Honden Rassen

Griffon Bleu de Gascogne

Griffon Bleu de Gascogne

De Griffon Bleu de Gascogne is een Frans hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het ras is ontstaan in de regio Gascogne in Zuidwest-Frankrijk. Het doel van de fokkerij was om een hond te creëren die geschikt was voor de jacht op groot wild, zoals herten en wilde zwijnen. De Griffon Bleu de Gascogne is het resultaat van kruisingen tussen verschillende lokale brakken en honden met een ruwharige vacht.

Officiële naam : Griffon Bleu de Gascogne
Andere namen : Blue Gascony Griffon
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Griffon Bleu de Gascogne de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is middelmatig lang met een duidelijke stop. De snuit is recht en mag niet te puntig zijn.

 • Oren: De oren zijn lang, smal, en hangend, bedekt met fijn haar.

 • Ogen: De ogen zijn groot, donker van kleur, en hebben een vriendelijke expressie.

 • Lichaam: Het lichaam is compact, met een diepe borstkas en een rechte rug.

 • Vacht: De vacht is kort, dicht, en ruw aanvoelend. De kenmerkende kleur is een mix van blauw en wit, wat het ras zijn naam geeft.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
50-57 cm
Gewicht
20-25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
48-55 cm
Gewicht
18-23 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6 jaar
 • Oudere : 6 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachttalent: De Griffon Bleu de Gascogne staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden. Ze hebben een scherp reukvermogen en kunnen goed omgaan met verschillende terreinen.

 • Energiek en Actief: Deze honden hebben een hoog energieniveau en genieten van fysieke activiteiten. Ze gedijen goed in een omgeving waar ze voldoende beweging krijgen.

 • Sociaal: Over het algemeen hebben ze een vriendelijk en sociaal karakter. Met de juiste socialisatie kunnen ze goed opschieten met andere honden en mensen.

 • Zelfstandigheid: De Griffon Bleu de Gascogne heeft een zekere mate van zelfstandigheid, wat hen in staat stelt om zelfstandig beslissingen te nemen tijdens de jacht.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Deze honden kunnen toegewijd zijn aan hun eigenaren en gezin. Ze hebben vaak een sterke band met de mensen met wie ze leven.

 • Waakzaam: Hoewel het een jachthond is, kunnen ze ook waakzaam zijn en hun territorium beschermen.

 • Intelligentie: De Griffon Bleu de Gascogne staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid. Ze reageren goed op training, vooral wanneer deze gepaard gaat met positieve bekrachtiging.

 • Speelsheid: Ze behouden vaak hun speelse persoonlijkheid, zelfs als volwassenen, en kunnen genieten van interactieve spelletjes.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Griffon Bleu de Gascogne is een middelgrote, actieve jachthond met een opvallende verschijning. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van een Griffon Bleu de Gascogne:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Griffon Bleu de Gascogne een gezond, gelukkig en goed verzorgd gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Griffon Bleu de Gascogne is een jachthond die oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Oorproblemen: Zoals veel honden met hangende oren, kunnen Griffon Bleu de Gascognes vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren en observatie op tekenen van irritatie zijn belangrijk.

 2. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen. Het kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging om de gewrichten gezond te houden.

 3. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, waaronder de Griffon Bleu de Gascogne, kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen. Regelmatige controles door de dierenarts kunnen helpen bij het identificeren en behandelen van eventuele oogproblemen.

 4. Gewichtsbeheer: Net als bij veel rassen is het belangrijk om het gewicht van de Griffon Bleu de Gascogne te beheren om overgewicht en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen te voorkomen.

 5. Beweging: Dit ras is energiek en heeft veel beweging nodig. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht, maar stimuleert ook hun mentale welzijn.

 6. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de hond. Overleg met de dierenarts om het beste voedingsplan voor je Griffon Bleu de Gascogne te bepalen.

 7. Vachtverzorging: De vacht van de Griffon Bleu de Gascogne vereist regelmatige verzorging. Borstel de vacht om losse haren te verwijderen en de huid en vacht gezond te houden.

 8. Training en socialisatie: Dit ras is intelligent en heeft training en socialisatie nodig vanaf jonge leeftijd. Ze gedijen goed in een omgeving waarin ze mentaal worden gestimuleerd.

 9. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke gezondheidscontroles bij de dierenarts zijn essentieel om potentiële gezondheidsproblemen te detecteren en vroegtijdig aan te pakken.

Zoals altijd is het belangrijk om de individuele behoeften van je hond te begrijpen en samen te werken met een dierenarts om een gezondheidsplan op maat te maken dat past bij de specifieke behoeften van jouw Griffon Bleu de Gascogne.

De Griffon Bleu de Gascogne is niet alleen een vaardige jachthond, maar ook een gezelschapsdier dat goed kan gedijen in gezinnen die bereid zijn om te voldoen aan zijn behoefte aan beweging en mentale stimulatie.

De geschiedenis van de

Griffon Bleu de Gascogne

De Griffon Bleu de Gascogne is een Franse hond die oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Griffon Bleu de Gascogne:

Oorsprong: Het ras vindt zijn oorsprong in de regio Gascogne in het zuidwesten van Frankrijk. Het is ontstaan uit kruisingen van lokale brakken, waaronder de Grand Bleu de Gascogne, met andere Griffon-rassen. Deze kruisingen waren bedoeld om een hond te creëren die geschikt was voor de jacht op klein wild in het ruige terrein van de Gascogne.

Functie: De Griffon Bleu de Gascogne werd specifiek gefokt voor zijn uitstekende reukvermogen en uithoudingsvermogen tijdens de jacht. Het ras werd gebruikt om klein wild op te sporen en vast te houden totdat de jager arriveerde. Het staat bekend om zijn vermogen om geursporen te volgen in moeilijk terrein.

Kenmerken: De Griffon Bleu de Gascogne heeft een robuust en compact lichaam met een kenmerkende ruige vacht. Ze hebben een korte snuit, hangende oren en expressieve ogen. De vacht van het ras is meestal blauwachtig van kleur, waardoor het een opvallend uiterlijk krijgt.

Erkenning: Het ras werd erkend door de Société Centrale Canine, de Franse kennelclub, en kreeg later ook erkenning van andere internationale kennelclubs. Het heeft een eigen rasstandaard die de gewenste kenmerken en eigenschappen beschrijft.

Jachttradities: De Griffon Bleu de Gascogne heeft een sterke connectie met de jachttradities in Frankrijk. Het ras werd vaak gebruikt in meutes voor de jacht op klein wild, waarbij het zijn jachtvaardigheden en uithoudingsvermogen kon laten zien.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Griffon Bleu de Gascogne gewaardeerd als een competente jachthond en is het ook een gewaardeerde metgezel voor actieve gezinnen. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter.

De Griffon Bleu de Gascogne blijft een populair ras voor jagers en hondenliefhebbers in Frankrijk en daarbuiten. Het is een hond met sterke jachtinstincten en een goede gezondheid, geschikt voor mensen die actief willen zijn en betrokken willen zijn bij hondensporten.

Griffon Bleu de Gascogne
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Griffon Bleu de Gascogne

De Griffon Bleu de Gascogne staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter. Deze honden zijn vaak sociaal en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn toegewijd aan hun gezin en staan bekend om hun energieke en speelse natuur.

Ja, deze honden hebben redelijk wat lichaamsbeweging nodig. Ze zijn van nature actief en genieten van buitenactiviteiten zoals wandelen en spelen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen fysiek fit te blijven, maar het kan ook mentale stimulatie bieden.

De vacht van de Griffon Bleu de Gascogne is kort en vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen kan helpen bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en zorg voor een goede tandhygiëne.

Over het algemeen gaat de Griffon Bleu de Gascogne goed om met kinderen en andere huisdieren. Ze kunnen speels en geduldig zijn, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd. Zoals altijd is toezicht belangrijk, vooral bij interacties met jonge kinderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen