Honden Rassen

Groenlandse Hond

Groenlandse-Hond

De Groenlandse Hond, ook bekend als de Groenlandse Sledehond, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Inuit in het hoge noorden. Deze honden werden gefokt om te overleven in de barre omstandigheden van Groenland en werden voornamelijk gebruikt voor trek- en sledehondenteams. Ze waren van onschatbare waarde voor de Inuit, die afhankelijk waren van deze honden voor transport, jacht en bescherming in het zware Arctische klimaat.

Officiële naam : Groenlandse Hond
Andere namen : Greenland Dog, Grønlandshund
Oorsprong : Groenland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Hoewel de Groenlandse Hond geen specifieke FCI-rasstandaard heeft, zijn er enkele algemene kenmerken die vaak worden geassocieerd met dit ras:

 • Hoofd: Krachtig en breed, met een duidelijke stop.
 • Oren: Driehoekig, middelgroot, rechtopstaand en alert.
 • Ogen: Ovaalvormig, donker van kleur, met een intelligente en vriendelijke uitdrukking.
 • Lichaam: Compact en sterk gebouwd, met een diepe borst, sterke rug en gespierde ledematen.
 • Vacht: Dikke, dichte ondervacht met een ruwe bovenvacht, geschikt voor bescherming tegen kou.
 • Kleur: De vachtkleur varieert en kan zwart, grijs, roodachtig en zelfs gevlekt zijn.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
60-70 cm
Gewicht
32-35 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
55-65 cm
Gewicht
25-30 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6 jaar
 • Oudere : 6 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Groenlandse Hond zijn:

 • Fysieke Kracht: Deze honden zijn bijzonder sterk en hebben uithoudingsvermogen, waardoor ze geschikt zijn voor zwaar werk zoals sledehondenteams.
 • Trekvermogen: Van oudsher werden ze gebruikt om zware lasten te trekken in de sneeuw, en ze hebben nog steeds een natuurlijk trekvermogen.
 • Winterhardheid: De dikke vacht beschermt tegen de kou, waardoor ze goed bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden.
 • Sociaal: Groenlandse Honden kunnen sociaal zijn, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn.

Temperament en Gedrag

 • Zelfstandigheid: Door hun geschiedenis als werkende honden zijn ze vaak zelfstandig en kunnen ze zelfstandig beslissingen nemen.
 • Toegewijd: Ze hebben een sterke band met hun eigenaren en kunnen toegewijd zijn aan het gezin.
 • Intelligentie: Groenlandse Honden zijn over het algemeen intelligent en alert, wat hen geschikt maakt voor verschillende taken.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Groenlandse Hond, ook wel bekend als de Groenlandse Sledehond, is een sterke en robuuste werkhond. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van een Groenlandse Hond:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Groenlandse Hond gezond en gelukkig blijft in verschillende aspecten van hun leven.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Groenlandse hond, ook bekend als de Groenlandse sledehond, is een krachtig en robuust ras dat oorspronkelijk werd gefokt voor het trekken van sleden in het koude en barre klimaat van Groenland. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Heupdysplasie: Zoals bij veel grote hondenrassen, kan heupdysplasie een zorg zijn. Het is belangrijk om te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en eventuele aanbevolen screeningsmaatregelen door de dierenarts.

 2. Oogproblemen: Sommige Groenlandse honden kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om de gezondheid van de ogen te monitoren.

 3. Gewichtsbeheer: Groenlandse honden zijn krachtige en actieve honden, en het is belangrijk om hun gewicht goed te beheren om extra stress op de gewrichten te voorkomen.

 4. Vachtverzorging: Deze honden hebben een dikke dubbele vacht die regelmatig geborsteld moet worden, vooral tijdens seizoensverharing. Regelmatige verzorging helpt bij het verwijderen van losse haren en het voorkomen van klitten.

 5. Training en socialisatie: Groenlandse honden zijn intelligent en werklustig. Ze hebben behoefte aan consistente training en vroege socialisatie om goed aangepaste huisdieren te worden.

 6. Beweging: Dit ras heeft veel beweging nodig, zoals wandelingen, hardlopen en andere vormen van lichaamsbeweging. Ze gedijen goed bij activiteiten die hun fysieke en mentale energie uitputten.

 7. Temperaturen: Hoewel ze zijn aangepast aan koude temperaturen, moeten Groenlandse honden in warmere klimaten worden beschermd tegen oververhitting. Zorg voor schaduw en voldoende koelwater tijdens warm weer.

 8. Regelmatige dierenartscontroles: Periodieke gezondheidscontroles bij de dierenarts zijn belangrijk om potentiële gezondheidsproblemen op te sporen en te behandelen.

Het is belangrijk om de individuele behoeften en gezondheidsvereisten van jouw Groenlandse hond te begrijpen. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en liefdevolle zorg zullen bijdragen aan een gezond en gelukkig leven voor je Groenlandse hond.

Hoewel ze van nature winterhard en sterk zijn, hebben Groenlandse Honden aandacht, training en beweging nodig om te gedijen als gezelschapsdieren. Het zijn werkhonden in hart en nieren, dus actieve bezigheden en uitdagingen kunnen helpen om hun fysieke en mentale welzijn te waarborgen.

De geschiedenis van de

Groenlandse Hond

De Groenlandse Hond, ook bekend als de Groenlandse Sledehond of Greenland Dog, is een oud hondenras dat zijn oorsprong vindt in de koude streken van Groenland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Groenlandse Hond:

Oorsprong: De Groenlandse Hond is een van de oudste en meest oorspronkelijke rassen ter wereld. Het ras ontstond in de Arctische gebieden, waaronder Groenland, waar het een cruciale rol speelde in het leven van de Inuit en andere inheemse volkeren.

Functie: De Groenlandse Hond werd voornamelijk gefokt voor het trekken van sleden en het dragen van lasten over grote afstanden in barre weersomstandigheden. Deze honden waren essentieel voor de Inuit-gemeenschappen, die afhankelijk waren van hen voor transport, jagen en andere dagelijkse activiteiten.

Kenmerken: De Groenlandse Hond is een krachtige en robuuste hond met een dikke vacht die beschermt tegen de kou. Ze hebben kenmerkende staande oren, een borstelige staart die over de rug krult en een uitdrukkingsvolle kop. De ogen van de Groenlandse Hond zijn amandelvormig en bruin.

Overleving in extreme omstandigheden: Het ras heeft zich aangepast aan de extreme omstandigheden van het Arctische klimaat, waar temperaturen aanzienlijk kunnen dalen. Hun dikke vacht en compacte lichaamsbouw helpen hen om warmte vast te houden en zich te verplaatsen in diepe sneeuw.

Betrokkenheid bij expedities: In de 19e en 20e eeuw werden Groenlandse Honden vaak gebruikt bij poolreizen en expedities, waaronder beroemde reizen naar de Noordpool en Zuidpool. Ze werden gewaardeerd om hun kracht, uithoudingsvermogen en betrouwbaarheid.

Behoud van het ras: Met de modernisering en veranderingen in levensstijlen verminderde de oorspronkelijke rol van de Groenlandse Hond. Het ras werd echter behouden dankzij liefhebbers en fokkers die de waarde van dit unieke en historische hondenras erkenden.

Tegenwoordig wordt de Groenlandse Hond nog steeds gehouden als werkhond in sommige delen van Groenland en andere koude streken. Ze kunnen ook worden gevonden als gezelschapsdieren, maar het is belangrijk om hun natuurlijke behoeften, zoals voldoende beweging en koeling, in overweging te nemen. Het is een ras dat wordt gewaardeerd om zijn geschiedenis, kracht en loyaliteit.

Groenlandse-Hond-2
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Groenlandse Hond

De Groenlandse Hond staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter. Ze zijn vaak sociaal en geduldig, vooral met kinderen. Deze honden zijn ook sterk en onafhankelijk, wat hen tot uitstekende sledehonden maakt.

Ja, de Groenlandse Hond heeft veel lichaamsbeweging nodig. Ze zijn van nature actief en hebben ruimte nodig om te rennen en te spelen. Wandelingen, trekactiviteiten en andere vormen van lichaamsbeweging zijn belangrijk om hun fysieke en mentale welzijn te behouden.

Over het algemeen gaat de Groenlandse Hond goed om met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn vaak vriendelijk en geduldig. Zoals bij elk ras is vroege socialisatie belangrijk om positieve interacties te bevorderen.

De Groenlandse Hond heeft een dikke, dichte vacht die regelmatige verzorging vereist. Tijdens seizoensverharing kan het nodig zijn om meer te borstelen om losse haren te verwijderen. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en zorg voor een goede tandhygiëne.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen