Honden Rassen

Petit Gascon Saintongeois

Petit Gascon Saintongeois

De Petit Gascon Saintongeois is een Franse jachthond die zijn naam dankt aan de regio’s Gascogne en Saintonge in Frankrijk. Dit ras is ontstaan uit kruisingen tussen oude Franse hondenrassen en is specifiek gefokt voor de jacht op klein wild, zoals hazen en konijnen. De Petit Gascon Saintongeois heeft door de jaren heen zijn waarde bewezen als een vastberaden en efficiënte jachthond.

Officiële naam : Petit Gascon Saintongeois
Andere namen : Kleine Gascon Saintongeois
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Petit Gascon Saintongeois beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Lang, smal, en licht gewelfd met een goed geprononceerde stop.
 • Oren: Hangend, middelgroot en goed aangezet.
 • Ogen: Donker van kleur, levendig en expressief.
 • Lichaam: Krachtig en goed gespierd, met een rechte rug en een diepe boVacht: Kort, dicht, glad en hard aanvoelend.
 • Kleur: Driekleurig met wit als hoofdkleur, aangevuld met zwarte en oranje vlekken.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
56-62 cm
Gewicht
18-22 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
54-60 cm
Gewicht
16-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf de geboorte tot ongeveer 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 6 maanden
 • Volwassen : 6 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtpassie: De Petit Gascon Saintongeois staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden, waaronder een scherp reukvermogen en vasthoudendheid bij het volgen van sporen.

 • Atletisch: Het ras is goed gebouwd en toont zich behendig en snel, wat het een effectieve jager maakt.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en sociaal, vooral binnen het gezin waarmee het leeft.

 • Zelfverzekerdheid: Het ras straalt zelfverzekerdheid uit en is niet snel angstig, wat het een betrouwbare partner maakt tijdens de jacht.

Temperament en Gedrag

 • Energiek: De Petit Gascon Saintongeois is van nature energiek en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig om zich tevreden te voelen.

 • Sociaal: Goed met kinderen en andere huisdieren, vooral als het op jonge leeftijd gesocialiseerd wordt.

 • Gehoorzaamheid: Hoewel het ras intelligent is, kan het een beetje eigenzinnig zijn, wat consistentie en geduld vereist tijdens training.

 • Waakzaamheid: Het heeft een waakzaam karakter en kan zijn gezin waarschuwen voor mogelijke gevaren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Petit Gascon Saintongeois:

Door consistent deze verzorgingspraktijken toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je Petit Gascon Saintongeois gezond, gelukkig en goed aangepast aan het gezinsleven blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Petit Gascon Saintongeois, ook bekend als de Kleine Gascon Saintongeois, is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk. Over het algemeen staat het bekend als een gezond ras, maar zoals bij elk ras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je op moet letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Petit Gascon Saintongeois:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Net als veel andere hondenrassen kan de Petit Gascon Saintongeois vatbaar zijn voor heup- en elleboogdysplasie, waarbij de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl kunnen helpen deze aandoeningen te beheersen.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen zijn gevoelig voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 3. Oorproblemen: Door de hangende oren van de Petit Gascon Saintongeois kunnen ze vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen om problemen te voorkomen.

 4. Gewichtsbeheersing: Net als bij veel andere rassen is het belangrijk om het gewicht van de Petit Gascon Saintongeois te controleren en ervoor te zorgen dat ze een gezond dieet krijgen. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

 5. Beweging: Deze honden zijn over het algemeen actief en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Regelmatige wandelingen en speeltijd zijn essentieel om zowel fysieke als mentale stimulatie te bieden.

 6. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de Petit Gascon Saintongeois. Overleg met de dierenarts over het beste dieet voor jouw specifieke hond.

 7. Vachtverzorging: De Petit Gascon Saintongeois heeft een korte vacht die niet veel verzorging vereist. Regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden.

 8. Genetische screening: Bij de aanschaf van een Petit Gascon Saintongeois is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

Het is altijd belangrijk om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Het monitoren van het gedrag van je Petit Gascon Saintongeois en snel reageren op eventuele tekenen van ongemak of ziekte is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid.

De Petit Gascon Saintongeois is een gepassioneerde jachthond met een vriendelijk karakter. Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van de behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om te voldoen aan de natuurlijke instincten van dit ras. Een goed evenwicht tussen jachttraining en gezinsleven zal bijdragen aan een gelukkige en gezonde relatie met deze Franse jachthond.

De geschiedenis van de

Petit Gascon Saintongeois

De Petit Gascon Saintongeois, ook wel bekend als de Kleine Gascon-Saintongeois, is een Franse hond die behoort tot de familie van de Franse brakken. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Petit Gascon Saintongeois:

Oorsprong in Frankrijk: De Petit Gascon Saintongeois heeft zijn oorsprong in Frankrijk en is een brakkenras dat traditioneel werd gebruikt voor de jacht, voornamelijk op klein wild zoals konijnen en hazen.

Jacht op kleine dieren: Zoals veel brakkenrassen, werd de Petit Gascon Saintongeois gefokt voor zijn vermogen om te jagen met een goede neus en het vermogen om klein wild op te sporen en te volgen. Deze honden waren waardevol voor jagers in verschillende regio’s van Frankrijk.

Afkomst: Het ras deelt zijn afkomst met de Grand Gascon Saintongeois, een grotere versie van de Gascon-Saintongeois-brak. Beide rassen hebben vergelijkbare kenmerken, maar de Petit Gascon Saintongeois is kleiner van formaat.

Kenmerken: Het ras staat bekend om zijn compacte en evenredige bouw, met een krachtige uitstraling. Ze hebben een fijne vacht die meestal wit is met oranje vlekken en hebben hangende oren.

Jachtkwaliteiten: De Petit Gascon Saintongeois is gefokt vanwege zijn uitstekende jachtkwaliteiten, waaronder een scherp reukvermogen en uithoudingsvermogen. Ze werden vaak gebruikt in roedels om het wild op te sporen, te achtervolgen en vast te houden totdat de jagers arriveerden.

Rasstandaard en erkenning: Het ras heeft een officiële rasstandaard die zijn uiterlijk en temperament definieert. Het werd erkend door Franse en internationale hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Petit Gascon Saintongeois nog steeds gewaardeerd als een jachthond en wordt hij soms gehouden als gezelschapshond. Hoewel ze minder bekend zijn dan sommige andere Franse brakkenrassen, hebben ze een toegewijde groep liefhebbers die het ras in stand houden en promoten.

Het verleden van de Petit Gascon Saintongeois is nauw verbonden met de jachttradities in Frankrijk, waar deze honden werden gefokt vanwege hun vaardigheden in het opsporen en achtervolgen van klein wild. Hun geschiedenis weerspiegelt hun oorspronkelijke doel als efficiënte jachthonden.

Petit Gascon Saintongeois
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Petit Gascon Saintongeois

De Petit Gascon Saintongeois is een middelgroot tot groot ras dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht, met name op klein wild zoals konijnen. Ze hebben een slanke en gespierde bouw, een scherpe neus en een korte vacht. Dit ras staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en uithoudingsvermogen tijdens de jacht.

Over het algemeen staat de Petit Gascon Saintongeois bekend om zijn vriendelijke, vastberaden en energieke temperament. Ze zijn vaak sociaal en toegewijd aan hun gezin. Tijdens de jacht tonen ze vasthoudendheid en alertheid.

De Petit Gascon Saintongeois heeft een korte vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Regelmatige lichaamsbeweging is echter essentieel om aan hun energiebehoeften te voldoen. Tijdens de jacht hebben ze een actieve levensstijl nodig, en ze kunnen genieten van buitenactiviteiten.

De Petit Gascon Saintongeois kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die actief zijn en bereid zijn tijd te besteden aan lichaamsbeweging en interactie. Ze zijn vaak vriendelijk, maar vroege socialisatie is belangrijk. Training is essentieel om hun natuurlijke jachtinstincten te beheren en een goed aangepast gedrag te bevorderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen