Honden Rassen

Standaard Poedel

Standaard-Poedel

De Standaard Poedel, vaak gewoon “Poedel” genoemd, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Oorspronkelijk gefokt als waterhonden in Duitsland, werden ze gebruikt voor het ophalen van waterwild tijdens de jacht. Ze worden beschouwd als een van de oudste hondenrassen. Het karakteristieke geknipte uiterlijk van de Poedel is ontwikkeld om de hond beter te laten zwemmen terwijl hij nog steeds bescherming bood aan vitale delen van het lichaam.

Officiële naam : Standard Poodle
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Standaard Poedel wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), en enkele algemene kenmerken volgens de rasstandaard zijn:

 • Grootte: Standaard Poedels zijn middelgrote honden. Reuen hebben een ideale hoogte van ongeveer 45-60 cm aan de schouder, terwijl teven iets kleiner zijn.
 • Vacht: De vacht van de Poedel is dicht, krullend en niet-verharend. Het ras staat bekend om zijn verschillende geknipte stijlen, waaronder de beroemde leeuwenklip.
 • Hoofd: Het hoofd is elegant met een duidelijke stop en een rechte snuit.
 • Ogen: De ogen zijn donker van kleur en hebben een alerte uitdrukking.
 • Oren: De oren zijn hoog aangezet en hangen dicht bij het hoofd.
 • Staart: De staart is hoog aangezet en wordt meestal in lijn met de rug gedragen.

specifieke details

Rassen-Standaard-Poedel
Mannetjes :

Hoogte
45-60 cm
Gewicht
18-32 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
45-60 cm
Gewicht
18-32 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Gekrulde Vacht: Een opvallend kenmerk van de Standaard Poedel is de gekrulde, niet-verharende vacht, waardoor het ras geschikt is voor mensen met allergieën.

 • Intelligentie: Poedels staan bekend als een van de slimste hondenrassen ter wereld. Ze zijn gemakkelijk te trainen en excelleren in gehoorzaamheid en behendigheid.

 • Verschillende Kleuren: Poedels komen voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, wit, zilver, abrikoos en bruin.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk en Speels: Standaard Poedels hebben over het algemeen een vriendelijk en speels temperament. Ze houden van interactie met hun gezin en gedijen goed in sociale omgevingen.

 • Loyaal: Poedels zijn vaak loyaal aan hun eigenaren en vormen sterke banden.

 • Waakzaamheid: Hoewel niet overdreven waakzaam, kunnen Poedels waaks zijn en hun familie waarschuwen voor onbekende geluiden.

 • Energiek: Poedels hebben een goede hoeveelheid energie en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig.

 • Geschikt voor Gezinnen: Vanwege hun vriendelijke aard en intelligentie zijn Standaard Poedels vaak geschikt voor gezinnen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Standaard Poedel op verschillende gebieden:

Het verzorgen van een Standaard Poedel vereist toewijding en aandacht voor hun specifieke behoeften, vooral op het gebied van vachtverzorging. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en persoonlijkheid van jouw Poedel.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Standaard Poedels zijn over het algemeen gezonde en intelligente honden, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee eigenaren rekening moeten houden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij de Standaard Poedel:

 1. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis en pijn. Fokkers die gezondheidstests uitvoeren op ouderdieren kunnen helpen het risico te verminderen.

 2. Oogproblemen: Standaard Poedels kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om ooggezondheid te waarborgen.

 3. Huidproblemen: Poedels hebben een dichte krullende vacht die gevoelig kan zijn voor huidproblemen zoals schimmelinfecties. Regelmatige verzorging, inclusief baden en borstelen, is essentieel.

 4. Gewichtsbeheer: Standaard Poedels hebben de neiging om gewichtstoename te ervaren. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal om een gezond gewicht te behouden.

 5. Addison’s Ziekte: Een aandoening waarbij de bijnieren niet voldoende hormonen produceren. Symptomen zijn onder meer lethargie, braken en gewichtsverlies. Het kan worden behandeld met medicatie.

 6. Hartproblemen: Sommige Poedels kunnen gevoelig zijn voor hartproblemen, zoals mitralisklepprolaps. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om de gezondheid van het hart te controleren.

 7. Bloat (maagtorsie): Grote hondenrassen, waaronder Standaard Poedels, kunnen vatbaar zijn voor maagtorsie. Het beheren van voedselinname en het voorkomen van intensieve lichaamsbeweging na het eten kan helpen.

 8. Dentaal: Zoals veel kleine en middelgrote rassen, kunnen Poedels vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en kauwspeeltjes kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 9. Allergieën: Sommige Poedels kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Het identificeren van de oorzaak en het beheren van de blootstelling kan helpen bij het verminderen van allergische reacties.

 10. Gedragsproblemen: Standaard Poedels zijn intelligente honden en hebben mentale stimulatie nodig. Gebrek aan stimulatie kan leiden tot verveling en destructief gedrag. Regelmatige training en uitdagingen zijn belangrijk.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Standaard Poedel is niet alleen een elegant en mooi ras, maar ook een slimme en vriendelijke metgezel. Hun veelzijdige eigenschappen maken ze geschikt voor verschillende levensstijlen, van gezinnen tot alleenstaanden.

De geschiedenis van de

Standaard Poedel

De geschiedenis van de Standaard Poedel gaat terug tot enkele eeuwen geleden, en het ras heeft een interessante evolutie doorgemaakt. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Standaard Poedel:

Oorsprong in Europa: De precieze oorsprong van de Standaard Poedel is niet volledig gedocumenteerd, maar het ras wordt algemeen beschouwd als Europees van oorsprong. Het ontstond waarschijnlijk in Duitsland, waar het als jachthond werd gefokt voor watervogels.

Jachthond voor watervogels: De Standaard Poedel werd oorspronkelijk gefokt als een veelzijdige jachthond, gespecialiseerd in het ophalen van watervogels. Het ras staat bekend om zijn uitstekende zwemcapaciteiten en intelligentie, wat hen tot competente jachtpartners maakte.

Verschillende maten: De Poedel is beschikbaar in drie verschillende maten: de Standaard Poedel, de Dwergpoedel en de Toy Poedel. De Standaard Poedel is de grootste van de drie en werd gebruikt voor het jagen op groter wild, terwijl de Dwerg- en Toy-varianten werden gefokt als gezelschapshonden.

Populariteit in de adel: Gedurende de 18e en 19e eeuw genoten de Poedels, inclusief de Standaard Poedel, populariteit onder de Europese adel. Ze werden gefokt voor hun elegantie, intelligentie en trainbaarheid, waardoor ze geschikt waren als gezelschapshonden.

Circusoptredens: De Poedel, vanwege zijn intelligentie en trainbaarheid, was een favoriet in circusoptredens. Hun vermogen om complexe trucs uit te voeren maakte hen tot populaire entertainers in de circuskunsten.

Moderne rol: Naarmate de jachtbehoeften in de samenleving veranderden en de Poedel zijn oorspronkelijke rol als jachthond voor watervogels verloor, werd het ras steeds meer gewaardeerd als gezelschapshond. De Standaard Poedel wordt nu gehouden als een liefdevolle metgezel en is bekend om zijn hypoallergene vacht, waardoor het ras geschikt is voor mensen met allergieën.

Hondenverenigingen en rasstandaarden: Tijdens de 20e eeuw werden officiële rasstandaarden vastgesteld door hondenverenigingen zoals de American Kennel Club (AKC) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI), die specifieke kenmerken en temperamentcriteria voor de Standaard Poedel definieerden.

De geschiedenis van de Standaard Poedel weerspiegelt zijn oorspronkelijke rol als jachthond, de aanpassing aan veranderende sociale behoeften en de waardering van het ras als een intelligente en charmante metgezel in moderne tijden.

Standaard Poedel
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Standaard Poedel

Standaard Poedels staan ​​bekend om hun intelligentie, vriendelijkheid en levendige karakter. Ze zijn vaak speels en hebben een goed aanpassingsvermogen. Standaard Poedels zijn over het algemeen sociaal en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Ja, Standaard Poedels zijn actieve honden die dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van wandelingen, spelen en mentale stimulatie. Vanwege hun intelligentie is het ook belangrijk om hen bezig te houden met uitdagende spelletjes en training.

Standaard Poedels staan ​​bekend om hun hoge mate van intelligentie en trainbaarheid. Ze reageren goed op positieve versterking en variërende trainingsmethoden. Regelmatige training en socialisatie vanaf jonge leeftijd zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed aangepaste huisdieren worden.

Standaard Poedels hebben een dikke, krullende vacht die regelmatig moet worden verzorgd. Regelmatig borstelen is essentieel om klitten en matten te voorkomen. Veel eigenaren kiezen ervoor om hun Poedels professioneel te laten knippen. Het is ook belangrijk om de oren schoon te houden en regelmatig tanden te poetsen voor een goede algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen