Honden Rassen

Griffon Fauve de Bretagne

Griffon Fauve de Bretagne

De Griffon Fauve de Bretagne is een oud Frans ras met wortels die teruggaan tot de middeleeuwen. Het ras komt oorspronkelijk uit Bretagne, een regio in het westen van Frankrijk. Het doel van de fokkerij was om een hond te creëren die geschikt was voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. De Griffon Fauve de Bretagne is ontstaan uit kruisingen tussen lokale honden en waarschijnlijk brakken en andere honden met een ruwharige vacht.

Officiële naam : Griffon Fauve de Bretagne
Andere namen : Fawn Brittany Griffon
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Griffon Fauve de Bretagne de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is middelmatig lang, met een lichte stop. De snuit is recht en niet te puntig.

 • Oren: De oren zijn hoog aangezet, middelgroot, en hangen tegen het hoofd.

 • Ogen: De ogen zijn groot, donker van kleur en hebben een levendige uitdrukking.

 • Lichaam: Het lichaam is compact en goed geproportioneerd, met een diepe borst en een rechte rug.

 • Vacht: De vacht is kort, dicht, en ruw aanvoelend. De kenmerkende kleur is fauve (tarwekleurig), wat het ras zijn naam geeft.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
48-56 cm
Gewicht
17-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
48-56 cm
Gewicht
17-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6 jaar
 • Oudere : 6 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachttalent: De Griffon Fauve de Bretagne staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden. Ze hebben een goed reukvermogen en zijn geschikt voor de jacht op klein wild.

 • Energiek en Actief: Deze honden hebben een hoog energieniveau en genieten van fysieke activiteiten. Ze gedijen goed in een omgeving waar ze voldoende beweging krijgen.

 • Sociaal: Over het algemeen hebben ze een vriendelijk en sociaal karakter. Met de juiste socialisatie kunnen ze goed opschieten met andere honden en mensen.

 • Zelfstandigheid: De Griffon Fauve de Bretagne heeft een zekere mate van zelfstandigheid, wat hen in staat stelt om zelfstandig beslissingen te nemen tijdens de jacht.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Deze honden kunnen toegewijd zijn aan hun eigenaren en gezin. Ze hebben vaak een sterke band met de mensen met wie ze leven.

 • Waakzaam: Hoewel het een jachthond is, kunnen ze ook waakzaam zijn en hun territorium beschermen.

 • Intelligentie: De Griffon Fauve de Bretagne staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid. Ze reageren goed op training, vooral wanneer deze gepaard gaat met positieve bekrachtiging.

 • Speelsheid: Ze behouden vaak hun speelse persoonlijkheid, zelfs als volwassenen, en kunnen genieten van interactieve spelletjes.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Griffon Fauve de Bretagne is een middelgrote, energieke jachthond met een korte en ruwe vacht. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van een Griffon Fauve de Bretagne:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Griffon Fauve de Bretagne een gezond, gelukkig en goed verzorgd gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Griffon Fauve de Bretagne is een jachthond die oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Oorproblemen: Net als veel honden met hangende oren, kunnen Griffon Fauve de Bretagnes gevoelig zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren en controle op tekenen van irritatie zijn belangrijk.

 2. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen. Heupdysplasie kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging om de gewrichten gezond te houden.

 3. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, waaronder de Griffon Fauve de Bretagne, kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen. Regelmatige oogcontroles door de dierenarts kunnen helpen bij het identificeren en behandelen van eventuele problemen.

 4. Gewichtsbeheer: Zoals bij veel rassen is het belangrijk om het gewicht van de Griffon Fauve de Bretagne te beheren om overgewicht en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen te voorkomen.

 5. Beweging: Dit ras is van nature energiek en heeft veel beweging nodig. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor hun fysieke en mentale welzijn.

 6. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de hond. Overleg met de dierenarts om het beste voedingsplan voor je Griffon Fauve de Bretagne te bepalen.

 7. Vachtverzorging: De vacht van de Griffon Fauve de Bretagne vereist regelmatige verzorging. Borstel de vacht om losse haren te verwijderen en de huid en vacht gezond te houden.

 8. Training en socialisatie: Dit ras is intelligent en heeft training en vroege socialisatie nodig. Ze gedijen goed in een omgeving waarin ze mentaal worden gestimuleerd.

 9. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke gezondheidscontroles bij de dierenarts zijn essentieel om potentiële gezondheidsproblemen te detecteren en vroegtijdig aan te pakken.

Elke hond is individueel, dus het is belangrijk om de unieke behoeften en persoonlijkheid van je Griffon Fauve de Bretagne te begrijpen en samen te werken met een dierenarts om een gezondheidsplan op maat te maken.

De Griffon Fauve de Bretagne is niet alleen een vaardige jachthond, maar ook een gezelschapsdier dat goed kan gedijen in gezinnen die bereid zijn om te voldoen aan zijn behoefte aan beweging en mentale stimulatie.

De geschiedenis van de

Griffon Fauve de Bretagne

De Griffon Fauve de Bretagne is een Frans hondenras dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Griffon Fauve de Bretagne:

Oorsprong: Het ras vindt zijn oorsprong in Bretagne, een regio in het noordwesten van Frankrijk. De Griffon Fauve de Bretagne is ontstaan uit kruisingen tussen lokale honden, waaronder de Grand Fauve de Bretagne, met andere Griffon-rassen. Deze kruisingen waren gericht op het creëren van een hond met uitstekende jachtvaardigheden in ruig terrein.

Functie: De Griffon Fauve de Bretagne werd specifiek gefokt voor de jacht op klein wild. Het ras staat bekend om zijn vermogen om geursporen te volgen en vast te houden totdat de jager arriveert. Ze werden vaak gebruikt in meutes voor de jacht op konijnen en hazen, waarbij hun behendigheid en vastberadenheid van pas kwamen.

Kenmerken: De Griffon Fauve de Bretagne is een middelgrote hond met een compact en gespierd lichaam. Ze hebben een dichte, ruige vacht die meestal fauve (tarwekleurig) is, wat hun naam verklaart. De snuit is kort, en ze hebben hangende oren en expressieve ogen.

Erkenning: Het ras werd erkend door de Société Centrale Canine, de Franse kennelclub, en later ook door andere internationale kennelclubs. De Griffon Fauve de Bretagne heeft een rasstandaard die de gewenste kenmerken en eigenschappen beschrijft.

Jachttradities: Het ras heeft diepe wortels in de jachttradities van Frankrijk, vooral in de regio Bretagne. De honden werden gewaardeerd om hun vermogen om zelfstandig te werken en effectief geursporen te volgen in diverse terreinen.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Griffon Fauve de Bretagne nog steeds gewaardeerd als een competente jachthond. Het ras heeft ook zijn weg gevonden naar liefhebbers buiten Frankrijk, waar het wordt gewaardeerd om zijn jachtvaardigheden en vriendelijke karakter.

De Griffon Fauve de Bretagne staat bekend om zijn energieke en vastberaden persoonlijkheid. Het is een hond die geniet van actieve bezigheden en gezelschap, zowel in de jacht als in het gezin. Het ras heeft een sterke werkethiek en is geschikt voor mensen die betrokken willen zijn bij hondensporten en buitenactiviteiten.

Griffon Fauve de Bretagne
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Griffon Fauve de Bretagne

De Griffon Fauve de Bretagne staat bekend om zijn levendige en vastberaden karakter. Deze honden zijn vaak energiek, vasthoudend en hebben een goed jachtinstinct. Ze kunnen ook aanhankelijk zijn en genieten van gezinsactiviteiten.

Ja, deze honden hebben een redelijke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig. Ze zijn oorspronkelijk gefokt als jachthonden en hebben een actieve levensstijl nodig. Dagelijkse wandelingen, spelen en andere vormen van beweging helpen hen fysiek en mentaal tevreden te blijven.

De vacht van de Griffon Fauve de Bretagne is kort en dicht, en vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen kan helpen bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht. Regelmatige controle van de oren, nagels en tanden is ook belangrijk.

Over het algemeen gaat de Griffon Fauve de Bretagne goed om met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd. Ze kunnen speels en vriendelijk zijn. Zoals altijd is toezicht belangrijk, vooral bij interacties met jonge kinderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen