Honden Rassen

Australische Terriër

Australische-Terriër

De Australische Terriër, ook wel bekend als de “Aussie,” is een ras dat zijn oorsprong vindt in Australië. Het ras ontwikkelde zich in de 19e eeuw, voornamelijk in de regio Tasmanië, uit kruisingen tussen verschillende Britse Terriërrassen. Oorspronkelijk gefokt voor ongediertebestrijding op boerderijen, kwam de Australische Terriër al snel in trek als gezelschapshond vanwege zijn compacte formaat, vastberadenheid en levendige persoonlijkheid. Het ras werd in 1933 officieel erkend door de Kennel Club in Australië en heeft sindsdien wereldwijd aanzien gekregen als een geliefd gezelschapsdier.

Officiële naam : Australian Terrier
Andere namen : Aussie Terrier
Oorsprong : Australië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Australische Terriër, erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), presenteert zich als een stevige, compacte hond met een zelfverzekerde houding. Volgens de FCI-rasstandaard vertoont de Aussie het volgende algemene beeld:

 • Vacht: Ruw, recht en dicht, met een kortere ondervacht.
 • Kleur: Blauw en tan, met een karakteristieke zilveren vacht op de bovenkant.
 • Hoofd: Klein en langwerpig, met een platte schedel en kleine, alerte ogen.
 • Oren: Klein, rechtopstaand en goed behaard.
 • Staart: Van nature kort gecoupeerd of van gemiddelde lengte, hoog aangezet en vrolijk gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25-28 cm
Gewicht
5.5-6.5 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
23-26 cm
Gewicht
4.5-5.5 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Vastberadenheid: De Australische Terriër staat bekend om zijn vastberadenheid en moed, wat hem een uitstekende ongediertebestrijder maakt.
 • Vachtverzorging: De ruwe vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en klitten te voorkomen.
 • Compactheid: Ondanks zijn kleine formaat, straalt de Aussie kracht en compactheid uit.

Temperament en Gedrag

 • Levendigheid: De Australische Terriër is energiek en levendig, genietend van spelletjes en activiteiten.
 • Waakzaamheid: Naturel waakzaam, maakt de Aussie een goede waakhond en een attente metgezel.
 • Intelligentie: Slim en alert, wat bijdraagt aan zijn vermogen om snel te leren en op te pikken.
 • Sociaal: Over het algemeen sociaal met gezinsleden, maar kan gereserveerd zijn tegenover vreemden.
 • Loyaliteit: Hecht zich sterk aan zijn familie en staat bekend om zijn loyaliteit.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Australische Terriër op verschillende gebieden:

Door deze algemene richtlijnen te volgen, kun je zorgen voor een gezonde, goed verzorgde Australische Terriër. Vergeet niet om de zorg aan te passen aan de individuele behoeften en persoonlijkheid van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Australische Terriër is over het algemeen een gezond ras met een robuuste constitutie. Net als bij elk ras zijn er echter bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Australische Terriër:

 1. Patellaire luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt. Het kan voorkomen bij kleine hondenrassen, waaronder de Australische Terriër. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 2. Tandheelkundige problemen: Kleine rassen hebben vaak aanleg voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeeltjes kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 3. Huidaandoeningen: Sommige Australische Terriërs kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, waaronder allergieën. Regelmatige verzorging en het controleren op huidproblemen zijn belangrijk.

 4. Oogaandoeningen: Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, zoals lensluxatie. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 5. Gewichtsbeheer: Gezien hun kleine omvang is het essentieel om het gewicht van de Australische Terriër te controleren en een uitgebalanceerd dieet te bieden om overgewicht te voorkomen.

 6. Jachtdrift: Australische Terriërs hebben een sterk jachtinstinct. Training en socialisatie zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere huisdieren en kinderen.

 7. Gedragskenmerken: Dit ras staat bekend om zijn levendige, moedige en vriendelijke karakter. Vroege socialisatie en consistente training zijn essentieel om ongewenst gedrag te voorkomen.

 8. Orthopedische problemen: Hoewel niet zo vaak voorkomend als bij grotere rassen, kunnen kleine hondenrassen ook vatbaar zijn voor orthopedische problemen. Voorzichtigheid bij springen en spelen is belangrijk.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Australische Terriër is een veelzijdige hond met een rijke geschiedenis als werkende terriër en geliefde metgezel. Zijn levendige karakter en vastberadenheid maken hem geschikt voor verschillende levensstijlen, zolang hij de nodige aandacht en activiteit ontvangt.

De geschiedenis van de

Australische Terriër

De Australische Terriër is een klein en levendig hondenras dat zijn oorsprong heeft in Australië. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Australische Terriër:

Oorsprong en ontwikkeling: De Australische Terriër ontstond in Australië in de vroege 19e eeuw. Het ras is ontwikkeld door verschillende terriërrassen te kruisen, waaronder de Cairn Terriër, de Yorkshire Terriër, de Dandie Dinmont Terriër en de Norwich Terriër. Het doel was om een robuuste, kleine terriër te creëren die geschikt was voor het werk op de boerderij en als ongediertebestrijder.

Boerenhulp: De Australische Terriër werd gefokt om te dienen als boerenhond, met taken variërend van het vangen van ratten en muizen tot het bewaken van het terrein. Hun kleine formaat, moed en vastberadenheid maakten hen geschikt voor deze taken.

Pioniers in Australië: Het ras werd al snel populair onder de vroege kolonisten en pioniers in Australië vanwege hun veelzijdigheid en werkethiek. Ze werden gewaardeerd voor hun vermogen om ongedierte onder controle te houden en als betrouwbare metgezellen.

Erkenning: De Australische Terriër werd in 1933 officieel erkend als een apart ras door de Kennel Control Council in Australië. Dit was een belangrijke stap in de erkenning van het ras als een unieke en waardevolle toevoeging aan de hondenwereld.

Rasstandaard: De rasstandaard werd vastgesteld om de gewenste kenmerken van het ras te beschrijven, inclusief hun uiterlijk, grootte en temperament. Dit diende als leidraad voor fokkers en exposanten.

Internationale verspreiding: Naarmate de tijd verstreek, verspreidde de Australische Terriër zich naar andere delen van de wereld. Het ras kreeg internationale erkenning en werd ingeschreven bij hondenverenigingen over de hele wereld.

Rol als gezelschapshond: Met de veranderingen in de samenleving evolueerde de Australische Terriër van een werkende boerenhond naar een gewaardeerde gezelschapshond. Ze werden geliefd vanwege hun levendige persoonlijkheid, intelligentie en loyaliteit.

Huidige status: Tegenwoordig blijft de Australische Terriër populair als zowel een gezelschapsdier als een showhond. Ze hebben een trouwe aanhang van eigenaren die waarderen dat ze zowel klein als robuust zijn, met een levendige en alerte uitstraling.

De geschiedenis van de Australische Terriër illustreert de evolutie van het ras vanuit zijn oorspronkelijke rol als een boerderijwerker in Australië naar een geliefde metgezel met internationale erkenning. Hun unieke persoonlijkheid en uiterlijk hebben hen geholpen een blijvende plaats te vinden in de hondenwereld.

Australische-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Australische Terriër

Australische Terriërs staan bekend om hun levendige, moedige en vriendelijke temperament. Ze zijn vaak alert en actief, en ondanks hun kleine formaat, hebben ze een zelfverzekerde houding. Australische Terriërs zijn doorgaans toegewijd aan hun gezin en kunnen ook waaks zijn.

Australische Terriërs hebben matige lichaamsbeweging nodig. Ze genieten van speelse activiteiten en dagelijkse wandelingen, maar hun kleine formaat maakt ze ook geschikt voor binnenshuis. Sociale interactie en mentale stimulatie zijn belangrijk om ze tevreden te houden.

Australische Terriërs kunnen eigenzinnig zijn, maar ze zijn ook intelligent en kunnen goed reageren op training. Consistente, positieve versterking en geduld zijn belangrijk. Socialisatie op jonge leeftijd helpt om eventuele neigingen tot terughoudendheid tegenover vreemden te verminderen.

De vacht van een Australische Terriër is ruw en vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen. Ze hebben ook periodieke trimbeurten nodig om de vacht in goede conditie te houden. Controleer ook de oren, nagels en tanden regelmatig voor een algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen