Honden Rassen

Petit Basset Griffon Vendéen

Petit-Basset-Griffon-Vendéen

De Petit Basset Griffon Vendéen, vaak afgekort als PBGV, is een klein ras van jachthonden dat oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk


Als je overweegt om een Petit Basset Griffon Vendéen als huisdier te nemen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hun behoefte aan beweging, mentale stimulatie en verzorging kunt vervullen. Het is ook verstandig om een gerenommeerde fokker te zoeken die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van het ras.

Officiële naam : Petit Basset Griffon Vendéen
Andere namen : PBGV
Oorsprong : Frankrijk, met name uit de Vendée-regio..

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Dit zijn algemene richtlijnen en het is belangrijk om de officiële FCI-rasstandaard te raadplegen voor gedetailleerde en specifieke informatie. Als je overweegt om een Petit Basset Griffon Vendéen aan te schaffen, is het altijd verstandig om met een ervaren fokker te praten en hun specifieke fokrichtlijnen en gezondheidsevaluaties te bespreken.

 • Grootte : Schofthoogte: Ongeveer 32-40 centimeter.
 • Vacht : Type: Ruwe, harde vacht met een dichte ondervacht.Kleur: Verschillende kleuren zijn acceptabel, waaronder wit met zwarte, bruine of oranje markeringen.
 • Hoofd : Het hoofd is van gemiddelde lengte en goed geproportioneerd. Schedel: Licht gewelfd.Stop: Duidelijk, maar niet te uitgesproken.
 • Ogen : Grootte: Middelgroot.Expressie: Levendig en intelligent.Kleur: Donker, bij voorkeur bruin.
 • Oren : Hangend, van gemiddelde lengte, met een lichte welving aan de uiteinden.Hoog aangezet, dicht bij het hoofd.
 • Staart : Hoog aangezet, wordt in een vrolijke boog gedragen.In actie kan de staart hoger worden gedragen, maar nooit boven de ruglijn.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
32-40 cm
Gewicht
15-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
32-40 cm
Gewicht
15-20 kg

 • Eerste weken : De eerste weken na de geboorte van de pups zijn cruciaal voor hun ontwikkeling
 • Puppy : Puppy’s groeien snel en hebben specifieke voedingsbehoeften voor hun ontwikkeling.
 • Volwassen : Rond de leeftijd van 9-10 maanden tot ongeveer 6-7 jaar wordt een Petit Basset Griffon Vendéen beschouwd als volwassen.
 • Oudere : Honden van 7 tot 10 jaar kunnen als ‘ouderen’ worden beschouwd.
 • Senior : Op ongeveer 10 jaar en ouder kunnen Petit Basset Griffon Vendéens als senioren worden beschouwd.

Raskenmerken

Het is belangrijk op te merken dat individuele variaties binnen het ras bestaan. Daarnaast is de socialisatie en training die de hond ontvangt, evenals de specifieke omgeving waarin hij wordt grootgebracht, van invloed op zijn gedrag en kenmerken.

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen staat de Petit Basset Griffon Vendéen bekend om zijn vriendelijke en vrolijke karakter. Ze hebben vaak een goed humeur en kunnen goed overweg met gezinsleden en andere huisdieren.
 • Intelligentie : Deze honden worden als intelligent beschouwd. Ze hebben een scherp reukvermogen en werden oorspronkelijk gefokt als jachthonden, waarbij intelligentie en vastberadenheid belangrijk zijn.
 • Energiek : Petit Basset Griffon Vendéens zijn over het algemeen energiek en levendig. Ze hebben regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om tevreden en gezond te blijven. Wandelingen, speeltijd en activiteiten kunnen bijdragen aan het uiten van hun energie.
 • Goede zwemmers : Hoewel niet specifiek gefokt als zwemhonden, hebben Petit Basset Griffon Vendéens over het algemeen geen problemen met water. Sommige individuen kunnen van zwemmen houden, terwijl anderen terughoudender kunnen zijn. Het kan variëren afhankelijk van de specifieke voorkeuren en ervaringen van elke hond.

Temperament en Gedrag

Het is belangrijk op te merken dat individuele variaties binnen het ras bestaan, en het gedrag van een hond wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder socialisatie, training en ervaringen tijdens de vroege levensfasen.

 • Vrolijkheid : De Petit Basset Griffon Vendéen staat bekend om zijn vrolijke en levendige temperament. Ze hebben vaak een positieve en opgewekte houding, waardoor ze aangename metgezellen zijn voor gezinnen.
 • Sociaal : Over het algemeen zijn PBGV’s sociaal en kunnen ze goed overweg met andere honden en huisdieren. Ze hebben ook vaak een vriendelijke houding ten opzichte van mensen, inclusief kinderen. Vroege socialisatie is belangrijk om een evenwichtig sociaal gedrag te bevorderen.
 • Speelsheid : Deze honden hebben een speelse aard en genieten van activiteiten en spelletjes. Ze kunnen actief en energiek zijn, vooral in hun jongere jaren. Regelmatige lichaamsbeweging en speeltijd zijn essentieel om aan hun energiebehoeften te voldoen.
 • Loyaliteit : Petit Basset Griffon Vendéens staan bekend om hun loyaliteit aan hun gezin. Ze kunnen sterke banden vormen met hun eigenaren en zijn vaak toegewijd aan het gezin. Deze loyaliteit kan resulteren in beschermend gedrag, waardoor ze effectieve waakhonden kunnen zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Door deze verzorgingstips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Petit Basset Griffon Vendéen een gezond, gelukkig en goed aangepast lid van je gezin blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Het is van cruciaal belang om regelmatige veterinaire controles te hebben en eventuele zorgen of symptomen met de dierenarts te bespreken.

 1. Heupdysplasie : Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed in de heupkom past. Regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van overgewicht kunnen helpen het risico te verminderen.
 2. Elleboogdysplasie : Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij de groei van de ellebooggewrichten abnormaal verloopt. Het kan leiden tot kreupelheid en artritis. Gewichtsbeheer en regelmatige beweging zijn belangrijk voor het voorkomen van overmatige stress op de ellebogen.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige hondenrassen, waaronder de Petit Basset Griffon Vendéen, kunnen aanleg hebben voor erfelijke hartproblemen. Regelmatige controles bij de dierenarts en bewustzijn van symptomen zijn belangrijk.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen, kan kanker een zorg zijn bij de Petit Basset Griffon Vendéen. Regelmatige veterinaire controles en het opmerken van abnormale gezwellen of gedrag zijn belangrijk.
 5. Huidproblemen : Vanwege hun ruwe vacht kunnen sommige individuen gevoelig zijn voor huidproblemen. Goede verzorging, waaronder regelmatig borstelen en controle op tekenen van irritatie, is essentieel.
 6. Oogproblemen : Petit Basset Griffon Vendéens kunnen vatbaar zijn voor bepaalde oogproblemen, waaronder entropion (naar binnen gedraaide oogleden). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.
 7. Gewichtsproblemen : Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen. Beheer het gewicht van je hond met een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging.
 8. Hypothyreoïdie : Sommige hondenrassen kunnen lijden aan hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert. Symptomen zijn onder andere gewichtstoename, lethargie en haarverlies. Regelmatige controle van de schildklierfunctie is belangrijk.

Een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en goede algemene verzorging dragen bij aan het welzijn van de Petit Basset Griffon Vendéen.

De geschiedenis van de

Petit Basset Griffon Vendéen

De Petit Basset Griffon Vendéen (PBGV) heeft een rijke geschiedenis als een Franse jachthond die oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. Hier zijn enkele kernpunten uit de geschiedenis van dit ras:

Oorsprong

De Petit Basset Griffon Vendéen komt uit de Vendée-regio in het westen van Frankrijk. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen de Grand Griffon Vendéen en kleinere bassets uit de regio.

Doel van de fok

Deze honden werden gefokt voor de meutejacht, waarbij ze in groepen werkten om wild op te sporen en te achtervolgen. Ze zijn uitgerust met een scherp reukvermogen, uithoudingsvermogen en vastberadenheid om hun werk in het ruige terrein van de Vendée-regio uit te voeren.

Kenmerken voor de jacht

Het ras moest wendbaar zijn om door dicht struikgewas te kunnen bewegen en was ontworpen om te werken in het ruige terrein van de regio. De harde, ruwe vacht fungeerde als bescherming tegen de elementen.

Officiële erkenning

De Petit Basset Griffon Vendéen werd in 1909 officieel erkend door de Société Centrale Canine, de Franse hondenfederatie. De rasstandaard werd opgesteld om de kenmerken en kwaliteiten van het ras te beschrijven.

Verspreiding buiten Frankrijk

Naarmate de tijd verstreek, verspreidde de Petit Basset Griffon Vendéen zich buiten Frankrijk en kreeg hij internationale erkenning. Het ras werd populairder als gezelschapsdier, hoewel het nog steeds zijn jachtinstinct en levendige persoonlijkheid behield.

Familiehond

Tegenwoordig staat de Petit Basset Griffon Vendéen bekend als een charmante, levendige metgezel. Hoewel sommige individuen nog steeds betrokken zijn bij jachtactiviteiten, worden velen gehouden als geliefde huisdieren.

Erkenning door internationale kennelclubs

Het ras is erkend door verschillende internationale kennelclubs, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en de American Kennel Club (AKC), waar het wordt ingedeeld in de hound-groep. De geschiedenis van de Petit Basset Griffon Vendéen weerspiegelt zijn oorspronkelijke rol als jachthond en toont hoe het zich heeft aangepast aan een leven als gezinsvriendelijke metgezel.
Petit-Basset-Griffon-Vendéen
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Petit Basset Griffon Vendéen

De Petit Basset Griffon Vendéen komt oorspronkelijk uit de Vendée-regio in Frankrijk. Het ras werd gefokt voor de jacht op klein wild en heeft een geschiedenis als meutejachthond.

De schofthoogte van een Petit Basset Griffon Vendéen varieert meestal tussen 32 en 40 centimeter.

Ja, de PBGV heeft een ruwe, harde vacht die regelmatig borstelen vereist om klitten te voorkomen. Oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt.

Over het algemeen zijn PBGV’s vriendelijk en goed met kinderen. Ze hebben een levendig karakter en kunnen goede gezinsdieren zijn.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen