Honden Rassen

Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak

Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak

De Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak, ook bekend als de “Österreichische Glatthaarige Bracke,” heeft zijn wortels in Oostenrijk en behoort tot de Brakkenfamilie. Het ras werd ontwikkeld voor de jacht, met een specifieke focus op het volgen van geursporen. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik in de Alpenregio, waar het zich aanpaste aan het ruige terrein en de uitdagende jachtomstandigheden. Door zorgvuldige fokpraktijken werden de kenmerken van deze brak verfijnd om een uitstekende speurhond te creëren. Vandaag de dag wordt de Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak gewaardeerd om zijn jachtvaardigheden en is hij een gewaardeerd ras onder jagers.

Officiële naam : Österreichischer Schwarzer und Tan Bracke
Andere namen : Austrian Black and Tan Hound
Oorsprong : Oostenrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak is erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont kenmerken die het geschikt maken voor zijn rol als jachthond. Volgens de FCI-rasstandaard heeft de brak het volgende algemene beeld:

 • Grootte: Middelgroot, met een robuuste en evenredige bouw.
 • Gewicht: Gemiddeld gewicht, passend bij zijn grootte en bouw.
 • Kleur: Zwart met tan aftekeningen op de wangen, boven de ogen, op de borst, benen, onder de staart en als een kleine vlek aan de binnenkant van de oren.

 

 • Vacht: Kort, dicht, en glad aanvoelend.
 • Hoofd: Krachtig met een duidelijke stop en een brede snuit.
 • Ogen: Donker van kleur, met een levendige en intelligente uitdrukking.
 • Oren: Hangend, middelgroot, goed bevederd en hoog aangezet.
 • Staart: Middellang, hoog aangezet en recht gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
48-56 cm
Gewicht
15-22 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
44-52 cm
Gewicht
15-22 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uitstekend Reukvermogen: De Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen, wat hem tot een bekwame speurhond maakt.
 • Uithoudingsvermogen: Doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen zijn prominente kenmerken, waardoor hij geschikt is voor langdurige jachtactiviteiten.
 • Robuustheid: Het ras toont fysieke robuustheid en kan goed omgaan met verschillende weersomstandigheden en terreinen.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk en Sociaal: Over het algemeen vriendelijk en sociaal, zowel met familie als met andere honden.
 • Toegewijd: De brak is toegewijd aan zijn eigenaar en gedijt goed in een omgeving waar zijn natuurlijke jachtkwaliteiten worden gewaardeerd en gebruikt.
 • Energiek: Van nature energiek, geniet de Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak van regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie.
 • Gehoorzaam: Trainbaar en gehoorzaam, met de juiste begeleiding en positieve versterking.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak op verschillende gebieden:

Door deze algemene richtlijnen te volgen, kun je zorgen voor een gezonde, goed verzorgde Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak is een hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht. Net als veel andere rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen en zijn er specifieke aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak:

 1. Oorproblemen: Door hun hangende oren zijn honden van dit type vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen om infecties te voorkomen.

 2. Gewrichtsproblemen: Zoals veel middelgrote tot grote rassen, kunnen Oostenrijkse Zwarte en Tan Braks vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 3. Gewichtsbeheer: Gezien hun actieve levensstijl is het belangrijk om het gewicht van de hond te controleren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals gewrichtsaandoeningen.

 4. Tandheelkundige zorg: Net als veel andere hondenrassen hebben Oostenrijkse Zwarte en Tan Braks vaak aanleg voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeeltjes kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 5. Huidaandoeningen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidallergieën of dermatitis. Regelmatige inspectie en verzorging van de vacht kunnen helpen de huid gezond te houden.

 6. Oogproblemen: Erfelijke oogproblemen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA), kunnen voorkomen bij sommige honden. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk.

 7. Jachtdrift: Als jachthonden hebben ze een sterk jachtinstinct. Het is belangrijk om ze aangelijnd te houden tijdens wandelingen, vooral in gebieden waar wild aanwezig is.

 8. Gedragskenmerken: Oostenrijkse Zwarte en Tan Braks zijn vaak vriendelijk, sociaal en alert. Goede socialisatie en training zijn belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak is niet alleen een gewaardeerde jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel voor diegenen die zijn energieke karakter en toewijding waarderen. Het is belangrijk om dit ras voldoende beweging en uitdaging te bieden om zijn natuurlijke instincten te bevredigen.

De geschiedenis van de

Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak

De Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak, ook bekend als de Österreichische Glatthaarige Pinscher, is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in Oostenrijk. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak:

Oorsprong: Het ras komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en behoort tot de pinscher-rassen. Deze honden werden gefokt voor praktische doeleinden op boerderijen en landgoederen.

Functie als boerderijhond: De Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak diende als een veelzijdige boerderijhond. Ze waren bedreven in het vangen van ongedierte, zoals muizen en ratten, en fungeerden ook als waakhonden. Hun scherpe instincten en alertheid maakten ze geschikt voor deze taken.

Uiterlijke kenmerken: Het ras staat bekend om zijn glanzende zwarte vacht met tanmarkeringen op de wangen, boven de ogen, op de benen en onder de staart. Ze hebben een compacte en gespierde bouw, passend bij hun rol als werkende honden.

Rasstandaard: Zoals veel hondenrassen heeft de Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak een rasstandaard die beschrijft hoe het ras eruit zou moeten zien en welke eigenschappen wenselijk zijn. Deze standaard wordt gebruikt als richtlijn voor fokkers en keurmeesters.

Fokdoeleinden: Het fokken van de Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak was gericht op het behouden van de gewenste kenmerken die nodig waren voor hun boerderijtaken. Dit omvatte eigenschappen zoals alertheid, intelligentie en aanpassingsvermogen.

Nationale erkenning: Het ras is erkend door de Oostenrijkse Kynologenvereniging (Österreichische Kynologenverband – ÖKV), die verantwoordelijk is voor het vaststellen en handhaven van rasstandaarden in Oostenrijk.

Veranderingen in landbouwpraktijken: Met de veranderingen in de landbouwpraktijken en de industrialisatie zijn veel boerderijhondenrassen, waaronder de Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak, minder prominent geworden in hun oorspronkelijke functie.

Behoud van het ras: Fokkers en liefhebbers van de Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak hebben zich ingezet voor het behoud van het ras en het handhaven van zijn genetische diversiteit. Hoewel het ras misschien niet zo wijdverspreid is als sommige andere, wordt er nog steeds aandacht besteed aan het behoud van zijn unieke kenmerken.

Tegenwoordig is de Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak niet alleen een herinnering aan het agrarische verleden van Oostenrijk, maar blijft het ras ook een gewaardeerde metgezel en een symbool van de landelijke hondencultuur in het land.

Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak

De Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak staat bekend om zijn vastberaden, zelfverzekerde en actieve temperament. Ze zijn vaak toegewijd aan hun gezin en hebben goede jachtinstincten. Deze honden zijn vaak energiek en hebben behoefte aan voldoende lichaamsbeweging.

Ja, deze honden hebben matige tot hoge lichaamsbeweging nodig. Ze zijn gefokt voor de jacht en hebben behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Lange wandelingen en mogelijkheden om hun neus te gebruiken, zijn ideaal.

Over het algemeen zijn Oostenrijkse Zwarte en Tan Brak intelligent, maar ze kunnen een onafhankelijke aard hebben. Positieve versterking en consistente training zijn belangrijk. Ze hebben vaak een goed reukvermogen en training met behulp van hun jachtinstinct kan effectief zijn.

Deze honden hebben een korte vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Af en toe borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en tanden voor een algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen