Honden Rassen

Otterhound

Otterhound

De Otterhound is een groot, vriendelijk ras dat oorspronkelijk werd gefokt voor otterjacht in Groot-Brittannië. Ze hebben een ruwe, waterbestendige vacht, een groot hoofd, donkere ogen en een hoog gedragen staart. Met hun aanhankelijke karakter gedijen ze goed in gezinsomgevingen.

Officiële naam : Otterhound
Andere namen : Geen bekende alternatieve namen
Oorsprong : Het ras vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië, waar het oorspronkelijk werd gefokt voor de otterjacht.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De combinatie van deze kenmerken geeft de Otterhound een majestueuze uitstraling, waarbij functionaliteit en elegantie samenkomen. De rasstandaard benadrukt niet alleen het uiterlijk, maar ook de karakteristieke eigenschappen die bijdragen aan het unieke en aanhankelijke temperament van dit bijzondere ras.

 • Grootte : De Otterhound is een groot ras met een stevige en gespierde bouw. De ideale grootte valt binnen een goed geproportioneerde schaal, waarbij reuen doorgaans groter zijn dan teven.
 • Vacht : De vacht van de Otterhound is ruw en dicht, met een waterbestendige textuur. Verschillende kleuren, waaronder zwart, bruin, rood en grijs, zijn acceptabel volgens de rasstandaard.
 • Hoofd : Het hoofd is groot en tamelijk lang, met een duidelijke stop. De schedel is breed en plat, met goed geprononceerde wenkbrauwbogen.
 • Ogen : De ogen van de Otterhound zijn groot, donker van kleur en stralen een vriendelijke, expressieve uitdrukking uit. Ze zijn goed geplaatst in het hoofd.
 • Oren : De oren van de Otterhound zijn middelgroot en hangen dicht tegen het hoofd. Ze zijn hoog aangezet en dragen bij aan de algehele uitdrukking van attentheid.
 • Staart : De staart van de Otterhound is hoog aangezet en wordt gedragen in een curve. Het is nooit over de rug gekruld. De staart draagt bij aan de harmonieuze balans van het totale beeld van de hond.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
61-69 cm
Gewicht
36-54 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
56-64 cm
Gewicht
36-54 kg

 • Eerste weken : Vanaf de geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : Ongeveer 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : Van 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : Van 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Vriendelijkheid : Otterhounds staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn over het algemeen sociaal ingesteld en gedijen goed in gezinsomgevingen. Hun vriendelijke aard maakt hen vaak goede metgezellen voor zowel volwassenen als kinderen.
 • Intelligentie : De Otterhound is intelligent en heeft een goede leerbaarheid. Ze kunnen echter een onafhankelijke streak hebben, wat betekent dat training en consistente leiding belangrijk zijn. Met de juiste aanpak reageren Otterhounds goed op positieve, beloningsgerichte training.
 • Energiek : Dit ras heeft een redelijke hoeveelheid energie en heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Lange wandelingen en speeltijd zijn ideaal om aan hun energiebehoeften te voldoen. Door hun oorspronkelijke gebruik voor de otterjacht hebben ze uithoudingsvermogen en kunnen ze genieten van actieve bezigheden.
 • Goede zwemmers : De Otterhound staat bekend als een uitstekende zwemmer. Met hun waterbestendige vacht en zwemvermogen kunnen ze goed omgaan met wateromgevingen. Dit kenmerk weerspiegelt hun oorspronkelijke rol als jachthonden in gebieden met waterrijke terreinen, waar ze vaak moesten zwemmen om otters te volgen. Dit maakt de Otterhound een geschikte metgezel voor mensen die genieten van activiteiten in en rond water.

Temperament en Gedrag

 • Vrolijkheid : De Otterhound staat bekend om zijn vrolijke en opgewekte karakter. Ze hebben vaak een positieve en blije houding, waardoor ze plezierige metgezellen zijn. Hun enthousiasme en levendige aanwezigheid kunnen het dagelijks leven van hun eigenaren verrijken.
 • Sociaal : Over het algemeen is de Otterhound een sociaal ras dat goed kan opschieten met mensen en andere huisdieren. Ze gedijen goed in gezinsomgevingen en genieten van interactie met hun eigenaren en anderen. Dit sociale karakter maakt hen geschikt voor huishoudens waar regelmatig gezelschap aanwezig is.
 • Speelsheid : Otterhounds zijn van nature speels en genieten van spelletjes en activiteiten. Ze kunnen speels gedrag vertonen, vooral tijdens de puppy- en jonge volwassen levensfasen. Spel en interactie zijn belangrijk voor hun fysieke en mentale welzijn.
 • Loyaliteit : De Otterhound staat bekend om zijn loyaliteit aan zijn gezin. Ze ontwikkelen sterke banden met hun eigenaren en tonen vaak toewijding aan het gezin. Deze loyaliteit, gecombineerd met hun vriendelijke aard, maakt hen uitstekende metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een toegewijde hond. Het is belangrijk om deze loyaliteit te beantwoorden met liefdevolle zorg en aandacht voor een gezonde relatie met de Otterhound.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Otterhound is over het algemeen een gezond ras, maar zoals veel rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen.

 1. Heupdysplasie : Heupdysplasie is een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed in de heupkom past. Dit kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen. Regelmatige dierenartscontroles en gezond bewegingsbeheer kunnen helpen bij vroegtijdige detectie.
 2. Elleboogdysplasie : Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij de groei van de ellebooggewrichten abnormaal is. Dit kan pijn en kreupelheid veroorzaken. Zorgvuldige monitoring en regelmatige beweging zijn belangrijk.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige grote rassen, waaronder de Otterhound, kunnen vatbaar zijn voor erfelijke hartproblemen. Regelmatige controles door een dierenarts en bewustzijn van symptomen zijn essentieel.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen, kan kanker een zorg zijn. Vroegtijdige detectie, regelmatige dierenartsbezoeken en een gezonde levensstijl kunnen helpen bij het verminderen van het risico.
 5. Huidproblemen : Door hun ruwe vacht kunnen Otterhounds gevoelig zijn voor huidproblemen zoals irritaties of infecties. Regelmatige verzorging en controle van de vacht zijn belangrijk.
 6. Oogproblemen : Net als veel andere rassen kunnen Otterhounds vatbaar zijn voor oogproblemen. Jaarlijkse oogonderzoeken door een dierenarts kunnen eventuele problemen tijdig identificeren.
 7. Gewichtsproblemen : Vanwege hun grootte is gewichtsbeheer cruciaal om overgewicht te voorkomen, wat de belasting op de gewrichten kan verhogen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk.
 8. Hypothyreoïdie : Hypothyreoïdie kan voorkomen bij honden, inclusief de Otterhound. Dit is een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert. Symptomen kunnen variëren, maar een regelmatige schildkliercontrole kan helpen bij vroege detectie.


Het is belangrijk om regelmatige dierenartsbezoeken te plannen, een gezonde levensstijl te handhaven en alert te zijn op veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je Otterhound

Vroegtijdige detectie en interventie zijn vaak cruciaal bij het omgaan met gezondheidsproblemen.

De geschiedenis van de

Otterhound

De geschiedenis van de Otterhound is nauw verbonden met de traditie van otterjacht in Groot-Brittannië. Hier zijn de belangrijkste punten uit de geschiedenis van dit unieke hondenras:

Ontstaan en Doel

De Otterhound ontstond in Groot-Brittannië, waarschijnlijk in de 19e eeuw. Het ras werd specifiek gefokt voor de otterjacht, een praktijk die in die tijd als sport werd beschouwd.

Otterjacht

Otterhounds werden gefokt vanwege hun uitstekende zwemcapaciteiten, scherpe reukzin en uithoudingsvermogen. Otters werden beschouwd als schadelijk voor de visserij, en de otterjacht was bedoeld om hun populatie te beheersen.

Fokken en Ontwikkeling

Bij het fokken van de Otterhound werd gezocht naar honden met specifieke eigenschappen, waaronder een waterbestendige vacht, krachtige bouw en een scherpe neus. Dit resulteerde in een ras dat zowel op het land als in het water goed kon presteren.

Populariteit en Declinatie

Tijdens de hoogtijdagen van de otterjacht genoot de Otterhound enige populariteit. Echter, naarmate de otterjacht minder populair werd en de otterpopulatie afnam, verminderde ook de vraag naar deze specifieke jachthond.

Zeldzaamheid en Bescherming

De Otterhound is tegenwoordig een zeldzaam ras. Inspanningen zijn geleverd om het ras te beschermen en te behouden. Fokprogramma’s zijn opgezet om de genetische diversiteit te waarborgen en de populatie gezond te houden.

Huidige Toepassingen

Hoewel de otterjacht niet langer gangbaar is, wordt de Otterhound soms nog steeds gebruikt voor andere vormen van speurwerk en reddingsoperaties vanwege hun indrukwekkende reukzin en zwemcapaciteiten. De geschiedenis van de Otterhound weerspiegelt niet alleen de evolutie van een uniek hondenras, maar ook de veranderende menselijke houding ten opzichte van jachtpraktijken en het behoud van zeldzame rassen. Het ras blijft bestaan, zij het in beperkte aantallen, en wordt gewaardeerd voor zijn kenmerkende eigenschappen en vriendelijke karakter.
Otterhound
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Otterhound

Ja, over het algemeen zijn Otterhounds goede gezinshonden. Ze hebben een vriendelijk karakter en gedijen goed in gezinsomgevingen.

Ja, Otterhounds hebben een redelijke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig vanwege hun grootte en energieniveau. Ze genieten van wandelingen, speeltijd en zwemmen.

Otterhounds kunnen over het algemeen goed opschieten met andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn.

Otterhounds zijn intelligent maar kunnen een beetje eigenzinnig zijn. Positieve versterking en consistente training zijn essentieel voor succesvolle trainingssessies.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen