Honden Rassen

Norwich Terriër

Norwich-Terriër

De Norwich Terriër is een kleine terriër die zijn oorsprong vindt in het oosten van Engeland, met name in de regio Norfolk. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op ongedierte, waaronder ratten en muizen op boerderijen. Hoewel ze klein van formaat zijn, bezitten Norwich Terriërs een grote persoonlijkheid en vastberadenheid. Het ras heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een geliefd gezelschapsdier vanwege zijn levendige karakter en aanhankelijke aard.

Officiële naam : Norwich Terriër
Andere namen : Geen specifieke alternatieve naam
Oorsprong : Groot-Brittannië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Norwich Terriër beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Breed, wigvormig met een sterke kaak en een rechte neus.
 • Oren: Staand, middelgroot en alert gedragen.
 • Ogen: Klein, donker en expressief.
 • Lichaam: Compact en gespierd met een rechte rug en een diepe borst.
 • Vacht: Hard, recht en dicht, met een zachte ondervacht.
 • Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan, inclusief rood, tarwe, zwart en tan.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-

Mannetjes / Vrouwtjes :

Hoogte
Ongeveer 25 cm
Gewicht
Ongeveer 5-5.5 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 12 weken
 • Puppy : 12 weken tot 6 maanden
 • Volwassen : 6 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Draadharige Vacht: Het meest opvallende kenmerk is de draadharige vacht, die het ras een ruige uitstraling geeft.

 • Rechtopstaande Oren: De rechtopstaande oren geven de Norwich Terriër een alerte en zelfverzekerde uitdrukking.

 • Kleine Gestalte: Ondanks hun kleine formaat hebben ze een sterke en robuuste bouw.

 • Expressieve Ogen: De donkere, expressieve ogen geven de Norwich Terriër een levendige uitstraling.

Temperament en Gedrag

 • Moedig en Zelfverzekerd: Norwich Terriërs staan bekend om hun moedige en zelfverzekerde houding, wat hen tot uitstekende waakhonden maakt.

 • Energiek: Ondanks hun kleine formaat hebben ze veel energie en genieten ze van actieve spelletjes en korte wandelingen.

 • Sociaal: Ze zijn vaak sociaal naar mensen en andere huisdieren, vooral als ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden.

 • Intelligent: Norwich Terriërs zijn intelligente honden die snel leren, wat hen geschikt maakt voor gehoorzaamheidstraining.

 • Aanhankelijk: Ze vormen sterke banden met hun eigenaren en gedijen goed als onderdeel van het gezin.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Norwich Terriër:

Door deze zorgpraktijken te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Norwich Terriër een gezond en gelukkig leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Norwich Terriër is over het algemeen een robuust en gezond ras, maar zoals bij elk ras, kunnen er specifieke gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en zaken waar je op moet letten bij de verzorging van een Norwich Terriër:

 1. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf van zijn normale positie kan schieten, wat tot kreupelheid kan leiden. Het komt soms voor bij kleine hondenrassen, waaronder de Norwich Terriër.

 2. Oogproblemen: Sommige Norwich Terriërs kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om de gezondheid van de ogen te bewaken.

 3. Gebitsproblemen: Kleine rassen hebben vaak een aanleg voor tandheelkundige problemen, waaronder tandsteen en tandvleesproblemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, is belangrijk om de mondgezondheid te behouden.

 4. Allergieën: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor allergieën, wat kan leiden tot huidproblemen en jeuk. Het identificeren van mogelijke allergenen en een goed dieet kunnen helpen bij het beheersen van allergieën.

 5. Gewichtsbeheersing: Het is belangrijk om het gewicht van de Norwich Terriër zorgvuldig te beheren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan bijdragen aan gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 6. Beweging: Norwich Terriërs zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende speeltijd en wandelingen om hun energieniveau te behouden.

 7. Vachtverzorging: De vacht van de Norwich Terriër is dicht en heeft regelmatige verzorging nodig om klitten te voorkomen. Regelmatig borstelen is essentieel.

 8. Levershunt: Sommige Norwich Terriërs kunnen gevoelig zijn voor levershunt, een aangeboren leveraandoening. Symptomen zijn onder meer lethargie, braken en gewichtsverlies.

Het is van belang om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Bij het overwegen van de aanschaf van een Norwich Terriër is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Norwich Terriër is een levendige en aanhankelijke metgezel, klaar voor avontuur en altijd in voor een speelse interactie. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Norwich Terriër. Potentiële eigenaren moeten rekening houden met hun behoefte aan activiteit en stimulatie om een gezonde en gelukkige relatie met deze levendige terriër te bevorderen.

De geschiedenis van de

Norwich Terriër

De Norwich Terriër is een kleine terriër die zijn oorsprong heeft in het oosten van Engeland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Norwich Terriër:

Oorsprong in Oost-Engeland: De Norwich Terriër, oorspronkelijk bekend als de Trumpington Terriër, vindt zijn oorsprong in het oosten van Engeland. Het ras ontwikkelde zich in de stad Norwich, vandaar de naam.

Terriërs in de landbouw: Terriërs werden historisch gefokt voor hun behendigheid en vastberadenheid om te jagen op ongedierte, zoals ratten en vossen, op boerderijen. Ze waren waardevolle werkhonden in landelijke gebieden.

Trumpington Terriër naar Norwich Terriër: Het ras werd oorspronkelijk Trumpington Terriër genoemd, vernoemd naar Trumpington Street in Cambridge, waar studenten en universiteitspersoneel bekend stonden om hun terriërs. Later werd de naam veranderd in Norwich Terriër om de rol van de stad Norwich als een belangrijk centrum voor het fokken van deze honden te benadrukken.

Gemeenschappelijke voorouders met de Norfolk Terriër: De Norwich Terriër deelt zijn geschiedenis met de Norfolk Terriër, die aanvankelijk als dezelfde ras werd beschouwd. Het belangrijkste verschil tussen de twee was oorspronkelijk de vorm van de oren, waarbij de Norwich Terriër staande oren heeft.

Bewakers en metgezellen: Naast hun rol als jachthonden op boerderijen, werden Norwich Terriërs gewaardeerd als bewakers en gezelschapshonden. Ze waren klein van formaat maar robuust en stonden bekend om hun moedige en levendige persoonlijkheden.

Officiële erkenning: De Norwich Terriër werd in 1936 officieel erkend als een afzonderlijk ras door de Engelse kennelclub. In de Verenigde Staten volgde de American Kennel Club (AKC) in 1936 met erkenning.

Verdere ontwikkeling: Gedurende de 20e eeuw werden Norwich Terriërs gefokt om aan de rasstandaard te voldoen. Er werden inspanningen geleverd om zowel de uiterlijke kenmerken als de temperamenten van deze honden te verbeteren.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Norwich Terriër gewaardeerd als een populaire metgezelshond. Het ras staat bekend om zijn nieuwsgierigheid, levendigheid en vriendelijke karakter. Het wordt nog steeds erkend en gewaardeerd in hondenshows over de hele wereld.

De geschiedenis van de Norwich Terriër weerspiegelt zijn oorsprong als een werkende terriër op boerderijen en zijn evolutie naar een gewaardeerde metgezelshond met kenmerkende eigenschappen die passen bij zijn historische doelen.

Norwich-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Norwich Terriër

De Norwich Terriër is een klein hondenras met een compacte en stevige bouw. Ze hebben rechtopstaande oren en een dichte, harde vacht die vaak rood, tarwekleurig, zwart en tan, of grizzle van kleur is. Norwich Terriërs hebben een alerte uitdrukking en een zelfverzekerd karakter.

Over het algemeen staat de Norwich Terriër bekend om zijn levendige, nieuwsgierige en zelfverzekerde temperament. Ze zijn vaak intelligent en hebben een sterke persoonlijkheid. Norwich Terriërs zijn loyaal aan hun gezin en kunnen goede waakhonden zijn vanwege hun alertheid.

De Norwich Terriër heeft een dichte, harde vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Ze hebben ook matige lichaamsbeweging nodig om aan hun energiebehoeften te voldoen. Sociale interactie en uitdagingen zoals puzzels zijn belangrijk om verveling te voorkomen.

De Norwich Terriër kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die de levendigheid en het zelfverzekerde karakter van het ras waarderen. Ze kunnen goed overweg met kinderen, maar vroege socialisatie is belangrijk. Training is ook essentieel om hun onafhankelijke aard in goede banen te leiden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen