Honden Rassen

Ierse Terriër

Ierse-Terriër

De Ierse Terriër, afkomstig uit Ierland, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als een veelzijdige boerderijhond, waar het diende als een uitstekende jachthond, ongediertebestrijder en bewaker van de boerderij. Ierse Terriërs werden later populair als metgezelshonden vanwege hun moedige karakter, intelligentie en loyale aard. Ze hebben ook deelgenomen aan hondenshows en zijn erkend om hun opvallende uiterlijk en vastberadenheid.

Officiële naam : Ierse Terriër
Andere namen : Irish Terrier
Oorsprong : Ierland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Ierse Terriër gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is lang en krachtig met een lichte stop. De snuit is sterk en de ogen zijn klein, donker en vol uitdrukking.
 • Ogen: De ogen zijn klein, donker en ovaal van vorm, met een levendige uitdrukking.
 • Oren: De oren zijn klein, V-vormig en rechtop gedragen.
 • Lichaam: Het lichaam is compact en goed gespierd, met een rechte rug en een diepe borstkas.
 • Vacht: De vacht is dicht, hard en draadachtig, met een duidelijke ondervacht. Toegestane kleuren zijn rood, tarwe, grijs en brindle.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
46-48 cm
Gewicht
11-12 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
44-46 cm
Gewicht
10-11 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Moedig en Vastberaden: De Ierse Terriër staat bekend om zijn moedige en vastberaden karakter, wat hen tot goede waakhonden maakt.

 • Intelligentie: Ze zijn intelligent en alert, wat bijdraagt aan hun effectiviteit als jachthond en gezinslid.

 • Zelfstandigheid: Ierse Terriërs kunnen enigszins eigenzinnig zijn, maar dit wordt vaak gecompenseerd door hun loyaliteit aan hun eigenaren.

 • Jachtaanleg: Vanwege hun oorspronkelijke doel als jachthonden hebben ze een sterk ontwikkelde jachtaanleg.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: Ierse Terriërs kunnen zeer aanhankelijk zijn naar hun gezin toe en genieten van nauwe banden met hun eigenaren.

 • Waakzaamheid: Ze zijn alert en waakzaam, waardoor ze goede waakhonden zijn die hun familie beschermen.

 • Sociaal: Goed gesocialiseerde Ierse Terriërs kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar hun jachtaanleg kan voorzichtigheid vereisen.

 • Energiek: Dit ras heeft een behoorlijke hoeveelheid energie en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig om tevreden en gezond te blijven.

 • Trainbaarheid: Ierse Terriërs zijn over het algemeen intelligent en trainbaar, maar ze kunnen een zekere mate van vastberadenheid vertonen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Ierse Terriër:

Door deze zorgaspecten in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je Ierse Terriër een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Ierse Terriër is over het algemeen een gezond ras, maar net als bij alle hondenrassen kunnen er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Ierse Terriër:

 1. Huidproblemen: Ierse Terriërs hebben een dikke, draadachtige vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. Ze kunnen vatbaar zijn voor huidproblemen zoals dermatitis en infecties. Regelmatig borstelen en baden, samen met goede hygiëne, kunnen helpen bij het voorkomen van huidproblemen.

 2. Allergieën: Sommige Ierse Terriërs kunnen gevoelig zijn voor allergieën, zowel voedselallergieën als omgevingsallergieën. Symptomen zoals jeuk, huiduitslag en gastro-intestinale problemen kunnen optreden.

 3. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan schieten. Het kan leiden tot kreupelheid en pijn. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om dit probleem te monitoren.

 4. Hartproblemen: Hoewel niet zo vaak voorkomend als bij sommige andere rassen, kunnen Ierse Terriërs vatbaar zijn voor bepaalde hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het opsporen van eventuele afwijkingen.

 5. Hypothyreoïdie: Een verminderde schildklierfunctie kan voorkomen en symptomen veroorzaken zoals gewichtstoename, lethargie en haaruitval. Regelmatige bloedtesten kunnen de schildklierfunctie controleren.

 6. Cataracten: Oogproblemen, waaronder cataracten, kunnen voorkomen bij Ierse Terriërs. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om ooggezondheid te controleren.

 7. Maagkanteling (maagtorsie): Grote rassen, waaronder de Ierse Terriër, kunnen vatbaar zijn voor maagtorsie. Dit is een levensbedreigende aandoening waarbij de maag zich vult met gas en kan draaien. Het vereist onmiddellijke medische hulp.

 8. Dentaal Problemen: Net als veel andere kleine hondenrassen kunnen Ierse Terriërs gevoelig zijn voor tandproblemen. Regelmatig tandenpoetsen en tandheelkundige controles kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

Het is belangrijk om een ​​gezond dieet te bieden, regelmatige lichaamsbeweging te geven en regelmatige veterinaire controles uit te voeren om de gezondheid van je Ierse Terriër te waarborgen. Bij het overwegen van de aanschaf van een Ierse Terriër is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren.

De Ierse Terriër is een robuuste en levendige hond met een indrukwekkend uiterlijk en een vastberaden karakter. Deze beschrijving biedt een overzicht van hun geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Ierse Terriër

De Ierse Terriër, vaak liefkozend de “Daredevil” genoemd vanwege zijn vastberadenheid en moed, is een van de oudere terriërrassen met een geschiedenis die teruggaat tot het 19e-eeuwse Ierland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Ierse Terriër:

Oorsprong: De Ierse Terriër komt uit Ierland en werd oorspronkelijk gefokt als een veelzijdige werkhond voor boeren. Ze werden gewaardeerd voor hun vaardigheden bij het vangen van ongedierte, zoals ratten en muizen, en voor hun moed en vastberadenheid.

19e eeuw: De Ierse Terriër werd populair in de tweede helft van de 19e eeuw, en in die tijd werden de kenmerken van het ras verder vastgesteld. Fokkers werkten aan het perfectioneren van de eigenschappen die nodig waren voor het werk op de boerderij en in de jacht.

Functie: Naast hun rol als jachthonden en ongediertebestrijders, werden Ierse Terriërs ook ingezet als waakhonden. Hun alerte aard en moed maakten hen geschikt voor het beschermen van eigendommen en het waarschuwen van de boeren voor mogelijke gevaren.

Kenmerken: De Ierse Terriër heeft een kenmerkend uiterlijk met een lang, vlak hoofd, kleine oren die naar voren klappen, en een dichte, harde vacht die meestal rood van kleur is. Ze hebben een sterke en compacte bouw, en hun expressieve ogen dragen bij aan hun charmante uitdrukking.

Populariteit: De Ierse Terriër won snel aan populariteit en werd ook buiten Ierland erkend. Het ras werd gezien als een geliefde metgezel en showhond vanwege zijn unieke uitstraling en vriendelijke karakter.

Rasstandaard: In 1879 werd de eerste rasstandaard voor de Ierse Terriër vastgesteld in Ierland. Deze standaard diende als richtlijn voor fokkers en keurmeesters om de kenmerken van het ras te behouden en te verbeteren.

Moderne rol: Tegenwoordig is de Ierse Terriër voornamelijk een gezelschapshond en een showhond. Ze staan bekend om hun levendige persoonlijkheid, intelligentie en toewijding aan hun eigenaren.

Erkenning: Het ras wordt internationaal erkend en is ingeschreven bij hondenverenigingen over de hele wereld, waaronder de Irish Kennel Club en de American Kennel Club (AKC).

De Ierse Terriër blijft een geliefd ras met een rijke geschiedenis. Ze hebben de overgang gemaakt van werkende boerderijhonden naar gewaardeerde metgezellen, en hun charme en moed zijn eigenschappen die hen populair blijven maken bij hondenliefhebbers.

Ierse-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Ierse Terriër

De Ierse Terriër is een middelgroot tot groot hondenras dat bekend staat om zijn levendige en moedige karakter. Ze hebben een vierkante bouw, een ruwe vacht die meestal rood is, en staande oren. Ierse Terriërs zijn alert, intelligent en staan bekend om hun toewijding aan hun gezin. Ze zijn vaak zelfverzekerd en hebben een sterke persoonlijkheid.

Ierse Terriërs staan ​​bekend om hun zelfverzekerde en vriendelijke temperament. Ze zijn moedig en vastberaden, waardoor ze goede waakhonden zijn. Deze terriërs zijn vaak loyaal aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen als ze goed worden gesocialiseerd. Ze hebben een actieve geest en hebben behoefte aan zowel fysieke als mentale stimulatie.

De ruwe vacht van de Ierse Terriër vereist regelmatige verzorging. Dit omvat borstelen om klitten te voorkomen en trimmen om de vacht in goede conditie te houden. Hun oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt. Naast vachtverzorging hebben ze dagelijkse lichaamsbeweging en stimulatie nodig om te gedijen.

Over het algemeen past de Ierse Terriër goed in gezinsomgevingen. Ze zijn vaak vriendelijk en aanhankelijk naar hun gezin toe. Vanwege hun energieniveau gedijen ze goed in actieve gezinnen die bereid zijn tijd te besteden aan spelen, wandelen en andere activiteiten. Hoewel ze vaak goed met kinderen overweg kunnen, is het belangrijk om vroege socialisatie te bieden en altijd toezicht te houden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen