Honden Rassen

Pembroke Welsh Corgi

Pembroke-Welsh-Corgi

De Pembroke Welsh Corgi, een klein herdershondenras, heeft zijn oorsprong in Wales, Groot-Brittannië. Deze charmante honden werden gebruikt als veedrijvers en waren populair bij boeren vanwege hun behendigheid en intelligentie. De naam “Corgi” is afgeleid van de Keltische woorden die “dwerghond” betekenen. De Pembroke en de Cardigan Welsh Corgi’s werden oorspronkelijk als één ras beschouwd, maar worden nu als afzonderlijke rassen erkend.

Officiële naam : Pembroke Welsh Corgi
Andere namen : Pembroke Corgi, Pem, Welsh Corgi
Oorsprong : Verenigd Koninkrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Pembroke Welsh Corgi wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en heeft enkele kenmerken volgens de rasstandaard:

 • Vacht: Korte, rechte vacht met een dikke ondervacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder rood, sabel, driekleurig en zwart met tan.
 • Hoofd: Het hoofd is uitgesproken, met een platte schedel en rechte snuit.
 • Ogen: Middelgroot, ovaal en donker van kleur.
 • Oren: Groot en rechtopstaand, vaak puntig.
 • Staart: Traditioneel ingekort, of natuurlijk lang met een lichte curve.

specifieke details

Pembroke-Welsh-Corgi
Mannetjes :

Hoogte
25-30 cm
Gewicht
11-14 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25-30 cm
Gewicht
10-13 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Lage Bouw: Pembroke Welsh Corgi’s hebben een kenmerkende lage bouw, wat bijdraagt aan hun behendigheid en wendbaarheid bij het drijven van vee.

 • Expressieve Gezichtsuitdrukking: Met hun alerte ogen en opstaande oren hebben Corgi’s een expressieve gezichtsuitdrukking.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: Pembroke Welsh Corgi’s zijn buitengewoon intelligent en staan bekend om hun snelle leerproces.

 • Energiek en Actief: Ondanks hun kleine formaat hebben ze een behoorlijke hoeveelheid energie en zijn ze graag actief bezig.

 • Aanhankelijkheid: Corgi’s zijn aanhankelijke metgezellen en vormen sterke banden met hun gezin.

 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, zullen Corgi’s hun gezin waarschuwen voor ongewone geluiden of bezoekers.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen zijn Pembroke Welsh Corgi’s vriendelijk en sociaal, zowel met familieleden als met andere huisdieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Pembroke Welsh Corgi op verschillende gebieden:

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Pembroke Welsh Corgi een gezond, gelukkig en goed aangepast lid van het gezin blijft. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en persoonlijkheid van jouw Corgi.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Pembroke Welsh Corgis zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij Pembroke Welsh Corgis:

 1. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis en pijn. Fokkers die gezondheidstests uitvoeren op ouderdieren kunnen helpen het risico te verminderen.

 2. Oogproblemen: Corgis kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, waaronder erfelijke aandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 3. Degeneratieve myelopathie (DM): Een neurologische aandoening die het ruggenmerg aantast en progressieve zwakte veroorzaakt. Het is belangrijk om met een fokker samen te werken die DM-vrije ouderdieren kiest.

 4. Obesitas: Corgis hebben de neiging om gewichtstoename te ervaren. Overgewicht kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal.

 5. Oorinfecties: Door hun hangende oren kunnen Corgis vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk om infecties te voorkomen.

 6. Dentaal: Zoals veel kleine rassen, kunnen Corgis gevoelig zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeeltjes kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 7. Huidproblemen: Sommige Corgis kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, zoals allergieën. Regelmatige verzorging, inclusief baden en borstelen, kan helpen de huid gezond te houden.

 8. Bladder Stones (blaasstenen): Sommige Corgis hebben de neiging om blaasstenen te ontwikkelen. Voldoende waterinname en een uitgebalanceerd dieet kunnen helpen bij het voorkomen van deze aandoening.

 9. Gedragskenmerken: Corgis zijn intelligente honden, maar ze kunnen ook eigenwijs zijn. Consistente training en voldoende mentale stimulatie zijn belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen.

 10. Genetische aandoeningen: Zoals bij veel rassen kunnen er genetische aandoeningen voorkomen. Het is belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Pembroke Welsh Corgi is niet alleen een opvallend ras vanwege zijn unieke verschijning, maar ook vanwege zijn levendige persoonlijkheid en toewijding aan zijn gezin. Of het nu als werkhond of als liefdevol huisdier is, de Corgi heeft een speciaal plekje veroverd in het hart van hondenliefhebbers wereldwijd.

De geschiedenis van de

Pembroke Welsh Corgi

De geschiedenis van de Pembroke Welsh Corgi gaat terug tot het prachtige Wales en omvat een rijke erfenis als herdershond met koninklijke connecties. Hier is een overzicht van de geschiedenis van dit geliefde ras:

Oorsprong in Wales: De Pembroke Welsh Corgi, vaak simpelweg de Corgi genoemd, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in Wales, Verenigd Koninkrijk. De naam “Corgi” is afgeleid van de Keltische woorden “cor” (betekent dwerg) en “ci” (betekent hond), wat “dwerghond” betekent.

Herdershond voor vee: Corgis werden oorspronkelijk gefokt als herdershonden, gespecialiseerd in het hoeden van vee, met name koeien. Ze staan bekend om hun intelligentie, wendbaarheid en vastberadenheid bij het beheren van kuddes.

Koninklijke connecties: De Corgi’s hebben sterke banden met de Britse koninklijke familie. Koningin Elizabeth II heeft haar hele leven lang Pembroke Welsh Corgi’s gehad. Haar eerste Corgi, Dookie, werd geïntroduceerd toen ze pas zes jaar oud was.

Legendes en folklore: Volgens de legende werd de Pembroke Welsh Corgi door elfen aan kinderen in Wales gegeven. Deze elfenhonden zouden aan de voeten van elfen slapen en hen beschermen tegen boze geesten.

Fysieke kenmerken: De Pembroke Welsh Corgi heeft een kenmerkende verschijning met zijn korte poten, lange lichaam en puntige oren. Deze fysieke kenmerken maken het ras behendig en geschikt voor het werken met vee.

Rasstandaard en erkenning: In 1934 werd de Pembroke Welsh Corgi erkend als een afzonderlijk ras van de Cardigan Welsh Corgi door de Kennel Club in Groot-Brittannië. Beide Corgi-rassen hebben echter een vergelijkbare geschiedenis als herdershonden.

Verspreiding naar andere delen van de wereld: Na de erkenning van het ras in Groot-Brittannië, verspreidde de populariteit van de Pembroke Welsh Corgi zich naar andere delen van de wereld. Het ras werd al snel gewaardeerd om zijn slimme karakter en vriendelijke aard.

Huidige rol als gezelschapshond: Terwijl de Pembroke Welsh Corgi zijn herderscapaciteiten behoudt, wordt het tegenwoordig vooral gehouden als gezelschapshond. Corgi’s hebben een speelse persoonlijkheid en staan bekend om hun loyaliteit aan hun gezin.

De geschiedenis van de Pembroke Welsh Corgi is doordrenkt van traditie, werkethiek en koninklijke associaties. Deze charmante honden zijn niet alleen geliefd om hun geschiedenis, maar ook om hun levendige persoonlijkheid en aantrekkelijke uiterlijk.

Pembroke Welsh Corgi
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Pembroke Welsh Corgi

Pembroke Welsh Corgis staan ​​bekend om hun intelligentie, levendigheid en vriendelijke karakter. Ze zijn vaak aanhankelijk en loyaal aan hun gezin. Corgis hebben ook een sterke wil en kunnen zelfverzekerd zijn, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn voor actieve gezinnen.

Ja, Pembroke Welsh Corgis hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om hun energie te kanaliseren en gezond te blijven. Ze houden van wandelingen, spelen en mentale stimulatie. Het is belangrijk om hun activiteitsniveau te beheren en overmatige gewichtstoename te voorkomen, aangezien Corgis gevoelig kunnen zijn voor gewrichtsproblemen.

Over het algemeen zijn Pembroke Welsh Corgis intelligent en trainbaar. Ze reageren goed op positieve versterking en variërende trainingsmethoden. Socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere huisdieren en mensen.

Pembroke Welsh Corgis hebben een dikke vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. Ze werpen ook seizoensgebonden, dus extra aandacht kan nodig zijn tijdens deze periodes. Naast vachtverzorging is het belangrijk om aandacht te besteden aan de oren, nagels en tanden van de Corgi.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen