Honden Rassen

Alpine Dachsbracke

Alpine-Dachsbracke

De Alpine Dachsbracke, ook bekend als de Alpenländische Dachsbracke, is een inheems Oostenrijks jachthondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op klein wild, zoals dassen. Het ras heeft zijn wortels in de Alpenregio en is ontstaan uit kruisingen tussen lokale jachthonden en de Dachshund. Deze honden waren waardevolle metgezellen voor jagers in bergachtig terrein vanwege hun uitstekende neuswerk en behendigheid. In 1932 werd de Alpine Dachsbracke officieel erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Officiële naam : Alpine Dachsbracke
Andere namen : Alpenländische Dachsbracke
Oorsprong : Oostenrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Alpine Dachsbracke heeft specifieke kenmerken volgens de FCI rasstandaard:

 • Vacht: Kortharig met dichte ondervacht. De kleur is meestal rood met zwarte dekens.
 • Hoofd: Breed en krachtig.
 • Ogen: Donker van kleur, groot en expressief.
 • Oren: Breed, laag aangezet en hangend.
 • Staart: Dik aan de basis, hoog aangezet en gedragen in een lichte boog.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
34-42 cm
Gewicht
15-18 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
34-42 cm
Gewicht
15-18 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Compacte Bouw: De Alpine Dachsbracke heeft een compacte en robuuste bouw, waardoor hij geschikt is voor het werken in moeilijk begaanbaar terrein.

 • Uitstekend Reukvermogen: Ze staan bekend om hun uitstekende reukvermogen, wat hen tot effectieve jachthonden maakt.

Temperament en Gedrag

 • Jachtinstinct: Vanwege hun oorspronkelijke doel als jachthonden hebben Alpine Dachsbrackes een sterk jachtinstinct.

 • Zelfverzekerdheid: Ze zijn over het algemeen zelfverzekerd en vastberaden, vooral tijdens het volgen van geursporen.

 • Vriendelijkheid: Alpine Dachsbrackes zijn vaak vriendelijk en toegewijd aan hun gezin.

 • Intelligentie: Ze zijn intelligent en kunnen snel leren, maar kunnen soms eigenzinnig zijn.

 • Energiek: Net als veel jachthondenrassen hebben ze een redelijk hoog energieniveau en hebben ze dagelijkse lichaamsbeweging nodig.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Alpine Dachsbracke op verschillende gebieden:

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Alpine Dachsbracke een gezond, gelukkig en goed verzorgd huisdier blijft. Pas de verzorging aan op basis van de individuele behoeften en persoonlijkheid van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Alpine Dachsbracke is een kleine hond die oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht in de Alpenregio. Over het algemeen is dit ras gezond en robuust, maar net als bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Alpine Dachsbracke:

 1. Rugproblemen: Net als andere Dachshund-rassen heeft de Alpine Dachsbracke een langwerpige rug, waardoor ze vatbaarder zijn voor rugproblemen, zoals hernia’s. Het vermijden van overmatig springen en het zorgen voor een gezond gewicht kan helpen bij het verminderen van het risico.

 2. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen Alpine Dachsbrackes vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen om infecties te voorkomen.

 3. Tandheelkundige problemen: Kleine rassen hebben vaak tandheelkundige problemen. Regelmatige tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeeltjes kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 4. Gewichtsbeheer: Omdat ze vatbaar zijn voor gewichtstoename, is het belangrijk om de voeding van de Alpine Dachsbracke te controleren en voldoende lichaamsbeweging te bieden om overgewicht te voorkomen.

 5. Jachtinstinct: Als een jachthond heeft de Alpine Dachsbracke een sterk jachtinstinct. Het is belangrijk om ze aangelijnd te houden tijdens wandelingen en ervoor te zorgen dat ze niet ontsnappen, aangezien ze de neiging hebben om prooien te achtervolgen.

 6. Parasieten: Zoals bij alle honden, moeten eigenaren van Alpine Dachsbrackes alert zijn op teken, vlooien en wormen. Regelmatige controle en preventieve maatregelen zijn essentieel.

 7. Gedragskenmerken: Alpine Dachsbrackes zijn vaak vastberaden en onafhankelijk, maar ze kunnen ook liefdevol en toegewijd zijn aan hun gezin. Goede training en socialisatie zijn belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Alpine Dachsbracke, met zijn stoere uitstraling en gedrevenheid voor de jacht, blijft een gewaardeerde partner voor jagers en een loyale metgezel voor diegenen die zijn unieke eigenschappen waarderen.

De geschiedenis van de

Alpine Dachsbracke

De Alpine Dachsbracke, ook wel bekend als de Alpenländische Dachsbracke of Alpine Badger Dog, is een jachthondenras dat zijn oorsprong heeft in Oostenrijk. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Alpine Dachsbracke:

Oorsprong in Oostenrijk: De Alpine Dachsbracke is een inheems Oostenrijks hondenras dat werd ontwikkeld voor de jacht op klein wild, met name das en vos, in bergachtige gebieden.

Jacht op das: Zoals de naam suggereert (“Dachs” betekent das in het Duits), was de oorspronkelijke functie van de Alpine Dachsbracke om te helpen bij de jacht op dassen. Ze werden gefokt vanwege hun uitstekende neus en jachtvaardigheden.

Rasontwikkeling: De exacte oorsprong van de Alpine Dachsbracke is niet volledig gedocumenteerd, maar het ras wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​door het kruisen van kleinere honden met korte poten en een scherp reukvermogen, zoals de Duitse Bracke, met andere honden die specifieke kenmerken hadden voor bergachtig terrein.

Kenmerken: De Alpine Dachsbracke is een middelgrote hond met korte poten, een compact lichaam en een sterke bouw. Ze hebben een korte, dichte vacht die hen beschermt tegen de koude bergomstandigheden. Het ras heeft ook een goed ontwikkelde neus en is bedreven in het volgen van geursporen.

Jachtprestaties: De Alpine Dachsbracke staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden. Ze werden vaak gebruikt bij de jacht op dassen en ander klein wild in de Alpen, waar hun wendbaarheid en uithoudingsvermogen van onschatbare waarde waren.

Behoud van het ras: Door de jaren heen hebben liefhebbers van het ras zich ingezet voor het behoud en de fok van de Alpine Dachsbracke om ervoor te zorgen dat de kenmerken en vaardigheden van de honden behouden blijven.

Erkenning: De Alpine Dachsbracke is erkend door verschillende hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Deze erkenning heeft geholpen om het ras wereldwijd bekend te maken, hoewel het nog steeds relatief zeldzaam is buiten zijn thuisland.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Alpine Dachsbracke niet alleen gewaardeerd vanwege zijn jachtcapaciteiten, maar ook als gezelschapshond. Ze staan ​​bekend om hun vriendelijke en toegewijde karakter, hoewel ze nog steeds hun natuurlijke instincten kunnen laten zien.

De geschiedenis van de Alpine Dachsbracke illustreert zijn oorspronkelijke rol als een effectieve jachthond in de Alpen. Ondanks de veranderingen in het gebruik van het ras in de moderne tijd, behoudt de Alpine Dachsbracke nog steeds zijn karakteristieke kenmerken en jachtvaardigheden.

Alpine-Dachsbracke
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Alpine Dachsbracke

De Alpine Dachsbracke staat bekend om zijn vastberadenheid, intelligentie en vriendelijke aard. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en hebben een sterk jachtinstinct. Ondanks hun kleine formaat hebben ze vaak een moedige en zelfverzekerde houding.

Ja, Alpine Dachsbrackes hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze zijn van nature actief en genieten van wandelingen en speeltijd. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om hun energie te kanaliseren en hun fysieke en mentale gezondheid te behouden.

Alpine Dachsbrackes hebben een onafhankelijke aard, maar ze zijn ook intelligent en kunnen worden getraind met consistentie en positieve versterking. Ze reageren goed op beloningen en lof. Begin de training op jonge leeftijd en besteed aandacht aan socialisatie.

De Alpine Dachsbracke heeft een korte, dichte vacht die niet veel verzorging vereist. Af en toe borstelen is meestal voldoende om losse haren te verwijderen. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en tanden voor een algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen