Honden Rassen

Griffon Nivernais

Griffon Nivernais

De Griffon Nivernais is een Frans hondenras met een lange geschiedenis, dat zijn naam ontleent aan de regio Nivernais in het centrum van Frankrijk. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen lokale brakken en waarschijnlijk andere ruwharige honden, met als doel een hond te creëren die geschikt is voor de jacht op groot wild, zoals zwijnen en herten. De Griffon Nivernais staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en doorzettingsvermogen tijdens de jacht, en het ras heeft een sterke historische band met de jachtgemeenschap in Frankrijk.

Officiële naam : Griffon Nivernais
Andere namen : Nivernais Griffon
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Griffon Nivernais de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is middelgroot, lang en krachtig, met een lichte stop. De snuit is recht en de neus is meestal zwart.

 • Oren: De oren zijn middelgroot, breed, en hoog aangezet. Ze hangen tegen het hoofd en hebben een lichte welving.

 • Ogen: De ogen zijn groot, rond, en donker van kleur, met een vriendelijke en attente uitdrukking.

 • Lichaam: Het lichaam is krachtig en goed geproportioneerd, met een diepe borst en een rechte rug. De staart is middelmatig lang en wordt licht omhoog gedragen.

 • Vacht: De vacht is kort, dicht, en hard, met een ruwe textuur. De kenmerkende kleur is leisteengrijs met oranje vlekken.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58-70 cm
Gewicht
28-35 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58-70 cm
Gewicht
28-35 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6 jaar
 • Oudere : 6 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachttalent: De Griffon Nivernais staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden, vooral bij de jacht op groot wild. Ze hebben een sterk reukvermogen en zijn volhardend tijdens het volgen van sporen.

 • Energiek en Actief: Deze honden hebben een hoog energieniveau en gedijen goed in omgevingen waar ze voldoende lichaamsbeweging krijgen.

 • Sociaal: Over het algemeen hebben ze een vriendelijk en sociaal karakter. Ze kunnen goed opschieten met andere honden en met mensen, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn.

 • Zelfstandigheid: De Griffon Nivernais heeft een zekere mate van zelfstandigheid en kan zelfstandige beslissingen nemen tijdens de jacht.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Deze honden kunnen toegewijd zijn aan hun eigenaren en gezin. Ze ontwikkelen vaak sterke banden met de mensen met wie ze leven.

 • Waakzaam: Hoewel ze vriendelijk zijn, kunnen ze ook waakzaam zijn en hun territorium beschermen.

 • Intelligentie: De Griffon Nivernais staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid. Ze reageren goed op training, vooral wanneer deze gepaard gaat met positieve bekrachtiging.

 • Speelsheid: Ze behouden vaak hun speelse persoonlijkheid, zelfs als volwassenen, en kunnen genieten van interactieve spelletjes.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Griffon Nivernais is een middelgrote, energieke jachthond met een ruwe vacht. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van een Griffon Nivernais:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Griffon Nivernais een gezond, gelukkig en goed verzorgd gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Griffon Nivernais is een jachthond die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Oorproblemen: Net als veel honden met hangende oren, kunnen Griffon Nivernais gevoelig zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren en controle op tekenen van irritatie zijn belangrijk.

 2. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen. Heupdysplasie kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging om de gewrichten gezond te houden.

 3. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, waaronder de Griffon Nivernais, kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen. Regelmatige oogcontroles door de dierenarts kunnen helpen bij het identificeren en behandelen van eventuele problemen.

 4. Gewichtsbeheer: Zoals bij veel rassen is het belangrijk om het gewicht van de Griffon Nivernais te beheren om overgewicht en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen te voorkomen.

 5. Beweging: Dit ras is van nature energiek en heeft veel beweging nodig. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor hun fysieke en mentale welzijn.

 6. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de hond. Overleg met de dierenarts om het beste voedingsplan voor je Griffon Nivernais te bepalen.

 7. Vachtverzorging: De vacht van de Griffon Nivernais vereist regelmatige verzorging. Borstel de vacht om losse haren te verwijderen en de huid en vacht gezond te houden.

 8. Training en socialisatie: Dit ras is intelligent en heeft training en vroege socialisatie nodig. Ze gedijen goed in een omgeving waarin ze mentaal worden gestimuleerd.

 9. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke gezondheidscontroles bij de dierenarts zijn essentieel om potentiële gezondheidsproblemen te detecteren en vroegtijdig aan te pakken.

Elke hond is individueel, dus het is belangrijk om de unieke behoeften en persoonlijkheid van je Griffon Nivernais te begrijpen en samen te werken met een dierenarts om een gezondheidsplan op maat te maken.

 

De Griffon Nivernais is niet alleen een getalenteerde jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel die goed kan gedijen in gezinnen die bereid zijn om te voldoen aan zijn behoefte aan beweging en mentale stimulatie.

De geschiedenis van de

Griffon Nivernais

De Griffon Nivernais is een Frans hondenras dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht op groot wild, zoals herten en zwijnen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Griffon Nivernais:

Oorsprong: Het ras vindt zijn oorsprong in de Nivernais-regio, gelegen in het midden van Frankrijk. Het is ontstaan uit kruisingen tussen lokale brakken en andere Griffon-rassen, met als doel het creëren van een hond die geschikt is voor de jacht op groot wild in het specifieke terrein van de Nivernais.

Functie: De Griffon Nivernais werd gefokt voor zijn uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en vastberadenheid tijdens de jacht. Het ras werd vaak gebruikt in meutes voor de jacht op groot wild, waarbij het de geursporen volgde en het wild opjoeg.

Kenmerken: De Griffon Nivernais is een middelgrote tot grote hond met een stevig en gespierd lichaam. Ze hebben een dichte vacht die meestal grijs of roodachtig van kleur is. Het ras heeft een karakteristieke baard en hangende oren, en hun ogen zijn levendig en alert.

Erkenning: Het ras werd erkend door de Société Centrale Canine, de Franse kennelclub, en kreeg later erkenning van andere internationale kennelclubs. De Griffon Nivernais heeft een eigen rasstandaard die de gewenste kenmerken en eigenschappen beschrijft.

Jachttradities: Het ras heeft sterke banden met de jachttradities in Frankrijk, vooral in de regio Nivernais. De Griffon Nivernais werd gewaardeerd om zijn vermogen om zelfstandig te werken, geursporen nauwkeurig te volgen en het wild op te sporen in verschillende terreinen.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Griffon Nivernais nog steeds gewaardeerd als een competente jachthond, hoewel het minder bekend is dan sommige andere Franse rassen. Het ras wordt echter gewaardeerd door jagers en hondenliefhebbers vanwege zijn werkvaardigheden en vastberadenheid.

De Griffon Nivernais staat bekend om zijn toewijding aan de jacht, intelligentie en energieke karakter. Het is een hond die goed gedijt bij actieve buitenactiviteiten en kan een loyale metgezel zijn voor degenen die betrokken zijn bij de jacht of andere hondensporten.

Griffon Nivernais
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Griffon Nivernais

De Griffon Nivernais staat bekend om zijn vastberadenheid en energie. Deze honden zijn vaak alert, moedig en hebben een sterk jachtinstinct. Ze kunnen ook aanhankelijk zijn en genieten van de interactie met hun gezin.

Ja, deze honden hebben een behoorlijke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig. Ze zijn oorspronkelijk gefokt als jachthonden en hebben een actieve levensstijl nodig. Dagelijkse wandelingen, spelen en andere vormen van beweging helpen hen fysiek en mentaal tevreden te blijven.

De vacht van de Griffon Nivernais is kort en dicht, en vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen kan helpen bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht. Regelmatige controle van de oren, nagels en tanden is ook belangrijk.

Over het algemeen gaat de Griffon Nivernais goed om met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd. Ze kunnen speels en vriendelijk zijn. Zoals altijd is toezicht belangrijk, vooral bij interacties met jonge kinderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen