Honden Rassen

Portuguese Pointer

Portuguese Pointer

De Portuguese Pointer, ook bekend als de “Perdigueiro Português,” is een van oorsprong Portugees ras dat dateert uit de 12e eeuw. Ze werden gefokt als jachthonden, specifiek voor de jacht op klein wild, zoals patrijzen. Deze honden staan bekend om hun uitstekende reukvermogen en behendigheid in het veld. Door hun geschiedenis als jachthonden zijn ze ook bekend om hun aanpassingsvermogen aan verschillende terreinen en weersomstandigheden.

Officiële naam : Perdigueiro Português
Andere namen : De Portuguese Pointer staat ook bekend als de Perdigueiro Português in zijn thuisland Portugal.
Oorsprong : De Portuguese Pointer komt oorspronkelijk uit Portugal en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Deze honden werden gefokt voor de jacht, voornamelijk op klein wild zoals patrijzen. Hun vaardigheden in het veld, waaronder een scherp reukvermogen en behendigheid, maakten hen tot populaire jachthonden in Portugal en ver daarbuiten.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

 • Grootte :Middelgrote, goed geproportioneerde, atletische hond met een stevige en gespierde bouw. De hond straalt kracht en uithoudingsvermogen uit.
 • Vacht :Kort, dicht en glad, zonder overmatige ondervacht.
 • Hoofd :Krachtig en goed in verhouding met het lichaam. De schedel is licht gewelfd en de stop is duidelijk, maar niet overdreven.
 
 • Ogen :Middelgroot, expressief, en donker van kleur, met een levendige uitdrukking.
 • Oren :Hangend, van gemiddelde lengte, en breed, met afgeronde uiteinden. Ze zijn aangezet op ooghoogte of iets lager en vallen dicht tegen de wangen.
 • Staart :Meestal kort, soms middellang, aangezet op een natuurlijke hoogte, recht of licht gebogen, en gedragen op een lijn met de rug of iets hoger.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
50-57 cm Gewicht
16-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
48-55 cm
Gewicht
16-24 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 1 maanden
 • Volwassen : 1 maanden 7 tot  jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : 10 tot en jaar

Raskenmerken

 • Vriendelijkheid :Portugese pointers staan over het algemeen bekend als vriendelijke en aanhankelijke honden. Ze hebben vaak een vriendelijke en zachtaardige aard, vooral in de omgang met hun familie en bekenden.
 • Intelligentie :Deze honden zijn over het algemeen intelligent en kunnen goed getraind worden vanwege hun slimme aard. Ze zijn vaak alert, leergierig en reageren goed op consistente training.
 • Energiek :De Portugese Pointer is een actief ras en heeft vaak veel energie. Ze hebben regelmatige lichaamsbeweging en stimulatie nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen of destructief gedrag vertonen.
 • Goede zwemmers :Deze honden staan bekend om hun vaardigheid in zwemmen. Ze hebben een natuurlijke aanleg voor water en kunnen uitstekende zwemmers zijn vanwege hun fysieke capaciteiten en hun liefde voor water.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van de Portugese Pointer kunnen als volgt worden beschreven:

 • Vrolijkheid :Over het algemeen staan Portugese Pointers bekend om hun vrolijke en levendige aard. Ze kunnen vaak opgewekt en enthousiast zijn, vooral wanneer ze bezig zijn met activiteiten waar ze van genieten.
 • Sociaal :Deze honden hebben meestal een sociaal karakter. Ze kunnen goed overweg met mensen en andere huisdieren als ze op jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden. Ze kunnen een aanhankelijke band met hun familie en bekenden ontwikkelen.
 • Speelsheid :Portugese Pointers zijn vaak speels en hebben een behoefte aan activiteit en stimulatie. Ze genieten ervan om te spelen, rennen en zich bezig te houden met verschillende spelletjes, vooral als ze hiermee mentaal worden uitgedaagd.
 • Loyaliteit :Over het algemeen tonen Portugese Pointers een sterke loyaliteit aan hun gezin. Ze kunnen zich hechten aan hun eigenaren en laten vaak toewijding en genegenheid zien. Ze staan bekend om hun betrokkenheid bij hun familieleden en zijn vaak bereid om hen te beschermen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hier is een overzicht van mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij Portugese Pointers:

 1. Heupdysplasie :Een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en bewegingsbeperkingen. Dit kan soms voorkomen bij Portugese Pointers, en het kan erfelijk zijn.
 2. Elleboogdysplasie :Dit is een aandoening waarbij de groei van de ellebooggewrichten verstoord is, wat kan leiden tot kreupelheid en pijn bij de hond. Het is een genetische aandoening die bij sommige individuen kan voorkomen.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen :Portugese Pointers kunnen vatbaar zijn voor verschillende erfelijke hartproblemen, zoals hartklepafwijkingen. Regelmatige controles en screening kunnen helpen om deze aandoeningen op te sporen.
 4. Kanker :Zoals bij veel hondenrassen, kunnen Portugese Pointers gevoelig zijn voor bepaalde vormen van kanker. Regelmatige controles en het kennen van de symptomen van kanker kunnen helpen bij vroege detectie en behandeling.
 5. Huidproblemen :Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen, zoals allergieën, dermatitis of huidinfecties. Regelmatige verzorging van de vacht en voeding kunnen helpen om deze problemen te minimaliseren.
 6. Oogproblemen :Progressieve retina-atrofie (PRA) en cataracten zijn oogproblemen die bij Portugese Pointers kunnen voorkomen. Regelmatige oogonderzoeken kunnen helpen om deze aandoeningen op te sporen.
 7. Gewichtsproblemen :Net als bij veel hondenrassen, kunnen Portugese Pointers problemen hebben met overgewicht als ze niet voldoende beweging krijgen en als hun voeding niet goed wordt beheerd. Het is belangrijk om de voeding en lichaamsbeweging in balans te houden om overgewicht te voorkomen.
 8. Hypothyreoïdie :Dit is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert. Het kan leiden tot symptomen zoals gewichtstoename, lethargie en huidproblemen. Het komt soms voor bij honden, waaronder Portugese Pointers.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en om alert te zijn op eventuele veranderingen in het gedrag, de eetgewoonten, de huid of het bewegingspatroon van je Portugese Pointer. 

De geschiedenis van de

Portuguese Pointer

De Portugese Pointer, ook bekend als de “Perdigueiro Português” in het Portugees, heeft een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid en wordt beschouwd als een van de oudste rassen in Portugal. Hoewel de exacte oorsprong van dit ras niet nauwkeurig gedocumenteerd is, wordt aangenomen dat het zijn oorsprong heeft in de Iberische regio en mogelijk is ontstaan uit kruisingen tussen lokale Portugese honden en andere Europese pointers en jachthonden.

Het ras werd traditioneel gebruikt als een veelzijdige jachthond voor het opsporen, vastzetten en ophalen van wild, variërend van vogels tot klein wild. Ze werden vaak ingezet voor de jacht op fazanten, patrijzen, en ander gevogelte, en hun uitstekende reukvermogen en jachtvaardigheden maakten hen waardevol voor jagers.

Door de eeuwen heen werd de Portugese Pointer gewaardeerd vanwege zijn vermogen om te werken in verschillende terreinen, variërend van heuvelachtige gebieden tot dichtbeboste regio’s en moerassen. Hun aanpassingsvermogen en uithoudingsvermogen maakten hen populair bij jagers in verschillende omgevingen.

Hoewel het ras lange tijd voornamelijk werd gewaardeerd vanwege zijn jachtkwaliteiten, werd het geleidelijk aan erkend als een gewaardeerde metgezel en familiehond vanwege zijn vriendelijke aard en toewijding aan zijn eigenaren. Door gerichte fokprogramma’s hebben fokkers geprobeerd het ras te behouden en te verbeteren, waarbij ze zich richten op het handhaven van de kenmerken van een competente jachthond met een evenwichtig temperament.

Tegenwoordig wordt de Portugese Pointer nog steeds gewaardeerd als een uitstekende jachthond, maar hij heeft ook zijn plaats gevonden als een loyale metgezel voor actieve gezinnen. Dit ras blijft een deel van de Portugese culturele erfgoed en wordt nog steeds gewaardeerd vanwege zijn veelzijdigheid, zowel als een werkende hond als een liefdevol huisdier.

Portuguese Pointer
faq-4

FAQ

Meest Gestelde Vragen En Antwoorden Over Portuguese Pointer.

De Portugese Pointer staat bekend om zijn vriendelijke en toegewijde karakter. Over het algemeen zijn ze vrolijk, energiek en sociaal. Ze zijn vaak liefdevol en hechten zich sterk aan hun familieleden.

Ja, de Portugese Pointer is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Dagelijkse wandelingen, speeltijd en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel om ze fysiek en mentaal gezond te houden.

Over het algemeen zijn Portugese Pointers vriendelijk en geduldig, waardoor ze over het algemeen goed kunnen opschieten met kinderen. Het is echter belangrijk om altijd toezicht te houden wanneer ze met jongere kinderen omgaan om ervoor te zorgen dat interacties veilig en respectvol zijn van beide kanten.

Over het algemeen zijn Portugese Pointers intelligent en trainbaar. Ze reageren goed op consistente training met positieve bekrachtigingstechnieken. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel om een goed gedragspatroon te ontwikkelen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen