Honden Rassen

Redbone Coonhound

Redbone-Coonhound

De Redbone Coonhound is een Amerikaans hondenras dat zijn oorsprong vindt in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Het ras ontwikkelde zich uit Foxhounds, Bloodhounds en andere honden van Europese afkomst, die werden gekruist om een uitstekende jager en speurhond te produceren. Specifiek gefokt voor de jacht op wasberen en andere kleine dieren, staat de Redbone Coonhound bekend om zijn vastberadenheid, uithoudingsvermogen en uitstekende reukvermogen. Het ras werd officieel erkend door de American Kennel Club (AKC) in 2009.

Officiële naam : Redbone Coonhound
Andere namen : Redbone
Oorsprong : Verenigde Staten

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Redbone Coonhound wordt niet erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), maar het ras wordt wel erkend door de American Kennel Club (AKC). Enkele algemene kenmerken volgens de AKC-standaard zijn:

 • Bouw: De Redbone Coonhound heeft een krachtige en evenredige bouw. Het lichaam is gespierd en goed in balans.

 • Hoofd: Het hoofd is middelgroot, met een duidelijke stop en een rechte snuit. De oren zijn lang en laag aangezet.

 
 • Vacht: De vacht is kort, dicht en glanzend. De meest voorkomende kleur is helderrood, vandaar de naam “Redbone,” maar kleine witte aftekeningen op de borst en voeten zijn toegestaan.

 • Grootte: Volgens de AKC-standaard varieert de hoogte voor reuen tussen 56-66 cm en voor teven tussen 53-63 cm.

specifieke details

Rassen-Redbone Coonhound-
Mannetjes :

Hoogte
56-68 cm
Gewicht
23-32 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
53-66 cm
Gewicht
20-29 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Reukvermogen: De Redbone Coonhound staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen, waardoor hij een vaardige jager is, vooral bij het volgen van wasberen.

 • Atletisch Vermogen: Dit ras is atletisch en heeft een indrukwekkend uithoudingsvermogen. Ze gedijen goed bij activiteiten die zowel fysieke als mentale stimulatie bieden.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen staan Redbone Coonhounds bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze kunnen goede gezinsdieren zijn.

 • Onafhankelijkheid: Als jachthond heeft de Redbone Coonhound een zekere mate van onafhankelijkheid. Dit kan zich vertalen in vastberadenheid en nieuwsgierigheid.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: Redbone Coonhounds hebben vaak een sterke band met hun eigenaren en kunnen aanhankelijk zijn naar gezinsleden.

 • Sociaal Gedrag: Goed gesocialiseerde Redbones kunnen goed opschieten met andere huisdieren en kinderen. Socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk.

 • Waakzaamheid: Vanwege hun jachtaard hebben Redbone Coonhounds een natuurlijke waakzaamheid en kunnen ze hun gezin beschermen.

 • Energiek en Speels: Deze honden hebben een hoog energieniveau en genieten van spelen en activiteiten buitenshuis. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Redbone Coonhound op verschillende gebieden:

Het verzorgen van je Redbone Coonhound volgens deze richtlijnen zal bijdragen aan een gezond, gelukkig en goed aangepast huisdier. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en persoonlijkheid van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Redbone Coonhounds zijn over het algemeen gezonde en robuuste honden. Net als bij elk ras kunnen er echter bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn waar eigenaren rekening mee moeten houden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij Redbone Coonhounds:

 1. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot pijn en artritis. Het is belangrijk om met een fokker samen te werken die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren om het risico te verminderen.

 2. Oogproblemen: Sommige Redbone Coonhounds kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) of cataracten. Regelmatige oogcontroles kunnen helpen bij het detecteren van eventuele problemen.

 3. Oorinfecties: Door hun hangende oren kunnen Redbone Coonhounds gevoelig zijn voor oorinfecties. Het is belangrijk om de oren regelmatig te controleren en schoon te maken om infecties te voorkomen.

 4. Obesitas: Zoals veel rassen hebben Redbone Coonhounds de neiging om gewicht te winnen. Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te bieden en regelmatige lichaamsbeweging te bevorderen om obesitas te voorkomen.

 5. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en haaruitval. Het kan worden behandeld met medicatie.

 6. Bloat (maagtorsie): Grote, diepe borstkasrassen zoals de Redbone Coonhound hebben een verhoogd risico op maagtorsie. Het beheren van voedselinname en het voorkomen van intensieve lichaamsbeweging na het eten kunnen helpen.

 7. Allergieën: Sommige Redbone Coonhounds kunnen gevoelig zijn voor voedsel- of omgevingsallergieën. Het identificeren van de oorzaak en het beheren van de blootstelling kan helpen bij het verminderen van allergische reacties.

 8. Ziekte van Lyme: Aangezien Redbone Coonhounds vaak in bosrijke gebieden werken, lopen ze mogelijk meer kans op het oppikken van teken en het ontwikkelen van door teken overgedragen ziekten zoals de ziekte van Lyme. Het gebruik van preventieve maatregelen is belangrijk.

 9. Cardiovasculaire aandoeningen: Net als veel andere hondenrassen kunnen Redbone Coonhounds vatbaar zijn voor hartaandoeningen. Regelmatige veterinaire controles zijn van belang om de gezondheid van het hart te evalueren.

 10. Leeftijdsgebonden problemen: Zoals alle honden worden Redbone Coonhounds vatbaar voor leeftijdsgebonden problemen zoals gewrichtsproblemen, verminderde mobiliteit en tandheelkundige problemen naarmate ze ouder worden.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Samenwerken met een verantwoordelijke fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt, kan het risico op erfelijke aandoeningen verminderen.

 

Redbone Coonhounds zijn gepassioneerde jachthonden en vereisen een actieve levensstijl en mentale stimulatie. Ze gedijen goed bij eigenaren die bereid zijn tijd te investeren in training, activiteiten en interactie. Het is belangrijk om te overwegen of het ras past bij de levensstijl van een eigenaar voordat men een Redbone Coonhound overweegt.

De geschiedenis van de

Redbone Coonhound

De geschiedenis van de Redbone Coonhound, een Amerikaans hondenras dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht op wasberen en ander groot wild, gaat terug tot het begin van de 19e eeuw. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Redbone Coonhound:

Oorsprong in de Verenigde Staten: De Redbone Coonhound is ontstaan in de Verenigde Staten, voornamelijk in het zuidoosten. Het ras werd ontwikkeld door Europese immigranten die hun eigen jachthonden naar Amerika brachten en deze honden kruisten met lokale honden.

Functie als jachthond: Het primaire doel van de Redbone Coonhound was en is nog steeds de jacht op wasberen en ander groot wild. Het ras is gespecialiseerd in het opsporen van geuren en het achtervolgen van prooien, waardoor het een uitstekende jachthond is.

Ontwikkeling van het ras: De Redbone Coonhound is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende hondenrassen, waaronder Foxhounds en Bloodhounds. Fokkers selecteerden honden met de beste jachtkwaliteiten, waaronder een scherp reukvermogen, uithoudingsvermogen en vastberadenheid.

Kenmerken van het ras: De Redbone Coonhound staat bekend om zijn opvallende rode vacht, lange oren en een krachtige, goed gespierde bouw. Ze hebben een vriendelijke en toegewijde aard, wat hen ook tot gewaardeerde gezinshonden maakt.

Erkenning als ras: In de vroege 20e eeuw werd de Redbone Coonhound officieel erkend als een apart ras door hondenverenigingen zoals de United Kennel Club (UKC) en later ook door de American Kennel Club (AKC).

Populaire hond voor jagers: Door de jaren heen is de Redbone Coonhound een populaire keuze geworden voor jagers, vooral diegenen die zich bezighouden met het jagen op wasberen. Het ras wordt gewaardeerd vanwege zijn vastberadenheid, intelligentie en toewijding aan de jacht.

Huidige rol: Naast hun rol als jachthonden zijn Redbone Coonhounds ook geliefde gezelschapshonden. Ze zijn sociaal, energiek en kunnen goed overweg met kinderen, waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen die actief zijn en graag buiten zijn.

De geschiedenis van de Redbone Coonhound illustreert hoe het ras is ontstaan uit een mix van Europese en lokale honden in de Verenigde Staten, en hoe het zich heeft ontwikkeld tot een gewaardeerde jachthond en gezinsvriend.

Redbone-Coonhound
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Redbone Coonhound

Redbone Coonhounds staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke temperament. Ze zijn loyaal aan hun gezin, sociaal en doorgaans goed met kinderen. Deze honden hebben vaak een energieke kant, maar ze kunnen ook ontspannen en rustig zijn binnenshuis.

Ja, Redbone Coonhounds zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze hebben een sterk reukvermogen en genieten van geurende activiteiten. Dagelijkse wandelingen en speelsessies helpen hen fysiek en mentaal gestimuleerd te houden. Het is ook belangrijk om ze in een omheinde ruimte vrij te laten rennen.

Ja, Redbone Coonhounds kunnen goede gezinshonden zijn. Ze gedijen goed in een gezinsomgeving en zijn vaak tolerant en geduldig met kinderen. Vroege socialisatie en training zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed aangepaste huisdieren worden.

De vacht van een Redbone Coonhound is kort en glanzend, wat relatief weinig verzorging vereist. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en hun vacht gezond te houden. Daarnaast is het belangrijk om de oren regelmatig te controleren en schoon te maken, omdat hangende oren vatbaar kunnen zijn voor oorinfecties.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen