geen uitgebreide vachtverzorging nodig, maar regelmatige controles van oren, nagels en tanden zijn belangrijk voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen