Honden Rassen

Shih Tzu

Shih-Tzu

De Shih Tzu is een oude hondenras met zijn oorsprong in Tibet, waar het ras bekend staat als “Lhasa Lion Dog.” Deze honden waren oorspronkelijk gefokt als metgezellen voor boeddhistische monniken in boeddhistische kloosters. Ze werden gewaardeerd om hun kalme aard en vriendelijkheid.

In de 17e eeuw werden Shih Tzu-honden geschonken aan de Chinese keizers, en ze werden gefokt in het keizerlijke hof van de Ming- en Qing-dynastieën. Hier werd het ras gefokt om zijn unieke uiterlijk en charmante karakter. Na de val van de Chinese keizerlijke dynastieën, kwamen Shih Tzu’s naar het Westen en werden ze al snel een populaire gezinshond. Het ras wordt gekenmerkt door zijn mooie vacht, vriendelijke karakter en speelse aard.

Officiële naam : Shih Tzu
Andere namen : Shittsu, Tibetaanse Leeuwhond, Chinese leeuwhond, Chrysanthemum
Oorsprong : Tibet/China

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft specifieke standaarden opgesteld voor de Shih Tzu. Hier is een overzicht van het algemene beeld volgens deze standaard :

 • Grootte : Shih Tzu’s zijn kleine honden met een lange vacht en een compacte, lage bouw. Ze hebben meestal een schofthoogte van ongeveer 20-28 cm.
 • Vacht : Ze hebben een lange, dubbele vacht die overvloedig is en vaak tot op de grond hangt. De vacht kan variëren in kleur, inclusief goud, wit, zwart, bruin, en allerlei combinaties.
 
 • Hoofd : Het hoofd is rond en breed, met een platte schedel en een korte snuit.
 • Ogen : De ogen van een Shih Tzu zijn groot, rond en donker van kleur, met een expressieve uitdrukking.
 • Oren : Ze hebben hangende oren die hoog zijn aangezet.
 • Staart : De staart wordt over de rug gedragen en heeft een pluimvormige kwast.

specifieke details

Shih-Tzu
Mannetjes :

Hoogte
23-26.5 cm
Gewicht
4.5-8 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
23-26.5 cm
Gewicht
4.5-8 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 10 maanden
 • Volwassen : 10 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 tot 12 jaar
 • Senior : 12 tot 20 jaar

Raskenmerken

Shih Tzu’s hebben enkele opvallende raskenmerken :

 • Zachtaardigheid : Ze staan bekend om hun zachtaardige en vriendelijke aard, waardoor ze uitstekende gezelschapshonden zijn.
 • Lange vacht : Hun lange vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en klitten te voorkomen.
 • Liefde voor Gezelschap : Shih Tzu’s houden van gezelschap en kunnen soms aanhankelijk zijn.
 • Geschiktheid voor Gezin : Ze gedijen goed in gezinnen en met ouderen vanwege hun rustige karakter.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Shih Tzu’s zijn opvallend :

 • Liefdevol : Ze zijn vaak liefdevol en aanhankelijk, en vormen sterke banden met hun eigenaren.
 • Vrolijkheid : Shih Tzu’s hebben meestal een vrolijke en speelse aard, ondanks hun kalme karakter.
 • Sociaal : Ze kunnen sociaal zijn met andere honden en huisdieren, maar vroege socialisatie is belangrijk.
 • Beschermend : Shih Tzu’s kunnen waaks zijn en hun gezin beschermen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Zeker, het verzorgen van een Shih Tzu is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig zijn. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging en training:

Het verzorgen van je Shih Tzu volgens deze richtlijnen zal helpen om ervoor te zorgen dat ze een gezond en gelukkig leven leiden. Vergeet niet dat elke hond individuele behoeften heeft, dus pas je zorg aan op basis van de specifieke vereisten van je Shih Tzu.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Shih Tzu’s zijn kleine, charmante gezelschapshonden met een zachte en aanhankelijke persoonlijkheid. Hoewel ze over het algemeen gezond zijn, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij dit ras:

 1. Ademhalingsproblemen: Vanwege hun platte gezichten (brachycefale kenmerken) kunnen Shih Tzu’s vatbaar zijn voor ademhalingsproblemen, zoals snurken en moeite met ademhalen, vooral bij warm weer. Oververhitting kan gevaarlijk zijn, dus zorg voor een koele omgeving en vermijd overmatige lichaamsbeweging bij warme temperaturen.

 2. Tandheelkundige problemen: Shih Tzu’s hebben vaak tandheelkundige problemen, waaronder tandplak en tandsteen. Regelmatig tandenpoetsen en tandheelkundige controles zijn belangrijk om de mondgezondheid te handhaven.

 3. Oogproblemen: Shih Tzu’s hebben grote, prominente ogen die gevoelig zijn voor aandoeningen zoals entropion (inrollen van de oogleden) en traanstrepen. Regelmatige oogzorg is nodig om oogproblemen te voorkomen.

 4. Huidaandoeningen: Shih Tzu’s hebben een dichte vacht die gevoelig kan zijn voor huidproblemen, waaronder hotspots en allergische dermatitis. Regelmatig borstelen en baden, samen met een gezond dieet, kunnen helpen de huid gezond te houden.

 5. Allergieën: Dit ras is gevoelig voor allergieën, zowel voedselallergieën als allergieën voor omgevingsfactoren. Symptomen kunnen variëren van jeuk en huiduitslag tot gastro-intestinale problemen. Een dierenarts kan helpen bij het identificeren en beheren van allergieën.

 6. Gewrichtsproblemen: Shih Tzu’s hebben relatief korte poten en kunnen gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen, zoals patella luxatie (losse knieschijven). Het is belangrijk om regelmatige lichaamsbeweging te geven en ervoor te zorgen dat je hond niet overgewicht krijgt.

 7. Gewichtstoename: Shih Tzu’s hebben de neiging om gewichtstoename en obesitas te ontwikkelen als ze te veel eten en te weinig bewegen. Beheer hun voeding en zorg voor voldoende lichaamsbeweging om overgewicht te voorkomen.

 8. Syndroom van Brachycephalic Obstructive Airway (BOAS): Dit is een ademhalingsstoornis die kan voorkomen bij Shih Tzu’s vanwege hun brachycefale kenmerken. Het kan ademhalingsproblemen veroorzaken en kan geopereerd moeten worden om de luchtwegen te verbeteren.

Om de gezondheid van je Shih Tzu te bevorderen, is het belangrijk om regelmatig dierenartscontroles uit te voeren, een gezond dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Verder is het verstandig om met een gerenommeerde fokker samen te werken als je overweegt een Shih Tzupup aan te schaffen, omdat gezondheidstests op de ouderdieren kunnen helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

Shih Tzu’s zijn charmante en aanhankelijke honden die geschikt zijn voor mensen die op zoek zijn naar een kleine gezelschapshond met een mooie vacht en een kalme persoonlijkheid. Ze hebben weinig beweging nodig en passen goed in een stedelijke omgeving.

De geschiedenis van de

Shih Tzu

De Shih Tzu is een klein en elegant hondenras dat zijn oorsprong heeft in Tibet, maar nauw verbonden is met China. De geschiedenis van de Shih Tzu is rijk en gaat terug tot eeuwen geleden. Hier is een overzicht van de geschiedenis van dit charmante ras:

Oorsprong in Tibet: De Shih Tzu heeft zijn wortels in Tibet, waar het ras werd gefokt als een gezelschapshond voor boeddhistische monniken en hoge adel. De Shih Tzu is ontstaan uit kruisingen tussen de Pekingees en de Lhasa Apso.

Geschenk aan Chinese keizers: Rond de 17e eeuw werd de Shih Tzu naar China gebracht, waar het ras werd gekoesterd en gefokt door de Chinese keizers van de Qing-dynastie. Ze waren niet alleen huisdieren, maar werden ook aan het keizerlijk hof gegeven als geschenken van diplomatieke missies. De naam “Shih Tzu” betekent “Leeuwhond” in het Chinees, en ze werden vaak gefokt om op leeuwen te lijken, die in de Chinese cultuur symbool staan voor geluk en kracht.

Bewaard voor de toekomst: Tijdens de Chinese revolutie en de val van de Qing-dynastie dreigde het Shih Tzu-ras verloren te gaan. Gelukkig werden enkele exemplaren naar andere landen, zoals Engeland en de Verenigde Staten, gebracht door buitenlandse diplomaten en reizigers, wat het behoud van het ras mogelijk maakte.

Internationale erkenning: In 1930 werd de Shih Tzu erkend door de Engelse The Kennel Club. Het ras verspreidde zich snel over de wereld en kreeg erkenning van nationale en internationale hondenverenigingen, waaronder de American Kennel Club (AKC) in de Verenigde Staten.

Populaire gezelschapshond: Tegenwoordig staat de Shih Tzu bekend als een geliefde gezelschapshond vanwege zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter, prachtige vacht en gemoedelijke aard. Ze zijn geschikt voor gezinnen en individuen van alle leeftijden vanwege hun zachtaardige en speelse persoonlijkheid.

De geschiedenis van de Shih Tzu illustreert hoe dit ras, dat ooit exclusief voor keizers en edelen was, is uitgegroeid tot een populair gezelschapshond over de hele wereld. Ze worden gewaardeerd om hun schoonheid en charmante persoonlijkheid, en ze hebben een speciale plaats in het hart van hun eigenaren.

Shih-Tzu-
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Shih Tzu

Shih Tzu-honden staan ​​bekend om hun aanhankelijke, vriendelijke en vrolijke temperament. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en gedijen op menselijk gezelschap. Shih Tzu’s zijn over het algemeen zachtaardig en sociaal, wat hen tot uitstekende gezelschapshonden maakt.

Shih Tzu’s zijn kleine honden met een gematigd energieniveau. Ze hebben dagelijkse wandelingen en speeltijd nodig, maar over het algemeen vereisen ze niet zoveel lichaamsbeweging als sommige andere rassen. Korte wandelingen en speelsessies in de tuin zijn meestal voldoende om ze tevreden te houden.

Shih Tzu’s kunnen soms eigenwijs zijn, maar ze zijn ook slim en leren graag trucjes en commando’s. Het is belangrijk om met positieve en beloningsgerichte trainingsmethoden te werken, omdat harde disciplinaire maatregelen meestal niet effectief zijn bij dit ras. Vroege socialisatie en consistente training helpen bij het vormen van een goed opgevoede Shih Tzu.

Shih Tzu’s kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder oogproblemen, huidproblemen en ademhalingsproblemen vanwege hun platte gezicht. Ze kunnen ook gevoelig zijn voor gewichtstoename, dus het is belangrijk om hun dieet en lichaamsbeweging te beheren om overgewicht te voorkomen. Regelmatige dierenartscontroles zijn belangrijk voor de gezondheid van Shih Tzu-honden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen