Honden Rassen

Yorkshire Terriër

Yorkshire-Terrier

De Yorkshire Terrier is een kleine hond van speelgoedformaat. De kleine kop is aan de bovenkant vrij plat, met een middelgrote snuit. De tanden ontmoeten elkaar in een schaar- of vlakgebit. De neus is zwart. De middelgrote ogen zijn donker met donkere oogranden. De rechtopstaande oren zijn V-vormig. Van voren gezien zijn alle vier de poten recht. De ronde voeten zijn voorzien van zwarte teennagels. Wolfsklauwen worden meestal verwijderd. De staart is gewoonlijk halflang gecoupeerd en iets hoger gedragen dan de rug.

Let op: het is in de meeste delen van Europa illegaal om staarten te couperen. De lange, glanzende vacht is fijn en zijdeachtig en valt aan weerszijden recht naar beneden. De jas is uitgevoerd in de kleur staalblauw en bruin. Het lichaam en de staart zijn blauw en de rest van de hond is bruin. Puppy’s zijn bruin, zwart en bruin. Het haar op het hoofd is zo overvloedig dat het bijna altijd nodig is om het in een band te verzamelen om te voorkomen dat het in de voerbak van de hond terechtkomt en om het dier maximale zichtbaarheid te geven. Sommige eigenaren kiezen ervoor om het haar bovenop het hoofd te knippen.

Officiële naam : The Purebred Yorkshire Terrier
Andere namen : Yorkie
Oorsprong : Noord-Engeland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

 • Grootte : De Yorkshire Terrier is een kleine hond van speelgoedformaat.
  Vacht: het haar moet glanzend, fijn, recht en zijdeachtig zijn.
 • Vacht : het haar moet glanzend, fijn, recht en zijdeachtig zijn.
 • Hoofd : Het kleine hoofd is aan de bovenkant tamelijk plat
 • Ogen : De middelgrote ogen zijn donker met donkere oogranden.
 • Oren : De rechtopstaande oren zijn V-vormig.
 • Staart : De staart is gewoonlijk middelmatig lang gecoupeerd en iets hoger gedragen dan de rug.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-

Gemiddeld vrouw/man

Hoogte
15 – 17 cm
Gewicht
3.2 kg

De levensduur van een Yorkie is 12 tot 15 jaar. Ondermaatse Yorkies (minder dan 1,4 kg) hebben over het algemeen een kortere levensduur, omdat ze bijzonder vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen zoals chronische diarree en braken; gevoeliger zijn voor anesthesie; en raken gemakkelijker gewond.

Raskenmerken

De Yorkie is een goede hond voor het appartementsleven. Hij is binnenshuis erg actief en kan prima zonder tuin. De Yorkie is gevoelig voor de kou en geeft de voorkeur aan warme klimaten.

Temperament en Gedrag

Yorkshire Terriers lijken zich niet bewust van hun kleine formaat. Ze zijn erg dol op avontuur. Deze kleine hond is zeer energiek, moedig, loyaal en slim. Met eigenaren die de tijd nemen om te begrijpen hoe ze een kleine hond moeten behandelen, is de Yorkie een geweldige metgezel! Hij is aanhankelijk tegenover zijn baas, maar als mensen niet de roedelleider van deze hond zijn, kan hij achterdochtig worden tegenover vreemden en agressief tegenover vreemde honden en kleine dieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij de Yorkshire Terrier zijn onder meer bronchitis, lymfangiëctasie, portosystemische shunt, cataract en keratitis sicca. Bovendien hebben Yorkies vaak een delicaat spijsverteringsstelsel, met braken of diarree als gevolg van de consumptie van voedsel buiten het reguliere dieet.
 • Distichiae, wimpers

die voortkomen uit een abnormale plek (meestal het kanaal van de klier van Meibom aan de rand van het ooglid), worden vaak aangetroffen bij Yorkies. Distichiae kan het oog irriteren en tranen, loensen, ontstekingen, schaafwonden of zweren aan het hoornvlies en littekens veroorzaken. Behandelingsopties kunnen handmatige verwijdering, elektrolyse of een operatie omvatten

 • Hypoplasie van holen

is een niet-vorming van het draaipunt van de tweede halswervel, wat leidt tot schade aan het ruggenmerg. De aandoening kan op elke leeftijd optreden en kan klachten veroorzaken die variëren van nekpijn tot quadriplegie.

 • Legg-Calvé-Perthes-syndroom

waardoor de bovenkant van het dijbeen (dijbeen) degenereert, komt in Yorkies in bepaalde lijnen voor. De aandoening lijkt het gevolg te zijn van onvoldoende circulatie naar het gebied rond het heupgewricht. Naarmate de bloedtoevoer afneemt, stort het bot in de kop van het dijbeen in en sterft af en de kraakbeenlaag eromheen wordt gebarsten en vervormd. Meestal treedt de ziekte op als de Yorkie jong is (tussen de vijf en acht maanden oud); Symptomen hiervan zijn pijn, mank lopen of kreupelheid.

 • Luxerende patella’s (uitglijdende knieschijven)

zijn een ander veel voorkomend defect dat bij Yorkies als genetisch wordt beschouwd, hoewel het ook kan worden veroorzaakt door een accidentele val. Zwakke ligamenten en pezen in de knie of misvormde (te ondiepe) groeven van de knieschijf zorgen ervoor dat de knieschijf zijwaarts uit de groef kan glijden. Dit zorgt ervoor dat het been ‘blokkeert’ terwijl de voet van de grond wordt gehouden. Een hond met dit probleem kan regelmatig pijn en kreupelheid ervaart, of er slechts af en toe last van heeft.

 • Portosystemische shunt

een aangeboren misvorming van de poortader (die bloed naar de lever brengt voor reiniging) komt ook vaak voor bij Yorkies. In deze toestand passeert een deel van het bloed van de hond de lever en vergiftigt het ‘vuile’ bloed het hart, de hersenen, de longen en andere organen met gifstoffen. Een Yorkie met deze aandoening kan een breed scala aan symptomen vertonen, zoals een kleine gestalte, slechte eetlust, zwakke spierontwikkeling, verminderd leervermogen, slechte coördinatie, af en toe braken en diarree, gedragsafwijkingen, toevallen (vooral na een maaltijd) en blindheid.

 • Tracheale collaps

Tracheale collaps, veroorzaakt door een progressieve verzwakking van de wanden van de luchtpijp, komt voor bij veel speelgoedrassen, vooral bij hele kleine Yorkies. Als gevolg van genetica kunnen de wanden van de luchtpijp slap zijn, een aandoening die met de leeftijd ernstiger wordt. Het syndroom van Cushing, een aandoening die de productie van overtollig steroïdhormoon door de bijnieren veroorzaakt, kan ook het kraakbeen verzwakken en tot tracheale collaps leiden. Er bestaat een mogelijkheid dat fysieke belasting van de nek collaps van de luchtpijp kan veroorzaken of daartoe kan bijdragen.

De geschiedenis van de

De rasechte Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër vindt zijn oorsprong in Yorkshire. Halverwege de negentiende eeuw kwamen arbeiders uit Schotland naar Yorkshire op zoek naar werk en brachten verschillende soorten terriërhonden mee. Het fokken van de Yorkshire terriër werd “voornamelijk tot stand gebracht door de mensen – voornamelijk arbeiders in katoen- en wolfabrieken – in de graafschappen Yorkshire en Lancashire.”[4] In de 19e eeuw wilden mijnwerkers een rattenterriër ontwikkelen, gefokt door Black and White. Tan Terriers met de Paisley en Clydesdale Terriers.

Mevrouw A. Foster wordt in 1886 geciteerd

Als we bedenken dat de fabrieksarbeiders die het ras hebben voortgebracht bijna allemaal onwetende mensen waren, die niet gewend waren informatie te verstrekken voor openbaar gebruik, kunnen we een reden zien waarom betrouwbare feiten niet gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Het ras is afkomstig van twee verschillende honden, een mannetje genaamd Old Crab, een vrouwtje genaamd Kitty, en een ander vrouwtje wiens naam niet bekend is. De Paisley Terrier, een kleinere versie van de Skye Terrier die werd gefokt voor een mooie lange zijdeachtige vacht, ook bedacht in de vroege honden. Sommige autoriteiten geloofden dat ook de Maltezer werd gebruikt. Ze waren allemaal oorspronkelijk gefokt uit Scotch Terriers (dat wil zeggen honden uit Schotland, niet de huidige Schotse Terrier) en als zodanig werd de naam Yorkshire Terrier aan hen gegeven omdat ze zo waren verbeterd. veel in Yorkshire.”

Yorkshire Terriers werden destijds getoond in een hondenshowcategorie (klasse) genaamd “Rough and Broken-coated, Broken-haired Scotch and Yorkshire Terriers”. Hugh Dalziel schrijft in 1878 dat “de classificatie van deze honden op shows en in het Kennel Club Stud Book verwarrend en absurd is” door deze verschillende typen op één hoop te gooien. In de begindagen van het ras werd ‘bijna alles in de vorm van een terriër met een lange vacht met blauw op het lichaam en reekleurige of zilverkleurige kop en benen, met gecoupeerde staart en getrimde oren, ontvangen en bewonderd als een Yorkshire terriër. Maar aan het eind van de jaren zestig van de negentiende eeuw werd een populaire Paisley-type Yorkshire Terrier-showhond genaamd Huddersfield Ben, eigendom van een vrouw die in Yorkshire woonde, Mary Ann Foster, gezien op hondenshows in heel Groot-Brittannië, en definieerde het rastype voor de Yorkshire Terriër.

Huddersfield Ben

Huddersfield Ben was een Yorkshire Terrier wiens portret werd geschilderd door George Earl en in 1891 schreef een autoriteit op het gebied van het ras: “Huddersfield Ben was tijdens zijn leven de beste dekreu van zijn ras, en een van de meest opmerkelijke honden van welk huisdierras dan ook.” heeft ooit geleefd; en de meeste showexemplaren van vandaag hebben een of meer kruisingen van zijn bloed in hun stamboom.’ Een showwinnaar, Huddersfield Ben, heeft via zijn puppy’s meegeholpen aan het definiëren van het ras Yorkshire Terrier. Hij wordt nog steeds ‘vader van het ras’ genoemd.

In Noord-Amerika

De Yorkshire Terrier werd in 1872 in Noord-Amerika geïntroduceerd en de eerste Yorkshire Terrier werd in 1885 geregistreerd bij de American Kennel Club (AKC). Tijdens het Victoriaanse tijdperk was de Yorkshire Terrier een populair huisdier en showhond in Engeland, en als Amerikanen omarmden de Victoriaanse gebruiken, zo omarmden zij ook de Yorkshire Terrier. De populariteit van het ras daalde in de jaren veertig, toen het percentage geregistreerde honden van kleine rassen daalde tot een historisch dieptepunt van 18% van het totale aantal registraties. Smoky, een Yorkshire Terrier en beroemd oorlogshond uit de Tweede Wereldoorlog, wordt gecrediteerd voor het begin van een hernieuwde belangstelling voor het ras. De AKC rangschikte de Yorkshire Terrier als de 6e meest populaire raszuivere hond in de Verenigde Staten in 2012 en 2013.

Yorkshire-Terrier
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
De rasechte Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terrier is ontstaan in Engeland, met name in het graafschap Yorkshire, in de 19e eeuw.

Yorkshire Terriers hebben doorgaans een blauwbruine vacht, met de blauwe kleur op het lichaam en de bruine kleur op het hoofd en de benen

Yorkshire Terriers zijn kleine honden, die doorgaans tussen de 1,8 en 3,2 kilogram wegen en een schouderhoogte hebben van ongeveer 18 tot 20 centimeter.

De Yorkshire Terrier behoort tot de speelgoedgroep honden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen