Honden Rassen

Xoloitzcuintle

Xoloitzcuintle

De Xoloitzcuintli, afgeleid van het oude Azteekse woord “Xolotl” (een Azteekse godheid) en “itzcuintli” (hond), is een oud Mexicaans hondenras dat zijn oorsprong vindt in pre-Colombiaanse tijden. Deze honden waren niet alleen geliefd als gezelschapsdieren, maar werden ook beschouwd als spirituele metgezellen en hadden een belangrijke rol bij rituelen en ceremonies van de Azteken en andere Meso-Amerikaanse culturen.

Officiële naam : Xoloitzcuintli
Andere namen : Xolo
Oorsprong : De Xoloitzcuintli is dus niet alleen een uniek hondenras vanwege zijn fysieke kenmerken, maar ook vanwege zijn diepe culturele en historische betekenis in de Mexicaanse samenleving.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Xoloitzcuintli wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en is ingedeeld in drie verschillende variëteiten op basis van hun vacht: naakt, bedekt en harig. Ze zijn tevens onderverdeeld in drie maten: speelgoed, klein en standaard, waardoor er een verscheidenheid aan maten en vachttypen binnen het ras bestaat.

Vachtvariëteiten:

Naakt: Weinig tot geen vacht.

Bedekt: Korte, platte vacht.

Harig: Zachte, wollige vacht.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-

Grootte

Speelgoed: Tot 28 cm.
Klein: 28 cm tot 35 cm.
Standaard: Meer dan 35 cm.

Raskenmerken

De combinatie van deze kenmerken geeft de Xoloitzcuintli zijn unieke uitstraling en draagt bij aan zijn karakteristieke verschijning. Het ras staat bekend om zijn variëteit aan maten en vachttypen, waardoor het aantrekkelijk is voor liefhebbers van diverse hondenkarakters en uiterlijkheden.

 • Lichaamsbouw :
  De Xoloitzcuintli heeft een elegant en goed gespierd lichaam. Het lichaam is iets langer dan hoog en heeft een rechte rug.
 • Hoofd :
  Het hoofd is driehoekig met een matige stop. De neusrug is recht, en de snuit is goed ontwikkeld.
 • Ogen :
  Amandelvormige ogen zijn typisch, variërend van donker tot amberkleurig, afhankelijk van de vachtkleur.
 • Oren :
  De oren zijn groot, rechtopstaand en driehoekig van vorm.
 • Staart :
  De staart is hoog aangezet, dik aan de basis en dunner naar de punt toe. Het kan opgerold of gekruld zijn.
 • Kleur :
  Xolos komen voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, bruin, brons, grijs en rood. Witte markeringen zijn toegestaan.
 • Tanden :
  Het ontbreken van tanden is normaal bij naakte Xolos, maar tanden zijn aanwezig in de bedekte en harige variëteiten.
 • Beweging :
  De Xoloitzcuintli beweegt zich soepel en elegant. De gangen zijn efficiënt en veerkrachtig.

Temperament en Gedrag

De Xoloitzcuintli staat bekend om zijn loyale en attente karakter. Over het algemeen zijn ze terughoudend tegenover vreemden, maar hechten ze zich sterk aan hun eigenaren. Ze kunnen een rustige en gereserveerde houding hebben, maar zijn alert en zullen hun familie beschermen

 • Huidverzorging : Regelmatige huidverzorging om de gevoelige huid te beschermen tegen zonnebrand en uitdroging.
 • Algemene Gezondheid : Regelmatige dierenartscontroles zijn belangrijk om mogelijke genetische aandoeningen vroegtijdig te identificeren.
 • Beweging en Oefening : Matige lichaamsbeweging is noodzakelijk om fysieke en mentale gezondheid te behouden.
 • Voeding : Evenwichtige voeding aangepast aan de grootte en activiteit van de hond.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De optimale verzorging van een Xoloitzcuintli, zoals bij elk ander hondenras, vereist aandacht voor verschillende aspecten van hun welzijn. Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Xolo

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van zorg kun je ervoor zorgen dat je Xoloitzcuintli een gezond en gelukkig leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hoewel de Xoloitzcuintli over het algemeen bekend staat als een gezond ras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten

Gebitsproblemen

Tandverlies : Sommige Xolos hebben aanleg voor tandverlies, vooral de naakte variëteit. Regelmatige tandverzorging is essentieel.

Hip Dysplasia : Hoewel het niet zo vaak voorkomt als bij sommige andere rassen, kan hip dysplasia voorkomen. Ouders met goede heupgezondheid verminderen het risico.
Luxating Patella : Een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie schuift. Regelmatige dierenartscontroles kunnen vroegtijdige detectie mogelijk maken.

Overgewicht : Xolos hebben neiging tot gewichtstoename als ze niet de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen. Let op hun dieet en geef voldoende beweging.

Oogproblemen : Sommige Xolos kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, zoals progressieve retina atrofie (PRA). Reguliere oogonderzoeken kunnen helpen bij vroegtijdige detectie.

Temperatuur Gevoeligheid : Door hun dunne vacht zijn Xolos gevoelig voor zowel kou als warmte. Bescherm ze tegen extreme weersomstandigheden.

Voedselallergieën : Zoals bij elk ras kunnen Xolos gevoelig zijn voor bepaalde voedselallergieën. Let op symptomen zoals jeukende huid of gastro-intestinale problemen.

Reproductieve Zorg : Bij de Xoloitzcuintli kan het hebben van een incomplete tandset normaal zijn. Fokkers moeten zich bewust zijn van genetische factoren om de gezondheid van het nageslacht te waarborgen.

Sociale Behoeften  : Xolos hechten sterk aan hun eigenaren en hebben behoefte aan sociaal contact. Langdurige isolatie kan leiden tot gedragsproblemen.

De geschiedenis van de

Xoloitzcuintle

Het ras Xoloitzcuintli heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de oude Meso-Amerikaanse culturen, met name de Azteken. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Xoloitzcuintli
Oudheid en Azteekse Beschaving : Spirituele Rol: De Xoloitzcuintli was meer dan alleen een metgezel; het werd beschouwd als een heilig dier met spirituele betekenis. De Azteken geloofden dat deze honden de ziel van de overledene naar het hiernamaals konden begeleiden.
Rituelen en Ceremonies : Xolos werden betrokken bij belangrijke rituelen en ceremonies, waaronder huwelijksvieringen, begrafenisrituelen en godsdienstige ceremonies. Ze werden vaak geofferd en begraven met hun eigenaren.

Post-Spaanse Verovering

Overleving : Na de Spaanse verovering en de kolonisatie van Mexico, overleefden de Xolos ondanks de veranderingen in de culturele praktijken. Ze bleven aanwezig in afgelegen dorpen en werden soms geassocieerd met hekserij en mystiek.

20e Eeuw

Herontdekking : In de 20e eeuw begon de Xoloitzcuintli echter aan een heropleving. Fokkers en liefhebbers werkten samen om het ras te behouden en nieuw leven in te blazen.
Erkenning : De Xoloitzcuintli werd in 1956 officieel erkend door de Mexicaanse overheid als een nationaal erfgoed. Deze erkenning was cruciaal voor het behoud van het ras.

Moderne Tijd

Internationale Erkenning : De Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkende de Xoloitzcuintli als officieel ras in 1956. Hierdoor kreeg het wereldwijde erkenning en verspreidde het zich buiten Mexico.

Toename van Populariteit : Terwijl de Xoloitzcuintli oorspronkelijk een zeldzaam ras was, neemt de populariteit ervan gestaag toe, zowel als gezelschapshond als in hondenshows.

Behoud van Oorspronkelijke Kenmerken : Fokkers streven ernaar om de oorspronkelijke kenmerken en eigenschappen van het ras te behouden, zoals bepaald door de FCI-standaard.

De geschiedenis van de Xoloitzcuintli weerspiegelt niet alleen de evolutionaire reis van het ras, maar ook de diepe verwevenheid ervan met de oude Meso-Amerikaanse culturen. Tegenwoordig blijft de Xoloitzcuintli een fascinerende en waardevolle vertegenwoordiger van het culturele erfgoed van Mexico.

Xoloitzcuintle
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Xoloitzcuintle

De Xoloitzcuintli, ook bekend als de Xolo, is een oud Mexicaans hondenras dat zijn oorsprong heeft in de tijd van de Azteken. Het staat bekend om zijn naaktheid, hoewel het ook bedekte en harige variëteiten heeft.

Nee, het ontbreken van tanden is specifiek voor de naakte variëteit van de Xoloitzcuintli. Bedekte en harige Xolos hebben normaal gesproken een compleet gebit.

Over het algemeen wel. Xolos kunnen goed overweg met kinderen als ze op de juiste manier gesocialiseerd zijn. Ze hebben echter hun rust nodig, dus het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze respectvol met de hond moeten omgaan.

De mate van verzorging hangt af van het vachttype. Naakte Xolos hebben speciale huidverzorging nodig, terwijl bedekte en harige variëteiten regelmatig geborsteld moeten worden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen