Honden Rassen

Grote Zwitserse Sennenhond

Grote-Zwitserse-Sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond, ook wel bekend als de “Grosser Schweizer Sennenhund,” is een robuust en krachtig ras dat zijn oorsprong heeft in Zwitserland. Het behoort tot de Sennenhondengroep, die traditioneel werd gebruikt voor veelzijdige taken op boerderijen, zoals het hoeden van vee, trekken van karren en bewaken van het huis. De Grote Zwitserse Sennenhond is ontstaan uit kruisingen tussen inheemse boerenhonden en grote Mastiffs en Berner Sennenhonden. Het ras heeft een lange geschiedenis als werkhond in de Alpenregio.

Officiële naam : Grote Zwitserse Sennenhond
Andere namen : Grosser Schweizer Sennenhund, Great Swiss Mountain Dog
Oorsprong : Zwitserland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Grote Zwitserse Sennenhond de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is krachtig, met een vlakke schedel, duidelijke stop en een rechte neus.
 • Oren: Middelgroot, driehoekig, hangend en goed geplaatst.
 • Ogen: Donkerbruin, middelgroot, amandelvormig en met een vriendelijke expressie.
 • Lichaam: Gespierd en krachtig, met een brede en diepe borst, rechte rug en gespierde ledematen.
 • Vacht: Kort, dicht en glanzend, met een driekleurige tekening: zwarte vacht met witte aftekeningen en roestbruine markeringen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
65-72 cm
Gewicht
60-70 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
60-68 cm
Gewicht
48-54 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6 jaar
 • Oudere : 6 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Grote Zwitserse Sennenhond zijn:

 • Kracht en Uithoudingsvermogen: Deze honden staan bekend om hun fysieke kracht en uithoudingsvermogen, wat hen geschikt maakt voor verschillende taken.
 • Vriendelijkheid: Over het algemeen zijn ze vriendelijk, sociaal en toegewijd aan hun gezin.
 • Intelligentie: De Grote Zwitserse Sennenhond is intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor ze geschikt zijn voor diverse taken.
 • Beschermend: Ze hebben een natuurlijke neiging tot waakzaamheid en kunnen hun gezin beschermen.

Temperament en Gedrag

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 • Toegewijd: Deze honden zijn toegewijd aan hun eigenaar en gezin en hechten zich sterk aan hun mensen.
 • Actief: Ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig en gedijen goed bij actieve bezigheden zoals wandelen en spelen.
 • Zelfverzekerd: Vanwege hun zelfverzekerde aard zijn ze over het algemeen evenwichtig en stabiel in verschillende situaties.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Grote Zwitserse Sennenhond is een robuuste en krachtige werkhond. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van een Grote Zwitserse Sennenhond:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Grote Zwitserse Sennenhond een gezond, gelukkig en goed verzorgd gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor de Grote Zwitserse Sennenhond:

 1. Heupdysplasie: Zoals veel grote hondenrassen, kunnen Grote Zwitserse Sennenhonden gevoelig zijn voor heupdysplasie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de fokker screeningsmaatregelen heeft genomen en om een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging te handhaven om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 2. Elleboogdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de botten van de elleboog niet goed op elkaar aansluiten. Regelmatige dierenartscontroles en een gezonde levensstijl kunnen bijdragen aan het voorkomen of vroegtijdig opsporen van deze aandoening.

 3. Hartproblemen: Sommige grote rassen, waaronder de Grote Zwitserse Sennenhond, kunnen vatbaar zijn voor hartproblemen. Regelmatige controle door een dierenarts kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke problemen.

 4. Maagtorsie (maagdraaiing): Grote hondenrassen hebben een verhoogd risico op maagtorsie, vooral als ze grote hoeveelheden voedsel in één keer eten. Het voeren van meerdere kleine maaltijden per dag en het vermijden van intense lichaamsbeweging direct na het eten kunnen helpen dit risico te verminderen.

 5. Oogproblemen: Sommige Grote Zwitserse Sennenhonden kunnen aanleg hebben voor oogproblemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om de gezondheid van de ogen te monitoren.

 6. Gewichtsbeheer: Grote rassen hebben de neiging om sneller overgewicht te ontwikkelen, wat extra stress op hun gewrichten kan leggen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 7. Vachtverzorging: De Grote Zwitserse Sennenhond heeft een korte vacht die regelmatig geborsteld moet worden om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

 8. Training en socialisatie: Vroege training en socialisatie zijn belangrijk voor dit ras, vooral vanwege hun grootte en potentieel beschermend karakter. Een goed opgevoede Grote Zwitserse Sennenhond is over het algemeen vriendelijk en sociaal.

 9. Beweging: Deze honden hebben matige tot intense lichaamsbeweging nodig. Zorg voor dagelijkse wandelingen en voldoende speeltijd om te voldoen aan hun fysieke en mentale behoeften.

 10. Regelmatige dierenartscontroles: Periodieke gezondheidscontroles bij de dierenarts zijn essentieel om potentiële gezondheidsproblemen op te sporen en te behandelen.

Het is belangrijk om de specifieke behoeften van je Grote Zwitserse Sennenhond te begrijpen en de zorg daarop af te stemmen. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl kunnen bijdragen aan een lang en gezond leven voor je hond.

De Grote Zwitserse Sennenhond is niet alleen een indrukwekkende verschijning, maar ook een vriendelijke en toegewijde metgezel voor degenen die kunnen voorzien in hun behoeften aan beweging, training en genegenheid.

De geschiedenis van de

Grote Zwitserse Sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond, ook wel bekend als de Grosser Schweizer Sennenhund of Grote Zwitserse Berg- en Boerderijhond, is een Zwitsers hondenras dat bekend staat om zijn kracht, robuustheid en vriendelijke aard. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Grote Zwitserse Sennenhond:

Oorsprong: Het ras heeft zijn oorsprong in Zwitserland en behoort tot de Sennenhondenfamilie, die ook de Berner Sennenhond, de Entlebucher Sennenhond en de Appenzeller Sennenhond omvat. Deze honden werden traditioneel gebruikt als boerderij- en veedrijvers in de Zwitserse Alpen.

Functie: De Grote Zwitserse Sennenhond had verschillende taken op de boerderij, waaronder het hoeden van vee, het trekken van karren en het beschermen van eigendommen. Ze stonden bekend om hun kracht, uithoudingsvermogen en vriendelijke aard.

Rasstandaard: De Grote Zwitserse Sennenhond heeft een goed gedefinieerde rasstandaard. De standaard werd voor het eerst vastgesteld in 1912, wat het ras hielp stabiliseren en uniformiteit bevorderde in termen van uiterlijk en temperament.

Mogelijke voorouders: Het ras wordt verondersteld te zijn ontstaan uit kruisingen van inheemse boerderijhonden met grote herdershonden die werden meegebracht door Romeinse legers of andere volkeren die door het Zwitserse gebied trokken.

Renaissance van het ras: In de late 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw ging het aantal Grote Zwitserse Sennenhonden achteruit. Inspanningen werden ondernomen om het ras nieuw leven in te blazen en de populatie te vergroten, en tegenwoordig is het ras wereldwijd erkend.

Huidige status: De Grote Zwitserse Sennenhond wordt tegenwoordig niet alleen gewaardeerd vanwege zijn werkvaardigheden op de boerderij, maar ook als een loyale en vriendelijke gezinshond. Het ras staat bekend om zijn evenwichtige karakter, intelligentie en toewijding aan zijn eigenaren.

De Grote Zwitserse Sennenhond is een imposante, goed gespierde hond met een korte, dichte vacht die meestal zwart is met witte en roestbruine aftekeningen. Het ras heeft een vriendelijke en zachtaardige aard en is een gewaardeerde metgezel voor gezinnen die op zoek zijn naar een actieve en betrouwbare hond.

Grote-Zwitserse-Sennenhond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Grote Zwitserse Sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond staat bekend om zijn vriendelijke, zelfverzekerde en aanhankelijke karakter. Ze zijn vaak trouw aan hun gezin en staan bekend als goede waakhonden. Deze honden kunnen ook sociaal zijn, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd.

De Grote Zwitserse Sennenhond is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van buitenactiviteiten zoals wandelen, spelen en andere vormen van lichaamsbeweging. Zorg voor voldoende beweging om hun energie te kanaliseren en hun algehele welzijn te bevorderen.

Over het algemeen gaat de Grote Zwitserse Sennenhond goed om met kinderen en andere huisdieren. Ze kunnen geduldig en tolerant zijn, vooral als ze op jonge leeftijd zijn blootgesteld aan verschillende situaties. Zoals altijd is toezicht belangrijk, vooral bij interacties met jonge kinderen.

De vacht van de Grote Zwitserse Sennenhond is kort tot middellang en vereist matige verzorging. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en houdt de vacht in goede conditie. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en zorg voor een goede tandhygiëne.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen