Honden Rassen

Australische Silky Terriër

Australische-Silky-Terriër

De Australische Silky Terriër, oorspronkelijk bekend als de “Silky Terriër” of “Silky Toy Terriër,” vindt zijn oorsprong in Australië. Het ras ontstond in het begin van de 20e eeuw als een resultaat van gerichte kruisingen tussen Yorkshire Terriërs en Australische Terriërs. Fokkers streefden naar het creëren van een charmante, kleine hond met zowel gezelschaps- als werkcapaciteiten. De zijdeachtige vacht en het zelfverzekerde karakter van de Australische Silky Terriër maken het ras een geliefde metgezel en een effectieve ongediertebestrijder. De Silky Terriër werd al snel erkend vanwege zijn verfijnde uitstraling en werd populair in Australië en daarbuiten.

Officiële naam : Australian Silky Terrier
Andere namen : Silky Terriër
Oorsprong : Australië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Australische Silky Terriër wordt internationaal erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en presenteert zich als een kleine, elegante hond met opvallende kenmerken. Volgens de FCI-rasstandaard vertoont de Silky Terriër het volgende algemene beeld:

 • Vacht: Zijdeachtig, recht en fijn, met een karakteristieke kraag rond de nek.
 • Kleur: Blauw en tan, met een zilveren of beige tint op de vacht.
 • Hoofd: Klein en wigvormig met een vlakke schedel.
 • Ogen: Klein, donker en amandelvormig.
 • Oren: Klein, rechtopstaand en alert gedragen.
 • Staart: Doorgaans gecoupeerd, hoog aangezet en vrolijk gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
23-26 cm
Gewicht
4-5 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
23-26 cm
Gewicht
4-5 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Elegantie: De Australische Silky Terriër straalt elegantie en verfijning uit, ondanks zijn terriërachtige karakter.
 • Zijdeachtige Vacht: Het meest opvallende kenmerk is de zijdeachtige, vloeiende vacht die regelmatig onderhoud vereist.
 • Alertheid: Van nature alert en met een levendige uitdrukking, fungeert de Silky Terriër als een betrouwbare waakhond.
 • Ongediertebestrijding: Historisch gezien werden Silky Terriërs gefokt voor ongediertebestrijding, wat hun alertheid en behendigheid verklaart.

Temperament en Gedrag

 • Vrolijkheid: De Australische Silky Terriër staat bekend om zijn levendige en vrolijke persoonlijkheid, waardoor hij een plezierige metgezel is.
 • Sociaal: Over het algemeen sociaal met gezinsleden en vriendelijk tegenover vreemden, is de Silky Terriër een geweldige gezinshond.
 • Intelligentie: Intelligent en trainbaar, hoewel enige eigenzinnigheid mogelijk is, wat consistentie en positieve versterking vereist.
 • Gehechtheid aan Gezin: Sterk gehecht aan hun gezin, kunnen Silky Terriërs verlatingsangst ervaren als ze te lang alleen worden gelaten.
 • Energiek: Ondanks hun kleine formaat hebben ze een behoorlijke hoeveelheid energie en genieten ze van regelmatige lichaamsbeweging.
 • Waakzaamheid: Met een natuurlijke neiging tot waakzaamheid, zijn ze geschikt als waakhonden, waardoor ze een gevoel van veiligheid bieden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Australische Silky Terriër op verschillende gebieden:

Met deze algemene richtlijnen kun je zorgen voor een gezonde, goed verzorgde Australische Silky Terriër. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Australische Silky Terriër is een klein en levendig ras met een zijdeachtige vacht. Over het algemeen is dit ras gezond, maar zoals bij elk ras kunnen er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Australische Silky Terriër:

 1. Tandheelkundige problemen: Kleine hondenrassen hebben vaak aanleg voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeeltjes kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 2. Oogproblemen: Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, waaronder erfelijke aandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor het vroegtijdig opsporen van eventuele problemen.

 3. Huidaandoeningen: Vanwege hun zijdeachtige vacht kunnen Australische Silky Terriërs gevoelig zijn voor huidaandoeningen, zoals allergieën. Regelmatige verzorging en inspectie van de vacht zijn belangrijk.

 4. Patellaire luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt. Het kan voorkomen bij kleine hondenrassen. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 5. Gewichtsbeheer: Gezien hun kleine omvang is het cruciaal om het gewicht van de Australische Silky Terriër te controleren en een uitgebalanceerd dieet te bieden om overgewicht te voorkomen.

 6. Jachtdrift: Net als veel andere terriërrassen hebben Australische Silky Terriërs een sterk jachtinstinct. Training en socialisatie zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere huisdieren en kinderen.

 7. Gedragskenmerken: Deze terriërs zijn vaak alert, levendig en intelligent. Ze hebben stimulatie en interactie nodig om verveling te voorkomen.

 8. Orthopedische problemen: Hoewel niet zo vaak voorkomend als bij grotere rassen, kunnen kleine hondenrassen ook vatbaar zijn voor orthopedische problemen. Voorzichtigheid bij springen en spelen is belangrijk.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Australische Silky Terriër belichaamt een ideale combinatie van charme, intelligentie en levendigheid, waardoor het een gewaardeerde metgezel is voor gezinnen en individuen over de hele wereld. Ze vereisen liefdevolle aandacht en interactie om hun welzijn te waarborgen.

De geschiedenis van de

Australische Silky Terriër

De Australische Silky Terriër is een klein hondenras dat zijn oorsprong heeft in Australië. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Australische Silky Terriër:

Oorsprong en ontwikkeling: Het ras ontstond in Australië in de late 19e eeuw. Het is het resultaat van kruisingen tussen terriërrassen, waaronder de Yorkshire Terriër en de Australische Terriër. De fokkers wilden een kleine, elegante terriër produceren met een zijdezachte vacht.

Werk op boerderijen: Net als veel andere terriërrassen in die tijd, werd de Australische Silky Terriër oorspronkelijk gefokt voor praktische doeleinden op boerderijen. Ze werden gebruikt om ongedierte zoals ratten en muizen te bestrijden en om te fungeren als waakhonden.

Zijdezachte vacht: Het meest opvallende kenmerk van de Australische Silky Terriër is zijn zijdezachte, glanzende vacht. Dit kenmerk is afkomstig van de Yorkshire Terriër, die een van de voorouders van het ras is.

Erkenning als ras: Het ras werd officieel erkend in Australië en kreeg de naam “Australische Silky Terriër”. In 1955 werd het ook erkend door de American Kennel Club (AKC) in de Verenigde Staten.

Showhond en metgezel: Door de jaren heen is de rol van de Australische Silky Terriër geëvolueerd van boerderijhond naar een gewaardeerde showhond en metgezel. Hun elegante uitstraling en levendige persoonlijkheid maken ze populair in huishoudens over de hele wereld.

Intelligentie en trainbaarheid: De Australische Silky Terriër staat bekend om zijn intelligentie en trainbaarheid. Ondanks hun kleine formaat hebben ze vaak een sterke wil en kunnen ze goed presteren in gehoorzaamheidstraining en hondensporten.

Huidige status: Tegenwoordig is de Australische Silky Terriër een gerespecteerd hondenras met een trouwe aanhang. Ze worden gewaardeerd als gezinsgezellen vanwege hun levendige karakter, compacte formaat en onderhoudsvriendelijke vacht.

De geschiedenis van de Australische Silky Terriër illustreert de evolutie van het ras van een werkende boerderijhond naar een gewilde metgezel. Hun zijdezachte vacht en charmante persoonlijkheid hebben bijgedragen aan hun blijvende populariteit als huisdier en showhond.

Australische-Silky-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Australische Silky Terriër

Australische Silky Terriërs staan bekend om hun levendige, nieuwsgierige en alerte temperament. Ze zijn vaak speels en kunnen een sterke band vormen met hun eigenaren. Silky Terriërs zijn over het algemeen vriendelijk, maar ze kunnen ook waaks zijn.

Ja, Australische Silky Terriërs hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze genieten van spelen, wandelen en andere actieve bezigheden. Hoewel ze klein zijn, hebben ze een goede hoeveelheid beweging nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven.

Australische Silky Terriërs hebben vaak een intelligent karakter, maar ze kunnen ook eigenzinnig zijn. Positieve versterking, consistente training en geduld zijn belangrijk. Begin de training op jonge leeftijd en besteed aandacht aan socialisatie om een goed afgeronde volwassen hond te ontwikkelen.

De vacht van een Australische Silky Terriër is zijdeachtig en vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen. Ze hebben ook periodieke trimbeurten nodig om de vacht in goede conditie te houden. Controleer regelmatig de oren, nagels en tanden voor een algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen