Honden Rassen

Zwarte Noorse Elandhond

Zwarte Noorse Elandhond

De Zwarte Noorse Elandhond, ook bekend als “Svart Norsk Elghund,” is een oud Scandinavisch ras dat zijn oorsprong vindt in Noorwegen. Het ras heeft een lange geschiedenis en werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op elanden, beren, en ander groot wild in de onherbergzame gebieden van Noorwegen. Deze honden stonden bekend om hun moed, uithoudingsvermogen, en vermogen om in diverse weersomstandigheden te werken.

Officiële naam : Norsk Elghund Sort
Andere namen : Black Norwegian Elkhound, Black Norwegian Elkhound
Oorsprong : Noorwegen

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Zwarte Noorse Elandhond wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Vacht: Dik, dubbel, met een ruwe bovenvacht en zachte ondervacht. De vacht is overwegend zwart met enkele witte aftekeningen.
 • Hoofd: Wigvormig, met rechtopstaande oren en een goed gedefinieerde stop.
 • Ogen: Ovaalvormig, donkerbruin.
 • Staart: Hoog aangezet, krult over de rug.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
49-51 cm
Gewicht
25-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
45-47 cm
Gewicht
20-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtkwaliteiten: Dit ras staat bekend om zijn uitstekende jachtkwaliteiten, waaronder een scherp reukvermogen en het vermogen om wild te volgen.
 • Robuustheid: Zwarte Noorse Elandhonden zijn robuust en goed aangepast aan ruige terreinen en koude klimaten.
 • Zelfstandigheid: Ze bezitten een zekere mate van zelfstandigheid, wat essentieel is voor hun rol als jachthond in uitgestrekte, onherbergzame gebieden.
 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam en alert, waardoor ze ook geschikt zijn als waakhonden.
 • Vriendelijkheid: Hoewel ze taakgericht zijn, kunnen ze ook vriendelijk en loyaal zijn tegenover hun gezin.

Temperament en Gedrag

 • Zelfverzekerdheid: Zwarte Noorse Elandhonden staan bekend om hun zelfverzekerdheid en onafhankelijkheid.
 • Sociaal: Ze kunnen sociaal zijn, vooral met gezinsleden, maar hun jachtinstinct kan hen terughoudend maken ten opzichte van vreemden.
 • Energiek: Deze honden hebben een aanzienlijke hoeveelheid energie en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.
 • Training: Ze zijn intelligent, maar een consequente en geduldige training is essentieel vanwege hun onafhankelijke aard.
 • Loyaliteit: Zwarte Noorse Elandhonden ontwikkelen sterke banden met hun gezin en tonen loyaliteit en toewijding.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Zwarte Noorse Elandhond op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Zwarte Noorse Elandhond een gezond en gelukkig leven leidt. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Zwarte Noorse Elandhond, ook bekend als de “Svart Norsk Elghund,” is over het algemeen een gezond en robuust ras. Ze zijn gefokt om te werken in de ruige Noorse bossen en bergen en hebben daarom een sterke constitutie. Zoals bij elk ras kunnen er echter enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn waar je op moet letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Zwarte Noorse Elandhond:

 1. Heupdysplasie: Een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen.

 2. Elleboogdysplasie: Een aandoening waarbij de ellebooggewrichten niet goed ontwikkelen, vergelijkbaar met heupdysplasie maar in de ellebooggewrichten.

 3. Oogproblemen: Sommige Noorse Elandhonden kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Patellaire Luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan glijden, wat kreupelheid kan veroorzaken.

 5. Huidaandoeningen: Net als bij veel andere hondenrassen kunnen Noorse Elandhonden gevoelig zijn voor huidproblemen. Regelmatige verzorging en controle op huidaandoeningen zijn belangrijk.

 6. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Zwarte Noorse Elandhond te controleren, omdat overgewicht de belasting van de gewrichten kan verhogen en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 7. Voedselallergieën: Sommige honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Let op tekenen van allergieën, zoals jeuk, huidirritaties, of gastro-intestinale problemen.

 8. Gedragsproblemen: Zwarte Noorse Elandhonden zijn intelligent en actief. Ze hebben mentale en fysieke stimulatie nodig om verveling te voorkomen.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Als je overweegt een Zwarte Noorse Elandhond aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren om het risico op erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Zwarte Noorse Elandhond is een indrukwekkend en veelzijdig ras met een rijke geschiedenis als jachthond in de Scandinavische wildernis. Hun kenmerkende uiterlijk en sterke persoonlijkheid maken ze geschikt voor ervaren eigenaren die de uitdaging van het begeleiden van dit specifieke ras aankunnen.

De geschiedenis van de

Zwarte Noorse Elandhond

De Zwarte Noorse Elandhond, ook wel bekend als de Norsk Elghund Sort, is een oud Scandinavisch ras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op elanden en andere wilde dieren. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Zwarte Noorse Elandhond:

Oorsprong in Noorwegen: De Zwarte Noorse Elandhond is afkomstig uit Noorwegen en behoort tot de groep van Scandinavische elandhonden, waar ook de Grijze Noorse Elandhond toe behoort. Deze honden werden gebruikt voor de jacht op groot wild, waaronder elanden, beren en lynxen.

Eeuwenoude geschiedenis: Het ras heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd. Honden met vergelijkbare kenmerken als de Zwarte Noorse Elandhond werden al eeuwenlang gebruikt door de inwoners van Scandinavië voor de jacht en als waakhonden.

Jachtprestaties: Deze honden werden specifiek gefokt om samen te werken met jagers bij de elandenjacht. Ze werden getraind om het wild op te sporen, te achtervolgen en te markeren, wat de jagers hielp bij het volgen van het dier.

Kenmerken: De Zwarte Noorse Elandhond is een middelgroot ras met een stevige bouw. Ze hebben een dikke, dubbele vacht die hen beschermt tegen de koude weersomstandigheden in Scandinavië. Hun donkere vacht helpt hen om op te gaan in de bosrijke omgeving waarin ze werken.

Rasstandaard en erkenning: Het ras heeft een officiële rasstandaard die de gewenste fysieke kenmerken en temperamentkwaliteiten beschrijft. Het wordt erkend door verschillende internationale hondenverenigingen.

Modern gebruik: Hoewel de rol van de Zwarte Noorse Elandhond als jachthond nog steeds belangrijk is, wordt het ras tegenwoordig ook gewaardeerd als gezelschapshond. Ze staan bekend om hun intelligentie, loyaal gedrag en waakzaamheid.

Zeldzaamheid: Ondanks hun geschiedenis en kwaliteiten als jachthond, is de Zwarte Noorse Elandhond relatief zeldzaam buiten Scandinavië. In sommige gebieden worden inspanningen geleverd om het ras te behouden en te promoten.

De geschiedenis van de Zwarte Noorse Elandhond weerspiegelt zijn diepe wortels in de Scandinavische jachtcultuur en zijn evolutie tot een veelzijdige metgezel in moderne tijden.

Zwarte Noorse Elandhond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Zwarte Noorse Elandhond

De Zwarte Noorse Elandhond staat bekend om zijn vriendelijke, loyale en zelfstandige temperament. Ze zijn vaak rustig, intelligent en hebben een sterk beschermend instinct. Deze honden hechten zich sterk aan hun gezin en kunnen voorzichtig zijn tegenover vreemden.

Ja, de Zwarte Noorse Elandhond is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van wandelingen, spelen en andere fysieke activiteiten. Voldoende beweging is essentieel om te voorkomen dat ze zich vervelen en om hun welzijn te behouden.

Zwarte Noorse Elandhonden hebben een onafhankelijke aard, wat de training kan beïnvloeden. Ze zijn intelligent, maar kunnen ook eigenzinnig zijn. Vroege socialisatie en consistente, positieve trainingsmethoden zijn belangrijk om gewenst gedrag te bevorderen. Ze reageren goed op beloningen en lof.

De vacht van een Zwarte Noorse Elandhond is dik, dicht en vereist regelmatig borstelen. Vooral tijdens het verharen kan de ondervacht intensiever verzorging nodig hebben om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen