Honden Rassen

Bichon Frisé

Bichon-Frisé

De Bichon Frisé, ook bekend als de “krullende speelhond,” heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het ras wordt vaak geassocieerd met de Middellandse Zee, met wortels in het Middellandse Zeegebied, waaronder Italië en Spanje. Ze waren populair bij Europese adel, maar tijdens de Renaissance werden ze vooral gewaardeerd in Frankrijk. Bichons waren favorieten aan het hof van Franse koningen en werden vaak afgebeeld in kunstwerken uit die tijd.

Officiële naam : Bichon Frisé
Andere namen : Bichon à poil frisé
Oorsprong : Frankrijk/België (exacte oorsprong is niet precies bekend, maar het ras wordt geassocieerd met Frankrijk en België)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Bichon Frisé wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Vacht: Krullend, zacht, en dicht, vaak wit van kleur, hoewel lichte crèmekleurige tinten toegestaan zijn.
 • Hoofd: Goed geproportioneerd met een ronde schedel en een goed gedefinieerde stop.
 • Ogen: Donker, rond, en expressief.
 • Oren: Lang, vallen langs de zijkant van het hoofd, bedekt met lange haren.
 • Staart: Hoog aangezet en sierlijk over de rug gedragen.

specifieke details

Rassen-Bichon-Frisé
Mannetjes :

Hoogte
23-30 cm
Gewicht
3-5 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
23-30 cm
Gewicht
3-5 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Krullende Vacht: Een van de meest opvallende kenmerken van de Bichon Frisé is de weelderige, krullende vacht die regelmatige verzorging vereist.
 • Levendig en Alert: Bichons staan bekend om hun levendige uitstraling en alerte houding.
 • Intelligentie: Dit ras is intelligent en gemakkelijk te trainen, wat hen geschikt maakt voor gehoorzaamheid en trucs.
 • Geschikt voor Appartementen: Door hun compacte formaat en relatief rustige karakter zijn Bichons geschikt voor het leven in appartementen.
 • Geschikt voor Gezinnen: Vanwege hun vriendelijke aard zijn Bichons goede metgezellen voor gezinnen, ouderen en individuen.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: Bichons hebben een aanhankelijk karakter en gedijen goed in de nabijheid van hun menselijke metgezellen.
 • Sociaal: Over het algemeen sociaal met andere huisdieren en vriendelijk tegenover vreemden.
 • Speelsheid: Bichons zijn speels en genieten van interactie, vooral tijdens spelletjes en wandelingen.
 • Waakzaamheid: Ze hebben een natuurlijke waakzaamheid, waardoor ze goede waakhonden zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Bichon Frisé op verschillende gebieden:

Door regelmatig aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat jouw Bichon Frisé een gezonde, gelukkige metgezel blijft. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Bichon Frisé is over het algemeen een gezond ras, maar net als bij elk hondenras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar op moet letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Bichon Frisé:

 1. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan glijden, wat kreupelheid kan veroorzaken.

 2. Dentaal Problemen: Kleine rassen, waaronder de Bichon Frisé, hebben vaak een aanleg voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, kan helpen tandproblemen te voorkomen.

 3. Oogproblemen: Bichon Frisés kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder cataracten en progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Allergieën: Sommige Bichon Frisés kunnen allergieën hebben, zoals voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren.

 5. Huidproblemen: De Bichon Frisé heeft een dikke, gekrulde vacht die regelmatige verzorging vereist. Onvoldoende verzorging kan leiden tot huidproblemen, zoals irritaties en klitten.

 6. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan een probleem zijn bij Bichon Frisés, vooral als ze niet voldoende lichaamsbeweging krijgen. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel om een gezond gewicht te behouden.

 7. Gedragsproblemen: Bichon Frisés zijn intelligente en sociale honden, maar ze kunnen verlatingsangst ontwikkelen als ze te lang alleen gelaten worden. Voldoende mentale stimulatie en sociaal contact zijn belangrijk.

 8. Congenitale Leveraandoeningen: Sommige Bichon Frisés kunnen vatbaar zijn voor leveraandoeningen, zoals portosystemische shunts.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt en regelmatig gezondheidstests uitvoert, kan het risico op erfelijke aandoeningen verminderen.

De Bichon Frisé is een charmante en speelse metgezel die zowel geschikt is voor individuen als gezinnen. Met hun kenmerkende krullende vacht en vriendelijke aard hebben ze wereldwijd de harten van hondenliefhebbers veroverd.

De geschiedenis van de

Bichon Frisé

De Bichon Frisé is een klein ras met een levendig en speels karakter. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Bichon Frisé:

Oorsprong in de Middellandse Zee: De exacte oorsprong van de Bichon Frisé is niet volledig bekend, maar het ras wordt vaak geassocieerd met de Middellandse Zee. Het wordt verondersteld af te stammen van de Barbet, een waterhond, en het is ontwikkeld uit de Bichon-groep, die ook de Maltezer, de Bolognese en de Havanezer omvat.

Populariteit in Europese hoven: Tijdens de Renaissance werden Bichons populair bij Europese adel en werden ze vaak geschonken aan leden van koninklijke families. Ze werden beschouwd als een koninklijke metgezel en waren te zien aan het hof van koning Frans I van Frankrijk.

Handelaren en zeelieden: Door de tijd heen werden Bichons vaak verhandeld door handelaren en zeelieden, wat heeft bijgedragen aan hun verspreiding naar verschillende delen van de wereld.

Inspiratie voor kunstenaars: Bichons werden een geliefd onderwerp voor kunstenaars, en hun afbeeldingen zijn te vinden in verschillende schilderijen uit de 16e tot de 19e eeuw.

Rasstandaard en erkenning: In de 20e eeuw werden inspanningen geleverd om de rasstandaard van de Bichon Frisé te formaliseren. Het ras werd erkend door verschillende hondenverenigingen, waaronder de American Kennel Club (AKC) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Modern gebruik: De Bichon Frisé is tegenwoordig vooral bekend als een gezelschapshond. Hun vriendelijke karakter en kleine formaat maken ze populaire huisdieren en gezinsleden. Ze staan ook bekend om hun hypoallergene vacht, wat betekent dat ze minder allergenen afgeven dan sommige andere rassen.

Karakter en eigenschappen: De Bichon Frisé staat bekend om zijn levendige, speelse en aanhankelijke aard. Ze zijn vaak sociaal en goed in de omgang met mensen en andere huisdieren.

De geschiedenis van de Bichon Frisé illustreert de rol van het ras als gezelschapsdier in verschillende historische periodes en regio’s. Tegenwoordig wordt het ras gewaardeerd om zijn charmante persoonlijkheid en geschiktheid als een liefdevol huisdier.

Bichon-Frisé
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Bichon Frisé

De Bichon Frisé staat bekend om zijn levendige, vrolijke en vriendelijke temperament. Ze zijn vaak sociaal, aanhankelijk en genieten van interactie met hun gezin. Deze honden hebben een liefdevolle aard en staan bekend om hun speelse karakter.

Hoewel ze van nature actief zijn, hebben Bichon Frisés geen extreem hoge energiebehoeften. Ze genieten van matige lichaamsbeweging, zoals korte wandelingen en speeltijd. Regelmatige interactie en mentale stimulatie zijn belangrijk om ze gelukkig te houden.

Over het algemeen zijn Bichon Frisés intelligent en trainbaar, maar ze kunnen ook eigenzinnig zijn. Positieve versterking en beloningsgerichte training werken vaak het beste. Ze reageren goed op lof en genieten van sociale interactie, wat de training aangenamer maakt.

De vacht van een Bichon Frisé is zijdeachtig en heeft de neiging om te krullen. Regelmatig borstelen is essentieel om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Sommige eigenaren kiezen ervoor om de vacht kort te houden voor gemakkelijker onderhoud. De oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen