Honden Rassen

Windhond

Windhond-2

Windhonden, ook wel bekend als sighthounds, hebben een lange geschiedenis en worden al eeuwenlang gebruikt voor de jacht op snel bewegende prooien. Ze staan bekend om hun indrukwekkende snelheid en wendbaarheid. Verschillende soorten windhonden zijn ontwikkeld in verschillende delen van de wereld, en hun geschiedenis gaat terug tot de oude beschavingen zoals Egypte en Mesopotamië. Door de eeuwen heen zijn windhonden geselecteerd op basis van hun vermogen om prooien te lokaliseren en achtervolgen, wat heeft geleid tot het ontstaan van verschillende rassen met unieke eigenschappen.

Officiële Naam : Windhonden(Greyhound) kunnen verschillende namen hebben, afhankelijk van het specifieke ras. Voorbeelden zijn de Greyhound, Whippet, Saluki, Borzoi, enz.
Oorsprong : afhankelijk van het specifieke ras.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkent verschillende windhondenrassen, elk met specifieke kenmerken. Enkele algemene kenmerken volgens de rasstandaard zijn:

 • Bouw: Windhonden hebben over het algemeen een slanke en sierlijke bouw. Ze hebben een diepe borstkas en een lange, slanke nek.
 • Hoofd: Het hoofd is smal en lang, vaak met een duidelijke stop. De oren kunnen variëren van rechtopstaand tot hangend, afhankelijk van het specifieke ras.
 • Vacht: De vacht van windhonden kan kort, zijdeachtig of ruw zijn, afhankelijk van het ras.
 • Grootte: Windhonden variëren in grootte, maar ze zijn over het algemeen middelgroot tot groot.

specifieke details

Rassen-Windhond-

Mannetjes en Vrouwtjes :

De hoogte en het gewicht van windhonden variëren sterk, afhankelijk van het specifieke ras. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

Hoogte
60-80 cm
Gewicht
20-40 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Snelheid: Een van de meest opvallende kenmerken van windhonden is hun indrukwekkende snelheid. Ze zijn vaak in staat om zeer hoge snelheden te bereiken over korte afstanden.

 • Zichtjagers: Windhonden zijn bekend als zichtjagers, wat betekent dat ze voornamelijk op hun zicht vertrouwen om prooien te achtervolgen.

 • Rustig Karakter: Hoewel ze bekend staan om hun snelheid, hebben veel windhonden een rustig en gereserveerd karakter. Ze kunnen vaak als kalme en vriendelijke metgezellen worden beschouwd.

 • Onafhankelijkheid: Sommige windhonden hebben een onafhankelijke aard en kunnen wat terughoudend zijn ten opzichte van vreemden.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Windhonden kunnen vriendelijk en aanhankelijk zijn, vooral tegenover hun eigenaren. Ze kunnen echter wat gereserveerd zijn tegenover vreemden.

 • Rustig in Huis: Ondanks hun snelheid hebben veel windhonden de neiging om thuis rustig en kalm te zijn. Ze genieten vaak van luieren en ontspannen.

 • Behoefte aan Beweging: Hoewel ze rustig kunnen zijn, hebben windhonden regelmatige lichaamsbeweging nodig om aan hun natuurlijke behoefte aan rennen en spelen te voldoen.

 • Sociaal met Andere Honden: Veel windhonden kunnen goed opschieten met andere honden, vooral als ze op jonge leeftijd zijn gesocialiseerd.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Windhond op verschillende gebieden:

Het verzorgen van een windhond is over het algemeen eenvoudig, maar het is belangrijk om hun specifieke behoeften te begrijpen. Aangezien ze unieke eigenschappen hebben, is het aanpassen van je zorg aan de individuele behoeften van je windhond essentieel.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Windhonden, zoals de Greyhound, Whippet en Afghaanse windhond, zijn over het algemeen gezonde honden met een atletisch lichaam. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die specifiek zijn voor windhonden:

 1. Gevoeligheid voor kou: Vanwege hun dunne vacht en lage lichaamsvet kunnen windhonden gevoelig zijn voor kou. Het is belangrijk om ze warm te houden, vooral bij koud weer, met behulp van kleding of dekens.

 2. Huidgevoeligheid: Windhonden hebben vaak een dunne huid, wat hen vatbaar maakt voor schaafwonden en huidirritaties. Bescherm hun huid tegen schurende oppervlakken en zorg voor regelmatige verzorging.

 3. Botbreuken: Ondanks hun atletische bouw zijn windhonden vatbaar voor botbreuken. Dit komt omdat ze een slank lichaam hebben met lange botten. Wees voorzichtig om letsel te voorkomen, vooral bij rennen en spelen.

 4. Gebitsproblemen: Windhonden kunnen vatbaar zijn voor tandproblemen, waaronder tandsteen en tandvleesaandoeningen. Regelmatige tandheelkundige zorg, zoals tandenpoetsen en het geven van kauwspeeltjes, is belangrijk.

 5. Gevoeligheid voor anesthesie: Vanwege hun dunne lichaamsbouw en lage lichaamsvet kunnen windhonden gevoeliger zijn voor anesthesie. Dit is belangrijk om te overwegen bij veterinaire procedures en operaties.

 6. Oogproblemen: Sommige windhonden, vooral die met een prominente oogopbouw, kunnen gevoelig zijn voor oogaandoeningen zoals traanproblemen, glaucoom of netvliesproblemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 7. Voedingsmanagement: Windhonden hebben specifieke voedingsbehoeften, vooral als het gaat om het behouden van een gezond gewicht. Overgewicht kan de gezondheid van hun gewrichten negatief beïnvloeden.

 8. Maagtorsie (Bloat): Hoewel minder vaak voorkomend dan bij sommige andere rassen, hebben windhonden een zekere gevoeligheid voor maagtorsie. Beheer de voedselinname en verdeel maaltijden over meerdere kleinere porties.

 9. Stressgevoeligheid: Windhonden kunnen gevoelig zijn voor stress, vooral in nieuwe omgevingen. Het is belangrijk om ze een rustige en voorspelbare omgeving te bieden.

 10. Slijtage van nagels: Omdat windhonden vaak lange, smalle poten hebben, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de slijtage van hun nagels. Regelmatig trimmen is noodzakelijk om ongemak of problemen met de gang van de hond te voorkomen.

Het is essentieel om regelmatige dierenartscontroles uit te voeren, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Werken met een gerenommeerde fokker die aandacht besteedt aan de gezondheid van de ouderdieren kan het risico op erfelijke aandoeningen verminderen.

Windhonden kunnen fantastische metgezellen zijn voor eigenaren die de behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en aandacht voor hun specifieke eigenschappen begrijpen. Hun elegante verschijning en kalme aard maken hen aantrekkelijk voor liefhebbers van hondenrassen.

De geschiedenis van de

Windhond

De geschiedenis van de windhond gaat duizenden jaren terug en is verweven met verschillende oude beschavingen. Windhonden zijn een specifieke groep honden die worden gefokt voor snelheid en behoren tot de oudste rassen ter wereld. Hier is een overzicht van hun geschiedenis:

Oudste bekende honden: Windhonden behoren tot de oudste rassen die door de mens zijn gefokt. Archeologische vondsten en kunstwerken suggereren dat honden met de kenmerken van windhonden al duizenden jaren geleden bestonden in het oude Egypte, Mesopotamië en andere delen van de wereld.

Oude Egypte: De Egyptenaren waardeerden windhonden enorm en beschouwden ze als symbolen van adel en snelheid. Ze werden vaak afgebeeld in oude Egyptische kunst en werden geassocieerd met de godin Anubis, de god van de doden.

Romeinse Rijk: Tijdens het Romeinse Rijk waren windhonden geliefd bij de adel en werden ze gebruikt voor jachtactiviteiten. Ze werden ook betrokken bij hondengevechten, wat in die tijd als een vorm van entertainment werd beschouwd.

Middeleeuwen: In de Middeleeuwen waren windhonden wijdverspreid in Europa. Ze werden gefokt voor de adel en werden gebruikt voor de jacht op klein wild. Tijdens deze periode werden er specifieke rassen ontwikkeld, zoals de Greyhound in Groot-Brittannië.

Renbanen in Engeland: In de 19e eeuw werden windhonden populair op renbanen in Engeland. Dit leidde tot de oprichting van officiële hondenrenverenigingen en de ontwikkeling van gestandaardiseerde raceregels.

Verspreiding naar andere delen van de wereld: Naarmate de scheepvaart en handel toenamen, verspreidden windhonden zich naar andere delen van de wereld. Ze werden al snel gewaardeerd om hun snelheid en elegantie, niet alleen als jachthonden maar ook als gezelschapshonden.

Huidige rol: Tegenwoordig worden windhonden nog steeds gewaardeerd als gezelschapshonden en racers. Ze zijn bekend om hun slanke bouw, snelheid en vriendelijke karakter. Populaire windhondenrassen zijn onder andere de Greyhound, Whippet, Saluki en Afghan Hound.

Windhonden hebben door de eeuwen heen een opmerkelijke rol gespeeld in verschillende culturen. Hun geschiedenis illustreert hoe ze werden gewaardeerd om hun snelheid, elegantie en behendigheid, zowel in de jacht als op het gebied van sport en entertainment.

Windhond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Windhond

Windhonden staan ​​bekend om hun rustige en zachtaardige temperament. Over het algemeen zijn ze vriendelijk en sociaal, maar ze kunnen ook gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden. Windhonden hebben vaak een sterk jachtinstinct en genieten van rustige momenten in huis, hoewel ze tijdens het rennen buitengewoon snel en energiek kunnen zijn.

Ja, windhonden hebben behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging, maar ze staan niet bekend om hyperactief gedrag. Korte, krachtige hardloopsessies of wandelingen, gecombineerd met vrije renruimte in een omheinde omgeving, zijn meestal voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. Het is belangrijk om ze in een veilige omgeving los te laten vanwege hun sterke neiging om achter bewegende objecten aan te gaan.

Ja, windhonden kunnen zich goed aanpassen aan appartementsleven, vooral omdat ze vaak rustig en kalm zijn binnenshuis. Ze hebben echter nog steeds regelmatige lichaamsbeweging nodig, dus dagelijkse wandelingen en de mogelijkheid om vrij te rennen zijn essentieel.

Ja, windhonden kunnen goede huisdieren zijn voor gezinnen. Ze hebben vaak een zachtaardig karakter en kunnen goed overweg met kinderen, hoewel het belangrijk is om respectvolle interacties te bevorderen. Vanwege hun jachtinstinct wordt echter aanbevolen om ze goed gesocialiseerd te houden, vooral met kleinere huisdieren.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen