Honden Rassen

Nova Scotia Duck-Tolling Retriever

Nova-Scotia-Duck-Tolling-Retriever

De Nova Scotia Duck-Tolling Retriever, vaak afgekort als “Toller,” vindt zijn oorsprong in Canada, met name in de provincie Nova Scotia. Het ras ontwikkelde zich in de 19e eeuw en werd speciaal gefokt voor de jacht op watervogels. Tollers werden ingezet om eenden te lokken door langs de waterkant te bewegen, hun opvallende bewegingen en het reflecterende roodachtige vachtkleed trokken nieuwsgierigheid van de eenden aan. Eenmaal gelokt, brachten de Tollers de geschoten vogels terug naar de jager. Het ras staat bekend om zijn uitstekende zwemvaardigheden en veelzijdigheid in verschillende jachtdisciplines.

Officiële naam : Nova Scotia Duck-Tolling Retriever
Andere namen : Toller
Oorsprong : Canada

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Nova Scotia Duck-Tolling Retriever beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Wigvormig, met een duidelijke stop en een rechte neus.
 • Oren: Driehoekig, hoog aangezet en hangend langs de wangen.
 • Ogen: Amandelvormig, middelgroot, en expressief.
 • Lichaam: Compact en gespierd, met een rechte rug en een diepe borst.
 • Vacht: Dicht en waterbestendig, met een zachte ondervacht en een vlakke, middellange bovenvacht.
 • Kleur: Verschillende tinten rood, variërend van licht amber tot diep rood, met witte markeringen op de borst, poten, staartpunt en gezicht.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
48-51 cm
Gewicht
20-23 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
45-48 cm
Gewicht
17-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 12 weken
 • Puppy : 12 weken tot 6 maanden
 • Volwassen : 6 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Wendbaarheid: Tollers staan bekend om hun wendbaarheid en behendigheid, waardoor ze effectieve jachthonden zijn.

 • Zwemvaardigheden: Ze hebben een natuurlijke aanleg voor zwemmen en kunnen gemakkelijk door water navigeren.

 • Staart: Het opvallende kenmerk van de Toller is de pluimige staart die vaak omhoog wordt gedragen.

 • Uitdrukkingsvolle Blik: Tollers hebben een vriendelijke en alerte uitdrukking, passend bij hun rol als jachthond.

Temperament en Gedrag

 • Energiek en Actief: Tollers zijn zeer energieke honden die gedijen bij regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

 • Intelligentie: Ze zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor ze geschikt zijn voor gehoorzaamheid en verschillende hondensporten.

 • Vriendelijkheid: Tollers zijn over het algemeen vriendelijk en sociaal, zowel naar hun gezin als naar vreemden.

 • Toewijding aan de Familie: Ze hechten zich sterk aan hun gezin en gedijen goed in een gezinsomgeving.

 • Waakzaamheid: Tollers kunnen ook waakzaam zijn en zullen hun eigenaren waarschuwen voor naderend gevaar.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Nova Scotia Duck Tolling Retriever een gezond, gelukkig en goed opgevoed huisdier is.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Nova Scotia Duck-Tolling Retriever is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk ras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en zaken waar je op moet letten bij de verzorging van een Nova Scotia Duck-Tolling Retriever:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Deze aandoeningen, waarbij de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen, kunnen voorkomen bij Retrievers. Regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet kunnen helpen bij het beheersen van deze aandoeningen.

 2. Oogproblemen: Net als veel andere rassen kunnen Nova Scotia Duck-Tolling Retrievers vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Jaarlijkse oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie.

 3. Auto-immuunziekten: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en vereist vaak langdurige medische behandeling.

 4. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot symptomen zoals gewichtstoename, lethargie en haarverlies.

 5. Allergieën: Nova Scotia Duck-Tolling Retrievers kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën of omgevingsallergieën, wat kan leiden tot huidproblemen en jeuk.

 6. Gewichtsbeheersing: Het is belangrijk om het gewicht van de Toller te controleren en een gezond dieet te handhaven. Overgewicht kan bijdragen aan gezondheidsproblemen, vooral bij honden met een actieve levensstijl.

 7. Vachtverzorging: De Toller heeft een dikke dubbele vacht die regelmatige verzorging vereist om klitten te voorkomen. Vooral tijdens het verharen kan dagelijks borstelen nuttig zijn.

 8. Dentaal onderhoud: Net als bij veel andere rassen is regelmatige tandheelkundige zorg belangrijk om tandsteen en tandvleesproblemen te voorkomen.

Het is altijd raadzaam om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Bij het overwegen van de aanschaf van een Nova Scotia Duck-Tolling Retriever is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Nova Scotia Duck-Tolling Retriever is niet alleen een bekwame jachthond maar ook een liefdevolle metgezel met een levendige persoonlijkheid. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Toller. Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van de behoefte aan activiteit en interactie om een gezonde relatie met deze veelzijdige retriever te bevorderen.

De geschiedenis van de

Nova Scotia Duck-Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck-Tolling Retriever, vaak afgekort tot Toller, is een retrieverras dat zijn oorsprong heeft in Canada, met name in de provincie Nova Scotia. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Nova Scotia Duck-Tolling Retriever:

Oorsprong in Nova Scotia: Het ras is ontstaan in de vroege 19e eeuw in de provincie Nova Scotia, Canada. Jagers wilden een veelzijdige retriever die specifiek geschikt was voor de jacht op watervogels in de Atlantische regio.

Tollen: Het woord “tolling” in de naam van het ras verwijst naar de jachttechniek die bekend staat als “tolling.” Tolling is een methode waarbij de hond speels langs de oever beweegt om de aandacht van watervogels te trekken, waardoor ze dichterbij komen. De Toller zou dan worden gebruikt om de neergeschoten vogels te apporteren.

Ontwikkeling van het ras: De ontwikkeling van de Nova Scotia Duck-Tolling Retriever omvatte kruisingen met verschillende rassen, waaronder spaniëls, setters, collies en mogelijk retrievers. Het doel was om een hond te creëren met de juiste grootte, uithoudingsvermogen en intelligentie voor de specifieke eisen van de eendenjacht.

Populaire retriever in Canada: De Toller werd al snel populair in de Atlantische regio van Canada vanwege zijn effectiviteit bij de eendenjacht. Het ras werd aanvankelijk bekend als de Little River Duck Dog, naar de Little River in Nova Scotia, waar het ras vooral populair was.

Erkenning en naamgeving: In 1945 werd het ras officieel erkend door de Canadian Kennel Club (CKC). Later werd de naam veranderd in de huidige Nova Scotia Duck-Tolling Retriever, waarbij “tolling” het kenmerkende aspect van de jacht benadrukt.

Verspreiding naar andere landen: Hoewel het ras aanvankelijk in Canada werd ontwikkeld, verspreidde de populariteit van de Toller zich naar andere delen van de wereld. Het werd erkend door internationale hondenverenigingen, waaronder de American Kennel Club (AKC) in 2003.

Kenmerken van het ras: De Nova Scotia Duck-Tolling Retriever staat bekend om zijn middelgrote gestalte, dichte dubbele vacht, en zijn kenmerkende “tolling” gedrag. Het zijn energieke, intelligente en vriendelijke honden die zowel geschikt zijn voor de jacht als voor gezelschap.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Toller gewaardeerd als een veelzijdige werkhond en een liefdevolle metgezel. Het ras wordt niet alleen gewaardeerd in de jachtgemeenschap, maar ook als huisdier in gezinnen over de hele wereld.

De geschiedenis van de Nova Scotia Duck-Tolling Retriever illustreert zijn oorsprong als een doelgerichte jachthond in Canada en zijn evolutie naar een gewaardeerd ras met veelzijdige kwaliteiten.

Nova-Scotia-Duck-Tolling-Retriever
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Nova Scotia Duck-Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck-Tolling Retriever, vaak afgekort tot “Toller”, is een middelgroot tot groot ras dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht op eenden. Ze hebben een dichte, waterbestendige vacht, een pluimige staart en een levendige uitdrukking. Tollers staan ​​bekend om hun roodbruine vachtkleur en hun actieve en enthousiaste houding.

Over het algemeen staat de Toller bekend om zijn vriendelijke, intelligente en actieve temperament. Ze zijn energiek, enthousiast en hebben vaak een liefde voor water. Tollers zijn loyaal aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

De Toller heeft een dichte vacht die regelmatig moet worden geborsteld, vooral tijdens het verharen. Ze hebben ook behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Tollers gedijen goed met activiteiten zoals apporteren en gehoorzaamheidstraining.

De Toller kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij actieve gezinnen die bereid zijn tijd te besteden aan lichaamsbeweging en interactie. Ze hebben vaak een speelse en vriendelijke aard, waardoor ze goede metgezellen zijn voor kinderen. Training en socialisatie zijn belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen