Honden Rassen

Pekingese

Pekingese

De Pekingees, ook wel bekend als de Pekinees, is een kleine hondenras dat oorspronkelijk uit China komt.

Het is belangrijk om te overwegen dat, net als bij elk hondenras, individuele variaties in temperament en gezondheid kunnen voorkomen. Als je overweegt een Pekingees als huisdier te nemen, is het raadzaam om met een erkende fokker samen te werken en ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent over de specifieke behoeften van dit ras.

Officiële naam : Pekingees
Andere namen : Pekinees, Lion Dog (vanwege de leeuwachtige manen rond de nek)
Oorsprong : De Pekingees komt oorspronkelijk uit China en heeft een lange geschiedenis. Het ras was vroeger het favoriete huisdier van de keizers in het oude China en werd gefokt om gezelschap te bieden aan de keizerlijke hoven.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Deze beschrijving is gebaseerd op de algemene FCI-rasstandaard voor de Pekingees en dient als een leidraad voor fokkers en keurmeesters om het ideale exemplaar van het ras te definiëren.

 • Grootte : De ideale hoogte ligt tussen 15 en 23 centimeter op de schouder.
 • Vacht : Lang, vol en recht. De vacht vormt een dikke kraag rond de nek.
 • Hoofd : Breed en plat. Korte neus.Brede schedel met een duidelijke stop.
 • Ogen : Groot, rond en donker van kleur.Expressie is levendig, intelligent en nieuwsgierig.
 • Oren : Hartvormig, hoog aangezet en liggend tegen de kop.Goed bevederd.
 • Staart : Hoog aangezet.Over de rug gedragen.Rijk bevederd met lang haar.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
15-23 cm
Gewicht
3-6 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
15-23 cm
Gewicht
3-6 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot ongeveer 2 maanden
 • Puppy : Ongeveer 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : Ongeveer 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : Ongeveer 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Het is essentieel om te onthouden dat individuele honden binnen het ras variaties kunnen vertonen in temperament en gedrag. De socialisatie en training van een Pekingees vanaf jonge leeftijd spelen een grote rol bij het vormen van hun gedrag en karakter.

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen zijn Pekingees-honden loyaal aan hun eigenaar en kunnen ze aanhankelijk zijn. Ze kunnen echter wat terughoudendheid vertonen tegenover vreemden, waardoor ze goede waakhonden kunnen zijn.
 • Intelligentie : Pekingees-honden staan bekend om hun intelligentie. Ze kunnen snel leren en hebben vaak een eigenwijs karakter. Consistente training met positieve versterking is belangrijk om hun intelligentie op een positieve manier te benutten.
 • Energiek : Hoewel ze klein zijn, hebben Pekingees-honden vaak een redelijke hoeveelheid energie. Dagelijkse wandelingen en speeltijd zijn belangrijk om ze fysiek en mentaal gestimuleerd te houden. Ze kunnen echter ook genieten van ontspannen momenten in huis.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen worden Pekingees-honden niet beschouwd als uitstekende zwemmers. Vanwege hun lichaamsbouw en korte snuit kunnen ze moeite hebben met drijven en zwemmen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij wateractiviteiten en ervoor te zorgen dat ze altijd onder toezicht staan.

Temperament en Gedrag

Het is echter belangrijk op te merken dat het temperament en gedrag van individuele honden sterk kunnen variëren, zelfs binnen hetzelfde ras. Factoren zoals socialisatie, training en genetica spelen allemaal een rol bij het vormen van het gedrag van een Pekingees.

 • Vrolijkheid : Pekingees-honden kunnen over het algemeen vrolijk en opgewekt zijn, vooral wanneer ze zich comfortabel en veilig voelen. Ze kunnen genieten van speelse momenten en staan bekend om hun levendige uitstraling.
 • Sociaal : Het sociale gedrag van een Pekingees kan variëren. Ze hebben vaak een sterke band met hun eigenaar en kunnen zeer aanhankelijk zijn. Tegenover vreemden kunnen ze echter terughoudend zijn en soms zelfs een beetje gereserveerd.
 • Speelsheid : Pekingees-honden kunnen speels zijn, vooral tijdens hun jongere jaren. Ze kunnen genieten van interactieve speeltijd en zijn vaak geïnteresseerd in speelgoed. Het is belangrijk om hun speelsheid te stimuleren door regelmatig met hen te spelen.
 • Loyaliteit : Pekingees-honden staan bekend om hun loyaliteit aan hun eigenaar. Ze kunnen een sterke band ontwikkelen en hechten zich vaak sterk aan het gezin. Dit maakt ze goede metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een toegewijde metgezel.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Het verzorgen van een Pekingees vergt enige toewijding vanwege hun lange, dichte vacht en specifieke behoeften.


Door consistent aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je de gezondheid en het welzijn van je Pekingees bevorderen en een sterke band met je huisdier opbouwen.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Pekingees-honden kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten.

 1. Heupdysplasie : Heupdysplasie is een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot artritis en mobiliteitsproblemen. Regelmatige lichaamsbeweging en een gezond gewicht kunnen helpen bij het verminderen van het risico.
 2. Elleboogdysplasie : Dit is een aandoening waarbij afwijkingen in de groei van de ellebogen tot gewrichtsproblemen kunnen leiden. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voorkom overmatige groeisnelheid bij puppy’s.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Pekingees-honden kunnen vatbaar zijn voor erfelijke hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles, vooral op oudere leeftijd, kunnen helpen bij het opsporen van eventuele hartproblemen.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen, is kanker een potentieel gezondheidsrisico. Regelmatige veterinaire controles en bewustzijn van tekenen van ziekte kunnen helpen bij vroegtijdige detectie.
 5. Huidproblemen : Door hun langharige vacht zijn Pekingees-honden vatbaar voor huidproblemen zoals irritatie, hotspots en allergieën. Regelmatige borstelbeurten en een gezond dieet kunnen bijdragen aan een gezonde huid en vacht.
 6. Oogproblemen : Pekingees-honden hebben vaak gevoelige ogen en kunnen vatbaar zijn voor problemen zoals entropion (inrollen van de oogleden). Regelmatige oogverzorging en veterinaire controles zijn belangrijk.
 7. Gewichtsproblemen : Pekingees-honden hebben de neiging om snel gewicht te winnen. Controleer het dieet zorgvuldig en vermijd overvoeding om overgewicht te voorkomen, wat hun gezondheid kan beïnvloeden.
 8. Hypothyreoïdie : Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert. Symptomen kunnen gewichtstoename, lethargie en huidproblemen omvatten. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het diagnosticeren en beheren van deze aandoening.

Het is belangrijk om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, een uitgebalanceerd dieet te handhaven, voldoende lichaamsbeweging te bieden en alert te zijn op eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je Pekingees.

Het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen kan de behandeling effectiever maken.

De geschiedenis van de Pekingese.

Pekingese

De geschiedenis van de Pekingees gaat terug tot het oude China, waar het ras verbonden was met de keizerlijke hoven. Hier zijn enkele belangrijke punten in de geschiedenis van de Pekingees:

Oorsprong in China

De Pekingees, zoals de naam al doet vermoeden, heeft zijn oorsprong in Peking (nu Beijing), China. Het ras wordt vaak geassocieerd met de keizerlijke familie en werd als een heilig dier beschouwd.

Keizerlijke Hoven

De Pekingees was het favoriete huisdier van de Chinese keizers en werd gefokt om gezelschap te bieden aan de keizerlijke familie en hun hoven. Ze werden beschouwd als bewakers van het keizerlijke paleis en werden soms “leeuwhonden” genoemd vanwege hun leeuwachtige manen.

Lange Geschiedenis

De geschiedenis van de Pekingees gaat terug tot meer dan 2000 jaar geleden. Volgens de overlevering werden deze honden gefokt door kruisingen tussen leeuwen en marmotten, hoewel dit natuurlijk een legende is en niet op feitelijke informatie gebaseerd is.

Verboden voor Gewone Mensen

Gedurende lange tijd waren Pekingees-honden exclusief voorbehouden aan de keizerlijke familie, en het bezit van een Pekingees door gewone mensen was ten strengste verboden. Overtreding van dit verbod kon zware straffen met zich meebrengen.

Westelijke Kennismaking

In de 19e eeuw, tijdens de Tweede Opiumoorlog in 1860, werden verschillende Pekingees-honden door Britse en Franse troepen meegenomen uit het Zomerpaleis in Peking. Deze honden werden geïntroduceerd in het westen, waardoor het ras buiten China bekend werd.

Populariteit in het Westen

De Pekingees werd al snel populair in Europa en Amerika vanwege zijn unieke uiterlijk en rijke geschiedenis. Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk wordt vaak genoemd als een liefhebber van het ras, wat bijdroeg aan de verdere verspreiding en populariteit ervan.

Moderne Tijd

Tegenwoordig is de Pekingees een gewaardeerd gezelschapsdier over de hele wereld. Terwijl het ras nog steeds zijn aristocratische uitstraling behoudt, wordt het nu voornamelijk gewaardeerd als een liefdevolle metgezel. De geschiedenis van de Pekingees weerspiegelt niet alleen zijn rol als een heilig huisdier aan het Chinese keizerlijke hof, maar ook zijn transformatie naar een gewaardeerd gezelschapsdier met wereldwijde erkenning.
Pekingese
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Pekingese.

Pekingees-honden hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 12 tot 15 jaar, maar met goede zorg kunnen ze soms nog langer leven.

Over het algemeen kunnen Pekingees-honden goed opschieten met kinderen, maar ze kunnen een beetje terughoudend zijn tegenover drukte. Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze respectvol met de hond moeten omgaan.

Met goede socialisatie kunnen Pekingees-honden goed overweg met andere huisdieren. Ze kunnen echter een beetje jaloers zijn en willen misschien als ‘enig kind’ worden behandeld.
De Pekingees heeft een lange geschiedenis en was vroeger het favoriete huisdier van de Chinese keizers. Ze werden gefokt om gezelschap te bieden aan de keizerlijke hoven en waren exclusief voorbehouden aan de keizerlijke familie.
Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen