Honden Rassen

Basset Hound

Basset-Hound

De Basset Hound, oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk, heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het ras is ontstaan uit kruisingen van Franse jachthonden met een laag gestel. De naam “Basset” is afgeleid van het Franse woord “bas,” wat laag betekent, wat verwijst naar het kenmerkende lage gestel van het ras. Bassets Hound werden traditioneel gefokt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen, vanwege hun uitstekende reukvermogen en volhardende jachtinstinct.

Officiële naam : Basset Hound
Andere namen : Geen specifieke andere namen
Oorsprong : Frankrijk (oorspronkelijk gefokt in Groot-Brittannië)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Basset Hound wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot, met een gedrongen en lang gestel.
 • Gewicht: Gemiddeld tussen 20-30 kg.
 • Vacht: Kort, dicht, en glad.
 • Kleur: Diverse kleuren zijn toegestaan, waaronder driekleurig (zwart, wit, en bruin) en rood met wit.
 • Hoofd: Groot, met een diepe snuit en lange oren.
 • Ogen: Donker, zachtmoedig, en droevig kijkend.
 • Oren: Lang en laag aangezet, reiken tot voorbij de neuspunt.
 • Staart: Hoog aangezet, lang, met een lichte boog.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
33-38 cm
Gewicht
25-34 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
33-38 cm
Gewicht
20-29 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uitstekend Reukvermogen: Bassets Hound staan bekend om hun fenomenale reukvermogen, waardoor ze uitstekende speurhonden zijn.
 • Laag Gestel: Het opvallende lage gestel van de Basset is een kenmerkend raskenmerk.
 • Hangende Oren: De lange, hangende oren helpen geuren te vangen tijdens het speuren.
 • Droevige Uitdrukking: Het ras heeft vaak een droevige uitdrukking, wat deel uitmaakt van hun charme.

Temperament en Gedrag

 • Zachtmoedig: Bassets Hound zijn over het algemeen zachtmoedig, vriendelijk en goed met kinderen.
 • Volhardend: Ze kunnen volhardend zijn tijdens de jacht, en hun speurneus leidt vaak tot interessante ontdekkingen.
 • Kalm: Hoewel ze een jachtinstinct hebben, hebben ze over het algemeen een kalm temperament.
 • Sociaal: Bassets Hound zijn sociaal en gedijen goed in menselijk gezelschap.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Basset Hound op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Basset Hound hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Basset Hound is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk hondenras kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Basset Hound:

 1. Oorproblemen: Vanwege hun lange oren en hangende oorstructuur zijn Basset Hounds vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren en inspectie op tekenen van infectie zijn belangrijk.

 2. Obesitas: Basset Hounds hebben de neiging tot overeten en kunnen snel overgewicht ontwikkelen. Obesitas kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals gewrichtsaandoeningen en hartaandoeningen. Het is belangrijk om hun dieet te beheersen en voldoende lichaamsbeweging te bieden.

 3. Gewrichtsproblemen: Door hun korte poten en langgerekte lichaam zijn Basset Hounds vatbaar voor gewrichtsproblemen, waaronder heupdysplasie. Het handhaven van een gezond gewicht en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 4. Rugproblemen: Het lange lichaam van de Basset Hound kan hen vatbaar maken voor rugproblemen. Vermijd het tillen van de hond op een manier die de rug belast en zorg voor een zachte ondergrond om op te liggen.

 5. Oogproblemen: Basset Hounds hebben grote, hangende ogen die gevoelig kunnen zijn voor oogproblemen, zoals entropion (naar binnen rollen van het ooglid) of ectropion (naar buiten rollen van het ooglid). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 6. Huidplooien: Door de losse, hangende huid van de Basset Hound kunnen huidplooien gevoelig zijn voor infecties. Het is belangrijk om de huidplooien schoon en droog te houden.

 7. Allergieën: Sommige Basset Hounds kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Let op tekenen van allergieën, zoals jeuk, roodheid of gastro-intestinale problemen.

 8. Gedragskenmerken: Basset Hounds staan bekend om hun vriendelijke en kalmere karakter, maar ze kunnen ook eigenwijs zijn tijdens training. Consistente training en voldoende mentale stimulatie zijn belangrijk.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Basset Hound is niet alleen een uitstekende jachthond, maar ook een charmante metgezel met een unieke uitstraling en een vriendelijk karakter. Hun relaxte houding en liefdevolle aard maken hen geliefd bij gezinnen en eigenaren die genieten van de aanwezigheid van een loyale viervoeter.

De geschiedenis van de

Basset Hound

De Basset Hound is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in Frankrijk en zijn geschiedenis kan worden getraceerd tot de middeleeuwen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Basset Hound:

Oorsprong: De Basset Hound is ontstaan in Frankrijk, en de naam “Basset” is afgeleid van het Franse woord “bas,” wat laag betekent. Het ras is ontwikkeld door middel van selectieve fokprogramma’s om een hond met korte poten en een uitstekend reukvermogen te produceren.

Fokken voor de jacht: De Basset Hound werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. Hun lage gestalte en de losse huid rond het gezicht en de nek zorgden ervoor dat geursporen gemakkelijk werden gevolgd.

Kenmerkende fysieke eigenschappen: De Basset Hound heeft korte poten, een lang lichaam en een goed ontwikkelde neus. Ze hebben ook lange oren die dicht bij de grond hangen en een losse huid die plooien en rimpels vormt, vooral rond het gezicht.

Rasstandaard: De rasstandaard voor de Basset Hound werd in de 19e eeuw vastgesteld in Frankrijk. Deze standaard beschrijft de gewenste fysieke kenmerken en temperament van het ras en wordt gebruikt als richtlijn voor fokkers en keurmeesters.

Populariteit in Engeland en de Verenigde Staten: De Basset Hound won aan populariteit in Engeland in de late 19e eeuw en werd later geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Het ras werd erkend door de American Kennel Club (AKC) in 1885.

Beroemdheid: De Basset Hound heeft de neiging beroemdheid te genieten in populaire cultuur, vooral vanwege zijn unieke uiterlijk en deelname aan hondenshows. Het bekendste exemplaar is waarschijnlijk “Flash,” de Basset Hound van de strip “The Dukes of Hazzard.”

Gezelschapshond: Hoewel de Basset Hound oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht, heeft het ras zich aangepast aan het leven als gezelschapshond. Ze staan bekend om hun vriendelijke en relaxte karakter, waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen.

Huidige status: Tegenwoordig blijft de Basset Hound een populair ras als gezelschapshond en als deelnemer aan hondenshows. Ze worden gewaardeerd vanwege hun zachtaardige aard en aantrekkelijke verschijning.

De geschiedenis van de Basset Hound illustreert de doelgerichte fokinspanningen om een hond te creëren die goed paste bij de jacht op klein wild, en de latere acceptatie als een geliefde metgezel.

Basset-Hound
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Basset Hound

De Basset Hound staat bekend om zijn vriendelijke, zachtaardige en relaxte temperament. Ze zijn vaak sociaal, zowel met hun eigen gezin als met andere huisdieren. Bassets zijn over het algemeen geduldig en kunnen goed overweg met kinderen.

Hoewel Basset Hounds niet extreem actief zijn, hebben ze nog steeds regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Korte wandelingen en speeltijd zijn vaak voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. Ze hebben echter de neiging om overgewicht te krijgen, dus een uitgebalanceerd dieet is ook belangrijk.

Basset Hounds kunnen eigenzinnig zijn en hebben soms de reputatie eigenwijs te zijn. Positieve, beloningsgerichte training en geduld zijn essentieel. Omdat ze een sterke neus hebben, kunnen ze worden afgeleid door geuren, dus training met aandacht kan enige tijd vergen.

De Basset Hound heeft een korte, dichte vacht die regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen. Omdat ze lange oren hebben, moeten de oren regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt. Ook moet aandacht worden besteed aan nagelverzorging en tandhygiëne.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen