Honden Rassen

Curly-Coated Retriever

Curly-Coated-Retriever

De Curly-Coated Retriever, vaak afgekort als “Curly,” is een oud ras met een rijke geschiedenis dat teruggaat tot het 18e-eeuwse Engeland. Hoewel de exacte oorsprong onzeker is, wordt aangenomen dat dit ras is ontstaan uit kruisingen tussen de Ierse Water Spaniël, de St. John’s Newfoundland, en de oude Engelse Water Spaniël. De Curly werd gefokt voor de jacht, met name voor het ophalen van wild uit het water, dankzij hun waterbestendige krullende vacht. Ze werden al snel gewaardeerd om hun werkethiek en betrouwbaarheid als jachthond.

Officiële naam : Curly-Coated Retriever
Andere namen : Curly, CCR
Oorsprong : Engeland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Curly-Coated Retriever als een middelgrote tot grote, goed geproportioneerde hond met kenmerkende krullende vacht.

 • Vacht: De vacht is uniek vanwege de strakke krullen. Het is kort op het gezicht en voeten, maar langer op het lichaam.
 • Hoofd: Het hoofd is lang en goed geproportioneerd met matige stop. De ogen zijn donker, de neus breed, en de oren relatief klein.
 • Staart: De staart is recht, hoog aangezet en bedekt met krullen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
63–69 cm
Gewicht
32–39 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58–63 cm
Gewicht
25–32 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Unieke Vacht: Het meest opvallende kenmerk van de Curly-Coated Retriever is natuurlijk de strakke krullende vacht, die hem onderscheidt van andere retrievers.
 • Zwemvaardigheid: Dit ras staat bekend om zijn uitstekende zwemcapaciteiten. Ze hebben een waterafstotende vacht en zijn bekwaam in het ophalen van prooi uit het water.
 • Actieve Bouw: Curly’s hebben een actieve bouw en zijn bekend om hun uithoudingsvermogen, waardoor ze uitblinken in verschillende takken van hondensport.
 • Zelfverzekerdheid: Ze hebben een zelfverzekerde en onafhankelijke aard, wat hen tot uitstekende werkhonden maakt.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk: Over het algemeen vriendelijk en extravert, is de Curly-Coated Retriever goed in de omgang met mensen en andere huisdieren.
 • Intelligentie: Ze staan bekend om hun slimheid en hebben de neiging om snel te leren. Dit maakt ze geschikt voor training in verschillende disciplines.
 • Onafhankelijkheid: Soms vertonen ze een onafhankelijke streak, maar ze zijn over het algemeen toegewijd aan hun gezin.
 • Actief: Ze hebben een hoog energieniveau en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze gedijen goed bij mentale en fysieke uitdagingen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Curly-Coated Retriever op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Curly-Coated Retriever een gezond, gelukkig en goed aangepast huisdier blijft. Vergeet niet om regelmatig met je dierenarts te overleggen over de specifieke behoeften van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Curly-Coated Retriever is over het algemeen een gezond ras, maar net als alle rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor de Curly-Coated Retriever:

 1. Heupdysplasie: Dit is een veelvoorkomend probleem bij veel hondenrassen, waaronder retrievers. Heupdysplasie kan leiden tot pijn en verminderde mobiliteit. Zorg ervoor dat de ouderdieren gescreend zijn op heupdysplasie.

 2. Oogproblemen: Sommige Curly-Coated Retrievers kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataract. Reguliere oogonderzoeken zijn belangrijk.

 3. Kanker: Curly-Coated Retrievers hebben een hoger dan gemiddeld risico op het ontwikkelen van kanker. Regelmatige veterinaire controles en het opmerken van abnormale knobbels of gezwellen zijn belangrijk.

 4. Huidproblemen: Vanwege hun krullende vacht kunnen Curly-Coated Retrievers vatbaar zijn voor huidproblemen, waaronder infecties en irritaties. Regelmatige verzorging en controle van de vacht zijn belangrijk.

 5. Zwakte voor anesthesie: Sommige honden van dit ras kunnen gevoelig zijn voor bepaalde anesthetica, dus het is belangrijk om de dierenarts op de hoogte te stellen van de specifieke gevoeligheden van het ras.

 6. Droge ogen (Keratoconjunctivitis sicca): Dit is een aandoening waarbij de ogen onvoldoende traanvocht produceren. Het kan irritatie en ongemak veroorzaken.

 7. Oren: Door hun hangende oren kunnen Curly-Coated Retrievers vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen bij het voorkomen van problemen.

 8. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van je Curly-Coated Retriever. Overgewicht moet worden vermeden.

 9. Beweging: Curly-Coated Retrievers zijn energieke honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende speeltijd en wandelingen om fysieke en mentale gezondheid te bevorderen.

 10. Gedragsproblemen: Net als veel retrievers zijn Curly-Coated Retrievers intelligent en hebben ze uitdagingen nodig om verveling te voorkomen. Training en mentale stimulatie zijn belangrijk.

Het is van cruciaal belang om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van de ouderdieren en genetische screening uitvoert. Regelmatige veterinaire controles en het handhaven van een gezonde levensstijl dragen bij aan het welzijn van de Curly-Coated Retriever.

De Curly-Coated Retriever is niet alleen een opvallende verschijning met zijn unieke krullende vacht, maar ook een veelzijdige werkhond en gezinsgenoot met een vriendelijke en actieve aard.

De geschiedenis van de

Curly-Coated Retriever

De Curly-Coated Retriever is een oud ras dat afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Curly-Coated Retriever:

Oorsprong: De Curly-Coated Retriever is een van de oudste retrieversoorten en werd ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk, waarschijnlijk in de 18e eeuw. Het exacte ontstaan van het ras is niet volledig gedocumenteerd, maar het wordt verondersteld dat het ras is ontstaan uit kruisingen tussen de St. John’s Newfoundland, Water Spaniels en mogelijk andere retrieverrassen.

Jachthond: De Curly-Coated Retriever werd gefokt om te fungeren als een veelzijdige jachthond, gespecialiseerd in het ophalen van wild uit water. Ze werden vaak gebruikt door jagers voor het ophalen van waterwild, zoals eenden en ganzen, vanwege hun uitstekende zwemvaardigheden en waterbestendige krullende vacht.

Kenmerken: Het meest opvallende kenmerk van de Curly-Coated Retriever is natuurlijk de strakke, gekrulde vacht. Deze vacht fungeert als bescherming tegen kou en water en is minder vatbaar voor klitten dan de vachten van andere retrievers. Ze hebben een robuuste bouw, een opvallend hoekig hoofd en een krachtige staart.

Populariteit: In de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw was de Curly-Coated Retriever een populaire keuze onder jagers en aristocratische gezinnen voor de jacht en als gezelschapshond. Ze waren te vinden op landgoederen en werden erkend vanwege hun uitstekende werkethiek en vriendelijke karakter.

Overleving na de Eerste Wereldoorlog: Na de Eerste Wereldoorlog daalde de populariteit van veel retrieverrassen, waaronder de Curly-Coated Retriever. Sommige rassen werden zeldzaam, maar de Curly-Coated Retriever overleefde en herstelde geleidelijk zijn populariteit.

Erkenning: Het ras werd officieel erkend door de Britse Kennel Club in 1860 en door de American Kennel Club (AKC) in 1924.

Huidige status: De Curly-Coated Retriever wordt nog steeds gewaardeerd als een uitstekende jachthond en gezinsgezel. Het ras is misschien niet zo talrijk als sommige andere retrievers, maar het heeft een toegewijde groep fokkers en liefhebbers die zich inzetten voor het behoud en de promotie ervan.

De geschiedenis van de Curly-Coated Retriever illustreert zijn oorspronkelijke rol als een veelzijdige en competente jachthond en benadrukt zijn vermogen om te overleven en te bloeien door de jaren heen.

Curly-Coated-Retriever
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Curly-Coated Retriever

De Curly-Coated Retriever staat bekend om zijn energieke, nieuwsgierige en zelfverzekerde temperament. Ze zijn vaak vrolijk en speels, en ze hebben een goede werkethiek. Deze honden zijn meestal vriendelijk tegenover hun gezin, maar ze kunnen ook wat gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Ja, de Curly-Coated Retriever is een actief ras en heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze genieten van activiteiten zoals wandelen, zwemmen en apporteren. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen bij het behouden van hun fysieke gezondheid, maar ook bij het beheren van hun energieniveau.

Over het algemeen zijn Curly-Coated Retrievers intelligent, maar ze kunnen een eigenzinnige kant hebben. Positieve trainingsmethoden met beloningen werken goed, maar het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn. Ze reageren goed op variatie in training om verveling te voorkomen.

Zoals de naam al aangeeft, heeft de Curly-Coated Retriever een gekrulde vacht. Deze vacht heeft minder verzorging nodig dan je zou denken. Regelmatig borstelen en trimmen is meestal voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Extra aandacht kan nodig zijn tijdens seizoensgebonden verharing.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen