Honden Rassen

Papillon

Papillon

Papillons zijn populaire metgezellen vanwege hun levendige persoonlijkheid en draagbare formaat. Ze gedijen goed in gezinnen en bij eigenaren die bereid zijn om tijd en aandacht te besteden aan hun behoeften.

Officiële naam : Papillon
Andere namen : Er is ook een variëteit binnen het Papillon-ras die "Phalène" wordt genoemd. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de vorm van de oren.
Oorsprong : De oorsprong van het Papillon-ras kan worden herleid tot de Continental Toy Spaniel, die in de 16e eeuw in Frankrijk werd gefokt.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Het is belangrijk op te merken dat er ook een variëteit is genaamd Phalène binnen het Papillon-ras, waarvan de oren hangend zijn in plaats van rechtop

 • Grootte : De ideale schofthoogte ligt tussen de 20 en 28 centimeter.
 • Vacht : Lang, zijdeachtig en recht. Het haar is kort op het gezicht en de voorsnuit, behalve op de oren waar het lang en overvloedig is. Er is een kraag van lang haar rond de nek.
 • Hoofd : Het hoofd is fijn, goed geproportioneerd met het lichaam, en enigszins afgerond tussen de oren. De schedel is licht gewelfd en de stop is duidelijk.
 • Ogen : Donker, rond, alert en levendig. Ze mogen niet uitpuilen.
 • Oren : Een opvallend kenmerk van het ras. De oren zijn groot, breed aan de basis, rechtopstaand met een lichte boog. De oren lijken op de vleugels van een vlinder (Papillon is Frans voor vlinder). Ze moeten goed bevederd zijn.
 • Staart : Hoog aangezet, opgeheven over de rug en fraai bevederd. De staartpunt mag de rug niet raken.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
20-28 cm
Gewicht
1.8-4.5 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
20-28 cm
Gewicht
1.8-4.5 kg

 • Eerste weken : Pasgeboren Papillon-puppy’s zijn erg klein en kwetsbaar
 • Puppy : Papillon-puppy’s groeien snel tijdens de eerste paar maanden
 • Volwassen : Papillons worden meestal als volwassen beschouwd rond de leeftijd van 1 jaar
 • Oudere : Naarmate honden ouder worden, kan het nodig zijn om het dieet aan te passen aan hun veranderende behoeften
 • Senior : Papillons worden over het algemeen beschouwd als senioren rond de leeftijd van 7 jaar

Raskenmerken

Het is belangrijk op te merken dat individuele honden binnen het ras variëren, en het gedrag kan ook worden beïnvloed door factoren zoals socialisatie, training en leefomstandigheden.

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen staan Papillons bekend als vriendelijke en sociale honden. Ze hechten zich vaak sterk aan hun eigenaren en kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen. Vroegtijdige socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen in verschillende situaties.
 • Intelligentie : Papillons worden beschouwd als intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze leren snel nieuwe commando’s en houden van mentale uitdagingen. Regelmatige training en interactie met hun eigenaren zijn belangrijk om hun intelligentie te stimuleren en verveling te voorkomen.
 • Energiek : Papillons zijn over het algemeen energieke honden. Ondanks hun kleine formaat hebben ze vaak veel energie en genieten ze van actieve speelsessies. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om te voorkomen dat ze zich vervelen of overgewicht ontwikkelen.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen worden Papillons niet beschouwd als uitstekende zwemmers. Hun lichaamsbouw en drijfvermogen zijn niet ideaal voor zwemmen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn rond water en ervoor te zorgen dat ze niet onbewaakt in situaties komen waarin ze kunnen verdrinken. Zoals bij elk ras, zijn er individuele variaties, en sommige honden kunnen mogelijk van water houden en enige zwemvaardigheden tonen, maar het is niet kenmerkend voor het ras als geheel.

Temperament en Gedrag

Het is echter belangrijk op te merken dat individuele variaties kunnen voorkomen, en de opvoeding, socialisatie en omgeving spelen allemaal een rol in het vormgeven van het temperament en gedrag van een individuele hond.

 • Vrolijkheid : Papillons staan bekend om hun vrolijke en levendige karakter. Ze hebben vaak een positieve instelling en kunnen vrolijk en enthousiast zijn. Ze zijn over het algemeen gelukkige honden die genieten van het gezelschap van hun eigenaren.
 • Sociaal : Papillons zijn over het algemeen sociale honden. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren en gedijen goed in menselijk gezelschap. Ze kunnen ook goed overweg met andere huisdieren en zijn vaak vriendelijk tegen vreemden. Vroegtijdige socialisatie is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met verschillende mensen en situaties.
 • Speelsheid : Papillons zijn speelse honden en behouden vaak een speelse instelling gedurende hun hele leven. Ze genieten van interactieve speelsessies met hun eigenaren en kunnen zich vermaken met speelgoed. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn belangrijk om hun speelse energie te kanaliseren.
 • Loyaliteit : Papillons staan bekend om hun loyaliteit aan hun eigenaren. Ze vormen sterke emotionele banden en kunnen aanhankelijk zijn. Ze willen vaak dicht bij hun eigenaren zijn en kunnen soms zelfs neigen naar het volgen van hen rond het huis. Deze loyaliteit maakt ze uitstekende metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een hechte relatie met hun huisdier.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hoewel de Papillon over het algemeen als een gezond ras wordt beschouwd, kunnen er enkele gezondheidsproblemen zijn waarmee je rekening moet houden

 1. Heupdysplasie : Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat pijn en ongemak kan veroorzaken. Hoewel het minder vaak voorkomt bij kleine rassen zoals de Papillon, is het nog steeds belangrijk om op te letten.
 2. Elleboogdysplasie : Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Het kan tot kreupelheid en gewrichtspijn leiden.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige kleine rassen, waaronder de Papillon, kunnen erfelijke hartproblemen ontwikkelen. Het is raadzaam regelmatig de gezondheid van het hart van je hond te laten controleren door een dierenarts.
 4. Kanker : Net als bij veel andere rassen kunnen ook Papillons vatbaar zijn voor verschillende vormen van kanker. Regelmatige veterinaire controles kunnen bijdragen aan vroegtijdige detectie.
 5. Huidproblemen : Sommige Papillons kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen zoals allergieën of dermatitis. Let op je hond’s huidconditie en raadpleeg een dierenarts als je ongebruikelijke symptomen opmerkt.
 6. Oogproblemen : Oogproblemen zoals progressieve retina-atrofie (PRA) kunnen voorkomen bij Papillons. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om vroegtijdig mogelijke problemen op te sporen.
 7. Gewichtsproblemen : Door hun kleine formaat kunnen Papillons gevoelig zijn voor overgewicht. Let op hun dieet en zorg voor voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.
 8. Hypothyreoïdie : Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert. Het kan leiden tot gewichtstoename, huidproblemen en lethargie. Een dierenarts kan bloedonderzoek uitvoeren om de schildklierfunctie te controleren als er symptomen optreden.


Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle Papillons deze gezondheidsproblemen zullen ervaren, en veel hangt af van genetica, levensstijl en goede veterinaire zorg.

Regelmatige controles en het snel reageren op eventuele symptomen zijn essentieel voor het welzijn van je Papillon.

De geschiedenis van de

Papillon

De geschiedenis van de Papillon gaat terug tot in de 16e eeuw in Frankrijk. Het ras is nauw verbonden met de Continental Toy Spaniel, waarvan wordt aangenomen dat het de voorouder is. Hier zijn enkele belangrijke punten in de geschiedenis van de Papillon:

Oorsprong

Het Continental Toy Spaniel-ras is afkomstig uit Frankrijk, en de Papillon, zoals we die nu kennen, is ontstaan als een variant binnen dit ras. De oorsprong van de naam “Papillon” komt voort uit de karakteristieke oren van het ras, die lijken op de vleugels van een vlinder.

Renaissance-tijdperk

In de 16e eeuw werden honden met opvallende oren, vergelijkbaar met die van de moderne Papillon, vaak afgebeeld op kunstwerken uit het Renaissance-tijdperk. Ze waren populair bij royalty en aristocraten.

Evolutie van het ras

Gedurende de daaropvolgende eeuwen werd het ras verder ontwikkeld, waarbij de nadruk werd gelegd op het verfijnen van de kenmerkende oren. Honden met opvallende oren werden als waardevoller beschouwd, en fokkers werkten eraan om deze eigenschap te verbeteren.

Vlinderoren

De opvallende, rechtopstaande oren van de Papillon, die lijken op de vleugels van een vlinder, werden steeds meer gewaardeerd. Er is ook een variëteit binnen het ras die “Phalène” wordt genoemd, waarvan de honden hangende oren hebben.

Verspreiding naar andere landen

Het ras verspreidde zich over de jaren naar andere Europese landen en werd geleidelijk populair in andere delen van de wereld.

Erkenning als ras

Het ras werd uiteindelijk erkend als een afzonderlijk ras met de naam “Papillon”. In sommige regio’s worden de Papillon en de Phalène (variëteit met hangende oren) als één ras beschouwd.

Huidige status

Vandaag de dag is de Papillon een populair gezelschapsdier over de hele wereld. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke karakter, intelligentie en opvallende verschijning. Papillons worden vaak gehouden als huisdieren en zijn te zien op hondenshows.
Papillon
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Papillon

Een Papillon is een klein ras van gezelschapshonden, gekenmerkt door hun elegante uiterlijk en opvallende rechtopstaande oren die lijken op de vleugels van een vlinder.

Papillons zijn kleine tot middelgrote honden. De ideale schofthoogte varieert tussen 20 en 28 centimeter.

Ondanks hun kleine formaat hebben Papillons dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Korte wandelingen en speelsessies zijn vaak voldoende om aan hun energiebehoeften te voldoen.

Over het algemeen zijn Papillons vriendelijk en kunnen ze goed overweg met kinderen. Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier met honden moeten omgaan.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen